Wat te doen tegen kattenstaart in de tuin?

Wat te doen tegen kattenstaart in de tuin? Als je jezelf deze vraag stelt, heb je ongetwijfeld last van kattenstaart in de tuin. Gelukkig kun je kattenstaartjes in je tuin goed bestrijden. Hoe je dit het beste kunt doen, lees je in dit artikel. Wij voorzien je van het meest uitgebreide antwoord op de vraag ‘Wat te doen tegen kattenstaart in de tuin?’.

Wat te doen tegen kattenstaart in de tuin? Dít heb je nodig!

Relatief veel mensen in ons land hebben last van kattenstaart. Dit komt onder meer doordat dit onkruid zich in principe in elke ondergrond kan nestelen. Daarnaast is dit onkruid behoorlijk hardnekkig; het blijft hierdoor min of meer doorgroeien, zelfs als je het vakkundig weet te verwijderen.

Wat je dan wél tegen kattenstaart kunt doen? Wij wijzen je graag op één van onderstaande oplossingen.

Oplossing 1: verwijder het onkruid handmatig

Je doet er allereerst verstandig aan om dit onkruid zo snel mogelijk handmatig te verwijderen. Merk je kattenstaart in je tuin op? Dan zou je dit onkruid echt direct handmatig moeten verwijderen.

Dat is in veel gevallen makkelijker gezegd dan gedaan. Zo heeft kattenstaart meterslange diepe wortels, waardoor het lastig is om deze plant inclusief wortels uit de grond te trekken. Bovendien kan kattenstaart zich snel verspreiden. Het is hierdoor een arbeidsintensieve klus om al het onkruid handmatig te verwijderen.

Gelukkig kun je wel gebruik maken van een paar handige hulpmiddelen. Wat te denken van een onkruidbrander, een voegenborstel of een voegenkrabber? Met dergelijke hulpmiddelen trek je het kattenstaart in de tuin een stuk makkelijker uit de grond. Wij hebben alvast de beste hulpmiddelen voor je op een rijtje gezet:

[content-egg-block template=offers_list groups=”1,2,3″]

Oplossing 2: verspreid lavameel door de tuin

Wat te doen tegen kattenstaart in de tuin? Zodra je jezelf deze vraag stelt, ben je eigenlijk al net iets te laat. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen.

Maar, is het mogelijk om kattenstaart in de tuin te voorkomen? Ja, dit kun je deels doen door gebruik te maken van lavameel. Met lavameel versterk je de structuur in de bodem, waardoor kattenstaart minder ruimte heeft om te groeien.

Een gekende oorzaak van kattenstaart is een gebrek aan mineralen in de bodem. Dit gebrek zorgt voor een verminderde bodemstructuur, waardoor het onkruid alle ruimte heeft om te groeien. Dit voorkom je dus door lavameel over de bodem in je tuin te spreiden. Lavameel tegen kattenstaart werkt echt heel goed. Kies bijvoorbeeld voor één van onderstaande soorten lavameel:

[content-egg-block template=offers_list groups=”4,5,6″]

Oplossing 3: maak gebruik van een goede onkruidverwijderaar

Wil je snel korte metten maken met heermoes kattenstaart in de tuin? Heb je last van gewone kattenstaart, grote kattenstaart, van paarse kattenstaart, van kattenstaart planten, van driekleurige kattenstaart of van één van de andere kattenstaart soorten? In al deze gevallen kun je ook prima voor een goede onkruidverwijderaar kiezen. Een goede onkruidverwijderaar is ook het antwoord op de vraag ‘Wat te doen tegen kattenstaart in de tuin?’.

Maar, wat voor onkruidverwijderaar kun je dan het beste krijgen? Overweeg eens één van deze soorten onkruidverwijderaars:

[content-egg-block template=offers_list groups=”7,8″]

Oplossing 4: gebruik een natuurlijk bestrijdingsmiddel

Wat te doen tegen kattenstaart in de tuin? De laatste oplossing waar je voor kunt kiezen, is gebruik maken van een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Zo’n middel bestaat uit louter natuurlijke ingrediënten, waardoor het geen schade aan dier, mens, bodem en natuur aanricht. Wij raden je onder meer het volgende natuurlijke bestrijdingsmiddel aan:

[content-egg-block template=offers_list groups=”9″]

Kattenstaart in de tuin; wat is dit precies?

Kattenstaart, ook bekend als kattenstaartgras, verwijst naar verschillende soorten planten die behoren tot het geslacht Acalypha. Deze planten zijn inheems in tropische en subtropische regio’s over de hele wereld en staan bekend om hun opvallende, pluimvormige bloeiwijzen die enigszins lijken op de staart van een kat. Kattenstaartplanten kunnen variëren in grootte en uiterlijk, maar ze hebben allemaal kenmerkende bloeiwijzen die ze onderscheiden.

Hoewel kattenstaartplanten in sommige regio’s als sierplanten worden gekweekt vanwege hun unieke uiterlijk, kunnen ze ook een probleem vormen in tuinen en natuurlijke ecosystemen omdat ze invasieve planten kunnen zijn. Dit betekent dat ze zich snel kunnen verspreiden en inheemse plantensoorten kunnen verdringen. In sommige gebieden worden kattenstaartplanten beschouwd als onkruid vanwege hun agressieve groei en potentieel schadelijke effecten op de lokale flora.

De pluimvormige bloeiwijzen van kattenstaartplanten bevatten mannelijke en vrouwelijke bloemen en zijn meestal opvallend en kleurrijk. De bladeren van deze planten kunnen variëren in grootte en vorm, afhankelijk van de specifieke soort. Kattenstaartplanten kunnen zowel in de volle zon als in halfschaduw gedijen en hebben meestal matig tot regelmatig water nodig.

Kattenstaart in gazon: wat kun je hiertegen doen?

Als je te maken hebt met kattenstaart in je gazon, is het belangrijk om proactieve stappen te ondernemen om deze invasieve plant te beheersen en te voorkomen dat deze zich verspreidt. Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen om kattenstaart in je gazon aan te pakken:

 1. Handmatig verwijderen: Begin met het handmatig verwijderen van de kattenstaartplanten uit je gazon. Graaf diep genoeg om ervoor te zorgen dat de wortels volledig worden verwijderd. Doe dit regelmatig om te voorkomen dat de planten zaad produceren en zich verder verspreiden.
 2. Mulchen en maaien: Houd je gazon goed onderhouden door regelmatig te maaien. Mulchen kan helpen om de groei van kattenstaart te onderdrukken en te voorkomen dat de planten de kans krijgen om te gedijen.
 3. Verbeter de bodem: Zorg voor een gezonde grasgroei door de bodem te verbeteren met bemesting en het beluchten van het gazon. Gezond gras heeft betere concurrentiekracht tegen ongewenste planten.
 4. Herbeplanting: Overweeg om delen van je gazon opnieuw te beplanten met gezond graszaad om de dichtheid van het gazon te vergroten. Dicht gras laat minder ruimte over voor onkruidgroei.

Kattenstaart in vijver: wat kun je hiertegen doen?

Het aanpakken van kattenstaart (Acalypha spp.) in een vijver kan een uitdaging zijn, omdat deze invasieve plant zich snel kan verspreiden en de wateromgeving kan verstoren. Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen om kattenstaart in je vijver te beheersen:

 1. Handmatig verwijderen: Begin met het handmatig verwijderen van kattenstaart uit de vijver. Trek de planten voorzichtig uit, inclusief wortels. Dit moet regelmatig worden herhaald om te voorkomen dat de planten zich verder verspreiden.
 2. Gebruik van aquatische netten: Plaats aquatische netten over het wateroppervlak om te voorkomen dat kattenstaart zich verspreidt door de wind of stroming. Deze netten kunnen voorkomen dat zaad en plantendelen in de vijver terechtkomen.
 3. Mechanische barrières: Installeer fysieke barrières onder water om de verspreiding van kattenstaartwortels te beperken. Je kunt bijvoorbeeld waterdichte barrières van kunststof of andere materialen gebruiken om te voorkomen dat de wortels zich verder verspreiden.
 4. Verwijder zaadhoofden: Als de kattenstaartbloemen zaadhoofden hebben gevormd, verwijder deze dan voordat ze zich kunnen verspreiden. Dit helpt voorkomen dat nieuwe planten groeien.
 5. Inzetten van waterdieren: Sommige waterdieren, zoals herbivoren vissen of eenden, kunnen kattenstaart eten en helpen bij de bestrijding ervan. Zorg ervoor dat je de juiste soorten inzet die niet schadelijk zijn voor je vijverecosysteem.
Ook interessant:  Wat te doen tegen katten in de tuin?

De verschillende kattenstaart soorten op een rijtje

De verschillende kattenstaart soorten op een rijtje

Wat te doen tegen kattenstaart in de tuin? Het antwoord op die vraag heb je reeds hierboven gevonden. Feit is dat er echter allerlei soorten kattenstaarten bestaan. In principe kun je elk soort kattenstaart op dezelfde manier bestrijden, maar het kan nooit kwaad om even goed naar de kattenstaart soorten kijken:

Gewone kattenstaart

Gewone kattenstaart (Acalypha virginica), ook bekend als “Virginia kattenstaart”, is een plantensoort die behoort tot het geslacht Acalypha. Deze plant komt van nature voor in Noord-Amerika en is te vinden in verschillende delen van de Verenigde Staten en Canada. Hier zijn enkele kenmerken van gewone kattenstaart:

 • Uiterlijk: Gewone kattenstaart is een overblijvende plant die groeit als een rechtopstaande struik. De bladeren zijn groen en ovaalvormig met gekartelde randen. De bloemen zijn onopvallend en hebben een groenachtige kleur.
 • Bloeiwijzen: Hoewel de bloemen zelf klein en onopvallend zijn, vormt gewone kattenstaart karakteristieke bloeiwijzen die lijken op de staart van een kat. Deze bloeiwijzen zijn cilindrisch van vorm en hebben een pluizige textuur.
 • Verspreiding: Gewone kattenstaart kan zich verspreiden via zaden en kan zich agressief vermeerderen in geschikte omstandigheden. Dit maakt het een potentieel invasieve plant in sommige regio’s.
 • Leefomgeving: Deze plant gedijt in vochtige omgevingen, zoals moerassen, weilanden, natte graslanden en langs waterkanten. Het groeit vaak in gebieden met periodieke overstromingen.
 • Invasieve plant: In sommige gebieden wordt gewone kattenstaart beschouwd als een invasieve plantensoort die inheemse planten kan verdringen en het lokale ecosysteem kan verstoren.
 • Beheer: Het beheersen van gewone kattenstaart kan uitdagend zijn vanwege zijn vermogen om zich snel te verspreiden. Handmatige verwijdering van planten en regelmatig maaien voordat zaadontwikkeling optreedt, kunnen helpen om verdere verspreiding te voorkomen.

Kattenstaart bloem

Een kattenstaartbloem verwijst naar de karakteristieke bloeiwijze die lijkt op de staart van een kat en die wordt aangetroffen in bepaalde plantensoorten. Deze bloeiwijze is meestal langwerpig en cilindrisch van vorm, en het kan een pluizige, zachte textuur hebben. De naam “kattenstaart” is afgeleid van de gelijkenis van deze bloeiwijze met de staart van een kat.

De term “kattenstaart bloem” kan van toepassing zijn op verschillende plantensoorten, waaronder:

 1. Acalypha spp. (Kattenstaartplanten): Bepaalde soorten van het geslacht Acalypha worden vaak kattenstaartplanten genoemd vanwege hun opvallende cilindrische bloeiwijzen die lijken op kattenstaarten. Deze planten kunnen variëren in grootte, kleur en bladpatronen.
 2. Lagurus ovatus (Hazenstaartje): Dit is een siergras dat ook bekend staat als “hazenstaartje”. De bloeiwijzen lijken op een zachte en pluizige kattenstaart en worden vaak gebruikt in droogbloemarrangementen.
 3. Typha spp. (Lisdodde): Lisdodde, ook wel “rietsigaar” genoemd, heeft bruine, cilindrische bloeiwijzen die lijken op kattenstaarten. Lisdodde groeit vaak langs de waterkant en is te vinden in moerassige gebieden.

Kattenstaart plant

Een kattenstaart plant is eigenlijk hetzelfde als een kattenstaart bloem. Dit is simpelweg een algemene benaming voor verschillende planten die een vorm van een staart van een kat hebben.

Op dit moment bestaan er veel soorten kattenstaarten planten. Elke kattenstaart plant kun je op dezelfde manier bestrijden; precies de manier zoals we eerder in dit artikel al hebben besproken.

Paarse kattenstaart

Paarse kattenstaart (Verbena bonariensis) is een populaire en opvallende vaste plant die bekend staat om zijn lange, dunne bloemstelen met kleine paarse bloemen die zich op een hoogte boven het blad bevinden. Het wordt soms ook “ijzerhard” genoemd vanwege de stevige stengels en bloemstelen. Hier zijn enkele kenmerken van paarse kattenstaart:

 • Uiterlijk: Paarse kattenstaart heeft smalle, lancetvormige bladeren die in een rozet groeien aan de basis van de plant. Vanuit deze rozet rijzen lange, dunne bloemstelen op die bedekt zijn met clusters van kleine paarse bloemen.
 • Bloeiwijze: De bloemen van paarse kattenstaart zijn talrijk en hebben een heldere paarse kleur. Ze groeien in dichte clusters langs de stengels, waardoor een opvallend uiterlijk ontstaat dat boven het bladerdak uitsteekt.
 • Hoogte: Deze plant kan variëren in hoogte, maar kan meestal tussen de 60 cm en 120 cm hoog worden.
 • Groeiomstandigheden: Paarse kattenstaart gedijt goed in zonnige tot halfschaduwrijke locaties en groeit het beste in goed doorlatende grond. Het wordt vaak gekweekt als eenjarige plant, maar kan in sommige gebieden overleven als een vaste plant als de omstandigheden gunstig zijn.

Wat te doen tegen kattenstaart in de tuin in het paars? Juist; met de juiste hulpmiddelen bestrijden. Wat je zoal nodig hebt, hebben we eerder in dit artikel al uitgebreid besproken!

Rode kattenstaart

Rode kattenstaart (Acalypha hispida) is een plantensoort die behoort tot het geslacht Acalypha en bekend staat om zijn opvallende, pluimvormige bloeiwijzen die lijken op de staart van een kat. Deze plant wordt soms ook “Chenille Plant” genoemd vanwege de gelijkenis van de bloemen met pluizige chenille-stof. Hier zijn enkele kenmerken van rode kattenstaart:

 • Uiterlijk: Rode kattenstaart is een bladverliezende struik die groeit met rechtopstaande stengels. De bladeren zijn ovaalvormig en groen van kleur. Wat deze plant echt onderscheidt, zijn de opvallende bloeiwijzen die lijken op lange, zachte pluimen die in clusters aan de stengels hangen.
 • Bloeiwijzen: De bloeiwijzen van rode kattenstaart zijn fluweelachtig en hebben een heldere, rode of dieprode kleur. Deze bloeiwijzen groeien vaak in hangende trossen en kunnen aanzienlijke lengte bereiken, waardoor ze een opvallend kenmerk van de plant zijn.
 • Hoogte: Rode kattenstaart kan variëren in hoogte, maar kan meestal tussen de 60 cm en 120 cm hoog worden.
 • Groeiomstandigheden: Rode kattenstaart gedijt goed in zonnige tot licht beschaduwde locaties en groeit het beste in goed doorlatende, vochtige grond. Het is een plant die in warmere klimaten goed groeit.
Ook interessant:  Wat te doen tegen spint?

Wat te doen tegen kattenstaart in de tuin in het rood? De juiste hulpmiddelen kopen en zo snel mogelijk de rode kattenstaart in de tuin bestrijden!

Gele kattenstaart

Gele kattenstaart (Acalypha alopecuroidea) is een plantensoort die behoort tot het geslacht Acalypha. Hoewel de naam “gele kattenstaart” doet vermoeden dat de bloemen geel zijn, hebben ze eigenlijk meer een groenachtig-gele kleur. Hier zijn enkele kenmerken van gele kattenstaart:

 • Uiterlijk: Gele kattenstaart is een overblijvende plant die groeit als een rechtopstaande struik. De bladeren zijn groen en ovaalvormig, en de opvallende bloeiwijzen zijn pluimvormig en hangen in clusters aan de stengels.
 • Bloeiwijzen: De bloeiwijzen van gele kattenstaart hebben een groenachtig-gele kleur en groeien in lange, pluizige trossen die lijken op kattenstaarten. Deze bloeiwijzen kunnen aanzienlijke lengte bereiken en zijn een opvallend kenmerk van de plant.
 • Hoogte: Gele kattenstaart kan variëren in hoogte, maar kan meestal tussen de 60 cm en 120 cm hoog worden.
 • Groeiomstandigheden: Gele kattenstaart gedijt goed in zonnige tot licht beschaduwde locaties en groeit het beste in goed doorlatende, vochtige grond. Het is een plant die in warmere klimaten goed groeit.

Roze kattenstaart

Roze kattenstaart

Roze kattenstaart (Acalypha pendula) is een plantensoort die tot het geslacht Acalypha behoort en wordt gewaardeerd om zijn opmerkelijke bloeiwijzen die een vergelijking oproepen met de staart van een kat. Deze plant kenmerkt zich door zijn sierlijke, pluimvormige bloemen die een levendige roze kleur hebben.

De bloeiwijzen van roze kattenstaart, die de nadruk leggen op hun visuele aantrekkingskracht, groeien langs de opstaande stengels en creëren een elegante en enigszins exotische uitstraling. Deze bloemclusters vormen een prachtig contrast met de groene, ovale bladeren van de plant. Roze kattenstaart kan variëren in hoogte, meestal tussen de 60 cm en 120 cm, en vindt zijn thuis in zonnige tot halfschaduwrijke omgevingen.

Wat te doen tegen kattenstaart in de tuin in het roze? Bestrijden, bestrijden en nog eens bestrijden. Maar, dit hoeft niet altijd. Er zijn ook tuinierders die voor deze kattenstaart planten kiezen als sierplant.

Driekleurige kattenstaart

Driekleurige kattenstaart (Tradescantia spathacea), ook bekend als “Moses in het biezenmandje” of “Oysterplant”, is een vaste plant die afkomstig is uit Midden-Amerika en populair is als sierplant vanwege zijn opvallende bladeren en bloemen. In tegenstelling tot andere kattenstaartplanten, heeft driekleurige kattenstaart geen opvallende pluimvormige bloeiwijzen die lijken op kattenstaarten. Hier zijn enkele kenmerken van driekleurige kattenstaart:

 • Uiterlijk: Driekleurige kattenstaart heeft dikke, vlezige bladeren die groen zijn aan de bovenkant en paarsachtig aan de onderkant. De bladeren groeien in een rozetvormige opstelling en hebben een opvallende zilveren streep in het midden.
 • Bloemen: Hoewel de bloemen van driekleurige kattenstaart niet het kenmerkende pluizige uiterlijk hebben van andere kattenstaartplanten, kunnen ze klein en wit zijn. Ze worden meestal omgeven door paarse schutbladeren.
 • Hoogte: Driekleurige kattenstaart kan groeien tot een hoogte van ongeveer 30-60 cm.

Kattenstaart wit plant

De term “Kattenstaart wit plant” lijkt te verwijzen naar een witbloeiende plant die een bloeiwijze heeft die lijkt op de staart van een kat, vergelijkbaar met andere kattenstaartplanten. Er zijn verschillende soorten planten met witte bloemen die deze beschrijving kunnen passen. Dit is een voorbeeld:

 • Lysimachia clethroides (Witte kattenstaart): Deze plant wordt vaak “witte kattenstaart” genoemd vanwege zijn langwerpige, cilindrische bloeiwijzen die op kattenstaarten lijken. Het zijn witte bloemen die bovenop lange stelen groeien en een opvallend contrast creëren met de groene bladeren.

Lees ook ons artikel ‘Wat te doen tegen heermoes?

Kun je kattenstaart in de tuin voorkomen?

Wat te doen tegen kattenstaart? Als je het antwoord op deze vraag eenmaal weet, weet je precies wat je hiertegen kunt doen. Maar, het is ook een terechte vraag of je kattenstaart in de tuin kunt voorkomen.

Ja, je kunt kattenstaart in de tuin voorkomen door verschillende preventieve maatregelen te nemen. Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen om te voorkomen dat kattenstaartplanten zich in je tuin verspreiden.

Wat te doen tegen kattenstaart in de tuin tip 1: grondvoorbereiding

Voordat je nieuwe planten in je tuin plaatst, is het belangrijk om de grond goed voor te bereiden. Verwijder eventuele onkruiden en zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is. Hierdoor verminder je de kans dat ongewenste planten, zoals kattenstaart, zich in je tuin kunnen vestigen.

Wat te doen tegen kattenstaart in de tuin tip 2: regelmatig onderhoud

Zorg voor regelmatig onderhoud van je tuin, zoals wieden en het verwijderen van ongewenste planten zodra je ze opmerkt. Als je kattenstaartplanten ziet groeien, verwijder ze dan meteen voordat ze zich kunnen verspreiden.

Wat te doen tegen kattenstaart in de tuin tip 3: inspecteer nieuwe planten

Controleer nieuwe planten die je aan je tuin toevoegt zorgvuldig op tekenen van ongewenste zaailingen, zoals kattenstaart. Verwijder eventuele verdachte planten voordat ze zich kunnen verspreiden.

Wat te doen tegen kattenstaart in de tuin tip 4: mulchen

Leg een laag mulch neer in je tuinbedden om de groei van onkruid, inclusief kattenstaart, te onderdrukken. Dit zal de concurrentie met gewenste planten vergroten en ongewenste groei helpen voorkomen.

Wat te doen tegen kattenstaart in de tuin tip 5: gebruik barrières

Als je merkt dat kattenstaartplanten vanuit aangrenzende gebieden je tuin binnendringen, overweeg dan het plaatsen van fysieke barrières zoals wortelbarrières om de verspreiding ervan te beperken.

Werkt onkruidverdelger tegen kattenstaarten?

Ja, onkruidverdelgers kunnen effectief zijn tegen kattenstaartplanten, maar het hangt af van het type onkruidverdelger dat je gebruikt en de specifieke omstandigheden in je tuin. Deze onkruidverdelgers lijken te werken tegen kattenstaarten:

[content-egg-block template=offers_list groups=”7,9″]

Werkt lavameel tegen kattenstaart?

Lavameel wordt soms gebruikt als natuurlijke bodemverbeteraar en als middel om de groei van bepaalde planten te beïnvloeden. De ervaring leert dat lavameel tegen kattenstaart goed werkt. Lavameel wordt voornamelijk gebruikt om de bodemstructuur te verbeteren, voedingsstoffen aan te vullen en de pH-waarde van de grond te verbeteren.

Wat te doen tegen kattenstaart in de tuin? Onze conclusie

Wat te doen tegen kattenstaart in de tuin? Vooral zo snel mogelijk in actie komen. Door snel het kattenstaart in de tuin te verwijderen, voorkom je dat het kattenstaart zich door je gehele tuin kan verspreiden.

Het advies is daarvoor om de juiste hulpmiddelen te gebruiken. Wij raden je aan om bijvoorbeeld deze hulpmiddelen te gebruiken:

[content-egg-block template=offers_list groups=”1,2,3″]