Ben je wel eens in contact met brandnetels gekomen? Dan weet je ongetwijfeld hoe vervelend dit is. Deze vervelende planten brengen een weerzinwekkende jeuk met zich mee. Een jeuk waar zelfs krabben eigenlijk niks tegen helpt. Het is daarom echt zaak om zo snel mogelijk wat te doen tegen brandnetels in de tuin. Dat kun je eigenlijk op twee manieren doen:
- De brandnetels in de tuin bestrijden
- De brandnetels in je tuin voorkomen
Op deze beide onderwerpen zoomen wij volledig in. We voorzien je hierbij van de beste hulpmiddelen én beste tips om wat te doen tegen brandnetels in de tuin!
Wat te doen tegen brandnetels in de tuin? Dít heb je nodig!
Hoe kun je brandnetels bestrijden? Dit is een vraag die door veel mensen gesteld wordt. Logisch, omdat brandnetels dus ontzettend vervelend zijn in je tuin. Tevens is het een feit dat relatief veel mensen last van brandnetels in de tuin hebben. Geldt dit ook voor jou? Kies dan voor één van onderstaande hulpmiddelen tegen brandnetels in de tuin.
Middel 1: onkruidverwijderaar
Wat te doen tegen brandnetels in de tuin? Als je de brandnetels snel en vakkundig wilt bestrijden, heb je een goede onkruidverwijderaar nodig. Met een goede onkruidverwijderaar verwijder je de brandnetels en roep je nieuwe brandnetels direct een halt toe.
Het is hierbij wel van belang dat je een geschikte variant gebruikt. Niet alle onkruidverwijderaars zijn namelijk geschikt om brandnetels te bestrijden. Wij raden je daarom expliciet één van de volgende onkruidverwijderaars aan:
Middel 2: onkruidsteker
Wat heb je nodig om brandnetels in je tuin te kunnen verwijderen? Wij raden je hiervoor voornamelijk een goede onkruidsteker aan. Met een dergelijk hulpmiddel steek je de brandnetels uit de grond, waarna je de brandnetels eenvoudig weg kunt gooien.
Ga je gebruik maken van één van onderstaande onkruidstekers? Dan raden wij je wel expliciet aan om goede tuinhandschoenen te gebruiken. Brandnetels prikken immers. Je hebt simpelweg de handschoenen nodig om eventuele jeuk te voorkomen!
Middel 3: handmatig verwijderen
Wat te doen tegen brandnetels in de tuin? Een andere optie die je hebt, is om de brandnetels handmatig te verwijderen. Dit doe je als volgt:
- Trek een trui of shirt met lange mouwen aan
- Trek dikke handschoenen aan
- Snij de brandnetels net boven de grond af of trek de brandnetels in één keer uit de grond
- Probeer om zoveel mogelijk van de wortels uit de grond mee te trekken
Het belang van goede tuinhandschoenen is ontzettend groot. Als je bijvoorbeeld dunne handschoenen met gaten erin aantrekt, heb je snel last van de brandnetels. Draag daarom altijd goede tuinhandschoenen:
Middel 4: azijn
Wat te doen tegen brandnetels in de tuin op een natuurlijke manier? Het is mogelijk om onkruid op een biologische of natuurlijke manier te bestrijden. Hiervoor heb je een mengsel van water en azijn nodig.
Azijn is een nogal heftig middel. Het gaat verschillende soorten onkruid tegen, terwijl je azijn ook prima voor schoonmaakwerkzaamheden in kunt zetten. Ook voor het bestrijden/verwijderen van brandnetels is azijn een prima hulpmiddel.
Tip: maak een mengsel van azijn, water en afwasmiddel. Azijn en afwasmiddel vullen elkaar perfect aan, waardoor je nog sneller korte metten maakt met de brandnetels in je tuin.
Middel 5: anti jeuk crème
Heb je je hand toch tegen een brandnetel gestoten? Of heb je met je been tegen een brandnetel in je tuin aangestaan? Dan heb je één ding nodig: een goede anti jeuk crème. Deze crème gaat de geïrriteerde huid tegen, waardoor je een stuk minder last hebt van de vervelende jeuk.
Daarbij is het ook van belang om van je huid af te blijven. Als je continu aan de geïrriteerde huid blijft zitten, brengt dit alsmaar meer irritaties met zich mee. Wij raden je dus aan om een goede anti jeuk crème te gebruiken én om vervolgens van de huid af te blijven.
Wat is de oorzaak van brandnetels in de tuin?
De vraag ‘wat te doen tegen brandnetels in de tuin’ is om meerdere redenen relevant. Eén van de redenen is terug te vinden in de frequentie waarin brandnetels voorkomen. Simpelweg veel huishoudens hebben last van brandnetels.
Hoe dat komt? Dat heeft veelal één of meerdere oorzaken. In de meeste gevallen gaat het om een combinatie van de volgende oorzaken:
- Een rijke bodem in je tuin. Brandnetels zijn gek op een stikstofrijke bodem. Mocht de bodem in je tuin vol met stikstof zitten, is dit de ideale basis voor brandnetels. Dit is overigens opvallend te noemen, aangezien veel andere planten/onkruid de voorkeur geven aan een minder stikstofrijke bodem.
- Een bewerkte grond. Heb je recent de grond in je tuin omgewoeld? Dan kan ook dat de oorzaak zijn van brandnetels in je tuin. Brandnetels gedijen namelijk het beste in een verstoorde grond. Dát is het geval als je veranderingen aan de grond/bodem in je tuin doorgevoerd hebt.
- Een vochtige bodem. Brandnetels geven niet alleen aan een rijke bodem de voorkeur, maar ook aan een vochtige bodem. Als er in je tuin sprake van een matige drainage is, is dat ideaal voor brandnetels. Zij groeien het liefste in een licht vochtige omgeving.
- Verwaarlozing van je tuin. Kijk je geruime tijd niet naar je tuin om? Dan hebben verschillende soorten onkruid alle ruimte om hard aan te groeien. Dit geldt voor brandnetels, maar geldt ook voor bijvoorbeeld heermoes, zevenblad en klaver in het gazon. Een verwaarlozing van je tuin is één van de meest voorkomende oorzaken van brandnetels in de tuin.
- Overdracht van zaden. Brandnetels groeien ten gevolge van een overdracht van zaden. Deze zaden kunnen op verschillende manieren overgebracht worden; via de wind, door dieren of via tuingereedschap. Ook kan een composthoop dé oorzaak zijn van brandnetels in je tuin. Deze composthopen kunnen ook verantwoordelijk zijn voor de overdracht van zaden van brandnetels.
Al met al kunnen we stellen dat brandnetels een bepaalde voorkeur hebben. Een voorkeur voor een stikstofrijke en licht vochtige bodem. Dit is dus opvallend, aangezien veel andere soorten onkruid hier géén liefhebber van zijn. Dit zorgt er dan ook voor dat je brandnetels niet al te vaak in de buurt van andere soorten onkruid aantreft.
Wat zijn de gevaren van brandnetels in de tuin?
Heb je op dit moment last van brandnetels in je tuin? Dan is het zaak om zo snel mogelijk wat te doen tegen brandnetels in de tuin. Dit heeft een simpele reden: de gevolgen c.q. gevaren van brandnetels zijn groot. Of beter gezegd: kunnen groot zijn. Dit heeft puur met de vele soorten gevaren van brandnetels in de tuin te maken.
Pijnlijk gevoel
Ja, het pijnlijke gevoel is toch wel het eerste waar je aan denkt bij brandnetels. Als je huid in contact met de brandnetels komt, voel je direct een pijnlijk gevoel. Veel mensen omschrijven dit als een ‘stekend’ gevoel. Dit gevoel brengt niet alleen pijn met zich mee, maar ook een vervelende jeuk.
Deze jeuk ontstaat doordat de huid geïrriteerd raakt. De huid raakt in veel gevallen ook rood, waardoor je duidelijk een ‘steek’ van een brandnetel kunt zien.
Het is van belang om een brandnetelsteek zoveel mogelijk met rust te laten. Smeer er een goede anti jeuk crème op en blijf er vervolgens van af. Dit kan echter heel lastig zijn.
Gevaar voor kinderen en huisdieren
Heb je kinderen en/of huisdieren in je tuin rondlopen? Dan heb je al helemaal met de mogelijke gevaren van brandnetels in de tuin te maken. Een kind of hond ziet bijvoorbeeld niet de gevaren van een brandnetel in. Ook weten een kind en hond niet exact wat een brandnetel is.
Voor kinderen en huisdieren kunnen brandnetels dus gevaarlijk zijn. Dat is vooral het geval als ze in direct contact komen met de brandnetels. Zeker als het bij bijvoorbeeld je hond gebeurt, is dit ontzettend vervelend. Een hond kan je immers niet vertellen dat hij/zij last van een brandnetel heeft. Bij je kind is dit wellicht wel al mogelijk, mocht je kind al wat ouder zijn.
Met het oog op kinderen en huisdieren kunnen wij je maar één advies geven: haal de brandnetels zo snel mogelijk uit je tuin weg. Leer je kind bovendien al snel wat precies de gevaren van brandnetels zijn. Daarmee voorkom je dat je kind doodleuk aan de vervelende brandnetels in je tuin gaat zitten.
Verstikking van andere planten
Heb je last van brandnetels in je tuin? Dan heb je hier niet als enige last van. Het is namelijk ook zo dat andere planten last hebben van brandnetels in je tuin. Dit komt puur doordat brandnetels nogal krachtige groeiers zijn. Ze overwoekeren hierdoor al snel de andere planten in je tuin.
Tevens gaan brandnetels de concurrentiestrijd aan met andere planten in je tuin. Deze strijd draait onder meer om voedingsstoffen, water en licht. Aangezien brandnetels vrij sterk zijn, winnen ze deze strijd veelal. Het gevolg hiervan is dat andere planten verstikt raken. Zij kunnen hierdoor zelfs komen te overlijden.
Allergische reactie
Kom je in direct contact met een brandnetel? Dan levert dit dus een pijnlijk en stekend gevoel op. Tevens krijg je last van een geïrriteerde huid en bijbehorende jeuk.
Maar, niet iedereen reageert hetzelfde op brandnetels. Sommige mensen krijgen door de brandnetels namelijk een allergische reactie. Dit komt niet al te vaak voor, maar is bij sommige mensen toch echt aan de orde.
Hoe men precies op brandnetels reageert, is niet te zeggen. Wel is het een feit dat allergische reactie zeer ernstige symptomen met zich mee kunnen brengen.
Aantrekken van ongedierte
Staan er de nodige brandnetels in de tuin? Dan is de kans groot dat je last van ongedierte in je tuin krijgt. Dit onkruid trekt namelijk ongedierte aan, zoals bijvoorbeeld insecten en rupsen.
Dit heeft een simpele reden: rupsen voeden zich bijvoorbeeld met brandnetels. Des te meer brandnetels in je tuin, des te meer rupsen in je tuin. Een toename van brandnetels in je tuin zorgt zodoende voor een toename van ongedierte in je tuin.
Wil je dat? Nee, dat wil je absoluut niet. Meer en meer ongedierte brengt namelijk nog meer risico en gevaren in je tuin met zich mee. Zo trekt ongedierte weer andere ongedierte aan. Onder aan de streep zorgt dit voor veel (onhygiënisch) ongemak.
Snelle verspreiding
Een kenmerk van brandnetels is de krachtige groei. De brandnetels zelf groeien snel, maar zorgen ook nog voor een snelle verspreiding. Doe je bijvoorbeeld 2 weken lang niks aan de brandnetels in je tuin? Dan merk je dit direct aan de snelle verspreiding van dit onkruid. Voordat je het doorhebt, zit je hele tuin onder de brandnetels.
Hoe deze snelle verspreiding tot stand komt? Dit komt eigenlijk doordat brandnetels zich op twee manieren ‘voortplanten’. Ten eerste doen ze dit met hun wortelstelsels. Dit stelsel groeit nogal snel, waardoor meer en meer brandnetels het levenslicht in je tuin zien. Ten tweede doen ze dit met zaden. De wind verspreidt deze zaden door je tuin, waardoor je ook op andere plekken in je tuin last van brandnetels kunt krijgen.
Hoe kun je brandnetels herkennen?
Wat te doen tegen brandnetels in de tuin? De eerste stap die je moet zetten, is achterhalen of het daadwerkelijk om brandnetels gaat. De brandnetels herken je normaal gesproken aan de volgende kenmerken:
- Hart- of eivormige bladeren. Een brandnetel heeft altijd hart- of eivormige bladeren. Deze bladeren hebben ook nog een gezaagde rand en ze zijn tegenoverstaand gerangschikt ten opzichte van de stengel. Met andere woorden: de bladeren van brandnetels zijn nogal opvallend.
- Brandharen. Dat de bladeren van brandnetels zo opvallend zijn, komt ook door de brandharen. Op de bladeren zijn allerlei kleine haartjes te vinden. Deze haartjes bevatten bepaald zuur waar je huid (en lichaam) niet goed op reageert. Deze brandharen zijn dan ook de oorzaak van de jeuk van brandnetels.
- Groene of witte bloemen. Brandnetels zijn nog relatief fraai om te zien. Dit komt onder meer doordat de brandnetels een groei van groene of witte bloemen kennen. Deze bloemen hangen in trosjes maar zijn niet overdreven opvallend.
- Vrij hoog. Doe je geruime tijd niks aan de brandnetels in je tuin? Dan is dat ontzettend duidelijk te zien. Brandnetels groeien namelijk erg hard, waardoor ze tot wel 2 meter hoog kunnen worden. Ook de kleinere soorten brandnetels kunnen nog een hoogte van 60 centimeter behalen. Ook dit is reden om zo snel mogelijk wat te doen tegen brandnetels in de tuin.
- Bepaalde standplaatsen. Je kunt brandnetels ook aan specifieke standplaatsen in je tuin herkennen. Het gaat hierbij om stikstofrijke en licht vochtige bodems. Ook geven de brandnetels de absolute voorkeur aan grond die regelmatig verstoord wordt. Hierbij kun je denken aan de grond langs heggen en paden in je tuin.
Zijn brandnetels gevaarlijk?
Brandnetels zijn niet per definitie gevaarlijk voor je gezondheid. Dit is alleen het geval als je allergisch bent voor brandnetels. In dat geval kun je last van ernstige symptomen krijgen. Schakel in zo’n situatie altijd je huisarts zo snel mogelijk in.
Verder zijn de brandnetels in de basis niet gevaarlijk te noemen. Wel brengen ze dus veel ongemak met zich mee. Dat is met name het geval als je in direct contact met de brandnetels komen. De brandharen spuwen een bepaalde zuur in je huid waardoor je last van een geïrriteerde huid krijgt. Die huid gaat ook nog gepaard met een vervelende jeuk.
Goed om te weten:
- Je kunt brandnetels in je eten verwerken. Nadat je brandnetels goed gekookt hebt, kun je dit onkruid in je maaltijden verwerken. Dat is zelfs een aanrader, aangezien brandnetels vol met voedingsstoffen zitten. Wel is het erg belangrijk om de brandnetels lang genoeg te koken.
- Je kunt brandnetels ook voor medicinaal gebruik gebruiken. Zo worden brandnetels ingezet in de strijd tegen allergieën en haaruitval. Het is niet voor niets dat je bij bijvoorbeeld Bol.com ook brandnetel olie kunt kopen.
Tevens is het mogelijk om met brandnetels thee te maken. Zo kun je voor een speciale brandnetel thee kiezen, bijvoorbeeld van het merk Jacob Hooy. Deze brandnetel thee zit boordevol mineralen en voedingsstoffen.
Wat te doen tegen brandnetels in de tuin? Voorkomen!
Wat te doen tegen brandnetels in de tuin? Je moet sowieso de gevaren van brandnetels goed inzien. Tevens is het verstandig om brandnetels zo snel mogelijk te bestrijden.
Wat echter nog belangrijker is, is om brandnetels in je tuin te voorkomen. Kun je brandnetels in je tuin voorkomen? Ja, dit kun je niet voor de volle 100% doen, maar wel voor een goede 80%.
Hoe je dat dan kunt doen? Wij raden je daarvoor aan om de onderstaande wat te doen tegen brandnetels in de tuin tips op te volgen. Met deze tips voorkom je de groei en daarmee de aanwezigheid van brandnetels in je tuin.
Wat te doen tegen brandnetels in de tuin tip 1: maai je gazon regelmatig
Brandnetels geven dus de voorkeur aan een stikstofrijke- en licht vochtige bodem. Weet je waar de brandnetels deze bodem met enige regelmaat terugvinden? Onder de grasmat. Je moet daarom je gazon op de best mogelijke manier verzorgen.
Dit doe je onder meer door je grasmat met enige regelmaat te maaien. Daarbij is het ook verstandig om de mulch op de grasmat achter te laten. Deze mulch zorgt voor minder stikstof in de grond, waardoor je de grond een stuk minder geliefd maakt voor de brandnetels. Daarvoor is het dus van belang om een goede grasmaaier met mulchfunctie te gebruiken:
Wat te doen tegen brandnetels in de tuin tip 2: zorg voor een goede drainage
Het is ook van belang om in je tuin voor een goede drainage te zorgen. Des te beter de drainage is, des te beter het regenwater afgevoerd wordt. Daarmee voorkom je zonder enig probleem een vochtige bodem. Precies dat moet je doen met het oog op het voorkomen van brandnetels in je tuin.
Hoe kun je dan voor een betere drainage in je tuin zorgen? Dit doe je onder meer met een goede bodemtester. Met zo’n tester krijg je meer/alle inzichten in de conditie van de bodem van je tuin.
Tevens is het zaak om de bodemstructuur te verbeteren. Dat doe je onder meer door mest in je tuin te verspreiden. Mest verbetert de structuur van de bodem, waardoor de bodem een stuk beter bestand is tegen de groei van de brandnetels.
Wat te doen tegen brandnetels in de tuin tip 3: snel verwijderen
Wat te doen tegen brandnetels in de tuin? Het is sowieso verstandig om de brandnetels in je tuin snel te verwijderen. Des te langer je hiermee wacht, des te sneller het onkruid in je tuin aangroeit. Indien je langere tijd niks aan de brandnetels in je tuin doet, hebben de brandnetels alle ruimte om hard aan te groeien. En dat gebeurt dan ook héél snel.
Je moet daarom zo snel mogelijk de brandnetels in je tuin verwijderen. Wij raden je hiervoor aan om altijd goede handschoenen te dragen. Dit heeft puur met de gevaren van de brandharen van de brandnetels te maken.
Tevens raden wij je aan om goede middelen te gebruiken. De eerder aangehaalde onkruidstekers zijn daar een goed voorbeeld van. Met deze onkruidstekers steek je eenvoudig de brandnetels uit de grond. Dit zorgt ervoor dat je sneller afscheid neemt van de vervelende brandnetels in je tuin.
Wat te doen tegen brandnetels in de tuin tip 4: kies voor andere bodembedekkers
Grote kans dat je op dit moment aarde als bodembedekker in je tuin hebt. Logisch, maar niet altijd de beste optie. Met het oog op brandnetels is aarde bijvoorbeeld niet de beste bodembedekker voor in je tuin.
Wij raden je aan om andere bodembedekkers te gebruiken. Je kunt hierbij onder meer aan cacaodoppen denken. Deze doppen gaan meerdere soorten onkruid in je tuin tegen, waaronder brandnetels.
Wat te doen tegen brandnetels in de tuin tip 5: kom in actie
Wat te doen tegen brandnetels in de tuin? Tot slot adviseren wij je om zo snel mogelijk in actie te komen. Door snel in actie te komen, roep je de groei van brandnetels de gewenste halt toe.
Hierbij moet je wel altijd met je eigen veiligheid rekening houden. Je wilt immers niet in direct contact met de brandharen van de brandnetels komen. Draag daarom echt altijd goede en stevige handschoenen. Tevens adviseren wij je om altijd een trui of shirt met lange mouwen aan te trekken.
Heb je kinderen of huisdieren die in je tuin rondlopen? Dan moet je al helemaal scherp zijn op de aanwezigheid van brandnetels. Zie je één brandnetel in je tuin? Kom dan direct in actie. Daarmee voorkom je echt vervelende gevolgen op de (lange) termijn.
Hoi, welkom op mijn website! Op deze website deel ik mijn beste adviezen, tips en oplossingen tegen allerlei problemen. Alle problemen die ik op deze website bespreek, heb ik in het echte leven zelf opgelost. Deze kennis en ervaringen deel ik graag met je. Doe er je voordeel mee!