Wat te doen tegen fruitvliegjes?

Je kent ze vast wel; van die vervelende fruitvliegjes. Deze vliegjes bevinden zich bijvoorbeeld in je woonkamer, in je keuken of in andere delen van je woning. Ongeacht waar je last van fruitvliegjes hebt, is het zaak om zo snel mogelijk wat te doen tegen fruitvliegjes. Waarom? Omdat het simpelweg een feit is dat deze kleine vliegjes behoorlijk irritant zijn. Gelukkig zijn wij op zoek gegaan naar de beste hulpmiddelen voor fruitvliegjes bestrijding.

Wat te doen tegen fruitvliegjes? Dít heb je nodig!

Wat kun je nou precies doen tegen fruitvliegjes? Allereerst is het zaak om vooral niet te paniekeren. Het is goed voor te stellen dat je gek wordt van de fruitvliegjes, maar hou je emoties in de hand. Ten tweede is het zaak om zo snel mogelijk wat te doen tegen fruitvliegjes. Laat je de fruitvliegjes ongemoeid in je huis? Dan krijg je hier alleen maar meer last van. Kies daarom zo snel mogelijk voor één van onderstaande middelen tegen fruitvliegjes.

Middel 1: fruitvliegjes vanger

Wat te doen tegen fruitvliegjes? Het beste waar je voor kunt kiezen, is een fruitvliegjes vanger. De werking van deze vangers is bijzonder eenvoudig:

 • Je zet het potje met daarin de lokstoffen in je woning
 • De fruitvliegjes komen vanzelf anar het potje toe
 • De fruitvliegjes nestelen zich in het potje, maar komen hier niet meer uit

Je bestrijdt hiermee dus op een snelle manier de fruitvliegjes in je woning. Bijkomend voordeel: één potje is maar liefst 30 dagen lang te gebruiken. Je kunt hierdoor bijvoorbeeld de gehele zomer op deze manier de fruitvliegjes bestrijden in je woning.

[content-egg-block template=offers_list groups=”1,2,3″]

Middel 2: azijn en afwasmiddel

Wat te doen tegen fruitvliegjes? Zet een kommetje met water in je woning en meng dit met zowel azijn als met afwasmiddel. Zodra de fruitvliegjes met dit mengsel in contact komen, gaan ze direct ten onder in het kommetje met water. Dit is dus een vrij snelle en efficiënte manier om de fruitvliegjes te bestrijden.

Goed om te weten: fruitvliegjes zijn gek op azijn. Zij houden van de geur van azijn en trekken hier dan ook maar al te graag naar toe. Je lokt ze met de azijn dus naar het kommetje met water toe. Op het afwasmiddel zijn de fruitvliegjes echter minder gek. Juist door dit afwasmiddel komen de fruitvliegjes daarom snel te overlijden.

[content-egg-block template=offers_list groups=”4,5,6″]

Middel 3: geurblokjes

Het is goed om te weten dat fruitvliegjes gek op azijn zijn. Waar ze echter helemaal niet gek op zijn, is de geur van lavendel. Ook de geur van eucalyptus kan op weinig goedkeuring rekenen van de fruitvliegjes. Dit houdt in dat je op een efficiënte manier de fruitvliegjes kunt bestrijden middels geurblokjes.

Ons advies: schaf onderstaande geurblokjes aan en leg deze in de buurt van de fruitschaal. Door de geur die deze blokjes afgeven, blijven de fruitvliegjes ver uit de buurt van de fruitschaal.

Ook goed om te weten: net zoals fruitvliegjes zijn ook maden en mieren niet gek op de geur van lavendel. Met de lavendel geurblokjes hou je zodoende meerdere insecten op afstand.

[content-egg-block template=offers_list groups=”7″]

Middel 4: allesreiniger

Waar komen fruitvliegjes op af? Fruitvliegjes komen onder meer op voedselresten en viezigheid in je woning af. Je bent er daarom aan gelegen om je woning erg goed schoon te houden.

Daarvoor raden wij je een goede allesreiniger aan. Of beter gezegd: wij raden je hiervoor een goede allesreiniger met eucalyptus geur aan. Zoals hierboven al gesteld, zijn de fruitvliegjes absoluut niet gek op eucalyptus. Je hebt daarom echt één van deze soorten allesreinigers nodig:

[content-egg-block template=offers_list groups=”8,9,10″]

Middel 5: HG fruitvliegjesval

Wat te doen tegen fruitvliegjes? Eén van de beste opties die je hebt, is om de HG fruitvliegjesval. Dit is een vrij eenvoudige val die zijn werk ontzettend goed doet. Nadat deze val zijn werk heeft gedaan, kun je ‘m bovendien hergebruiken. Dat is te danken aan de navulling die door HG aangeboden wordt.

Wil je van de HG fruitvliegjesval gebruik maken? Neem dan vooral even de handleiding door. In deze handleiding staat exact hoe je deze val moet gebruiken. Ook staat in deze handleiding exact waar je zoal rekening mee moet houden. Wij zijn in ieder geval fan van de HG fruitvliegjesval:

[content-egg-block template=offers_list groups=”11,12″]

Wat zijn fruitvliegjes precies?

De vraag wat te doen tegen fruitvliegjes is om meerdere redenen erg relevant. Dit heeft allereerst te maken met de grote plaag waar veel mensen last van hebben. Simpelweg veel huishoudens hebben last van fruitvliegjes. Dit lijkt met name in de warmere maanden het geval te zijn.

Maar, wat zijn fruitvliegjes nou precies? Hoe maak je onderscheid tussen bijvoorbeeld fruitvliegjes en vliegende mieren?

Fruitvliegjes zijn kleine vliegjes die vooral op fruit afkomen. Daar komt dan ook de benaming fruitvliegjes vandaan. Fruitvliegjes zijn echter ook gek op andere soorten voedsel, ook voedsel dat al in de prullenbak of afvalbak ligt.

Hoe kun je fruitvliegjes herkennen?

Fruitvliegjes zijn op zich vrij eenvoudig te herkennen. Dat doe je aan de hand van de volgende kenmerken:

 • Kleine beestjes. Het is allereerst goed om te weten dat fruitvliegjes kleine beestjes zijn. Een volwassen fruitvliegje heeft een lengte van zo’n 4 mm. Je kunt ze hierdoor met het blote oog zien, maar daar moet je soms wel je best voor doen.
 • Kleur. Een fruitvliegje heeft in de meeste gevallen een geelbruine kleur. De rode ogen vallen bij deze kleur uiteraard direct op. Goed om te weten: er bestaan ook fruitvliegjes met donkere ogen. Dit hangt puur af van het soort fruitvliegje.
 • Vleugels. De vleugels van een fruitvliegje zijn veelal transparant. Maar, het is ook mogelijk dat de vleugels zwarte lijnen of patronen bevatten. Een fruitvliegje heeft in ieder geval altijd 2 vleugels.
 • Gedrag. Fruitvliegjes hebben een goed gevoel voor geuren, waardoor ze maar al te graag op de fruitmand afkomen. Met name als je in je keuken rottend of fermenterend fruit hebt liggen, is dat een ware prooi voor fruitvliegjes.

Wanneer heb je het meeste last van fruitvliegjes?

Wanneer heb je het meeste last van fruitvliegjes

Sommige insecten zijn met name in de warmere maanden een ware plaag. Dat geldt gedeeltelijk voor de fruitvliegjes. Deze fruitvliegjes kunnen namelijk het gehele jaar voorkomen, maar met name in de zomerperiode.

Dit komt puur doordat fruitvliegjes de voorkeur aan hogere temperaturen geven. Ook vinden de fruitvliegjes in de warmere maanden meer fruit en groente. Ga maar eens na hoeveel fruit je in de zomer eet; dat is waarschijnlijk meer dan in de winterperiode.

Kun je ook last van fruitvliegjes in de winter hebben? Ja, zonder enige twijfel. Het is echter voor de hand liggender dat je in de zomerperiode last van fruitvliegjes hebt. Ongeacht wat het moment is, is het zaak om de fruitvliegjes snel te verdelgen.

Wat te doen tegen fruitvliegjes? Wij raden je vooral aan om bovenstaande middelen te gebruiken. Tegelijkertijd raden wij je aan om je even goed in de fruitvliegjes te verdiepen. Zo vertellen wij je in dit artikel nog waar de fruitvliegjes precies op afkomen. Ook bespreken wij wat de beste wat te doen tegen fruitvliegjes tips zijn. Met die tips voorkom je de aanwezigheid van fruitvliegjes in je woning.

Wat zijn de oorzaken van fruitvliegjes in je woning?

Waarom is de vraag wat te doen tegen fruitvliegjes nou zo belangrijk? Dat komt vooral doordat veel mensen last van fruitvliegjes in je woning hebben. De reden daarvoor is in de diverse oorzaken te vinden: je kunt door meerdere oorzaken last krijgen van fruitvliegjes in je woning.

Voedsel

Je had het mogelijk al verwacht, maar fruitvliegjes komen graag af op voedsel. De nadruk ligt hierbij met name op fruit en groente. Met name op rottend en fermenterend voedsel zijn de fruitvliegjes gek.

Tegelijkertijd kunnen fruitvliegjes ook afkomen op vers fruit en groente. Je doet er daarom verstandig aan om al het fruit en groente op een goede manier af te dekken. Hoe je dat het beste kunt doen, vertellen we je graag verderop in dit artikel.

Open prullenbakken

Heb je een fruitmand in je woning staan? Dan kan na verloop van tijd het fruit gaat rotten in de fruitmand. Wat doe je dan met dit fruit? Juist; je gooit het in de prullenbak danwel afvalbak.

Ook interessant:  Wat te doen tegen muggen in huis?

Laat je hier vervolgens de deksel van open staan? Dan komen de fruitvliegjes daar maar al te graag op af. Onder meer open prullenbakken, open afvalbakken en open compostbakken zijn erg geliefd onder de fruitvliegjes. Voorkom daarom dat je je bakken open laat staan.

Drankjes

Komen fruitvliegjes alleen op fruit en groente af? Nee, allerminst. Ze komen ook op verschillende soorten drankjes af. De voorkeur van fruitvliegjes gaat met name uit naar gefermenteerde dranken met (veel) suikers. Ook dranken als wijn en bier zijn zeer geliefd onder fruitvliegjes.

Heb je een dergelijk drankje in je keuken geknoeid? En laat je dit langere tijd ongeroerd liggen? Dan is de kans groot dat hier vanzelf fruitvliegjes op afkomen. Net zoals dat dit dus bij fruit en groente het geval is.

Veel vocht in huis

Heb je last van veel vocht in huis? Of heb je last van een vochtige kamer in je woning? Ook dit zijn redenen voor de aanwezigheid van fruitvliegjes. Deze kleine vliegjes zijn nu eenmaal gek op vochtige ruimtes.

Heb je last van fruitvliegjes in je keuken? Dan komt dit mogelijk ook door een te hoge vochtigheidsgraad in je keuken. Dat is op zich goed voor te stellen, bijvoorbeeld als je kookt zonder de afzuigkap te gebruiken. Ook in je badkamer kun je last van fruitvliegjes krijgen. Dat heeft puur met de vochtvorming van je douche en/of bad te maken.

Tuinafval

Wat te doen tegen fruitvliegjes? Je moet je pijlen niet alleen op je woning richten, maar ook op je tuin. Het is namelijk een fruit dat fruitvliegjes op je tuinafval afkomen. Het gevolg hiervan is dat de fruitvliegjes ook je woning binnenkomen.

Hoe dat precies zit? Nou, elk huis heeft kieren, naden en spleten. Deze lijken voor het blote oog erg klein te zijn, maar ze zijn groot genoeg voor de fruitvliegjes. Zij trekken eerst naar het tuinafval in je tuin toe en merken vervolgens bijvoorbeeld een aangename geur in je woning op. Door het tuinafval komen ze zodoende uiteindelijk in je woning terecht.

Planten en bloemen

Heb je bepaalde planten en bloemen in de buurt van fruit staan? Dan kan dit ook de oorzaak van fruitvliegjes in je huis zijn. Zoals eerder al aangegeven, hebben fruitvliegjes een zeer goed gevoel voor bepaalde geuren. Zodra de geur van een plant of bloem hen aanstaat, komen zij daarom maar al te graag op de planten en bloemen af.

Onvoldoende hygiëne

Wat te doen tegen fruitvliegjes? Het is sowieso ontzettend belangrijk om je woning goed schoon te houden. Onvoldoende hygiëne in een huis is namelijk één van de redenen van de aanwezigheid van fruitvliegjes in je woning.

Dit is dus vrij eenvoudig te voorkomen: ruim je woning goed op. En hou je woning heel goed schoon. Hoe je dit het beste kunt doen? Daar vind je aan het einde van dit artikel een paar handige wat te doen tegen fruitvliegjes tips op. Met deze wat te doen tegen fruitvliegjes tips voorkom je fruitvliegjes in je woning!

Wat zijn de gevolgen van fruitvliegjes in je woning?

Wat zijn de gevolgen van fruitvliegjes in je woning

Is het belangrijk om zo snel mogelijk wat te doen tegen fruitvliegjes? Ja, zonder enige twijfel. Fruitvliegjes zorgen namelijk in je woning op meerdere gebieden voor ongemak.

Verontreiniging van voedsel

Zoals hierboven al aangegeven, komen fruitvliegjes vooral op fruit en groente af. Het maakt hen niet zoveel uit of het om vers fruit gaat of dat het om rottend fruit gaat.

Feit is wel dat de fruitvliegjes voor verontreiniging van voedsel kunnen zorgen. Dit komt vooral doordat de vliegjes op het voedsel gaan zitten en dit vervolgens besmetten. Dit doen ze bijvoorbeeld met bacteriën, maar ook met verschillende ziekteverwekkers.

Het gevolg hiervan kan groot zijn. Je kunt door dit besmette voedsel zelfs last van serieuze gezondheidsproblemen krijgen. Je zou er daarom alles aan moeten doen om de fruitvliegjes snel te verdelgen in je woning.

Onhygiënisch gevoel

Heb je last van fruitvliegjes in je keuken? Merk je fruitvliegjes in je prullenbak op? Of heb je in je woonkamer last van fruitvliegjes? Ongeacht waar de fruitvliegjes zich precies bevinden, kun je last van een onhygiënisch gevoel krijgen.

Dit gevoel heeft overigens niet specifiek met de fruitvliegjes zelf te maken. Heb je bijvoorbeeld last van vliegende mieren of spinnen in huis? Dan ervaar je hetzelfde onhygiënische gevoel. Je wilt simpelweg niet dat dit ongedierte in je woning leeft.

Aantasten van planten

Fruitvliegjes komen dus met name op fruit en groente af. Zij richten zich hier dan ook hoofdzakelijk op, maar ook kamerplanten zijn interessant voor fruitvliegjes. Deze kleine vliegjes leggen namelijk graag eitjes in de potgrond van kamerplanten.

Dit kan uiteindelijk ook van invloed op de kamerplanten zijn. De kamerplanten groeien bijvoorbeeld minder hard of slaan deels geel uit. Een bijkomend nadeel is dat je in je woning last krijgt van een snelle vermenigvuldiging van de fruitvliegjes.

Dat is overigens sowieso een probleem. Deze kleine insecten zijn in staat om zich heel snel te vermenigvuldigen. Dat is uiteraard niet wenselijk. Kom daarom direct in actie om wat te doen tegen fruitvliegjes in je woning.

Irritatie

Wat te doen tegen fruitvliegjes? In actie komen en je hoofd koel houden. Dat is echter wel makkelijker gezegd dan gedaan. Je kunt namelijk door de fruitvliegjes ook last van irritatie krijgen. Dit kun je op meerdere manieren ervaren:

 • Je kunt last van irritatie op je huid krijgen. Komen de fruitvliegjes op je lichaam terecht? Of word je helemaal rillerig van de aanwezigheid van deze vliegjes in je woning? Dan kun je letterlijk last krijgen van irritatie op je huid.
 • Je kunt last van een geïrriteerd gevoel krijgen. Het is ook een feit dat je last van een geïrriteerd gevoel kunt krijgen. Zo kun je je ontzettend irriteren aan de fruitvliegjes. Ook is het mogelijk om last van stress te krijgen, met name als je op de langere termijn last hebt van fruitvliegjes in je woning.

Wat te doen tegen fruitvliegjes? Voorkomen is beter dan genezen!

Wat kun je doen tegen fruitvliegjes? Met bovenstaande middelen ben je in staat om snel wat te doen tegen fruitvliegjes. Voordat het zover is, moet wel de juiste hulpmiddelen in huis halen. Wat wij je ook aanraden, is om de aanwezigheid van fruitvliegjes in je woning te voorkomen.

Daarvoor hebben wij de beste wat te doen tegen fruitvliegjes tips verzameld. Ga je serieus met onderstaande wat te doen tegen fruitvliegjes tips aan de slag? Dan hoef je niet langer bang te zijn voor fruitvliegjes in je woning. Kom dus direct in actie!

Wat te doen tegen fruitvliegjes tip 1: ruim het fruit goed op

Zoals je nu weet, komen de fruitvliegjes vooral graag op fruit af. Je doet er daarom verstandig aan om fruit goed op te ruimen. Dat doe je aan de hand van deze wat te doen tegen fruitvliegjes tips:

 • Laat rottend fruit nooit in de fruitmand liggen. Heb je een fraaie fruitmand in je keuken staan? Check deze dan regelmatig op rottend fruit. Als het fruit in deze mand is gaan rotten, is dat namelijk de perfecte situatie voor fruitvliegjes. Houd de fruitvliegjes op afstand door het rottende fruit nooit in je fruitmand te laten liggen.
 • Leg fruit in de koelkast. Een andere goede wat te doen tegen fruitvliegjes tip is om het fruit in de koelkast te leggen. Tot de koelkast hebben de fruitvliegjes normaal gesproken geen toegang waardoor je minder last van de fruitvliegjes hebt. Dit is eigenlijk een veel betere optie dan het neerleggen van fruit in een open fruitmand.
 • Kies voor een vliegenkap. Wil je de fruitvliegjes bij het fruit in je fruitmand weghouden? Kies dan voor een vliegenkap. Dit is een vrij eenvoudig product dat je over de fruitmand heen zet. Door de structuur kunnen de fruitvliegjes vervolgens niet in contact met het fruit komen.

[content-egg-block template=offers_list groups=”13,14,15″]

Wat te doen tegen fruitvliegjes tip 2: houd je keuken goed schoon

Wat te doen tegen fruitvliegjes in je keuken? Voorkomen is beter dan genezen. Je moet er daarom alles aan doen om je keuken zo schoon mogelijk te houden.

Ten eerste raden wij je aan om wekelijks een moment hiervoor in te plannen. Houd bijvoorbeeld elke maandagavond vrij in je agenda. Dat is dan het moment om je keuken even goed schoon te maken. Door je keuken één keer in de week schoon te maken, voorkom je dat de keuken erg interessant wordt voor fruitvliegjes.

Ook interessant:  Wat te doen tegen vochtige kamer?

Ten tweede raden wij je aan om hier even de tijd voor te nemen. Je moet namelijk je aanrechtblad goed schoonmaken, je vloer goed schoonmaken en de keukenkastjes goed schoonmaken. Ook heb je nog met je fornuis/kookplaat en andere onderdelen van je keuken te maken. Met andere woorden: plan voldoende tijd in voor het schoonhouden van je keuken.

Ten derde raden wij je aan om een goede keukenreiniger te gebruiken. Hierbij kies je het beste voor een allesreiniger met een eucalyptus geur. Op deze geur zijn de fruitvliegjes namelijk absoluut niet gek. Dit is dus ook één van de beste wat te doen tegen fruitvliegjes tips!

Wat te doen tegen fruitvliegjes tip 3: breng de vochtigheidsgraad omlaag

Je doet er ook verstandig aan om de vochtigheidsgraad in je woning omlaag te brengen. De reden daarvoor is simpel: fruitvliegjes zijn gek op vocht. Als er sprake van een (te) hoge vochtigheidsgraad in je woning is, trekt dit vanzelf fruitvliegjes aan. Je moet daarom zo snel mogelijk de vochtigheidsgraad in je woning omlaag brengen.

Hoe je dit het beste kunt doen? Dat doe je met deze twee tips:

 • Doe regelmatig de ramen en deuren van je woning open. Het is verstandig om sowieso elke dag de ramen van je woning wagenwijd open te zetten. Doe dit wel alleen als je thuis bent en sluit ze uiteraard als je weg gaat. Door je ramen volledig open te zetten, breng je de gewenste luchtcirculatie in je woning op gaan. Hiermee wordt de luchtvochtigheidsgraad aanzienlijk verminderd.
 • Investeer in een goede luchtontvochtiger. Heb je nou last van een echt hoge luchtvochtigheid in huis? Dan doe je er verstandig aan om in een goede luchtontvochtiger te investeren. Dit apparaat zuigt de natte lucht op en blaast vervolgens drogere lucht uit. Op die manier breng je eenvoudig de luchtvochtigheidsgraad in je woning omlaag.

[content-egg-block template=offers_list groups=”16,17,18″]

Wat te doen tegen fruitvliegjes tip 4: voorkom stilstaand water

Wat te doen tegen fruitvliegjes? Je moet dus voorkomen dat er sprake van veel vocht in je woning is. Waar je ook je pijlen op moet richten, is op stilstaand water. Dit water moet je in zowel je tuin als in je woning zien te voorkomen.

Hoe je stilstaand water in je woning kunt voorkomen? Dit doe je vooral door je woning regelmatig op lekkages te controleren. Als je een lekkage opmerkt, is het vervolgens van belang om hier zo snel mogelijk iets aan te doen. Laat de lekkage zo snel mogelijk herstellen, aangezien dit ook de vochtigheidsgraad ten goede komt.

Hoe je stilstaand water in je tuin kunt voorkomen? Dit doe je bijvoorbeeld door goed te kijken naar de regentonnen en ornamenten in je tuin. Voorkom dat hier water in terecht kan komen. Ook moet je even goed kijken naar het besproeien van je gazon. Daar heb je bij voorkeur een goede zwenksproeier voor nodig. Tevens moet je je pijlen op het organische afval in je tuin richten, maar daar komen we hieronder nader op terug.

Wat te doen tegen fruitvliegjes tip 5: ruim organisch afval in je tuin op

Wat te doen tegen fruitvliegjes in je woning? Je moet hierbij ook goed je pijlen richten op je tuin. Als er in je tuin allerlei organisch afval ligt, is dit van grote invloed op de fruitvliegjes in je woning. De kleine vliegjes komen namelijk graag op dit organische tuinafval af.

Hoe je het organische afval in je tuin op kunt ruimen? Hier heb je bij voorkeur een goede bladhark voor nodig. Met zo’n hark veeg je alle bladeren naar één plek toe, waarna je deze bladeren eenvoudig weg kunt gooien.

[content-egg-block template=offers_list groups=”19,20,21″]

Wat te doen tegen fruitvliegjes tip 6: gebruik een hor

Wil je graag de fruitvliegjes buiten de deur houden? Dan kun je uiteraard ook voor een hordeur of horren bij de ramen kiezen. Met zo’n hor geniet je van een paar voordelen:

 • Je kunt gewoon je ramen en deuren openzetten. Door de hor hoef je niet bang te zijn voor verschillende soorten insecten in je woning.
 • Een hor werkt tegen meerdere insecten. Wil je iets doen tegen de muggen in de slaapkamer? Ook dan heb je een hor nodig. Zo’n eenvoudige hor werkt simpelweg tegen heel veel insecten.
 • Het ziet er ook nog strak uit. Kies je voor een moderne hordeur of horraam? Dan geniet je ook nog van een strakke uitstraling. Dit komt door het fraaie gaas én door het strakke frame van de hor.

[content-egg-block template=offers_list groups=”22,23,24″]

Wat te doen tegen fruitvliegjes tip 7: check regelmatig je prullenbak

Wat te doen tegen fruitvliegjes in je prullenbak? Als je deze vraag moet stellen, ben je eigenlijk al te laat. Het is namelijk al een slecht teken dat de fruitvliegjes zich in je prullenbak bevinden.

Om dit te voorkomen, zou je regelmatig je prullenbak moeten checken. Ten eerste is het van belang om goed na te gaan of je de deksel wel goed dicht hebt gedaan. Dit zou je eigenlijk elke keer moeten checken als je de prullenbak gebruikt hebt.

Ten tweede is het zaak om de afvalzak regelmatig te vervangen. Ook als deze nog niet helemaal vol zit, is het advies om ‘m te vervangen indien ‘ie er al langere tijd in zit. Dit is met name in de warmere maanden van belang.

Ten derde kan het geen kwaad om in een nieuwe prullenbak te investeren. Hiervoor wijzen wij je met name op een prullenbak met een automatische deksel. Doordat zo’n prullenbak de deksel automatisch sluit, heb je geen last van fruitvliegjes in je prullenbak.

[content-egg-block template=offers_list groups=”25,26,27″]

Zijn fruitvliegjes schadelijk voor je gezondheid?

In eerste instantie zijn fruitvliegjes niet schadelijk voor je gezondheid. Dit verandert echter als je besmet voedsel eet. Zitten bijvoorbeeld de fruitvliegjes op het fruit in je woning? Dan is het goed mogelijk dat dit fruit besmet raakt. Als je dat fruit vervolgens eet, is dit inderdaad schadelijk voor je gezondheid.

Zijn er specifieke voedingsmiddelen die fruitvliegjes aantrekken?

Ja, er zijn specifieke voedingsmiddelen die fruitvliegjes bijzonder aantrekkelijk vinden. Ze voelen zich over het algemeen aangetrokken tot rijp, rottend of fermenterend organisch materiaal:

1. Fruit:

 • Overrijp of beschadigd fruit zoals bananen, appels, peren, druiven, bessen, en tomaten zijn erg aantrekkelijk voor fruitvliegjes.

2. Groenten:

 • Rottende groenten zoals sla, komkommers, en andere soorten kunnen ook fruitvliegjes aantrekken.

3. Alcoholische Dranken:

 • Bier, wijn, en andere gefermenteerde dranken trekken fruitvliegjes aan vanwege de gist en de suikers.

4. Azijn en Gefermenteerde Producten:

 • Producten zoals azijn, sojasaus, en kefir kunnen aantrekkelijk zijn voor fruitvliegjes vanwege het fermentatieproces.

5. Afval en Etensresten:

 • Voedselresten en ander organisch afval kunnen een bron van voedsel en een broedplaats zijn voor fruitvliegjes.

6. Afvalwater:

 • Water dat voedseldeeltjes bevat, zoals het water in een afwasteiltje, kan ook fruitvliegjes aantrekken.

Kunnen fruitvliegjes ziekten overbrengen?

Ja, fruitvliegjes kunnen ziekteverwekkers overdragen. Hoewel ze niet als vectoren voor specifieke ziekten worden beschouwd zoals sommige andere insecten (bijvoorbeeld muggen die malaria overbrengen), kunnen fruitvliegjes nog steeds ziekteverwekkende bacteriën en andere micro-organismen overbrengen op voedsel en oppervlakken.

Hoe maak ik zelf een fruitvliegval?

Je kunt vrij eenvoudig zelf een effectieve fruitvliegval maken met spullen die je waarschijnlijk al in huis hebt. Hier is een simpele methode:

Benodigdheden:

 • Een glas of potje
 • Plasticfolie
 • Een elastiekje of touwtje
 • Een prikker of iets scherps
 • Appelciderazijn, bier, wijn, of een stuk overrijp fruit

Instructies:

 1. Vul het Glas of Potje: Vul het glas of potje met een kleine hoeveelheid appelciderazijn, bier, of wijn. Je kunt ook een stuk overrijp fruit gebruiken. De geur van deze stoffen trekt de fruitvliegjes aan.
 2. Dek Af met Plasticfolie: Span een stuk plasticfolie strak over de opening van het glas of potje. Zorg dat er geen gaten of openingen zijn waar de vliegjes door kunnen ontsnappen.
 3. Maak Gaatjes: Gebruik de prikker of een ander scherp voorwerp om kleine gaatjes in de plasticfolie te prikken. De gaatjes moeten groot genoeg zijn zodat de fruitvliegjes erin kunnen, maar niet zo groot dat ze kunnen ontsnappen.
 4. Plaats de Val: Zet de val op een plek waar je veel fruitvliegjes hebt gezien, zoals in de keuken bij het fruit of bij de prullenbak.
 5. Vang de Fruitvliegjes: De fruitvliegjes zullen op de geur afkomen en door de gaatjes de val binnen gaan, maar ze zullen moeite hebben om weer te ontsnappen.
 6. Vernietig de Fruitvliegjes: Als er veel fruitvliegjes in de val zitten, kun je de val in de vriezer plaatsen om de vliegjes te doden, of je kunt de inhoud met de vliegjes in een afgesloten zak doen en weggooien.