Wat te doen tegen fruitvliegjes in kliko?

Weinig beestjes zijn zo irritant als fruitvliegjes. Deze vliegjes zijn klein, zijn razendsnel en zijn hierdoor lastig te vangen. Tegelijkertijd is het ook nog een feit dat je op meerdere plekken last kunt hebben van de fruitvliegjes. Mede daarom is de vraag wat te doen tegen fruitvliegjes in kliko erg relevant. Wij geven je in dit artikel graag een passend antwoord op deze vraag. Hierbij zoomen wij in op de belangrijkste middelen én tips tegen fruitvliegjes in de kliko.

Wat te doen tegen fruitvliegjes in kliko? Dít heb je nodig!

Wat kun je doen tegen fruitvliegjes in je kliko? Deze vraag kun je eigenlijk in twee vragen opsplitsen:

 • Hoe kun je de fruitvliegjes in je kliko bestrijden? Je zit uiteraard niet te wachten op deze kleine vliegjes in je kliko. Dus, je moet zo snel mogelijk in actie komen om wat te doen tegen fruitvliegjes in kliko. Dat doe je het beste met de onderstaande middelen.
 • Hoe kun je de fruitvliegjes in je kliko voorkomen? Zoals altijd geldt het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’. Mede daarom hebben wij de beste wat te doen tegen fruitvliegjes in kliko tips voor je verzameld. Met deze tips voorkom je simpelweg de aanwezigheid van fruitvliegjes in je kliko.

We trappen af met de eerste vraag. Hieronder vind je de beste middelen om de fruitvliegjes in je kliko te bestrijden!

Middel 1: fruitvliegjes val maken

Het beste waar je voor kunt kiezen, is een zogeheten fruitvliegjes val. Dit is een val die je zelf kunt produceren en waarmee je de fruitvliegjes snel weet te bestrijden.

Dit heb je hiervoor nodig: een kom, witte azijn en afwasmiddel. Je kunt de kom met water, de witte azijn en het afwasmiddel vullen. Zet de kom vervolgens in de buurt van je kliko.

De fruitvliegjes worden aangetrokken door de geur van azijn. Zij vliegen daarom in de kom met water. Aangezien hier ook afwasmiddel in zit, komen de fruitvliegjes direct te overlijden. Zij kunnen niet meer uit de kom met water, azijn en afwasmiddel komen.

Klinkt vrij simpel, niet waar? Dat is het inderdaad ook. Wel is het van belang dat je goed afwasmiddel gebruikt. Wij raden je hiervoor de volgende soorten afwasmiddelen aan:

Middel 2: elektrische vliegenmepper

Huh, kun je een elektrische vliegenmepper echt tegen fruitvliegjes gebruiken? Ja, zeker. Je kunt namelijk ook in je woning last van de fruitvliegjes hebben. Deze vliegjes vliegen dan in de buurt van je prullenbak(ken) en/of afvalbak(ken) in je woning.

Het is in dat geval mogelijk om voor een fruitvliegjes val te kiezen. Wat mogelijk een stuk handiger is, is om voor een elektrische vliegenmepper te kiezen. Zo’n vliegenmepper is eenvoudig te gebruiken, doodt de fruitvliegjes direct en gaat uiteraard jarenlang mee. Ook in de komende jaren maak je hierdoor snel korte metten met de vervelende fruitvliegjes in de buurt van de kliko.

Middel 3: fruitvliegjes vanger

Het is dus vrij goed te doen om zelf een fruitvliegjes val te maken. Waar je echter ook voor kunt kiezen, is een fruitvliegjes vanger. Dit is een vanger die je op of bij je kliko neer kunt zetten, waarmee je razendsnel afscheid neemt van de fruitvliegjes.

Het mooie is dat je een fruitvliegjes vanger zo’n beetje overal kunt gebruiken. Je kunt ‘m bijvoorbeeld prima op je tafel in je woning neerzetten, maar ook in de buurt van je prullenbak in je keuken. Of in de buurt van de kliko in je tuin dus.

Wel raden wij je aan om voor één van de beste fruitvliegjes vangers te kiezen. Wij hebben namelijk opgemerkt dat niet alle varianten even goed hun werk doen. Kies voor één van de onderstaande varianten en maakt snel korte metten met de fruitvliegjes bij je kliko:

Middel 4: fruitvliegjes verjager

Heb je last van de fruitvliegjes in je kliko? Of in de buurt van je kliko? Dan is de kans groot dat je ook in andere delen van je tuin last van de fruitvliegjes krijgt.

De vliegjes rekken graag ook naar andere plekken in je tuin toe. Doe je daar iets tegen? Nee, dit proces is lastig tegen te houden. Wel is het mogelijk om je tuin zo onaantrekkelijk mogelijk voor de fruitvliegjes te maken. Dit doe je onder meer met een goede fruitvliegjes verjager.

Zo’n verjager zet je bijvoorbeeld op de tafel in je tuin neer. De wieken van de verjager gaan draaien, waardoor je de fruitvliegjes eenvoudig op afstand houdt. Komen de fruitvliegjes toch te dicht in de buurt? Dan komen ze waarschijnlijk snel te overlijden, aangezien ze niet tegen de klap van de wiek kunnen.

Een goede fruitvliegjes verjager biedt uiteraard nog meer voordelen. Zo hoef je bij je eettafel ook niet meer bang te zijn voor normale vliegen. De wieken die hard ronddraaien, zijn gewoonweg te krachtig voor alle vliegende insecten!

Middel 5: professionele hulp

Wat te doen tegen fruitvliegjes in kliko? Wij raden je eerst aan om bovenstaande middelen te gebruiken. Met deze middelen zou je de fruitvliegjes in/bij je kliko moeten kunnen bestrijden.

Dit levert niet altijd het gewenste effect op. In dat geval is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Dit zou je, wat ons betreft, vooral in de volgende situaties moeten doen:

 • Als de plaag van fruitvliegjes gigantisch is. Zie je in de buurt van je kliko niks anders meer dan fruitvliegjes? Dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Met bovenstaande middelen ga je, waarschijnlijk, niet de strijd van zoveel fruitvliegjes winnen.
 • Als de plaag van fruitvliegjes langdurig aanhoudt. Heb je bijvoorbeeld al maandenlang last van de fruitvliegjes in je kliko? Ook dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. In zo’n situatie is de kans aanwezig dat er een onderliggend probleem is. Om dat onderliggende probleem aan te pakken, heb je grover geschut nodig. Daarvoor heb je dus professionele hulp nodig.

Kortom: lukt het je niet om de fruitvliegjes in je kliko zelf te bestrijden, kies dan voor het inschakelen van professionele hulp. Een professionele ongediertebestrijder maakt snel korte metten met de vervelende plaag van fruitvliegjes in je tuin.

Ook interessant:  Wat te doen tegen schimmel op de muur?

Wat zijn fruitvliegjes in kliko precies?

Tref je kleine vliegjes in je kliko aan? Grote kans dat het dan om een plaag van fruitvliegjes in je kliko gaat. Dit zijn kleine vliegjes die graag in of in de buurt van kliko’s leven. De reden daarvoor is simpel: fruitvliegjes zijn gek op rottend organisch afval. Dat vinden ze uiteraard in de kliko’s of afvalbakken. Zowel in je tuin als in je tuin.

Overigens leven fruitvliegjes niet alleen in de buurt van kliko’s. Zoals de naam al aangeeft, zijn ze ook gek op fruit. En dan met name op fruit dat al wat langer in de fruitmand ligt. Ook in je keuken kun je zodoende last krijgen van fruitvliegjes.

Hoe kun je fruitvliegjes herkennen?

Heb je last van vliegjes in de kliko? Dan moet je nagaan of dit daadwerkelijk om fruitvliegjes in je kliko gaan. Dát doe je door goed op onderstaande kenmerken van fruitvliegjes te letten:

 • Fruitvliegjes zijn erg klein. Met het blote oog zijn de fruitvliegjes te zien, maar ze zijn oprecht erg klein te noemen. De fruitvliegjes zijn slechts een paar millimeter lang, waardoor ze lastig(er) te vangen zijn.
 • Fruitvliegjes maken vlotte bewegingen. Het vangen van fruitvliegjes is ook lastig doordat de fruitvliegjes zeer vlotte bewegingen maken. Als je denkt even een fruitvliegje uit de lucht te kunnen plukken, kom je vaak bedrogen uit. Deze vliegjes zijn echt vliegensvlug.
 • Fruitvliegjes hebben doorzichtige vleugels. Dat je fruitvliegjes soms lastig kunt zien, komt ook doordat ze twee paar doorzichtige vleugels hebben. Je kijkt als het ware door de vleugels heen.
 • Fruitvliegjes hebben een lichtbruine tot gele kleur. Het is niet zo dat fruitvliegjes altijd dezelfde kleur hebben. Integendeel zelfs. De kleur van het lichaam van fruitvliegjes loopt uiteen van lichtbruin tot geel.
 • Fruitvliegjes hebben rode ogen. Het meest opvallende kenmerk van een fruitvliegjes is de kleur van de ogen: rood. Deze kleur steekt goed af tegen de rest van het lichaam, waardoor de ogen eigenlijk direct opvallen.
 • Fruitvliegjes leven in de buurt van voedsel. Ligt er geen voedsel in de buurt en kom je toch iets tegen waarvan je denkt het dat een fruitvliegje is? Dan is de kans groot dat het toch om een ander soort vliegje gaat. Fruitvliegjes leven namelijk altijd graag in de buurt van voedsel.
 • Fruitvliegjes hebben antennes op hun kop. De kop van een fruitvliegje herken je ten eerste aan de opvallende, rode ogen. Wat ten tweede opvalt, zijn de antennes op hun kop. Deze antennes zijn niet al te groot/lang, maar vallen wel erg goed op.

Wat zijn de gevolgen van fruitvliegjes in de kliko?

De vraag ‘wat te doen tegen fruitvliegjes in kliko is om meerdere redenen belangrijk. Ten eerste omdat heel veel mensen last krijgen van de aanwezigheid van fruitvliegjes. Ten tweede omdat de gevolgen van fruitvliegjes in de kliko niet onderschat mogen worden. Neem onderstaande gevolgen maar eens door.

Fruitvliegjes brengen onhygiënisch ongemak met zich mee

Heb je binnen of buiten last van fruitvliegjes? Dat maakt eigenlijk niet uit. Het is hoe dan ook een feit dat de fruitvliegjes onhygiënisch ongemak met zich mee brengen. De fruitvliegjes horen niet thuis in een kliko. Ongeacht of de klik nou binnen of buiten staat.

Hoe dit onhygiënische ongemak zich uit? Dit hangt onder meer af van de manier waarop je op de fruitvliegjes reageert. Ook de plaatsing van de kliko maakt nogal verschil.

Gaat het om een kleine afvalbak/kliko die in je keuken staat? Dan heb je met ontzettend veel onhygiënisch ongemak te maken. Je wilt simpelweg geen last van ongedierte in je keuken hebben. Gaat het om een kliko die in je tuin staat? Dan heb je ook last van onhygiënisch ongemak, maar wel in mindere mate.

Kans op voedselbesmetting

Het is ook goed mogelijk dat de fruitvliegjes voor een voedselbesmetting zorgen. Dit komt puur doordat fruitvliegjes op rottend eten afkomen. Van dit rottend eten komen verschillende bacteriën af. Juist die bacteriën dragen de fruitvliegjes vervolgens over op ander voedsel.

Is de kans op voedselbesmetting groot? Ja, absoluut. Fruitvliegjes hoppen namelijk graag van het ene naar het andere voedsel. Voordat je het doorhebt, is ook vers voedsel besmet geraakt door de fruitvliegjes. Dit is dan ook dé reden waarom veel mensen hun fruitmand afdekken.

Kun je ook bij/in je kliko last van een voedselbesmetting krijgen? Ja, dat is het geval. Maar, dit is in mindere mate gevaarlijk. Je hebt in je kliko immers geen vers voedsel meer liggen. Alleen oud en weggegooid voedsel is in de kliko te vinden. Voedselbesmetting is zodoende in of bij een kliko niet echt aan de orde. Wel kunnen de fruitvliegjes dus van de kliko naar bijvoorbeeld je keuken toe trekken. Dán loop je wel een groot risico op voedselbesmetting.

Grote plaag van fruitvliegjes

Fruitvliegjes hebben twee opvallende kenmerken:

 • Ze hebben een zeer korte levenscyclus. Een volwassen fruitvliegje wordt bijvoorbeeld slechts een paar dagen oud. Het is dus niet zo dat je maandenlang last van hetzelfde fruitvliegje kunt hebben.
 • Ze planten zich ongekend snel voort. Het lastige is alleen dat de fruitvliegjes zich héél snel voortplanten. Dit doen ze ook nog eens in grote getalen, waardoor je razendsnel last hebt van een grote plaag van fruitvliegjes.

Ons advies is daarom eenvoudig: kom zo snel mogelijk in actie om wat te doen tegen fruitvliegjes in kliko. Des te langer je hiermee wacht, des te groter de plaag van fruitvliegjes wordt. Daardoor wordt het lastiger om deze plaag een halt toe te roepen.

Onaangename geur

Tref je veel fruitvliegjes in je kliko aan? Dan merk je dit niet alleen met je ogen op. Nee, ook je neus wordt op dat moment behoorlijk getriggerd. Het is namelijk zo dat de fruitvliegjes in de kliko een onaangename geur met zich mee brengen.

Deze geur komt overigens niet zozeer van de vliegjes zelf af. Nee, deze geur ontstaat vooral door hetgeen wat de fruitvliegjes in je kliko doen. Zij eten het rottende organische afval in de kliko op, waardoor het voedsel verder gaat rotten. Of waardoor het rottende voedsel bloot komt te liggen. Dát brengt een zeer onaangename geur met zich mee.

Deze onaangename geur kan zowel binnen als buiten tot uiting komen. Heb je in je kleine kliko in de keuken last van fruitvliegjes? Dan heb je waarschijnlijk in je hele keuken last van de onaangename geur. Als de fruitvliegjes zich in je kliko buiten bevinden, stinkt mogelijk al snel je hele tuin naar rottend afval.

Ook interessant:  Wat te doen tegen vliegen in de tuin?

Verspreiding van de fruitvliegjes

Wat te doen tegen fruitvliegjes in kliko? Het is belangrijk om snel afscheid te nemen van de fruitvliegjes in je kliko. Dit heeft onder meer met de snelle verspreiding van de fruitvliegjes in je kliko te maken:

 • De fruitvliegjes trekken ook je woning in. Als je in je kliko last van veel fruitvliegjes hebt, komen de vliegjes met elkaar in een strijd terecht. Aangezien het rottende organische materiaal in je kliko beperkt qua hoeveelheid is, gaan de fruitvliegjes op zoek naar ander rottend voedsel. Daarvoor vliegen ze al snel je woning binnen.
 • De fruitvliegjes trekken door je hele tuin heen. Heb je bijvoorbeeld een moestuintje in je tuin? Of heb je één of meerdere fruitbomen in je tuin staan? Dan is je tuin zelf ook een geliefde omgeving voor/onder de fruitvliegjes. Vandaar ook dat je in je gehele tuin last van de fruitvliegjes kunt krijgen.

Wat te doen tegen fruitvliegjes in kliko? Voorkomen is beter dan genezen!

Wat te doen tegen fruitvliegjes in kliko? Wij raden je aan om zo snel mogelijk in actie te komen. Dat heeft onder meer met bovenstaande gevolgen te maken.

Tevens raden wij je het volgende aan: voorkomen is beter dan genezen. Je moet er alles aan doen om te voorkomen dat de vliegjes toegang tot je kliko kunnen krijgen.

Is dit mogelijk? Ja, dit is mogelijk. Dankzij onderstaande wat te doen tegen fruitvliegjes in kliko tips. Volg deze tips op en voorkom daarmee de aanwezigheid van fruitvliegjes in je kliko.

Wat te doen tegen fruitvliegjes in kliko tip 1: doe de deksel altijd goed dicht

Dit klinkt als een zeer eenvoudige tip, maar dat is niet altijd het geval. Check maar eens bij bijvoorbeeld je buren hoe vaak de deksel van een kliko nog openstaat. Als je hier zelf ook niet scherp genoeg op bent, kan dit grote gevolgen hebben.

Wij raden je daarom aan om regelmatig de deksel van je kliko te checken. Eigenlijk elke keer als je eten hebt weggegooid, moet je checken of de deksel goed dicht zit. Is dat inderdaad het geval? Dan is de kans vele malen kleiner dat je last krijgt van fruitvliegjes in je kliko. Zij hebben namelijk geen toegang meer tot je kliko.

Wat te doen tegen fruitvliegjes in kliko tip 2: gebruik composteerbare afvalzakken

Wil je graag fruitvliegjes in je kliko voorkomen? Dan doe je er verstandig aan om composteerbare afvalzakken te gebruiken. Deze afvalzakken breken het organische materiaal sneller af, waardoor het rottende voedsel veel minder interessant voor de fruitvliegjes is. De fruitvliegjes komen hierdoor niet meer graag op je kliko af.

De composteerbare afvalzakken kun je bovendien in elke kliko gebruiken. Denk hierbij aan de groene kliko in je tuin, maar ook aan de kliko/afvalbak in je keuken. Overal kun je last van fruitvliegjes krijgen, dus kies overal voor composteerbare afvalzakken.

Wat te doen tegen fruitvliegjes kliko tip 3: zet de kliko in de schaduw neer

Fruitvliegjes komen dus maar al te graag op een kliko af. Dat is vooral het geval als het lekker broeierig in de kliko is. In dat geval gaat het voedsel nog harder rotten. Ideaal voor de fruitvliegjes dus. Dit kun je gelukkig op een vrij eenvoudige manier voorkomen.

Zet je kliko altijd op een schaduwrijke plek neer. Het wordt hierdoor niet al te warm in de kliko, waardoor het voedsel ook niet al te snel rot. Dáárdoor voorkom je dat de kliko des te interessanter wordt voor de fruitvliegjes.

Overigens is het ook mogelijk om de kliko in een containerombouw neer te zetten. De ombouw houdt het zonlicht tegen, waardoor het sowieso een stuk koeler in de kliko blijft.

Wat te doen tegen fruitvliegjes kliko tip 4: reinig je kliko regelmatig goed

Wat te doen tegen fruitvliegjes kliko? Voorkomen is dus beter dan genezen. Je moet dus de kliko zo onaantrekkelijk mogelijk maken voor de fruitvliegjes. Dit doe je onder meer door je kliko goed schoon te houden.

Wat heb je nodig om je kliko goed schoon te houden? Wij raden je aan om vloeibare groene zeep of een goede allesreiniger te gebruiken. Het belangrijkste hierbij is dat het schoonmaakmiddel een krachtige geur met zich mee brengt. Daar houden de fruitvliegjes namelijk niet van. De vliegjes houden puur van de vervelende geur van het rottende afval.

Verder raden wij je aan om de kliko echt met enige regelmaat te reinigen. Daarmee hou je de kliko zo onaantrekkelijk mogelijk voor de fruitvliegjes. Na het reinigen moet je de kliko overigens wel even goed afdrogen. Want, de fruitvliegjes houden ook van vochtige kliko’s.

Wat te doen tegen fruitvliegjes kliko tip 5: voorkom gemorst voedsel

Wat te doen tegen fruitvliegjes in kliko? De kliko dus zo onaantrekkelijk mogelijk voor de fruitvliegjes maken. Dit moet je niet alleen voor de kliko zelf doen, maar ook voor het gebied rond de kliko heen. Je moet daarbij gemorst voedsel voorkomen.

Let bijvoorbeeld goed op bij het weggooien van voedsel. Check of je het voedsel wel daadwerkelijk ín de kliko weggooit. Zodra dit voedsel op de grond om de kliko heen ligt, heb je binnen mum van tijd last van ongedierte. Ook moet je even goed kijken naar de manier van het weggooien van het voedsel.

Wij raden je aan om het voedsel apart van elkaar weg te gooien. Composteer fruit- en groenteafval bijvoorbeeld apart van elkaar. Doe dit in aparte composteerbare afvalzakjes en gooi dit los van elkaar in de kliko weg.

Wat te doen tegen fruitvliegjes kliko tip 6: kom in actie

Tot slot adviseren wij je om zo snel mogelijk in actie te komen. Dit moet je doen als je last hebt van de fruitvliegjes, maar ook als je nog geen last hebt van de fruitvliegjes. In dat tweede geval is de kans namelijk groot dat je er alsnog snel last van krijgt. Dat voorkom je dus door met bovenstaande wat te doen tegen fruitvliegjes in kliko tips aan de slag te gaan. Succes!