Wat te doen tegen katten in de tuin?

Voor veel mensen zijn katten geweldige huisdieren. Dat is uiteraard goed voor te stellen, maar jammer genoeg denkt niet iedereen hier zo over. Geldt dit ook voor jou? Dan komt dit mogelijk doordat je last hebt van katten van andere mensen die in jouw tuin lopen. Het is daarom ook logisch dat je je afvraagt ‘wat te doen tegen katten in de tuin?’. Het antwoord op die vraag ga je in dit artikel vinden. Wij gaan je daarvoor graag kennis laten maken met de beste tips om katten uit je tuin te weren én te houden.

Wat te doen tegen katten in de tuin? Dít heb je nodig!

Wat kun je zoal doen tegen katten in de tuin? Dit is door veel mensen een veelgestelde vraag. Veel mensen hebben simpelweg last van katten in hun tuin. Dat is op zich niet al te gek, aangezien er in Nederland heel veel katten leven. Men schat in dat het om ruim 4 miljoen katten gaat. Grote kans dus dat je last van minimaal één of meerdere katten in je tuin hebt.

Uiteraard zit je niet te wachten op de aanwezigheid van katten in je tuin. De katten poepen in je tuin, tasten de planten in je tuin aan en zorgen voor ander ongemak. Het is daarom zaak om zo snel mogelijk korte metten te maken met de katten in je tuin. Uiteraard niet letterlijk, aangezien je de katten niet wilt doden. Wél is het mogelijk om de katten uit je tuin te houden. Daar kun je onderstaande hulpmiddelen voor gebruiken.

Middel 1: een ultrasone kattenverjager

Wat te doen tegen katten in de tuin? Eén van de beste middelen waar je voor kunt kiezen, is een ultrasone kattenverjager. Zo’n kattenverjager straalt een zeer hoge pieptoon uit waar katten niet tegen kunnen. Zij besluiten dan ook om jouw tuin met rust te houden.

Heeft een ultrasone kattenverjager een wetenschappelijk bewezen werking? Daar wordt over gediscussieerd. Wij hebben echter gekeken naar de meningen en ervaringen van mensen. Daaruit is duidelijk gebleken dat de ultrasone kattenverjagers een bewezen werking hebben. Veel mensen spreken simpelweg vol lof over de ultrasone kattenverjager die ze in hun tijd hebben staan.

[content-egg-block template=offers_list groups=”1,2,3″]

Middel 2: cacaodoppen

Katten trekken niet zomaar naar een tuin toe. Nee, zij trekken toe naar de tuinen waarin ze zich thuis voelen. Het is daarom aan jou om ervoor te zorgen dat je tuin zo onaantrekkelijk mogelijk voor katten wordt. Eén van de mogelijkheden die je hiervoor hebt, is om cacaodoppen op de grond in je tuin te leggen.

Cacaodoppen is eigenlijk één van de beste bodembedekkers van dit moment. Het straalt veel klasse uit en het houdt ook nog katten op afstand. Dit heeft puur met de structuur én de geur van de cacaodoppen te maken. Je doet er daarom verstandig aan om de cacaodoppen zo snel mogelijk in je tuin te leggen:

[content-egg-block template=offers_list groups=”4,5″]

Middel 3: Kattennet

Heb je in je tuin of op je balkon last van andermans katten? In principe maakt het niet uit waar je precies last van katten hebt. Het is hoe dan ook aan te raden om voor een kattennet te kiezen. Met een goed kattennet hou je de katten perfect uit je tuin of van je balkon af.

Een kattennet is een vrij simpel product. Het is een net dat je bijvoorbeeld op je balkon of bij je schutting kunt spannen. Doordat dit net volledig ‘dicht’ is, hebben de katten geen toegang meer tot je tuin of balkon. Het is hierdoor met een goed kattennet vrij eenvoudig om de katten uit je tuin te houden.

[content-egg-block template=offers_list groups=”6,7″]

Middel 4: plaats specifieke planten in je tuin

Wat te doen tegen katten in de tuin? Het is aan te raden om specifieke planten in je tuin neer te zetten. Met deze planten weet je de katten namelijk perfect uit je tuin te houden.

Hoe dat komt? Dat is vooral aan de geur van deze planten te danken. Deze planten geven een behoorlijke geur af waar de katten absoluut niet gek op zijn. Dit betekent dat je een stuk minder last van katten in je tuin hebt. Overweeg daarvoor onder meer de volgende soorten planten:

[content-egg-block template=offers_list groups=”8,9,10″]

Middel 5: koffiedik

Wat te doen tegen katten in de tuin? Een ander zeer handig en efficiënt hulpmiddel is koffiedik. Koffiedik heeft een sterke geur waar katten absoluut niet gek op zijn. Door koffiedik in je tuin te strooien, hou je de katten dus perfect buiten de grenzen van je tuin.

Maar, je moet hiervoor uiteraard wel koffie drinken. Drink je thuis geen koffie? Dan heb je logischerwijs ook geen koffiedik. In dat geval kun je beter voor één van bovenstaande middelen kiezen.

Middel 6: mottenballen

Wat te doen tegen katten in de tuin? Eén van de andere middelen waar je voor kunt kiezen, zijn mottenballen. Mottenballen geven namelijk ook een behoorlijke geur af; onder meer voor deze geur zijn de katten erg gevoelig.

Wij raden je daarom aan om zo snel mogelijk mottenballen aan te schaffen. Door deze ballen vervolgens in je tuin op te hangen of neer te leggen, hou je de katten moeiteloos uit je tuin. Dat klinkt als een ideale situatie, niet waar?

[content-egg-block template=offers_list groups=”11,12,13″]

Middel 7: kattenschrik

Wat te doen tegen katten in de tuin? Het laatste middel waar wij je kennis mee willen laten maken, is kattenschrik. Dit zijn speciale korrels die een bepaalde geurstof bevatten. Ook op deze geur zijn katten alles behalve gek. Dit is dus ook een prima middel om de katten zoveel mogelijk uit je tuin te houden.

Wel goed om te weten: dit is niet het meest ideale hulpmiddel voor de lange termijn. Als je bijvoorbeeld voor onderstaande kattenschrik korrels kiest, geniet je 2 weken lang van een kattenvrije tuin. Na deze 2 weken is het zaak om op zoek naar een andere oplossing te gaan. Of je legt uiteraard weer deze kattenschrik korrels in je tuin neer:

[content-egg-block template=offers_list groups=”14″]

Wat te doen tegen katten in de tuin? Ga op zoek naar de oorzaak

Katten in je tuin; het is iets waar je absoluut niet op zit te wachten. Net zoals dat je er niet op zit te wachten dat honden in je tuin rondlopen. Het is simpelweg een feit dat je géén andermans huisdieren in je tuin wilt hebben. Helaas denken vrij veel baasjes van katten hier een stuk gemakkelijker over.

Heb je last van katten in je tuin? Dan vraag je je ongetwijfeld af wat te doen tegen katten in de tuin. Het antwoord op die vraag geven wij je graag in dit artikel. Daarbij wijzen wij je ook op de mogelijke oorzaken van katten in de tuin.

Want, waarom komen katten nou specifiek op jouw tuin af? Het antwoord op die vraag is niet zo eenduidig te geven. In veel gevallen gaat het namelijk om een combinatie van redenen. De belangrijkste oorzaken bespreken we graag hieronder.

Wat te doen tegen katten in de tuin Ga op zoek naar de oorzaak

Voedselbronnen

Katten die de gehele dag buitenlopen, moeten zich toch op één of andere manier voeden. De katten gaan daarom hoofdzakelijk op zoek naar geschikte voedselbronnen. Hierbij kun je denken aan vogelvoer, etensresten en kleine dieren.

Ook interessant:  Wat te doen tegen paardenbloemen?

Met name het vogelvoer is een belangrijk aandachtspunt. Heb je bijvoorbeeld een vogelhuisje in je tuin staan of hangen? Zorg er dan voor dat de katten niet bij dit vogelhuisje kunnen komen. Dit doe je bijvoorbeeld door het vogelhuisje aan een tak van een boom op te hangen. Of door het vogelhuisje op een hoge standaard neer te zetten.

Waterbronnen

Katten zijn niet alleen gek op voedsel, maar logischerwijs ook op water. Net zoals de mens heeft ook een kat voldoende water nodig. Katten zijn daarom continu op zoek naar waterbronnen.

Heb je bijvoorbeeld een vijver in je tuin? Dan trekt dit katten aan. Of heb je een schaal of ornament in je tuin staan met een laag water daarin? Ook dat trekt katten aan. Dit geldt ook nog voor een regenton waarvan de deksel openstaat. Je zou dus even goed naar de verschillende waterbronnen in je tuin moeten kijken.

Zand en aarde

Katten zijn gek op zand en aarde in een tuin. Dit is ook één van de redenen waarom wij je cacaodoppen als bodembedekker aanraden. De cacaodoppen zijn een stuk minder geliefd onder katten, mede door de vervelende geur.

Sowieso is het verstandig om naar een ander soort bodembedekker te kijken. Op het moment dat je alleen zand en aarde in je tuin hebt liggen, trekken de katten vanzelf naar je tuin toe. Dat heeft puur te maken met het feit dat de katten dit als een kattenbak zien.

Beschutte plekken

Heb je veel beschutte plekken in je tuin? Ook dan is je tuin zeer geliefd onder katten. De beschutte plekken bieden namelijk de gewenste bescherming aan katten. Katten zijn hierom voortdurend op zoek naar plekken waar ze lekker kunnen liggen en relaxen.

Wat zijn dan beschutte plekken in een tuin? Je kunt hierbij onder meer denken aan struiken en bomen in je tuin. Met name als het om dichtbegroeide struiken gaat, is de kans groot dat je last krijgt van katten in je tuin.

Daarnaast is een schuur of tuinhuis op dit gebied ook niet geweldig te noemen. Katten kunnen zich namelijk perfect achter een schuur of tuinhuis verschuilen.

Goed om te weten: katten voelen zich op de beschutte plekken veilig. Je moet er juist alles aan doen om ervoor te zorgen dat de katten zich minder veilig in je tuin voelen. Dat is de manier waarop je wat kunt doen tegen de katten in je tuin!

Wat zijn de gevolgen van katten in de tuin?

Wat zijn de gevolgen van katten in de tuin

Is de vraag wat te doen tegen katten in de tuin relevant? Ja, dat is zonder enige twijfel het geval. Als je niks tegen katten in de tuin doet, heb je hier op termijn serieus last van. De katten blijven in dat geval namelijk naar je tuin toe trekken.

Wij raden je daarom aan om zo snel mogelijk wat te doen tegen katten in de tuin. Wat je precies tegen katten in je tuin kunt doen, hebben wij je hierboven al uitgelegd. Een andere terechte vraag is wat het gevaar van katten in de tuin is. Waarom zou je zo graag iets tegen de katten in de tuin willen doen? Het antwoord op die vraag vind je hieronder. Wij zetten namelijk alle gevolgen/gevaren van katten in de tuin voor je op een rijtje.

Last van uitwerpselen

Katten gaan echt niet netjes naar het toilet. Nee, als ze moeten plassen of moeten poepen, doen ze dit gewoon in je tuin. Dit is dan ook één van de grootste en meest vervelende gevolgen van katten in je tuin.

De uitwerpselen vind je echt overal in je tuin terug. Met een beetje ongeluk poepen de katten zelfs op je loungeset, op je tuinkussens of op andere meubelen in je tuin. Dat wil je uiteraard absoluut niet. Het is daarom zaak om de katten in je tuin zo snel en efficiënt mogelijk tegen te gaan.

Schade aan planten

Wat te doen tegen katten in de tuin? Zo snel mogelijk in actie doen! Als de katten vrij spel in je tuin hebben, heb je namelijk al snel last van schade aan de verschillende planten. Dit heeft verschillende redenen:

 • Katten gaan doodleuk bovenop de planten liggen
 • Katten gaan aan de planten in je tuin knagen
 • Katten gaan in de grond graven, waardoor de wortels van de planten aangetast kunnen worden

Is dit een groot gevolg van katten in de tuin? Ja, zonder enige twijfel. Voordat je het doorhebt, zijn de planten in je tuin plots in een veel mindere conditie. Dat wil je absoluut niet, dus je moet echt zo snel mogelijk in actie komen om wat te doen tegen katten in de tuin.

Stress bij andere dieren

Heb je mogelijk andere dieren in je tuin rondlopen, zoals een konijn of een cavia? Ook dan is het belangrijk om de katten in je tuin snel een halt toe te roepen. De katten in je tuin leveren namelijk stress bij deze dieren op.

Dit geldt overigens ook nog voor vogels. Vogels zijn eigenlijk de natuurlijke vijand van katten, mede doordat de katten gek zijn op het vogelvoer. Als je je tuin vogelvriendelijk ingericht hebt, moet je daarom echt iets doen tegen de katten in de tuin. Wat te doen tegen katten in de tuin? Dat heb je hierboven reeds gelezen!

Overlast in je tuin

Je kunt ook op tal van andere manieren last van overlast van de katten hebben. Lopen de katten bijvoorbeeld met hun smerige poten op je carport, op je tuintafel of op je tuinhuisje? Dan zie je dit overduidelijk aan de afdrukken van hun voeten terug.

Tevens kunnen katten voor geluidsoverlast in de nacht zorgen. Dit is vooral het geval als katten met elkaar in je tuin vechten. Ook is het goed mogelijk dat de katten in je tuin hard miauwen. Ook dat is iets waar je echt wakker door kunt komen te liggen.

Allergische reactie

Heb je last van een kattenallergie? Dan is het al helemaal belangrijk om zo snel mogelijk wat te doen tegen katten in de tuin. De katten in je tuin kunnen namelijk óók voor een allergische reactie zorgen.

De katten hoeven daardoor op dat moment niet eens in de tuin aanwezig te zijn. Het is ook goed mogelijk dat je last krijgt van een allergische reactie door de kattenharen. Of door de huidschilfers van de katten die in je tuin achtergebleven zijn.

Deze allergische reactie gaat hand in hand met het onhygiënische ongemak van katten in je tuin. Je wilt simpelweg niet dat je tuinkussens vol komen te zitten met de haren van katten. Ook wil je niet dat de fraaie uitstraling van je tuin teniet wordt gedaan door katten in je tuin.

Lees ook ons artikel ‘Wat te doen tegen kattenstaart in de tuin?

Wat te doen tegen katten in de tuin? Voorkomen is beter dan genezen!

Wat te doen tegen katten in de tuin? Wij raden je aan om met de eerder genoemde hulpmiddelen aan de slag te gaan. Met die hulpmiddelen kun je relatief snel korte metten met de katten in je tuin maken.

Daarbij is het echter ook zaak om de katten in je tuin te voorkomen. Het gezegde luidt niet voor niets voorkomen is beter dan genezen. Ons antwoord op de vraag wat te doen tegen katten in de tuin is dan ook voorkomen! Maar, hoe kun je katten in de tuin voorkomen? Dat doe je het beste met onderstaande tips. Met deze tips voorkom je zonder al te veel moeite de aanwezigheid van katten in je tuin.

Ook interessant:  Wat te doen tegen vliegen in de tuin?

Wat te doen tegen katten in de tuin tip 1: voorkom losse aarde en zand in je tuin

Wat te doen tegen katten in de tuin? Je moet je tuin zo oninteressant mogelijk voor de katten maken. Dat doe je onder meer door losse aarde en zand in je tuin te voorkomen. Hier heb je meerdere mogelijkheden voor:

 • Vervang de zandbak. Zijn je kinderen inmiddels te oud voor het spelen in de zandbak? Vervang dan de zandbak. Maak hier bijvoorbeeld een moestuin van of bedek dit oppervlakte met een andere soort bodembedekker.
 • Kies voor de juiste bodembedekkers. Het is sowieso verstandig om zand en aarde te vervangen door andere bodembedekkers. Eerder gaven wij je al cacaodoppen als tip, maar je kunt ook voor de volgende soorten bodembedekkers kiezen:

[content-egg-block template=offers_list groups=”15,16,17″]

Met andere woorden: vervang het losse zand en de aarde zo snel mogelijk in je tuin. Daar heb je gelukkig meerdere mogelijkheden voor, getuige de bovenstaande soorten bodembedekkers.

Wat te doen tegen katten in de tuin tip 2: scherm de borders in je tuin af

Het is ook belangrijk om alle borders in je tuin af te schermen. Hierbij kun je denken aan de natuurlijke erfafscheiding, de schutting en de muren in je tuin. Door al deze zaken te beschermen, voorkom je simpelweg de aanwezigheid van katten in je tuin.

Wat je hier zoal voor nodig hebt? Nou, je kunt uit meerdere soorten hulpmiddelen kiezen. Zo is het mogelijk om voor de good old prikkeldraad te kiezen. Ook voor je voor een hekwerk met kleine punten kiezen. Deze punten voorkomen ook de aanwezigheid van katten in je tuin.

[content-egg-block template=offers_list groups=”18,19″]

Kies in ieder geval voor de juiste hulpmiddelen. Hiermee verklein je de kans op katten in je tuin echt aanzienlijk!

Wat te doen tegen katten in de tuin tip 3: kies voor een automatische sproeier

Wat te doen tegen katten in de tuin? Het is belangrijk om te weten dat katten bang zijn voor water. Of beter gezegd: katten houden absoluut niet van water. Je kunt daarom een waterpistool in je tuin gebruiken, maar je kunt ook voor een automatische sproeier kiezen.

Wat een automatische sproeier is? Dat is een sproeier met een bewegingssensor. Zodra de sensor beweging in je tuin opmerkt, springt de tuinsproeier aan. Op die manier jaag je de katten op een snelle én vakkundige manier weg.

Bijkomend voordeel: je kunt de sproeier ook voor je tuin zelf gebruiken. Je tuin goed bewateren is van positieve invloed op onder meer de flora en fauna van je tuin. Voldoende reden dus om in een goede tuinsproeier te investeren:

[content-egg-block template=offers_list groups=”20,21,22″]

Wat te doen tegen katten in de tuin tip 4: zet de juiste planten in je tuin

Wat te doen tegen katten in de tuin? Het is ook aan te raden om de juiste planten in je tuin te zetten. Met deze planten geniet je van de gewenste, kleurrijke uitstraling in je tuin. Bovendien zorgen deze planten ervoor dat de katten niet meer naar je tuin toe komen.

Wij raden je hiervoor de volgende plantensoorten aan:

 • Lavendel
 • Kattenschrik
 • Geranium
 • Citroentijm
 • Wormkruid
 • Ooievaarsbek

Wil je het helemaal goed doen? Dan moet je wijnruit in je tuin plaatsen. Katten zijn namelijk allergisch voor deze plant, waardoor ze ver uit de buurt van je tuin met wijnruit blijven. Wel is het zo dat je het met slechts één wijnruit niet gaat redden. Je hebt hier simpelweg een complete border van nodig:

[content-egg-block template=offers_list groups=”23,24″]

Wat te doen tegen katten in de tuin tip 5: snoei je struiken regelmatig

Wat te doen tegen katten in de tuin? Je moet er voor zorgen dat je tuin zo onaantrekkelijk mogelijk is. Dat doe je onder meer door zoveel mogelijk de beschutte plekken weg te nemen. Katten zijn namelijk voortdurend op zoek naar beschutte plekken.

Deze plekken neem je onder meer weg door je struiken regelmatig te snoeien. Hiermee geniet je overigens van meerdere voordelen. Je tuin blijft hierdoor fraai ogen én je houdt dus de katten op afstand. Bovendien komt dit de algehele gezondheid van de struiken in je tuin ten goede. Wel heb je uiteraard een goede snoeischaar nodig:

[content-egg-block template=offers_list groups=”25,26,27″]

Wat te doen tegen katten in de tuin tip 6: houd je kliko en afvalbakken dicht

Katten komen dus graag op zowel voedsel als op water af. Je moet daarom de aanwezigheid van stilstaand water in je tuin voorkomen. Ook is het van belang om je kliko en afvalbakken goed dicht te houden. In dat geval geef je de katten immers geef toegang tot de voedselresten die in je tuin liggen.

Wat je hiervoor nodig hebt? Vooral discipline. Elke keer als je van je kliko of afvalbak gebruik gemaakt hebt, moet je de deksel goed sluiten. Dit moet je ook elke keer goed checken.

Wat te doen tegen katten in de tuin tip 7: voorkomen stilstaand water

Wat te doen tegen katten in de tuin? Het is dus van belang om stilstaand water in je tuin te voorkomen. Heb je een vijver? Dan is het verstandig om hier een speciaal vijvernet over heen te spannen.

Verder is het belangrijk om goed naar de schalen en ornamenten in je tuin te kijken. Staat hier na een regenbui veel water in? Dan trekt dit vanzelf katten aan. Ook moet je even goed naar je regenton kijken. Ons advies is om eigenlijk alleen een regenton met deksel in je tuin te zetten.

[content-egg-block template=offers_list groups=”28,29″]

Wat te doen tegen katten in de tuin tip 8: kies voor goede tuinverlichting

Wist je dat veel katten min of meer nachtdieren zijn? Zij gaan in het donker bijvoorbeeld op zoek naar een muis of andere prooien. Dit betekent ook dat katten zich veelal in de nacht in je tuin ophouden. Dat kun je voorkomen door in de juiste tuinverlichting te investeren.

Wij raden je hierbij vooral felle tuinverlichting met een bewegingssensor aan. Merkt de sensor de aanwezigheid van een kat op? Dan springt de tuinverlichting direct aan. Daarmee is je tuin direct een stuk minder aantrekkelijk voor de katten.

[content-egg-block template=offers_list groups=”30,31,32″]

Wat te doen tegen katten in de tuin tip 9: kom in actie

Wat te doen tegen katten in de tuin? Tot slot adviseren wij je om zo snel mogelijk in actie te komen. De tijd dat je niks tegen de katten in je tuin doet, is een gemiste tijd. Het is namelijk zaak om de katten in je tuin zo snel mogelijk te bestrijden.

Uit dit artikel is in ieder geval gebleken dat je hier veel mogelijkheden voor hebt. Je kunt uit veel verschillende hulpmiddelen kiezen. Ook kun je met veel wat te doen tegen katten in de tuin tips aan de slag gaan. Met deze tips hou je de katten simpelweg veel beter uit je tuin.

Met andere woorden: je moet zo snel mogelijk in actie komen om wat te doen tegen katten in de tuin. Gebruik hiervoor het beste middel tegen katten in de tuin. Ook kun je eens kijken naar het maken van eigen middelen tegen katten in je tuin. Zo kun je katten rollers voor op een schutting zelf maken: