Wat te doen tegen beslagen ramen in huis?

Wat te doen tegen beslagen ramen in huis? Het is een vraag die door meer en meer personen gesteld wordt. Hoe dit komt? Mogelijk doordat meer mensen vanuit huis zijn gaan werken of kritischer op hun woning zijn geworden. Gelukkig is het goed mogelijk om iets te doen tegen beslagen ramen in huis. De beste tips daarvoor vind je in dit artikel!

Wat te doen tegen beslagen ramen in huis? Dít heb je nodig!

Heb je enig idee hoe beslagen ramen ontstaan? De oorzaak hiervan is terug te vinden in condens. En heb je enig idee hoe condens ontstaat? Condens ontstaat door vocht, bijvoorbeeld tijdens/na het douchen. Condens ontstaat echter ook als er sprake van een te hoge luchtvochtigheid in je woning is.

Heb je last van veel vocht in huis op ramen? Dan moet je hier zo snel mogelijk iets aan gaan doen. Daarvoor kun je onderstaande hulpmiddelen gebruiken.

Oplossing 1: gebruik een luchtontvochtiger

Wat te doen tegen beslagen ramen in huis? Gebruik een luchtontvochtiger. Dat is simpelweg de beste tip die wij je mee kunnen geven. Deze ontvochtiger haalt vocht uit de lucht in je woning, waardoor de lucht een stuk droger wordt. Dat zorgt voor veel minder condens in je woning.

Je hebt hierdoor al snel minder last van condens op de ramen in je huis. Je hebt simpelweg minder vochtige ramen aan de binnenkant van je huis, waardoor je ‘gewoon’ naar buiten kunt blijven kijken. Het vocht op de ramen in je huis kan overigens ook schadelijk zijn, bijvoorbeeld voor je gezondheid en de kozijnen. Voldoende reden dus om zo snel mogelijk een goede luchtontvochtiger aan te schaffen. Wij raden je onder meer deze apparaten aan:

[content-egg-block template=offers_list groups=”1,2,3″]

Koop je één van deze luchtontvochtigers? Dan hoef je vervolgens nog maar één ding te doen: het apparaat aan te zetten. Het apparaat gaat vervolgens zijn eigen gang en haalt snel het vocht uit de lucht in je woning. Je hebt hierdoor een stuk minder last van condensvorming in huis.

Oplossing 2: gebruik een vochtvreter

Wat te doen tegen condens in huis? Je kunt dus het beste voor een luchtontvochtiger kiezen, maar je kunt ook gebruik van een vochtvreter maken. Zoals de naam al aangeeft, is een vochtvreter ook in staat om het vocht uit de lucht te halen. In veel gevallen werkt dit wel minder krachtig c.q. grootschalig dan een luchtontvochtiger.

Desalniettemin is een vochtvreter een prima oplossing. De vochtvreter kun je dicht in de buurt van een raam zetten, waardoor er op die plek minder vocht in de lucht aanwezig is. Je neemt hierdoor snel afscheid van het vocht op de ramen aan de binnenkant van je huis. Overweeg bijvoorbeeld één van de volgende soorten vochtvreters:

[content-egg-block template=offers_list groups=”4,5″]

Condens in huis oorzaak: hoe ontstaan vochtige ramen in huis precies?

Merk je vaker en vaker vochtige ramen in huis op? Dan ben je ongetwijfeld benieuwd naar het antwoord op de vraag ‘Wat te doen tegen beslagen ramen in huis?’. Maar, je bent ongetwijfeld ook op zoek naar het antwoord op de vraag hoe vochtige ramen in huis ontstaan.

Hoe dit precies ontstaat? Dit ontstaat volledig door een fenomeen dat ‘condensatie’ genoemd wordt. Condensatie treedt op wanneer de lucht in huis vochtig is en in contact komt met koude oppervlakken, zoals ramen. Hier is hoe het proces werkt:

 • Vochtige lucht: De lucht bevat altijd een bepaalde hoeveelheid waterdamp, wat resulteert in de relatieve luchtvochtigheid (RV). Als de luchtvochtigheid hoog is, betekent dit dat er veel waterdamp in de lucht zit. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen in ruimtes waar veel koken, douchen of andere activiteiten plaatsvinden waarbij water verdampt.
 • Koude oppervlakken: Ramen zijn vaak koude oppervlakken, vooral in de winter wanneer het buiten koud is. Koude oppervlakken koelen de lucht in hun directe omgeving af.
 • Temperatuurverschil: Wanneer vochtige lucht in contact komt met deze koude ramen, koelt de lucht af. Koude lucht kan minder waterdamp vasthouden dan warme lucht, dus wanneer de lucht afkoelt, kan het niet langer alle waterdamp vasthouden.
 • Condensatie: Het overschot aan waterdamp dat de lucht niet meer kan vasthouden, begint te condenseren en verandert in waterdruppeltjes op het koude oppervlak, zoals de ramen. Dit is vergelijkbaar met wat er gebeurt wanneer waterdamp in de lucht condenseert tot dauw op het gras in de vroege ochtend.

Condens in huis oplossen: wat te doen tegen beslagen ramen in huis?

Condens in huis oplossen wat te doen tegen beslagen ramen in huis

Wil je graag de condens in huis oplossen? Logisch. De beslagen ramen in huis staan niet netjes, kunnen schimmelvorming in de hand werken en kunnen van grote invloed op je wooncomfort zijn. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk iets te doen aan de beslagen ramen in je huis. Dáár heb je meerdere mogelijkheden voor.

Het beste dat je kunt doen, is voor één van bovenstaande mogelijkheden kiezen. Daar blijft het echter niet bij. Je kunt nog meerdere dingen doen om de condens in huis op te lossen.

Ook interessant:  Wat te doen tegen kattenpis?

Zorg voor een goede ventilatie in huis

Het is hoe dan ook van groot belang om voor een goede ventilatie in huis te zorgen. Door regelmatig de deuren en ramen in je woning open te zetten, komt er veel frisse lucht binnen. Deze frisse lucht verdringt de vochtige lucht, waardoor je minder snel last van vochtige ramen in huis hebt.

De openstaande ramen en deuren brengen nóg een voordeel met zich mee: ze brengen de luchtcirculatie op gang. Deze circulatie zorgt ervoor dat de vochtige lucht niet op de ramen achterblijft. Hiermee ga je niet alleen de vochtige ramen in huis tegen, maar ga je ook nog de vorming van schimmel tegen. Schimmel nestelt zich graag op vochtige plekken. Door goed je woning te ventileren, voorkom je de vorming van vochtige plekken in je huis.

Zorg voor goede afzuigventilators

Verder is het belangrijk om in je woning voor goede afzuigventilators te kiezen. Deze ventilators moet je bijvoorbeeld in je badkamer en keuken hebben. Dat zijn twee ruimtes in je woning waarin de nodige vochtvorming ontstaat. Door deze condens goed af te voeren, voorkom je vochtige ramen in je huis.

Heb je nog geen goede afzuigventilator in je woning? Dan kan het geen kwaad om eens een specialist langs te laten komen. Een specialist kan naar je huidige ventilatiesysteem kijken en oplossingen voordragen. Pak dit in ieder geval serieus aan. Door je ventilatiesysteem te verbeteren, kun je je wooncomfort aanzienlijk verbeteren.

Isoleer je woning goed

Het is tevens een goede tip om je woning goed te isoleren. Door je woning goed te isoleren, breng je de temperatuurverschillen naar beneden. Zoals eerder in dit artikel al gesteld, zijn juist de temperatuurverschillen de oorzaak van condens in huis. Condens oplossen in huis begint dan ook bij het aanbrengen van de juiste isolatie.

Hierbij gaat het niet alleen om isolatiemateriaal. Het is ook verstandig om dubbel glas in de ramen te plaatsen. Dubbel glas gaat ook de (grote) temperatuurverschillen tegen, waardoor er vanzelf minder condens in je huis ontstaat. Wat te doen tegen condens in huis? Overweeg goede isolatie en dubbel glas!

Verminder vochtproductie in je huis

Tot slot is het een verstandig idee om de vochtproductie in huis te verminderen. Dit doe je onder meer door deksels op pannen te gebruiken, tijdens het koken. De deksels houden het stoom tegen, waardoor je voorkomt dat dit overtollige vocht in de lucht vrijkomt.

Tevens is het verstandig om je natte kleding zoveel mogelijk buitenshuis te drogen. Doe je dit binnenshuis? Zet je droogrek dan vooral in een goed geventileerde ruimte neer.

Verder is het verstandig om goed naar de planten in je huis te kijken. Met name als je veel planten in je woning hebt, moet je voorkomen dat deze planten teveel lucht afgeven. Gebruik daarom bij voorkeur zoveel mogelijk plantenbakken met een schoteltje.

Hoe kun je condens in huis verwijderen?

Wat is voor jou de reden dat je dit artikel leest? Grote kans dat je het antwoord op de vraag ‘Wat te doen tegen condens in huis’ wilt weten, omdat je last hebt van veel condens in huis. Een volgende, terechte vraag is hoe je condens in huis kunt verwijderen. Nou, daar heb je een goede luchtontvochtiger of vochtvreter voor nodig. Overweeg eens deze twee producten:

[content-egg-block template=offers_list groups=”1,4″]

Verder kan het geen kwaad om een goede raamwisser te gebruiken. Met een goede raamwisser haal je het vocht uit de binnenkant van je ramen. Uiteraard is dit niet de oplossing, maar slechts een middel. Het kan in ieder geval geen kwaad om het vocht op de binnenkant van het raam in je huis regelmatig weg te halen.

Vocht op buitenkant raam: hoe ontstaat dit?

Heb je last van condens in huis? Je kunt last van veel vocht in huis op de ramen hebben, maar je kunt ook last van vocht op de buitenkant van het raam hebben. Dit vocht op de buitenkant van het raam ontstaat als volgt:

 1. Dauw: Dauw is vocht dat zich vormt op koude oppervlakken wanneer de luchtvochtigheid hoog is en de temperatuur daalt. ’s Nachts kan de buitenlucht afkoelen en als de ramen kouder zijn dan de dauwpunttemperatuur van de lucht, kan vocht zich op de ramen afzetten.
 2. Neerslag: Regen of andere vormen van neerslag kunnen vocht op de buitenkant van ramen achterlaten. Dit is een natuurlijk gevolg van blootstelling aan het weer.
 3. Condensatie bij warm weer: Dit kan voorkomen wanneer de buitenkant van de ramen warmer is dan de dauwpunttemperatuur van de lucht. Als warme, vochtige lucht in contact komt met de koelere ramen, kan het condenseren.
 4. Warme, vochtige lucht binnen: Als de lucht binnenshuis warm en vochtig is en er onvoldoende ventilatie is, kan vochtige lucht door kieren of openingen naar buiten ontsnappen en condenseren op de koude ramen.
 5. Luchtvervuiling: Deeltjes in de lucht, zoals stof en vuil, kunnen zich aan de buitenkant van ramen hechten en vocht vasthouden, wat resulteert in een vochtige uitstraling.
 6. Veranderingen in temperatuur: Snelle temperatuurveranderingen, bijvoorbeeld van warm naar koud, kunnen vochtige lucht veroorzaken die zich op de buitenkant van ramen afzet.

Kun je hier iets tegen doen? In principe hoef je hier niets tegen te doen. Alleen als er sprake van veel condens in huis is, zou je een goede luchtontvochtiger moeten kopen.

Ook interessant:  Wat te doen tegen vliegende mieren?

Condens probleem in huis: is dit schadelijk voor je gezondheid?

Condens probleem in huis is dit schadelijk voor je gezondheid

Wat te doen tegen condens in huis? Zo snel mogelijk een goede luchtontvochtiger voor in huis aanschaffen. Het is namelijk een feit dat een condens probleem in huis schadelijk voor je gezondheid kan zijn.

Ja, aanhoudende condensatieproblemen in huis kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid. Condensatie kan leiden tot verhoogde luchtvochtigheid en vochtige omstandigheden die de groei van schimmels, meeldauw en huisstofmijten bevorderen. Deze micro-organismen kunnen allergische reacties en luchtwegproblemen veroorzaken, vooral bij mensen die gevoelig zijn voor allergieën en astma.

Dit zijn enkele manieren waarop aanhoudende condensatieproblemen je gezondheid kunnen beïnvloeden:

 1. Schimmel- en meeldauwgroei: Voortdurende vochtigheid en condens kunnen leiden tot de groei van schimmels en meeldauw op oppervlakken zoals muren, plafonds, en ramen. Blootstelling aan schimmelsporen kan allergische reacties, ademhalingsproblemen en irritatie van de ogen en luchtwegen veroorzaken.
 2. Huisstofmijten: Vochtige omstandigheden bevorderen de groei van huisstofmijten, kleine microscopische organismen die in stof leven en allergieën kunnen veroorzaken. Huisstofmijten gedijen goed in vochtige omgevingen en kunnen bijdragen aan allergische reacties.
 3. Gezondheidsklachten: Mensen die al aanleg hebben voor allergieën, astma of andere ademhalingsproblemen, kunnen merken dat hun symptomen verergeren in een vochtige omgeving met condensatie. Dit kan leiden tot hoesten, niezen, benauwdheid en andere ongemakken.
 4. Luchtkwaliteit: Vochtige lucht kan leiden tot slechtere luchtkwaliteit binnenshuis. Dit kan gevolgen hebben voor de gezondheid van iedereen in huis, maar vooral voor gevoelige individuen.

Wat te doen tegen beslagen ramen in huis? Neem het serieus!

Je zit uiteraard niet te wachten op veel condens in huis. Dat is geheel logisch, aangezien condens van grote invloed is op je woning. Het kan op termijn zelfs schade aanrichten, bijvoorbeeld aan de kozijnen of muren in je woning. Voldoende reden om zo snel mogelijk iets te doen aan de beslagen ramen in je huis.

Wat te doen tegen beslagen ramen in huis? Het antwoord op die vraag hebben we inmiddels in dit artikel al gegeven. Wij willen je echter graag – nogmaals – wijzen op de noodzaak van de oplossingen. Als je niks tegen de beslagen ramen in huis doet, kan dit op termijn schadelijk zijn. Voor je woning dus, maar ook voor je gezondheid.

Ons advies is daarom om zo snel mogelijk in actie te komen. Daarbij raden wij je ook aan om het condens probleem in huis serieus te noemen. Durf daarom ook direct te investeren in de beste luchtontvochtiger. Het kost je minimaal een paar tientjes, maar het levert je op termijn veel meer op. Dát gevoel is echter niet in euro’s uit te drukken.

Bekijk ook ons artikel ‘Wat te doen tegen zwarte schimmel?

Ramen vochtig in huis: wat te doen tegen beslagen ramen in huis?

Het is de hoogste tijd om het artikel ‘Wat te doen tegen beslagen ramen in huis’ af te ronden. Dat doen we door je nogmaals op de belangrijkste tips en oplossingen te wijzen.

Wat te doen tegen beslagen ramen in huis tip 1: goede ventilatie

Zorg voor goede ventilatie in huis om vochtige lucht af te voeren. Open ramen en deuren regelmatig om frisse lucht binnen te laten en vochtige lucht te laten ontsnappen. Gebruik afzuigventilators in de keuken, badkamer en andere vochtige ruimtes om stoom en vochtige lucht af te voeren.

Wat te doen tegen beslagen ramen in huis tip 2: zorg voor luchtcirculatie

Zorg voor goede luchtcirculatie in huis. Dit kan helpen om vochtige lucht gelijkmatig te verdelen en voorkomen dat het zich ophoopt bij de ramen.

Wat te doen tegen beslagen ramen in huis tip 3: constante temperatuur

Houd kamers op een constante temperatuur. Warmere lucht kan meer vocht vasthouden dan koudere lucht, waardoor de kans op condensatie op koude ramen wordt verminderd.

Wat te doen tegen beslagen ramen in huis tip 4: investeer in nieuw glas

Overweeg de installatie van dubbel glas of ramen met thermische isolatie. Deze ramen hebben minder kans om koude oppervlakken te worden, waardoor condensatie wordt verminderd.

Wat te doen tegen beslagen ramen in huis tip 5: beperk vocht in huis

Beperk activiteiten die vocht produceren, zoals koken, douchen en het drogen van kleding binnenshuis. Gebruik deksels op pannen tijdens het koken en zorg voor goede ventilatie tijdens het douchen.

Wat te doen tegen beslagen ramen in huis tip 6: zorg voor goede raamafdichting

Controleer de afdichting rond ramen en zorg ervoor dat er geen koude lucht van buitenaf naar binnen kan lekken, wat kan bijdragen aan condensatie.

Wat te doen tegen beslagen ramen in huis tip 7: overweeg radiatorfolie

Overweeg het gebruik van radiatorfolie achter radiatoren die zich onder ramen bevinden. Dit helpt om de kou van het raam te verminderen en condensatie te verminderen.

Wat te doen tegen beslagen ramen in huis tip 8: controleer goed op lekkages

Controleer op lekkages in huis, zoals lekkende kranen of dak lekkages, omdat dit extra vocht kan veroorzaken.

Wat te doen tegen beslagen ramen in huis tip 9: schaf een goede luchtontvochtiger aan

Met zo’n apparaat neem je snel afscheid van veel condens in huis. Dit apparaat haalt het meeste vocht uit de lucht, waardoor je minder last hebt van de beslagen ramen in je huis. Dit komt al met al je algehele woongenot ten goede!

[content-egg-block template=offers_list groups=”1,2,3″]