Wat te doen tegen klaver in het gazon?

Wat te doen tegen klaver in het gazon? Simpel: bemest het gazon met een stikstokrijke meststof. Deze meststof gaat klaver tegen en zorgt daarmee voor een fraaie, groene grasmat. Wij raden je onder meer onderstaande soorten meststof aan:

Wat te doen tegen klaver in gazon? Dít heb je nodig!

Wat te doen tegen klaver in gazon? Eén van de beste tips die wij je mee kunnen geven, is om de structuur van de bodem te verbeteren. Des te beter de bodemstructuur is, des te minder last je van klaver in het gazon hebt. Overweeg daarom één van de volgende twee soorten lavameel:

[content-egg-block template=offers_list groups=”1,2″]

Verder kan het verstandig zijn om een goede onkruidsteker te kopen. Met een goede onkruidsteker steek je klaver uit het gazon weg. Het is wel belangrijk om het volgende te beseffen: met een onkruidsteker verwijder je alleen klaver, maar je gaat niet de vorming van nieuw klaver tegen. Daar heb je lavameel voor nodig. Qua onkruidstekers raden wij je in ieder geval de volgende varianten aan:

[content-egg-block template=offers_list groups=”3,4,5″]

Wat doen tegen klaver in het gazon?

Op de vraag ‘wat doen tegen klaver in het gazon?’ hebben we hierboven al in het kort antwoord gegeven. Mogelijk wil je nog (veel) meer over het klaver bestrijden in het gazon weten. Nou, daarvoor zit je in dit artikel goed. Hieronder vertellen wij je namelijk alles oer het bestrijden van klaver.

Om klaver in gazon te bestrijden, kun je het beste dit stappenplan doorlopen:

 • Stap 1: schaf de beste stikstofrijke meststof aan. Wat voor meststof je het beste kunt kopen, hebben we reeds hierboven benoemd. Kies voor één van die soorten meststof en bestrijd daarmee het klaver in het gazon op de juiste manier.
 • Stap 2: spreid de meststof over het gazon uit. Hoe je dat precies moet doen, hangt van het soort meststof af waar je voor kiest. Ons advies is daarom om altijd de handleiding goed door te nemen.
 • Stap 3: wacht geduldig af. Het enige dat je nu nog hoeft te doen, is geduldig af te wachten. Doordat je meststof aan de grond toevoegt, stimuleer je de groei van nieuwe grassprietjes. Deze grassprietjes verdringen het aanwezige klaver, waardoor je snel afscheid neemt van het (vervelende) klaver in het gazon.

Wat is klaver in het gazon precies?

Een klavertje vier staat normaal gesproken voor geluk. Daar is bij klaver in het gazon echter minder sprake van. Het is niet voor niets dat zoveel mensen maandelijks op Google zoeken op ‘Wat te doen tegen klaver in gazon?’. Voor veel mensen is het onkruid in de vorm van een klaver een doorn in het oog.

Logisch ook; klaver verdringt de grassprietjes. Een gazon oogt hierdoor minder strak en is bovendien lastiger om te maaien. Voldoende reden dus om klaver in het gazon zo snel mogelijk te bestrijden!

Hoe ontstaat klaver in het gazon?

Klaver ontstaat eigenlijk altijd door een tekort aan stikstof in de grond. Stikstof zorgt ervoor dat grassprietjes groeien, waardoor er een groene grasmat tevoorschijn komt. En aanwezig blijft.

Is er echter sprake van een tekort aan stikstof? Dan krijgt onder meer klaver alle ruimte om te groeien tussen de grassprietjes door. Dat is ook dé hoofdreden waarom het belangrijk is om stikstofrijke meststof te gebruiken.

Wat is het nadeel van klaver in het gazon?

Wat te doen tegen klaver in het gazon? Dat je deze vraag stelt, geeft aan dat je last hebt van klaver in het gazon. Een terechte, volgende vraag is wat het nadeel van klaver in het gazon nou precies is. Brengt dit onkruid in het gazon veel nadelen met zich mee? Ja, dat is zeker het geval. Je moet bij klaver in het gazon met onder meer deze nadelen rekening houden:

 • Esthetiek: Sommige mensen beschouwen klaver als onkruid omdat het een andere textuur en kleur heeft dan traditioneel gras. Klaver heeft meestal ronde bladeren en kan een groenere tint hebben dan het omliggende gras. Als je een strakke, uniforme grasmat wilt, kan klaver als ongewenst worden beschouwd.
 • Concurrentie met gras: Klaver is een sterke en veerkrachtige plant die goed gedijt in verschillende omstandigheden. Als het zich verspreidt, kan klaver concurreren met gras om ruimte, voedingsstoffen en water, wat kan leiden tot minder groei van het gras.
 • Mogelijke allergieën: Klaverbloemen produceren pollen, wat allergische reacties kan veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor pollenallergieën. Dit kan ongemak veroorzaken voor mensen die tijd buitenshuis doorbrengen in de buurt van een gazon met veel klaver.
 • Insecten aantrekken: Hoewel klaver ook nuttig kan zijn door bijen en andere bestuivende insecten aan te trekken, kan het ook bepaalde plagen aantrekken, zoals mieren. Dit kan overlast veroorzaken, vooral als de mieren de neiging hebben om mierenhopen te vormen.
 • Onderhoudsproblemen: Als klaver zich verspreidt en het gras verdringt, kan dit extra inspanningen vergen om het gazon in goede staat te houden. Je zou mogelijk maatregelen moeten nemen om het klaver te beheersen, zoals extra maaien, bemesten of onkruidbestrijding.

Zijn al deze nadelen zwaarwegend? Dat hangt volledig van jezelf af. Sommige mensen genieten bijvoorbeeld van de aanwezigheid van veel insecten in de tuin. Andere mensen hebben daar weer een hekel aan. Het belangrijkste nadeel is eigenlijk het laatstgenoemde probleem; het onderhoudsprobleem.

Doe je op de lange termijn niks aan klaver in het gazon? Dan heeft dit onkruid volledig de mogelijkheid om hard door- en aan te groeien. Voordat je het doorhebt, is je hele gazon bezaaid met klaver. Daarbij is het ook nog mogelijk dat klaver vanuit het gazon ook in andere delen van je tuin verschijnt. Ook dat wil je niet. Overal waar je klaver in de tuin tegenkomt, is zeer onwenselijk. Wat te doen tegen klaver in het gazon? In ieder geval zo snel mogelijk in actie te komen! Daarmee voorkom je bijvoorbeeld de bovenstaande nadelen.

Ook interessant:  Wat te doen tegen ratten in de tuin?

Heeft klaver in het gazon ook nog voordelen?

Ja, klaver in het gazon heeft zeker ook voordelen. Hier zijn enkele positieve aspecten van het hebben van klaver in je gazon:

 • Stikstofbindend vermogen: Klaver heeft de unieke eigenschap om stikstof uit de lucht te binden en dit in de bodem vrij te geven. Dit proces staat bekend als stikstofbinding. Hierdoor verbetert de bodemvruchtbaarheid en krijgt het gras toegang tot extra voedingsstoffen zonder dat je extra kunstmest hoeft te gebruiken.
 • Milieuvriendelijkheid: Omdat klaver stikstof uit de lucht kan vastleggen, kan het gebruik van chemische stikstofmeststoffen worden verminderd. Dit draagt bij aan een meer milieuvriendelijke en duurzame benadering van gazononderhoud.
 • Droogtetolerantie: Klaver kan drogere omstandigheden beter verdragen dan sommige soorten gras. Dit kan voordelig zijn in gebieden waar water schaars is of tijdens perioden van droogte.
 • Bestand tegen ziekten: Klaver is over het algemeen minder vatbaar voor bepaalde ziekten die gras kunnen aantasten. Dit kan resulteren in een gezonder gazon met minder behoefte aan pesticiden.
 • Biodiversiteit en insectenaantrekking: Klaver trekt bijen, hommels en andere bestuivende insecten aan vanwege de bloemen die nectar en stuifmeel leveren. Dit kan bijdragen aan de biodiversiteit in je tuin en helpen bij het ondersteunen van belangrijke ecologische functies.
 • Lagere onderhoudsbehoefte: Omdat klaver minder snel groeit dan sommige grassoorten, kan dit leiden tot minder frequent maaien. Dit kan handig zijn als je de voorkeur geeft aan een gazon met een wat wildere, natuurlijke uitstraling.
 • Weerstand tegen betreding: Klaver heeft de neiging om betreding beter te verdragen dan sommige grassoorten, wat kan helpen om kale plekken in het gazon te voorkomen op plaatsen waar veel wordt gelopen of gespeeld.

Al met al kunnen deze voordelen aantonen dat klaver een waardevolle toevoeging kan zijn aan een gazon, vooral voor mensen die streven naar een meer duurzame en natuurlijke benadering van gazononderhoud. Maar, het is niet zo dat deze voordelen opwegen tegen de nadelen. Het is dan ook volledig terecht om de vraag wat te doen tegen klaver in het gazon te stellen!

Wat te doen tegen klaver in het gazon? Kom in actie!

Wat te doen tegen klaver in het gazon? Zo snel mogelijk in actie komen! Als je niks aan de klaver in het gazon doet, is dit onkruid in staat om zich snel door je gehele tuin te verspreiden. Dat wil je liever niet, aangezien het vrij lastig is om klaver in het gazon (snel) te verwijderen. Besef daarom goed het volgende.

Allereerst moet je beseffen dat klaver in het gazon geen grenzen kent. Voordat je het door hebt, zit het gehele gazon vol met klaver. Dit zie je overigens overduidelijk; klaver heeft immers een hele andere structuur dan gazon. Bovendien groeit klaver op een andere manier dan gras. Als eenmaal je hele grasmat vol met klaver zit, heeft het maaien van je gazon eigenlijk weinig zin meer. Het is immers erg lastig om (ook) de klaver te maaien.

Ten tweede moet je beseffen dat klaver niet aan het gazon ‘gebonden’ is. Het is ook mogelijk dat klaver plots in andere delen van je tuin zichtbaar wordt. Hoe dat komt? Nou, klaver heeft letterlijk en figuurlijk geen grenzen. Zodra dit onkruid ruimte ziet om te groeien, doet dit onkruid dat met alle liefde. Daar ben jij uiteraard minder blij mee. Verdiep je daarom goed in het antwoord op de vraag wat te doen tegen klaver in het gazon.

Tot slot moet je beseffen dat het een lange termijn proces is om klaver in het gazon te bestrijden. Het wat te doen tegen klaver in het gazon richt zich niet op volgende week, maar juist op de komende weken. En komende maanden. Het is eigenlijk voor een doorlopend proces, waarbij je alles er aan moet doen om de vorming van nieuw klaver in het gazon te voorkomen. Daarvoor gebruik je het beste de genoemde hulpmiddelen in dit artikel.

Wat te doen tegen rode klaver?

Wat te doen tegen rode klaver

Als we het over klaver hebben, hebben we het veelal over groene klaver. Maar, er bestaat ook nog zoiets als rode klaver. Dit is onkruid in de vorm van een klavertje vier, maar dan in het rood uitgevoerd. Als je eenmaal rode klaver in het gazon hebt, zie je dit overduidelijk zitten. Voldoende reden dus om iets te doen tegen rode klaver in het gazon.

Wat te doen tegen rode klaver? Het belangrijkste is om stikstofrijke meststof te gebruiken. Daarbovenop komt echter dat je ook nog de wortels van de klaver moet bestrijden. Dit kun je het beste met een verticuteermachine of verticuteerhark doen. Door zo’n machine of hark te gebruiken, bewerk je de ondergrond van het gazon op een grondige wijze. Je verwijdert hiermee de wortels van de rode klaver, waardoor de rode klaver snel uitsterft.

Het antwoord op de vraag ‘wat te doen tegen rode klaver in het gazon?’ is als volgt:

 • Gebruik de beste stikstofrijke meststof. Eerder in dit artikel hebben wij je al kennis laten maken met de beste soorten stikstofrijke meststoffen.
 • Gebruik de beste verticuteermachine of –hark. Heb je nog geen verticuteermachine of –hark? Wij hebben de beste opties voor je op een rijtje gezet:

Wat te doen tegen witte klaver in het gazon?

Wil je rode klaver bestrijden in het gazon? Kies dan voor stikstofrijke meststof en voor een goede verticuteermachine of –hark. Is dat ook het geval bij witte klaver? Of moet je iets anders toen tegen witte klaver in het gazon?

Nee, het antwoord op de vraag ‘wat te doen tegen witte klaver in het gazon?’ is exact hetzelfde. Als er witte klaver in het gazon ontstaat, komt dit ook door een tekort aan stikstof. Je zou daarom stikstof in de grond aan moeten vullen. Daar heb je stikstofrijke meststof voor nodig.

Ook interessant:  Wat te doen tegen spint?

Bemest je het gazon met een stikstofrijke meststof? Dan merk je al snel dat het gras weer (hard) begint te groeien. De sterke grassprietjes verdringen de witte klaver, waardoor je spoedig weer van een prachtige grasmat geniet.

Kun je bloedmeel tegen klaver gebruiken?

Wil je graag het klaver in gras bestrijden? De beste optie hiervoor is dus een stikstofrijke meststof. Maar, is het ook mogelijk om bloedmeel tegen klaver te gebruiken? Dat is een veelgestelde vraag waarop we een duidelijk antwoord kunnen geven: Ja, je kunt zeker bloedmeel tegen klaver gebruiken.

Ons advies is om louter voor de beste bloedmeel tegen klaver te kiezen. De 2 beste varianten van bloedmeel tegen klaver hebben wij alvast voor je uitgezocht:

[content-egg-block template=offers_list groups=”6,7″]

Met bloedmeel geniet je overigens van meerdere voordelen. Dit middel gaat niet alleen het stikstofgebrek in het graas tegen, maar zorgt ook nog voor een verbeterde bodemstructuur. Dit betekent dat bijvoorbeeld de planten in de border gezonder worden. Bovendien zorgt bloedmeel ervoor dat je in de toekomst geen last meer hebt van klaver in het gazon!

Kun je verder nog iets doen tegen veel klaver in het gazon?

Ja, je kunt zeker verder nog iets doen tegen veel klaver in het gazon. Ons advies is om vooral ook onderstaande tips op te volgen. Met deze tips bestrijd je het klaver in het gazon des te beter:

 • Het soort klaver maakt niet uit. In Nederland heeft men voornamelijk met rode- en witte klaver te maken. Er bestaan zeker meerdere soorten klaver, maar het blijft veelal bij de witte en rode variant. Ongeacht welke variant je hebt, kun je gebruik maken van stikstofrijke meststof. Tussen het bestrijden van witte- en rode klaver zit (gelukkig) geen verschil.
 • Kom zo snel mogelijk in actie. Vind je plots veel klaver in het gazon? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk in actie te komen. De klaver verdringt het gras en is daarbij behoorlijk hardnekkig. Kom zo snel mogelijk in actie om verdere ‘schade’ te voorkomen.
 • Overweeg om gebruik te maken van Roundup Gazon Onkruidvrij. Een goede bijkomende tip is om gebruik te maken van Roundup Gazon Onkruidvrij. Dit product verwijdert onkruid in het gazon snel en vakkundig. Dit is dan ook een prima aanvulling op het gebruik maken van stikstofrijke meststof.

Check ook ons artikel ‘Wat te doen tegen zevenblad?

Klaver in het gazon voorkomen; is dit mogelijk?

Wat te doen tegen klaver in gazon? Je weet inmiddels wat het antwoord op deze vraag is. Een logische andere vraag is of het mogelijk is om de vorming van klaver in het gazon te voorkomen. Het antwoord op deze vraag is duidelijk: ja, je kunt dit (deels) voorkomen.

Wil je graag klaver in het gazon voorkomen? Volg dan onderstaande tips goed op.

Wat te doen tegen klaver in het gazon tip 1: maai het gras regelmatig op de juiste hoogte

Je doet er verstandig aan om je grasmat regelmatig te maaien. Waarom? Simpel: als gras te lang wordt, is het gras niet meer zo sterk en vitaal als dat zou moeten. Je zou daarom regelmatig de grasmaaier tevoorschijn moeten halen.

Daarbij is het ook belangrijk om een juiste maaihoogte aan te houden. Wat de juiste maaihoogte is, is vooral van het seizoen afhankelijk. Check voordat je gaat maaien daarom altijd even het advies met betrekking tot de maaihoogte.

Wat te doen tegen klaver in het gazon tip 2: gebruik standaard meststof

Wat te doen tegen klaver in het gazon? Juist; meststof gebruiken. Met stikstofrijke meststof verdring je de klaver uit het gazon. Maar, met stikstofrijke meststof kun je ook de vorming van klaver in het gazon voorkomen.

Door stikstofrijke meststof consequent te gebruiken, blijft het gazon in topconditie. Dát betekent dat de klaver geen enkele mogelijkheid heeft om te groeien in de grasmat. Precies dat is wat je wilt. Het is daarom verstandig om altijd voldoende stikstofrijke meststof op voorraad thuis te hebben.

Wat te doen tegen klaver in het gazon tip 3: verticuteer de grasmat regelmatig

Waar je ook verstandig aan doet, is het regelmatig verticuteren van de grasmat. Met verticuteren leg je als het ware de grasmat open, waarna je de klaver uit het gazon kunt trekken.

Denk hier niet te licht over. Het verticuteren van een grasmat kan al behoorlijk pittig zijn. Daarna moet je ook nog eens secuur te werk gaan met het verwijderen van klaver. Je moet de klaver namelijk in zijn totaliteit uit de grasmat trekken. Doe je dat niet? Dan blijven de wortels aanwezig en krijg je spoedig wederom met klaver te maken.

[content-egg-block template=offers_list groups=”8,9,10″]

Wat te doen tegen klaver in het gazon tip 4: bewater je gazon regelmatig

Wat te doen tegen klaver in gazon? Het beste antwoord op deze vraag is eenvoudig: zorg voor perfect gazononderhoud. Als je het voor elkaar krijgt om je gazon perfect te onderhouden, heeft klaver eigenlijk geen mogelijkheid om te groeien.

Onder perfect gazononderhoud verstaan wij ook het regelmatig bewateren van het gazon. Met name in de warmere zomermaanden is dit essentieel voor de conditie van de grasmat. Wil je het bewateren zo eenvoudig mogelijk maken? Schaf dan een nieuwe tuinsproeier aan:

[content-egg-block template=offers_list groups=”11,12,13″]

Wat te doen tegen klaver in het gazon tip 5: behandel kale plekken in het gazon onmiddellijk

Krijgt je grasmat met kale plekken te maken? Kom dan zo snel mogelijk in actie. Dit zijn namelijk geliefde plekken voor klaver om (opnieuw) aan te groeien. Behandel de kale plekken in het gazon daarom onmiddellijk. Dit doe je vrij eenvoudig door deze kale plekken in te zaaien met gras.

Wat te doen tegen klaver in het gazon? Slotwoord

Je weet nu precies wat je moet doen tegen klaver in het gazon. Je moet de bodem voeden met stikstofrijke meststof én je moet je gazon optimaal onderhouden. Volg daarvoor vooral bovenstaande tips goed op. Veel succes met het bestrijden van klaver in het gazon!