Wat te doen tegen engerlingen in het gazon?

Wat te doen tegen engerlingen in het gazon? Een meer dan terechte vraag. Dit zijn hele kleine beestjes, maar wel beestjes met een potentieel grote invloed op je tuin. Het is daarom zaak om zo snel mogelijk de engerlingen in het gazon te bestrijden. Hoe moet je dit doen? En waar moet je rekening mee houden? Je leest het allemaal in dit uitgebreide artikel wat te doen tegen engerlingen in het gazon!

Wat te doen tegen engerlingen in het gazon? Dít heb je nodig!

Hoe kun je het beste engerlingen bestrijden? Het antwoord op deze vraag vind je in dit artikel. Wij voorzien je namelijk van de belangrijkste informatie, de beste tips én informatie over de beste hulpmiddelen. Om de engerlingen in het gras te bestrijden, heb je namelijk één of meerdere hulpmiddelen nodig. Wij raden je daarvoor de onderstaande hulpmiddelen aan.

Hulpmiddel 1: aaltjes tegen engerlingen

Wat te doen tegen engerlingen in het gras? Juist: aaltjes in je tuin verspreiden. Dit zijn hele kleine wormpjes die zich in het lichaam van de engerlingen kunnen nestelen. Als de aaltjes eenmaal in het lichaam van de engerlingen zitten, kunnen ze geen kant mee op. De aaltjes doden de engerlingen, waardoor je snel geen/minder last van de engerlingen in het gazon hebt.

Wij raden je bijvoorbeeld de volgende soorten aaltjes tegen engerlingen aan:

[content-egg-block template=offers_list groups=”1,2,3″]

Je kunt aaltjes het beste zien als de natuurlijke vijand van engerlingen. Door voor de aaltjes te kiezen, geniet je simpelweg van meerdere voordelen:

 • Aaltjes zijn de natuurlijke vijand. Dit is uiteraard een groot voordeel met het oog op het bestrijden van de engerlingen. Maar, dit is ook een groot voordeel met het oog op de natuur. Door voor een natuurlijk hulpmiddel te kiezen, doe je de natuur in je tuin verder geen kwaad. Dat is bij bijvoorbeeld chemische middelen een compleet ander verhaal.
 • De aaltjes planten zich snel voort. Een ander groot voordeel is terug te vinden in de voortplanting van de aaltjes. Deze kleine wormpjes planten zich ontzettend snel in de tuin voort, waardoor zijn nóg sneller/makkelijker de strijd van de engerlingen in het gras winnen. Voordat je het doorhebt, heb je helemaal geen last meer van engerlingen in het gazon. Wat wil je nog meer?
 • Ze richten geen schade in. Het is ook ideaal dat de aaltjes verder geen schade in je tuin aanrichten. Je kunt hierdoor met een gerust hart de engerlingen bestrijden in je tuin. In combinatie met bovengenoemde voordelen zorgt dit voor veel gemak en ook spoedig voor een fraaiere grasmat.
 • Je hoeft zelf weinig te doen. Wat te doen tegen engerlingen? Dat je op zoek naar het antwoord op deze vraag bent, geeft aan dat je last van de engerlingen in het gras hebt. Als dit het geval is, heb je eigenlijk alleen maar de aaltjes nodig. Je hoeft zelf alleen maar de aaltjes met water te mengen, waarna je dat mengsel in de tuin kunt verspreiden. De aaltjes doen de rest van het werk. Jij kunt lekker achterover hangen en genieten van je (fraaie) tuin.

Hoe moet je de aaltjes tegen engerlingen dan precies gebruiken? Dit is per productsoort verschillend. Wij raden je daarom aan om even goed de handleiding c.q. instructies door te nemen. In veel gevallen hoef je de aaltjes alleen maar met water te mengen en in je tuin te verspreiden. Een kind kan de was doen!

Concreet: het antwoord op de vraag wat te doen tegen engerlingen in het gazon is vrij eenvoudig. Koop aaltjes. Met de beste aaltjes, zie hierboven, bestrijd je de engerlingen in het gras op de best mogelijke manier.

Hulpmiddel 2: concentraat

Wat te doen tegen engerlingen in het gazon? Als je last van deze kleine beestjes in het gras hebt, is dit ongetwijfeld een doorn in je oog. De engerlingen tasten immers het gras aan, waardoor je grasmat een stuk minder fraai oogt. Ook planten de engerlingen zich snel voort, waardoor het steeds lastiger wordt om deze plaag te bestrijden.

Wij raden je daarom aan om zo snel mogelijk in actie te komen. Dat kun je doen met de bovenstaande aaltjes, maar je kunt ook voor zogeheten concentraat kiezen. Met concentraat bestrijd je niet zozeer de engerlingen, maar voorkom je wel dat de engerlingen zich in het gazon kunnen nestelen.

Verspreid je één van onderstaande soorten concentraat regelmatig over het gazon? Dan versterk je hier eigenlijk de grassprietjes en de bodem mee. Dat zorgt ervoor dat de engerlingen al een stuk minder mogelijkheden hebben om zich in het gazon te nestelen. Met name de volgende twee soorten concentraat zijn naar onze wens:

[content-egg-block template=offers_list groups=”4,5″]

Hulpmiddel 3: een verticuteermachine

Wat te doen tegen engerlingen in het gras? Het antwoord op deze vraag is eigenlijk tweeledig. Ten eerste moet je de aanwezigheid van engerlingen bestrijden; dat doe je het beste door de juiste aaltjes te gebruiken. Ten tweede is het zaak om de aanwezigheid van engerlingen in het gras te voorkomen. Dát doe je bijvoorbeeld door je gazon op de best mogelijke manier te onderhouden.

Weet je wat je hiervoor nodig hebt? Onder meer een verticuteermachine. Met een goede verticuteermachine bewerk je het gazon op de juiste manier; dit zorgt voor een sterke aanwas van nieuwe grassprietjes. Ook ben je met een verticuteermachine in staat om al het onkruid uit het gazon te verwijderen. Nadat je dat hebt gedaan, heeft het gras weer alle ruimte om hard te groeien. Het gazon is hierdoor bovendien minder aantrekkelijk voor engerlingen. Overweeg daarom zeker eens de aanschaf van één van onderstaande verticuteermachines:

[content-egg-block template=offers_list groups=”6,7,8″]

Hulpmiddel 4: look-extracten

Wat te doen tegen engerlingen in het gazon? Zo snel mogelijk uitroeien! Dit kun je ook met zogeheten look-extracten doen. Een goed voorbeeld hiervan is onderstaand product. Dit is een ecologisch bestrijdingsmiddel waarmee je de larven van engerlingen uit de toplaag van het gazon kunt bestrijden. Hiermee voorkom je dus dat de engerlingen schade aan je grasmat aan kunnen richten.

Ook interessant:  Wat te doen tegen brandnetels in de tuin?

Goed om te weten: onderstaand product werkt zowel tegen engerlingen als tegen emelten. Ongeacht van wat voor larven je in je tuin last hebt, is onderstaande meststof aan te raden:

[content-egg-block template=offers_list groups=”9″]

Wanneer larvex strooien? Het is belangrijk om daarvoor dit schema aan te houden:

 • Eerste behandeling: eind april of begin mei
 • Tweede behandeling: eind juni of begin juli

Wat zijn engerlingen precies?

Wat zijn engerlingen precies

Engerlingen zijn de larven van meerdere keversoorten. Het gaat hierbij om de larven van de rozenkever, meikever, junikever en johanneskever. De kevers leggen in het gazon eitjes, waarna deze eitjes al binnen een paar weken uitkomen.

Uit deze eitjes komen kleine larven; de zogeheten engerlingen. Deze kleine larven moeten zich voeden en richten zich daarvoor op jouw grasmat. Met name in de zomermaanden is dit goed te zien. De larven eten dan de toplaag van de wortels kapot, waardoor je gras al snel geel uitslaat. Of je krijgt met (kleine) gele plekken in het gazon te maken.

Zijn engerlingen en emelten hetzelfde? Nee, dat is niet hetzelfde. Als we het over engerlingen hebben, hebben we het puur over de larven van meerdere keversoorten. Als we het over emelten hebben, hebben we het puur over de larven van langpootmuggen. Dit is dus een belangrijk verschil!

Hoe ontstaan engerlingen in het gazon?

Wat te doen tegen engerlingen in het gazon? Om het volledige antwoord op deze vraag te vinden, moet je goed naar het proces van engerlingen kijken. Een engerling is immers een larve die uiteindelijk tot een volwassen kever uitgroeit. De manier waarop je de engerlingen kunt bestrijden, is afhankelijk van de levensfase van de engerlingen. Wij hebben daarom het proces larve à kever voor je op een rijtje gezet:

 • Ei-afzetting: Volwassen kevers leggen eieren in de grond, meestal in de buurt van grasvelden. Deze eieren worden meestal gelegd in de late lente tot vroege zomer, afhankelijk van de keversoort en de klimatologische omstandigheden.
 • Ei-ontwikkeling: De eieren ontwikkelen zich tot larven, die bekend staan als engerlingen. Deze larven bevinden zich onder de grond en voeden zich voornamelijk met wortels van gras en andere planten.
 • Larvale fase: Gedurende de zomer en herfst groeien de engerlingen terwijl ze zich voeden met de wortels van het gras. Dit kan leiden tot gele plekken en verzwakt gazon. De engerlingen ondergaan verschillende vervellingen en groeien in grootte.
 • Verpoppen: Tegen het einde van de herfst of het begin van de winter graven de larven zich dieper in de grond en verpoppen ze in hun voorbereiding om volwassen kevers te worden.
 • Volwassen kevers: In het voorjaar of de vroege zomer komen de volwassen kevers uit de poppen en komen ze uit de grond. Ze komen aan de oppervlakte en beginnen met het voeden en paren. Het volwassen stadium van kevers duurt meestal maar een paar weken tot enkele maanden, afhankelijk van de soort.
 • Ei-legging: De cyclus begint opnieuw wanneer de volwassen kevers eieren leggen in de grond, waarmee de levenscyclus van engerlingen wordt voortgezet.

Hoe zie je het verschil tussen engerlingen en emelten?

Wil je zowel engerlingen als emelten bestrijden in je tuin? Het is inderdaad goed mogelijk dat je van beide soorten larven last hebt. Maar, in veel gevallen zien we dat het om óf engerlingen óf om emelten gaat. Wij raden je daarom aan om eerst goed te kijken naar de larven die zich in jouw grasmat bevinden.  

Dit zijn de drie belangrijkste verschillen tussen engerlingen en emelten:

 • Soort insect:

Engerlingen zijn de larven van kevers (bijv. meikevers, junikevers).

Emelten zijn de larven van langpootmuggen.

 • Uiterlijk en gedrag:

Engerlingen hebben een C-vormig lichaam, zijn wit tot crèmekleurig en hebben bruine koppen en poten. Ze voeden zich met wortels onder de grond.

Emelten hebben een cilindrisch, wormachtig lichaam en zijn meestal grijzig of bruin van kleur. Ze eten vaak gras en planten aan het oppervlak.

 • Levenscyclus en leefgebied:

Engerlingen zijn voornamelijk actief onder de grond en voeden zich met wortels gedurende de zomer en herfst. Ze verpoppen zich in de winter en komen in het voorjaar uit als volwassen kevers.

Emelten bevinden zich boven de grond en voeden zich met bovengrondse delen van planten, zoals grasbladeren. Ze zijn actief in de herfst en het voorjaar.

Lees ook ons artikel ‘Wat te doen tegen emelten?

Welke schade kunnen engerlingen aanrichten?

Waarom is de vraag wat te doen tegen engerlingen in het gazon zo belangrijk? Omdat de kleine larven grote schade aan je tuin kunnen aanrichten. Dit doen de larven puur doordat ze het gras opeten. Dit uit zich op verschillende manieren:

 • Het gazon komt deels los te liggen. Door de engerlingen is het goed mogelijk dat er delen van het gazon los komen te liggen. Zij eten de wortels op, waardoor de grasmat als het ware de verbinding met de bodem/grond verliest. Hierdoor kunnen sommige delen van het gazon volledig los komen te liggen.
 • Je hebt last van vogels op het gazon. Zie je dat er de nodige vogels op je grasmat zitten? En valt je hierbij op dat de vogels voortdurend met hun snavel in de grasmat zitten te plukken? Dan is ook dat een duidelijk teken van de aanwezigheid van engerlingen. Vogels zijn namelijk gek op engerlingen en plukken daarom graag je gazon open. Daar ben jij uiteraard minder blij mee.
 • Er is sprake van afstervend gras. Het is ook goed mogelijk dat je last krijgt van afstervend gras. Dit punt gaat eigenlijk hand in hand met het eerstgenoemde gevolg: het gazon komt deels los te liggen. De engerlingen eten de toplaag van het gazon op, waardoor de structuur van het gazon niet meer ‘naar wens’ is. Het gras sterft hierdoor, wordt mogelijk volledig geel en kan dus ook deels los te komen liggen. Dat wil je uiteraard voorkomen, dus gebruik tijdig de juiste aaltjes tegen de engerlingen.
 • In de lente merk je veel kevers op. Zie je met name in de maanden mei en juni veel kevers in je tuin? Dan is ook dat een duidelijk signaal dat je last van engerlingen in de tuin hebt. De engerlingen groeien in de winter en in het voorjaar immers uit tot kevers. Een te grote kolonie van kevers is daarom een duidelijk teken aan de wand.
 • Er kan veel onkruid in het gazon groeien. Wat te doen tegen engerlingen in het gazon? Sowieso zo snel mogelijk in actie te komen. Als je dit lange tijd uitstelt, hebben de engerlingen alle tijd om het gazon aan te vreten. Een bijkomend gevolg daarvan is dat onkruid in het gazon groeit. Het onkruid krijgt namelijk alle ruimte, aangezien het gras zelf niet meer goed aangroeit. Met alle ‘dank’ aan de engerlingen die de wortels opgegeten en beschadigd hebben.
Ook interessant:  Wat te doen tegen kattenpis?

Wanneer moet je engerlingen bestrijden?

Wat te doen tegen engerlingen in het gazon? Zo snel mogelijk in actie komen dus. Het advies is om vooral vanaf de maand juni serieus met engerlingen bestrijding aan de slag te gaan.

In de maand juni hebben de kevers net hun eieren gelegd. De larven zijn hierdoor vrij zwak, waardoor ze snel uitgeroeid kunnen worden. Doordat de larven nog vrij zwak zijn, kunnen ze ook nog vrij weinig schade aan het gazon aanrichten.

Het is zaak om de engerlingen de gehele zomer te blijven bestrijden. Idealiter doe je dit tot eind september of totdat de temperatuur onder 12 graden Celsius komt.

Goed om te weten:

 • Je kunt engerlingen in principe vanaf juni tot eind september bestrijden. Dit is de ideale periode aangezien de larven op dat moment relatief zwak en kwetsbaar zijn.
 • Oudere engerlingen zijn immuun voor de aaltjes. Met aaltjes kun je de engerlingen perfect bestrijden, maar dit geldt niet voor de oudere engerlingen. Deze engerlingen zijn hier namelijk al immuun tegen. Deze kun je alsnog bestrijden door in het volgende jaar nieuwe nakomelingen met nieuwe aaltjes te bestrijden. Uiteindelijk winnen jij én de aaltjes de strijd van de vervelende engerlingen in het gazon.

Kun je engerlingen bestrijden in de winter?

De meeste engerlingen zijn in de winter diep in de grond begraven en in het popstadium. Dit maakt de bestrijding tijdens de winter over het algemeen minder effectief, omdat de larven zich in een inactieve toestand bevinden en minder gevoelig zijn voor bestrijdingsmaatregelen. Het is meestal het meest effectief om engerlingen te bestrijden tijdens hun actieve voedingsfase, die meestal in de zomer en herfst plaatsvindt.

Maak gebruik van een rozenkeverval

Het antwoord op de vraag ‘wat te doen tegen engerlingen in het gazon’ mag inmiddels duidelijk zijn. Wij voorzien je echter graag van nog meer belangrijke informatie. Zo vinden wij het ook belangrijk om in te zoomen op een rozenkeverval.

Waarom? Omdat je met een rozenkeverval de kevers in je tuin kunt lokken en vangen. Je krijgt hierdoor precies inzicht in wanneer de kevers in jouw tuin actief zijn. Het advies is hierbij om deze val in april en mei op te hangen. Vervolgens moet je elke 2 tot 5 dagen de val controleren op de aanwezigheid van kevers.

Werkt een rozenkeverval dan ook tegen de engerlingen zelf? Nee, dat is niet het geval. Je kunt het beste aaltjes combineren met onderstaande rozenkeverval:

[content-egg-block template=offers_list groups=”10″]

Kun je engerlingen bestrijden met chemische bestrijdingsmiddelen?

Nee, er is een verbod op het bestrijden van engerlingen met chemische bestrijdingsmiddelen. De redenen hiervoor zijn logisch:

 • Chemische middelen richten schade aan de natuur aan. Verspreid je chemische bestrijdingsmiddelen in je tuin of over je gazon heen? Dan hebben niet alleen engerlingen hier last van, maar ook het gras en de andere fauna in je tuin.
 • Chemische middelen zijn slecht voor mens en dier. Uiteraard is het ook zo dat de chemische bestrijdingsmiddelen slecht voor mens en dier zijn.

Met andere woorden: het antwoord op de vraag wat te doen tegen engerlingen in het gazon is niet terug te vinden in chemische bestrijdingsmiddelen. Kies in plaats daarvan voor één of meerdere hulpmiddelen die we in dit artikel besproken hebben.

Kun je engerlingen in het gazon voorkomen?

Wat te doen tegen engerlingen in het gazon? Een goede stap is om de vorming van engerlingen in je tuin volledig te voorkomen. Kun je dit volledig voorkomen? Nou, dat is nooit met zekerheid te stellen. Het is echter wel mogelijk om de vorming van engerlingen in het gazon zoveel mogelijk te voorkomen. Dat doe je met de volgende tips.

Wat te doen tegen engerlingen in het gazon tip 1: onderhoud je gazon perfect

Het is allereerst ontzettend belangrijk om je gazon perfect te onderhouden. Indien er sprake van een sterke grasmat met diepe wortels is, is het gazon een stuk minder vatbaar voor engerlingen. Voor goed grasonderhoud kun je bijvoorbeeld onderstaande hulpmiddelen gebruiken:

[content-egg-block template=offers_list groups=”11,12,13,14″]

Wat te doen tegen engerlingen in het gazon tip 2: kies voor aantrekkelijke planten in de tuin

Weet je wat ook een goede tip is voor het voorkomen van engerlingen in het gazon? Aantrekkelijke planten in je tuin te plaatsen. Je hebt namelijk véél liever dat de kevers daar hun eieren leggen in plaats van op de grasmat.

Het advies is vooral om verschillende soorten planten in je tuin te zetten. Een engerling is namelijk niet altijd een larve van dezelfde kever, maar een algemene naam voor larven van meerdere keversoorten. Het is dus niet zo dat wij één vaste plant kunnen benoemen.

Wat te doen tegen engerlingen in het gazon tip 3: plaats een vogelhuisje met vogelvoer in de tuin

Een andere natuurlijke vijand van engerlingen is een vogel. Het is daarom aan te raden om je tuin zo interessant mogelijk voor vogels te maken. Plaats daarom een vogelhuisje met vogelvoer in je tuin:

[content-egg-block template=offers_list groups=”15,16,17,18″]

Wat te doen tegen engerlingen in het gazon? Kom in actie!

Wat te doen tegen engerlingen in het gazon? De laatste tip die wij je mee willen geven, is om direct in actie te komen. Als je de engerlingen vrij spel laat hebben, heb je spoedig last van een lelijke grasmat. Het grasmat komt deels los te liggen, je krijgt met kale plekken in het gazon te maken en je krijgt mogelijk ook nog met geel gras te maken. Dit kun je gelukkig allemaal voorkomen met behulp van bovenstaande hulpmiddelen. Daarvoor wijzen wij je graag nogmaals op de beste aaltjes. Met onderstaande aaltjes bestrijd je de engerlingen in het gras op de best mogelijke manier:

[content-egg-block template=offers_list groups=”1,2,3″]