Wat te doen tegen maden in de kliko?

Doe je je kliko open en zie je opeens kleine witte beestjes in je kliko? Grote kans dat het om maden in de kliko gaat. Deze beestjes zijn klein, hebben een opvallende kleur en zijn vooral onhygiënisch. Je moet deze beestjes dan ook zo snel mogelijk uit je kliko zien te verwijderen. Maar, wat te doen tegen maden in de kliko dan precies? Het antwoord op die vraag vind je in dit artikel. Wij vertellen we je haarfijn wat je tegen maden in de kliko kunt doen. Ook bespreken we hoe je in de toekomst maden in de kliko kunt voorkomen.

Wat te doen tegen maden in de kliko? Dít heb je nodig!

Wat te doen tegen maden in de kliko? Deze vraag kun je eigenlijk in twee andere vragen onderverdelen: hoe verwijder je de maden uit de kliko én hoe voorkom je maden in de kliko? Op deze beide vragen geven wij je in dit artikel graag een passend antwoord. Daarbij is het goed om het volgende weten: sommige middelen helpen zowel bij het bestrijden van maden in de kliko als bij het voorkomen van maden in de kliko.

Middel 1: anti maden kliko klep

Voor maden is een kliko een soort van hemel. Het is in een kliko lekker vochtig, lekker vies en er is voldoende rottend organisch materiaal te vinden. Dáár komen de maden dan ook graag op af. Dit is echter alleen mogelijk als de deksel van de kliko openstaat.

Is de deksel van de kliko altijd dicht? Dan hebben maden uiteraard geen mogelijkheid om zich in de kliko te nestelen. Het kan daarom extra verstandig zijn om een anti maden kliko klep aan te schaffen.

Met de beste anti maden kliko klep hou je je kliko altijd dicht. Je kunt wel zelf afvalzakken of tuinafval weggooien, maar de maden hebben zelfs op dat moment geen toegang tot je kliko. Wij vinden dit hierdoor een slimme en laagdrempelige oplossing tegen maden in de kliko.

Middel 2: diatomeeënaarde

Hoe kun je maden uit je kliko weren? En hoe kun je voorkomen dat de maden naar je kliko toekomen? Het antwoord op deze beide vragen is eenvoudig: gebruik diatomeeënaarde.

Dit is geen normale tuinaarde, maar is aarde met een hele andere samenstelling. Door deze samenstelling houdt de diatomeeënaarde eenvoudig de maden op afstand.

Wel is het van belang dat je voor één van de beste soorten diatomeeënaarde kiest. Alleen met onderstaande soorten diatomeeënaarde kun je de maden écht uit je kliko weren:

Middel 3: anti maden spray

Wat te doen tegen maden in de kliko? Je moet er eigenlijk alles aan doen om te voorkomen dat de maden je kliko in kunnen komen. Dit doe je dus met een goede anti maden kliko klep én met goede anti maden spray.

Deze spray kun je op elk gewenst oppervlakte spuiten. Nadat je dit hebt gedaan, houdt deze spray de maden vakkundig op afstand. Maden houden simpelweg niet van de structuur én geur van deze spray.

Kun je dan voor elke willekeurige anti maden spray kiezen? Nee, dat raden wij je af. Veel van de anti maden sprays die wij online tegengekomen zijn, voldoen niet aan de verwachtingen. Wij raden je daarom specifiek deze maden sprays aan:

Middel 4: composteerbare afvalzakken

Je moet er alles aan doen om je kliko zo onaantrekkelijk mogelijk te maken. Dit doe je met bovenstaande middelen en doe je ook zeker met composteerbare afvalzakken.

Dit zijn afvalzakken die geur volledig wegneemt. De geur die normaal gesproken uit je kliko komt, wordt door de composteerbare afvalzakken als het ware opgenomen. De kliko wordt hiermee automatisch minder aantrekkelijk voor de maden.

Dat wordt nog versterkt door de snelle afbraak van organisch afval. Des te sneller het organische afval afgebroken wordt, des te korter de kliko interessant is voor maden. Je doet er daarom verstandig aan om altijd de beste composteerbare afvalzakken te gebruiken.

Middel 5: lavendel

Wat te doen tegen maden in de kliko? Je moet je pijlen niet alleen op de kliko zelf richten, maar ook op het gebied rondom de kliko. Zo is het verstandig om lavendelplanten voor, bij of naast de kliko neer te zetten.

Waarom specifiek lavendelplanten? Omdat deze planten een kenmerkende en vrij sterke geur hebben. De meeste mensen vinden deze geur aangenaam, maar dat geldt níet voor maden. Zij walgen van de geur van lavendel.

Heb je lavendel in de buurt van je kliko staan? Dan maak je de kliko dus direct een stuk minder aantrekkelijk voor de maden. Dát is precies wat je wilt. Schaf dus direct de mooiste lavendelplanten voor in je tuin aan:

Middel 6: klimop

Helpt klimop tegen maden in de kliko? Ja, zonder enige twijfel! Maden zijn namelijk allergisch voor klimop. Zodra zij in contact met klimop komen, komen zij direct te overlijden. Je doodt hiermee dus vrij eenvoudig de maden die naar je kliko onderweg zijn.

Maar, dat is niet het enige. Maden hebben de klimop namelijk zelf ook al door. Als zij zien dat je klimop op bijvoorbeeld de kliko hebt gelegd, keren zij rechtsomkeert. In plaats daarvan gaan zij liever op zoek naar een kliko zonder klimop. Of een tuin zonder klimop. Klimop is zodoende één van de beste middelen tegen maden in de kliko.

Middel 7: zout of zand

Maden zijn vrij unieke beestjes. Het zijn net kleine wormpjes, maar in werkelijkheid zijn het de larven van vliegen. Wat deze beestjes ook zo typeert, is het feit dat ze voor het grootste gedeelte uit vocht bestaan. Maden bestaan voor maar liefst 80% uit vocht.

Dit biedt andere mogelijkheden op het gebied van bestrijding. Zo kun je zout of zand in je kliko strooien. Zodra de maden hiermee in contact komen, komen zij direct te overlijden. Een made heeft immers belang aan vocht. En niet aan materialen die vocht onttrekken, zoals bij zout en zand het geval is.

Met zout en zand kun je meerdere kanten op:

  • Je kunt zout of zand over de maden heen strooien. Heb je op dit moment al maden in je kliko? Dan kun je prima zout of zand over de maden heen strooien. Dit is een vrij eenvoudige oplossing, maar het is uiteraard niet diervriendelijk.
  • Je kunt zout of zand in de kliko leggen. Het is ook mogelijk om zout of zand in de kliko neer te leggen. Zodra de maden dit opmerken, kiezen zij min of meer eieren voor hun geld. Je schrikt hiermee de maden op een vrij eenvoudige manier af.
Ook interessant:  Wat te doen tegen muggen in de tuin?

Middel 8: professionele hulp

Wat te doen tegen maden in de kliko? Wij raden je dus aan om met één of meerdere van bovenstaande middelen aan de slag te gaan. Met deze middelen neem je vrij snel afscheid van de vervelende maden in je kliko.

Dat is echter niet altijd het geval. In een paar situaties is het verstandig om professionele hulp in te schakelen:

  • Als de plaag van maden erg groot is. Zit je kliko compleet onder de maden? Dan heb je wellicht professionele hulp nodig. Aan zo’n grote maden plaag is niet altijd zelf iets te doen, waardoor professionele hulp de oplossing kan zijn.
  • Als je de plaag niet onder controle krijgt. Heb je al geruime tijd last van een maden plaag in je tuin? Ook dan is het zaak om professionele hulp in te schakelen. De kans is groot dat er sprake van een onderliggend probleem is. Dit onderliggende probleem kun je waarschijnlijk zelf niet aanpakken.

Wat zijn de maden in de kliko precies?

Maden zijn de larven van verschillende insecten, maar voornamelijk van vliegen. Voordat een vlieg een vlieg is, is het dus een made. Dit is een klein, witachtig en worpmachtig beestjes.

Deze beestjes leven het liefste in vochtige en vieze plekken. Dáárdoor leven maden graag in de kliko. Vandaar ook dat we het in dit artikel hebben over maden in de kliko.

Hoe kun je maden in de kliko herkennen?

Je kunt maden in de kliko vrij eenvoudig herkennen. Het zijn namelijk unieke beestjes met vrij veel unieke kenmerken:

  • Wormachtige vorm. De vorm van een made kan het beste als wormachtig omschreven worden. Deze beestjes kunnen niet lopen, maar alleen kronkelen. Net zoals dat een worm dit doet.
  • Witte kleur. Maden hebben een witte – of ietwat crèmeachtige – kleur. Door deze kleur vallen ze al heel snel goed op in je kliko. Ga maar eens na hoe een witte kleur afsteekt tegen bijvoorbeeld een bruine of groene zak in de kliko.
  • Vervelende geur. Maden in de kliko herken je ook direct aan de vervelende geur. Deze geur wordt door de maden verspreid en is ontzettend goed te ruiken. Dit komt overigens ook doordat je het rottende organische materiaal ruikt. Daar komen de maden óók op af.
  • Aanwezigheid van vliegen. Daar waar maden in de kliko zijn, zijn ook vliegen aanwezig. Vliegen komen maar al te graag op de aanwezigheid van maden af. Want, waar maden zijn, is ook rottend organisch materiaal te vinden.
  • Grote populatie. Een made tref je nooit in een kleine populatie aan. Nee, je komt de maden altijd in een populatie van bijvoorbeeld honderden of duizenden aan. Dit is dan ook het vervelende en lastige van een plaag van maden in de kliko.

Waarom trekken maden naar je kliko toe?

De vraag ‘wat te doen tegen maden in de kliko’ is om meerdere redenen relevant. Dit is ten eerste te wijten aan het feit dat veel mensen last hebben van maden in de kliko. Dit is ten tweede te wijten aan de vervelende gevolgen van maden in je kliko. Daar komen we verderop in dit artikel nader op terug. Eérst bespreken we graag waarom maden juist naar je kliko toe trekken:

  • Het is vochtig in een kliko. Zoals we eerder al aangegeven hebben, bestaan maden voor 80% uit vocht. Juist hierdoor houden maden het meeste van een vochtige omgeving. Als ze ergens vocht kunnen vinden, is het wel in een kliko. In een kliko is altijd sprake van een vochtig klimaat, met name als er veel rottend organisch materiaal aanwezig is.
  • Het is warm in een kliko. Door het rottende organische materiaal wordt het ook al snel (erg) warm in een kliko. Het gevolg hiervan is dat de kliko nog geliefder is onder de maden.
  • Maden houden van organisch materiaal. Het is een feit dat maden ontzettend gek zijn op organisch materiaal. En waar kunnen zij dit organische materiaal vinden? Juist; in een kliko!
  • Maden zijn gek op beschutte plekken. Maden geven altijd de voorkeur aan beschutte plekken. Een goed voorbeeld hiervan is een kliko, aangezien niemand anders toegang heeft tot de kliko. Tevens gaat deze beschutte plek samen met de gewenste vochtigheid en warmte.

Met andere woorden: de kliko is de optimale leefomgeving voor maden. Vandaar ook dat dit dé plek is waar de kans het grootste is dat je last hebt van maden.

Wat zijn de gevolgen van maden in je kliko?

Heb je op dit moment last van maden in je kliko? Dan hebben wij maar één advies voor je: je moet zo snel mogelijk in actie komen om wat te doen tegen maden in de kliko. Dat doe je met bovenstaande middelen.

Waarom dit zo belangrijk is? Omdat maden in een kliko meerdere gevolgen met zich mee brengen. De belangrijkste gevolgen lichten we graag hieronder in het kort toe.

Onhygiënisch ongemak

Heb je last van maden in je kliko? Dan ervaar je veel onhygiënisch ongemak. De maden kruipen door je gehele kliko heen, eten het organische materiaal op en breken ook bijvoorbeeld de afvalzakken af. Voordat je het door hebt, ligt je hele kliko vol met viezigheid.

Maden horen simpelweg niet in een kliko thuis. Hoe je het ook wendt of keert, brengen maden hierdoor veel onhygiënisch ongemak met zich mee. Wellicht lopen de rillingen al achter je rug, op het moment dat je de maden in je kliko aantreft.

Hoe het onhygiënische ongemak zich precies uit? Dat is per persoon verschillend. Iedereen reageert namelijk anders op de aanwezigheid van maden in de kliko.

Verspreiding van ziekten

Maden zijn ook nog in staat om ziekten in je tuin te verspreiden. Dit doen de maden – eigenlijk onopgemerkt – door allerlei bacteriën in de tuin achter te laten. Deze bacteriën kunnen gevaarlijk voor mensen, voor huisdieren en voor de planten in je tuin zijn.

Ook vanwege dit gevolg moet je snel iets doen tegen de maden in je kliko. Geef je de maden eigenlijk vrij spel in je kliko? Dan krijg je ook in andere delen van je tuin mogelijk last van de maden. De kans op verspreiding van ziekten wordt hierdoor des te groter.

Onaangename geur

Maden zijn vrij goed te herkennen in een kliko. Dit heeft met het lichaam en de kleur te maken, maar óók met de geur. De geur die de maden verspreiden, is echt ontzettend vervelend.

Het is lastig voor ons om deze geur te duiden. Maar, als je dit eenmaal één keer geroken hebt, snap je precies waarom wij dit omschrijven als een zeer onaangename geur.

Deze geur komt overigens op twee manieren tot stand. Ten eerste ruiken de maden zelf heel erg en ten tweede gaat het rottende organische materiaal des te meer stinken.

Ook interessant:  Wat te doen tegen wantsen in de tuin?

Aantrekking van andere dieren

Heb je last van maden in je kliko? Dan merk je dit ook aan de aanwezigheid van andere dieren. In je kliko zelf of in de buurt van je kliko. Meerdere insecten en andere dieren trekken graag naar de maden toe, waaronder vliegen.

De aantrekkingskracht van maden op andere dieren is ontzettend groot. Dit is dan ook één van de belangrijkste redenen om zo snel mogelijk wat te doen tegen maden in de kliko. Des te langer je hiermee wacht, des te meer last je in je tuin krijgt van andere dieren. Deze plagen brengen vervolgens op hun beurt weer andere gevolgen met zich mee.

Wat te doen tegen maden in de kliko? Voorkomen is beter dan genezen!

Wat kun je doen tegen maden in de kliko? Wij raden je aan om met bovenstaande middelen zo snel mogelijk aan de slag te gaan. Je moet de maden in je kliko zo snel mogelijk bestrijden.

Wat mogelijk nog belangrijker is, is om maden in je kliko te voorkomen. Dit doe je door onderstaande wat te doen tegen maden in de kliko tips op te volgen. Met deze tips geniet je van twee voordelen:

  • Je maakt je kliko zo onaantrekkelijk mogelijk voor de maden
  • Je hebt hierdoor in de toekomst minder last van maden in de kliko

Wat te doen tegen maden in de kliko tip 1: zet je kliko in de schaduw

Waar maden absoluut van houden, is van de temperatuur in een kliko. In een kliko wordt het, door het organische materiaal, lekker warm. Daar houden maden van, maar gelukkig kun je dit wel oplossen. Dit doe je bijvoorbeeld door de kliko altijd in de schaduw neer te zetten.

Staat je kliko in de schaduw? Dan blijft het gewoonweg een paar graden koeler in de kliko. Daarmee maak je je kliko dus op een eenvoudige manier een stuk minder aantrekkelijk voor de maden.

Hoe je je kliko in de schaduw kunt zetten? Dat hangt enigszins van je tuin af. Wij willen je graag op een handige mogelijkheid wijzen: een containerombouw. Door je kliko in zo’n ombouw te zetten, staat je kliko altijd in de schaduw. Tevens staat dit bijzonder fraai. Zo’n ombouw is immers mooier om te zien dan de kliko zelf.

Wat te doen tegen maden in de kliko tip 2: houd de deksel dicht

Hoe kunnen maden in je kliko terechtkomen? Eigenlijk op maar één manier: via de deksel. Je moet er daarom alles aan doen om de deksel goed dicht te houden:

  • Overweeg de eerder genoemde anti maden kliko klep. Als je deze klep gebruikt, heb je eigenlijk geen omkijken naar het sluiten van de deksel. Je weet simpelweg dat deze kliko voorkomt dat de maden in je kliko terecht kunnen komen.
  • Check goed of de deksel dicht is. Elke keer als je iets in de kliko hebt weggegooid, moet je goed checken of de deksel goed dichtgedaan is. Dit is een kleine moeite waarmee je grote gevolgen voorkomt.

Wat te doen tegen maden in de kliko tip 3: maak je kliko goed schoon

Maden houden van vocht, van warmte én van rottend organisch materiaal. Waar vinden zij dit? Juist. In een kliko. Wat brengt dit met zich mee? Veel viezigheid in een kliko. Ook daar zijn maden gek op.

Je moet er daarom alles aan doen om je kliko volledig schoon te houden. Dit kun je bijvoorbeeld met een goede allesreiniger of vloeibare groene zeep doen. Groene zeep brengt een onaangename geur met zich mee én is ook lekker glad. De maden houden hier absoluut niet van en blijven zodoende uit de buurt van je kliko:

Zie je het niet zitten om groene zeep te gebruiken? Dan kun je ook prima voor een goede allesreiniger kiezen. Daarbij wijzen wij je op onder meer een allesreiniger met de geur van lavendel. Maden houden immers absoluut níet van de geur van lavendel.

Wat te doen tegen maden in de kliko tip 4: lucht de kliko goed

Het is van belang om je kliko goed schoon te houden. Ook is het van belang om de deksel van de kliko goed dicht te doen. Tegelijkertijd is het ook van belang om af en toe de kliko goed te luchten.

Leg af en toe de kliko op de grond neer met de deksel open. Hierdoor ontstaat een bepaalde luchtcirculatie in de kliko, waarmee vervelende geuren afgevoerd kunnen worden. Ook hiermee maak je je kliko minder aantrekkelijk voor maden.

Wat te doen tegen maden in de kliko tip 5: houd je kliko goed droog

Met bovenstaande tips maak je je kliko een stuk minder aantrekkelijk voor maden. Dat doe je óók nog door je kliko goed droog te houden. Elke keer als je je kliko schoongemaakt hebt, is het verstandig om ‘m goed af te drogen.

Waarom? Omdat maden nu eenmaal houden van vocht. Door je kliko volledig vochtvrij te houden, maak je de kliko zo onaantrekkelijk mogelijk voor de maden.

Wat te doen tegen maden in de kliko tip 6: leeg je kliko regelmatig

Wat kun je nog meer doen tegen maden in de kliko? Om de aanwezigheid van maden in je kliko te voorkomen, is het ook verstandig om de kliko regelmatig te legen.

Je zou dit eigenlijk elke week of om de 2 weken moeten doen. Hiermee voorkom je dat het rottende organische materiaal ten prooi valt aan de maden. Ook voorkom je hiermee minder fijne geuren in en rondom de kliko.

Wat te doen tegen maden in de kliko tip 7: gooi met beleid etensresten weg

Het is ook verstandig om met beleid én verstand etensresten weg te gooien:

  • Gooi de etensresten altijd in een afgesloten zakje in je kliko. Hiermee maak je het organische materiaal minder aantrekkelijk voor de maden.
  • Houd rekening met het weer. Is het behoorlijk warm? Dan is het onverstandig om resten van vlees of vis in de kliko weg te gooien.

Ook is het verstandig om goed naar het tuinafval te kijken. Je kunt het beste eerst het tuinafval volledig uit laten drogen, waarna je het in de kliko kunt gooien. Gooi je vochtig tuinafval in een kliko? Dan is dat ideaal voor de maden.

Wat te doen tegen maden in de kliko tip 8: kom in actie

Wil je graag maden in je kliko voorkomen? Of heb je op dit moment last van maden in je kliko? In beide gevallen is het ontzettend belangrijk om direct in actie te komen. Daarmee roep je de maden op tijd een halt toe. Erg belangrijk, aangezien maden voor grote gevolgen in je tuin kunnen zorgen. Kom dus in actie met bovenstaande middelen en tips!