Wat te doen tegen kattenpis?

Heb je ook zo’n last van vervelende katten in je tuin? Of lukt het je maar niet om je eigen kat zindelijk te maken? In beide gevallen loop je tegen hetzelfde probleem aan: je hebt last van kattenpis. Deze pis is niet alleen uiterst onhygiënisch, maar brengt uiteraard ook nog een vervelende geur met zich mee. Een terechte vraag is dan ook wat te doen tegen kattenpis? Het antwoord op die vraag vind je in dit artikel!

Ons expert advies

De expert raadt een combinatie van producten aan. Zo heb je baat bij koffiepoeder, een urinegeur verwijderaar, een ultrasone verjager, een vlekkenverwijderaar en goede handdoeken. In dit artikel doe ik graag uit de doeken waarom juist deze middelen werken tegen kattenpis.

Wat te doen tegen kattenpis? Dít heb je nodig!

Wat kun je nou doen tegen kattenpis? Wat zijn de beste middelen tegen kattenpis? En hoe kun je in de toekomst kattenpis voorkomen? Op al deze vragen vind je in dit artikel een uitgebreid antwoord. Graag laten wij je, als expert zijnde, eerst kennismaken met de beste hulpmiddelen tegen kattenpis.

Middel 1: koffiepoeder

Heb je op dit moment last van kattenpis in je woning? Of in je tuin? In beide gevallen is het verstandig om zo snel mogelijk de stank te camoufleren. Dit doe je het beste met koffiepoeder.

Koffiepoeder kun je over de kattenpis heen strooien. Dit poeder absorbeert het vocht vervolgens en neemt daarmee de vervelende geur direct weg. Daarvoor is het wel zaak om eerst de vlek met pis even goed te reinigen. Hiervoor raden wij je goede, milde zeep aan.

Kun je met koffiepoeder ook kattenpis in je woning of tuin voorkomen? Nee, dat is niet het geval. Het is echter wel een prima hulpmiddel om de vervelende geur van kattenpis te absorberen!

Middel 2: urinegeur verwijderaar

Als je kat in je woning plast, brengt dit een verschrikkelijke geur met zich mee. De geur is nogal hardnekkig en blijft ook nog eens lang in je woning hangen. Om die geur tegen te gaan, kun je voor bijvoorbeeld koffiepoeder kiezen. Je kunt echter ook voor een goede urinegeur verwijderaar kiezen.

Met een dergelijke verwijderaar neem je snel afscheid van de geur van kattenpis. Het is hierbij wel zaak om de urinegeur verwijderaar zo snel mogelijk in te zetten. Als de pis al in de ondergrond getrokken is, is het lastiger om de geur weg te nemen.

Met onderstaande urinegeur verwijderaars zit je in ieder geval goed:

Ga je van één van deze verwijderaars van urinegeur gebruik maken? Neem dan voor het eerste gebruik even goed de handleiding door. Wij hebben namelijk opgemerkt dat de exacte werking eigenlijk per urinegeur verwijderaar verschillend is.

Middel 3: handdoeken

Wat te doen tegen kattenpis? Eén van de beste tips die wij je mee kunnen geven, is om een voorraadje handdoeken in te slaan. Zodra je kat in je woning gepist heeft, leg je deze handdoeken over de kattenpis heen. Hiermee geniet je van twee voordelen:

 • De handdoeken absorberen het vocht, waardoor de kattenpis niet in de ondergrond kan trekken. Je zit er immers niet op te wachten dat de kattenpis in je vloerbedekking, laminaat of ander soort vloer trekt.
 • De handdoeken absorberen het vocht, waardoor de kattenpis geur minder hevig is. De handdoeken zelf gaan uiteraard wel stinken, maar die kun je eenvoudig in je wasmachine reinigen. Wij raden je in ieder geval aan om in goede en dikke handdoeken te investeren.

Middel 4: ultrasone verjager

Wat te doen tegen kattenpis in je tuin? Je doet er verstandig aan om de katten op afstand van je tuin te houden. Als je dát voor elkaar krijgt, heb je gewoonweg geen last meer van katten in je tuin. Wel zo prettig, maar wellicht iets makkelijker gezegd dan gedaan.

Hoewel, je kunt prima voor een ultrasone verjager kiezen. Dit is een handig apparaat dat een hoge pieptoon maakt. Deze pieptoon is voor (de meeste) mensen niet te horen, maar wordt door katten maar al te goed opgemerkt. De katten blijven door deze hoge pieptoon ver bij de ultrasone verjager vandaan.

Dit brengt een belangrijk gevolg met zich mee: je hebt geen katten meer in je tuin. Hierdoor hoef je ook niet bang te zijn voor kattenpis in je tuin. Overigens werkt zo’n ultrasone verjager ook prima tegen muizen in de tuin. Schaf dus direct één van de beste ultrasone verjagers aan:

Middel 5: vlekkenverwijderaar

Wat te doen tegen kattenpis in je woning? Het is sowieso van belang om zo snel mogelijk de aanwezige kattenpis in je woning op te ruimen. Lukt dit echter niet, bijvoorbeeld omdat je de gehele dag op werk zit? Dan is het verstandig om een goede vlekkenverwijderaar te gebruiken. Zo’n verwijderaar brengt twee belangrijke voordelen met zich mee:

 • De kattenpis wordt uit de ondergrond gehaald. Een vlekkenverwijderaar reinigt namelijk niet alleen, maar werkt ook nog absorberend. Het vocht van de kattenpis wort zodoende ‘opgelost’.
 • De vlekken worden uit de vloer gehaald. Uiteraard geniet je met de beste vlekkenverwijderaar ook van de gewenste verwijdering van de vlekken in je vloer. Want ja, kattenpis kan echt verschrikkelijk lelijke vlekken achterlaten. Gebruik daarom direct de beste vlekkenverwijderaar:

Wat is de oorzaak van kattenpis in huis?

Wat te doen tegen kattenpis? Je doet met bovenstaande middelen op de juiste manier iets tegen kattenpis. Een terechte bijkomende vraag is wat nou de oorzaak is van kattenpis in huis.

In veel gevallen gaat het om een combinatie van factoren:

 • Je kat heeft last van een aandoening of ziekte. Een medische aanleiding kan zorgen voor het onverhoopt plassen in huis van je kat. Indien je kat bijvoorbeeld last van zijn blaas of nieren heeft, houdt hij/zij de plas niet meer goed op.
 • Je kat ervaart stress. Het is ook goed mogelijk dat je kat last heeft van stress. Stress kan zich bij dieren op verschillende manieren uiten, waaronder het plassen in huis. Dit merk je overigens ook aan een duidelijke gedragsverandering van je kat.
 • Je kat ervaart angst. Niet alleen stress kan een oorzaak van kattenpis in huis zijn, maar ook angst. Als je kat ergens bang voor is óf een trauma heeft, kan dit de oorzaak van kattenpis in huis zijn.
 • Je kat is ouder. Op latere leeftijd krijgen katten meer en meer moeite om hun plas op te houden. Mocht je al een oudere kat hebben, kan dit daarom dé oorzaak zijn van kattenpis in huis.
 • Markering van hun territorium. Heb je er een tweede kat bij genomen? Heb je een kind gekregen? Of heb je een ander huisdier in huis gehaald? Ook dit kunnen mogelijke oorzaken van het plassen in huis zijn. Katten markeren hiermee namelijk hun eigen territorium.
 • Problemen met de kattenbak. Een kat kan ook in huis plassen als gevolg van problemen met de kattenbak. Zo is het goed mogelijk dat de locatie van de kattenbak niet naar wens is. Of de kattenbak is niet groot genoeg voor je kat.
Ook interessant:  Wat te doen tegen maden in de tuin?

Wat is de oorzaak van kattenpis in de tuin?

Wat te doen tegen kattenpis in de tuin? Ook dit is een zeer relevante vraag. De nodige Nederlandse huishoudens ervaren namelijk overlast in hun tuin door andere katten. Katten die dus niet bij hen horen, maar bijvoorbeeld van buren zijn.

Waarom plassen juist die katten dan in jouw tuin? Dat kan ook meerdere oorzaken hebben:

 • Markering van het territorium. Katten zijn altijd bezig met het markeren en veiligstellen van hun territorium. Op het moment dat zij zich in hun territorium aangevallen voelen, gaan zij plassen. Op die manier tracht een kat om zijn territorium te behouden.
 • Voorkeur voor buiten. Het klinkt wellicht apart, maar sommige katten hebben een voorkeur voor het plassen in de buitenlucht. Daarbij plassen zij wellicht in de tuin van hun baasje, maar dus mogelijk ook in jouw tuin. Of in de tuin van andere buren.
 • Andere katten in de buurt. Hebben meerdere van je buren katten? Dan kan zich in de wijk een onzichtbare strijd ontwapenen. Om deze strijd te winnen, gaan de katten hun territorium afbakenen. Deze oorzaak gaat dan ook veelal hand in hand met de eerder genoemde oorzaak.
 • Aantrekkelijke tuin. Het is ook goed mogelijk dat de katten jouw tuin erg aantrekkelijk vinden. Dit is bijvoorbeeld het geval als er veel aarde of zacht zand in je tuin aanwezig is. Katten zijn hierdoor in staat om veelvuldig te graven in je tuin én om lekker te plassen in je tuin. Daar ben jij uiteraard minder blij mee.

Kattenpis in de tuin is voor veel mensen een doorn in het oog. Dit heeft niet alleen met het onhygiënische ongemak te maken, maar ook met de perceptie. Als je zelf een kat zou hebben, zou je ook niet willen dat hij in andermans tuinen plast. Jammer genoeg hebben andere mensen hier minder moeite mee. Dit lijkt vooral het geval te zijn als het om zogeheten buitenkatten gaat. Katten die dus continu buiten leven.

Waar plassen katten graag?

De meeste katten lijken geen specifieke voorkeur voor plekjes te hebben. Dit blijkt althans uit hetgeen dat wij bij onze eigen katten opgemerkt hebben:

 • Katten plassen graag op verschillende plekken. Zo hebben wij vaak last gehad van kattenpis op de bank. Het is lastig om kattenpis uit de bank te halen, aangezien de pis al snel in de bank trekt. Daarmee trekt dus ook de onaangename geur snel in de bank.
 • Katten plassen op de meest onmogelijke plekken. Vind je het fijn om met je kat in één bed te liggen? Denk hier dan nog maar eens extra goed over na. Het is namelijk zo dat je ook last van kattenpis op het matras kunt krijgen. Kattenpis is uit een matras zeer lastig te houden, mede doordat een matras veelal uit meerdere lagen bestaat. Als de kattenpis zich over/door deze lagen verspreidt, is de geur zeer lastig te verwijderen.
 • Katten plassen graag op tapijt. Wij hebben ook opgemerkt dat kattenpis uit tapijt zeer lastig te halen is. Dit is extra vervelend, aangezien katten juist graag op tapijt plassen. Hoe dat komt? Dat heeft mogelijk met de warmte en structuur van tapijt te maken.

Wat zijn de gevolgen van kattenpis?

Waarom is de vraag wat te doen tegen kattenpis zo relevant? Dit heeft onder meer met de frequentie van vraagstelling te maken. Veel mensen en huishoudens hebben last van kattenpis en van de kattenpis geur. Met name als het om kattenpis van iemand anders kat gaat, is dit onwijs vervelend.

Daarbij is het ook nog een feit dat kattenpis meerdere gevolgen met zich mee brengt. De belangrijkste gevolgen sommen we graag even voor je op:

 • Onbehaaglijke geur. De geur van kattenpis is echt niet te harden. Een veelgestelde vraag is daarom ook ‘wat te doen tegen kattenpis geur?’. Niet alleen de pis zelf is verschrikkelijk, maar de geur ook. De geur wordt bovendien sterker naarmate de kattenpis langer blijft liggen. Mocht je kattenpis in je woning of tuin opmerken, zou je dus zo snel mogelijk in actie moeten komen.
 • Vervelende vlekken. Heb je last van kattenpis in je woning? Dan uit zich dit mogelijk ook nog in vervelende vlekken. Deze vlekken staan niet alleen lelijk, maar zijn ook nog eens lastig te verwijderen. Hoe je alsnog kattenpis uit bijvoorbeeld tapijt kunt verwijderen? Aan het einde van dit artikel delen wij graag een paar belangrijke tips met je.
 • Schade. Wist je dat kattenpis ook voor schade kan zorgen? Denk hierbij aan schade aan de vloer, maar ook aan schade aan planten in je tuin. Of aan kamerplanten, mocht je kat op de kamerplanten pissen. Tevens kan kattenpis zorgen voor schade aan verschillende materialen, zoals hout. Dit komt puur doordat kattenpis een groot bijtend effect heeft. Daar zijn niet alle materialen even goed tegen bestand.
 • Gezondheidsproblemen. De vraag wat te doen tegen kattenpis is om nóg een reden zeer relevant: kattenpis kan gevaarlijk voor je gezondheid zijn. Dit is vooral het geval als je problemen met je luchtwegen hebt. Of als je snel benauwd wordt of snel last van ademhalingsproblemen hebt. Urine van katten bevatten bepaalde eiwitten – en geuren -, waardoor je zeker last van gezondheidsproblemen kunt krijgen.
 • Onhygiënisch ongemak. Alle bovenstaande gevolgen zijn eigenlijk in één gevolg samen te vatten: je hebt met onhygiënisch ongemak te maken. De kattenpis is verschrikkelijk, stinkt en richt ook nog schade in je tuin aan.
 • Strijd met je eigen kat(ten). Heb je zelf ook één of meerdere katten? Dan is het goed mogelijk dat de kattenpis zorgt voor een strijd tussen je katten en andermans katten. Dit is vooral het geval als andermans katten onverhoopt in je woning of tuin pissen. Komt het wel eens voor dat andermans katten in een woning plassen? Ja, zeker. Met name als je een kattenluik hebt, is dit goed mogelijk.
Ook interessant:  Wat te doen tegen wantsen in de tuin?

Wat te doen tegen kattenpis? De beste tips op een rijtje!

Is het mogelijk om kattenpis in je woning te voorkomen? Of is het mogelijk om kattenpis in je tuin te voorkomen? Ja, dit is beide deels mogelijk. Met onderstaande wat te doen tegen kattenpis tips kun je kattenpis in je tuin en huis voorkomen. Tevens ga je met deze tips op de juiste manier met de strijd met kattenpis aan.

Wat te doen tegen kattenpis tip 1: koop een goede tapijtreiniger

Ben je ook zo gek op je kat? Hoe gek je ook op je viervoeter bent, is het altijd mogelijk dat hij/zij besluit om in je woning te plassen. Daar ben je dan uiteraard niet blij mee, gezien alle gevolgen van kattenpis in je woning.

Om deze gevolgen zo veel mogelijk te beperken, heb je een goede tapijtreiniger nodig. Zorg ervoor dat je deze reiniger altijd in huis hebt. Je kunt namelijk in dat geval direct in actie komen bij het plassen van je kat in je woning. Wij raden je hiervoor onder meer onderstaande soorten tapijtreinigers aan:

Wat te doen tegen kattenpis tip 2: houd je huis schoon

Katten hebben eigenlijk maar één doel in hun leven: hun eigen territorium bewaken. Dit doen ze onder meer door in je woning of in je tuin te plassen. Plast je kat bijvoorbeeld regelmatig in een hoekje van je woning? Dan is dit volgens je kat zijn/haar plekje.

Uiteraard heb je liever niet dat je kat op deze manier te werk gaat. Dit kun je gelukkig deels voorkomen. Hoe? Door je woning goed schoon te houden. Door je woning goed schoon te houden, neutraliseer je je gehele woning. Je kat gaat hierdoor als het ware op zoek naar een ander territorium. Dit zoekt hij vaak buitenshuis op, waardoor je in je woning geen last meer van kattenpis hebt.

Bijkomend voordeel: door je woning goed schoon te houden, geniet je in je huis van een aangename geur. Besluit je kat dan om alsnog in je woning te plassen? Dan heb je in ieder geval minder last van de geur van de kattenpis. De aanwezige geur in je woning verdringt de kattenpis geur waarschijnlijk.

Wat te doen tegen kattenpis tip 3: overweeg een goede stoomreiniger

Wat te doen tegen kattenpis in het tapijt? Dit is een veelgestelde vraag, mede omdat katten maar al te gek op tapijt zijn. Veel huishoudens krijgen dan ook te maken met kattenpis in het tapijt.

Verschrikkelijk, aangezien de geur tot diep in het tapijt dringt. Bovendien is tapijt gevoelig voor vlekvorming. Aangezien kattenpis niks anders dan urine is, ontstaan er door kattenpis flinke vlekken in je tapijt. Dit kun je gelukkig grotendeels voorkomen.

Hoe? Door een goede stoomreiniger aan te schaffen. Met zo’n reiniger neem je je tapijt perfect af, waardoor je snel afscheid neemt van kattenpis op het tapijt. Heb je last van kattenpis op de bank? Ook dan komt de beste stoomreiniger maar al te goed van pas.

Wat te doen tegen kattenpis tip 4: koop een kattenluik met chip

Wat te doen tegen kattenpis in huis? Het is een vraag die ontzettend veel baasjes van katten zichzelf stellen. Dit heeft met hun eigen kat te maken, maar ook met de katten van buren. Die katten kunnen ook je woning inkomen en vervolgens in je woning plassen.

Hoe deze katten je woning binnenkomen? Via het kattenluik! Om dit nou te voorkomen, is het verstandig om een kattenluik met chip te kopen. Door de chip kan niet zomaar elke kat meer je woning inkomen. Nee, alleen je eigen kat nog je woning inkomen.

Wat te doen tegen kattenpis tip 5: leg aluminiumfolie in je woning neer

Ben je bang dat je kat in je woning gaat plassen? Leg dan aluminiumfolie op verschillende plekken in je woning neer. Je kunt hierbij aan je bank, tapijt en andere gevoelige oppervlakten kiezen. Katten houden niet van aluminiumfolie, waardoor zij hier in principe nooit op zouden plassen.

Wat te doen tegen kattenpis tip 6: investeer in een goede kattenbak en kattenbakvulling

Wat te doen tegen kattenpis in huis? Je moet er uiteraard alles aan doen om te voorkomen dat je kat in huis gaat plassen. Dit doe je ten eerste door in een goede kattenbak te investeren. De kattenbak moet groot genoeg voor je kat zijn en moet bij voorkeur enigszins comfortabel zijn:

Wat ook belangrijk is, is dat je de kattenbak goed schoonhoudt. Dit doe je door regelmatig de kattenbak te verschonen en volledig schoon te maken. Daarbij komt het ook aan op het gebruik maken van de beste kattenbakvulling. Mocht je kat op dit moment nog in je woning plassen, komt dit mogelijk doordat je de verkeerde kattenbakvulling gebruikt. Kijk daarom ook goed naar de beste kattenbakvulling voor in je kattenbak:

Wat te doen tegen kattenpis tip 7: investeer in een goede krabpaal

Weet je waarom katten wel eens in een huis plassen? Omdat ze zich vervelen, omdat ze stress ervaren of omdat ze angstig zijn. Al deze problemen kun je oplossen met een goede krabpaal. Op een goede krabpaal leeft een kat zich volledig uit, waardoor de kans op plassen in huis een heel stuk kleiner is. Ons advies is om je nieuwe krabpaal goed op de afmetingen van je kat af te stemmen:

Wat te doen tegen kattenpis tip 8: kom zo snel mogelijk in actie

Merk je kattenpis in je tuin of woning op? Dan kun je maar één verstandige keuze maken: zo snel mogelijk in actie te komen. Hoe sneller je dit doet, hoe minder last je van de kattenpis in je woning hebt.

Vervolgens is het een zaak om de kattenpis in de toekomst te voorkomen. Dat doe je dus grotendeels met de bovenstaande wat te doen tegen kattenpis tips. Volg deze tips op en voorkom daarmee dat je kat in de toekomst nog in je woning plast. Of dat andermans katten in je woning of tuin plassen!