Wat te doen tegen maden in de tuin?

Op sommige dingen zit je absoluut niet te wachten. Een goed voorbeeld hiervan is maden in de tuin. Maden zorgen alleen maar overlast, zijn absoluut niet hygiënisch en planten zich ook nog snel voort. Het is daarom zaak om zo snel mogelijk wat te doen tegen maden in de tuin. Maar, wat kún je nou doen tegen maden in je tuin? In dit artikel maak je kennis met de beste hulpmiddelen en tips!

Wat te doen tegen maden in de tuin? Dít heb je nodig!

Wat te doen tegen maden in de tuin? De eerste tip die wij je mee kunnen geven, is om vooral niet in paniek te raken. Het klopt dat de maden er vies uit zien, maar ze doen jóu in principe geen kwaad. Wel zijn de maden schadelijk voor onder meer je tuin en bijvoorbeeld je kliko of GFT bak.

Mede daarom adviseren wij je het volgende: kom direct in actie om wat te doen tegen maden in de tuin. Wat ons betreft doe je dit het beste met één van onderstaande middelen.

Middel 1: zout of zand

Wat te doen tegen maden in de tuin? Iets waar je voor kunt kiezen, is het verspreiden van zout of zand over de maden heen. Maden zijn erg vochtige diertjes, waardoor ze veel vocht om zich heen nodig hebben. Zout en zand werken juist vocht absorberend, waardoor je de maden hier snel mee kunt doden.

Is dit een diervriendelijke optie? Nee, alles behalve dat. Het is bovendien niet de meest efficiënte oplossing. Je zou namelijk mogelijk op meerdere plekken in je tuin zout of zand moeten verspreiden. Of je zou meerdere keren zout en zand in je tuin moeten verspreiden. Wij raden je daarom toch aan om voor één van de andere middelen uit dit artikel te kiezen.

Middel 2: madenspray

Wat te doen tegen maden in de tuin? Wij raden je aan om een goede madenspray te gebruiken. Met een goede madenspray hou je de maden lekker en figuurlijk op afstand.

Het is hierbij wel zaak om de juiste madenspray te gebruiken. Ook is het van belang om de madenspray op de juiste plekken op te spuiten. Denk hierbij aan de rand van je kliko, van je GFT bak of rand van je woning. Je wilt immers niet dat de maden je woning in kunnen komen. Met de beste madenspray bestrijd je de maden in ieder geval snel en efficiënt:

Middel 3: takje klimop

Wat te doen tegen maden in de tuin? Een ander natuurlijk middel waar je voor kunt kiezen, is een takje klimop. Klimop is giftig voor de maden, waardoor zij op afstand van de klimop takjes blijven. Je kunt deze takjes op meerdere plekken in je tuin leggen:

 • Bij de deur of openingen naar je huis toe. Door de takjes klimop op die plek neer te leggen, voorkom je dat de maden je woning in komen.
 • Bij de kliko of GFT bak. Wil je voorkomen dat de maden je kliko of GFT bak in kunnen komen? Dan is het verstandig om het takje klimop op de kliko of GFT bak neer te leggen. Ook hiermee hou je de maden perfect op afstand.

Middel 4: luchtverfrisser met lavendel

Wat te doen tegen maden in de tuin? Het antwoord op deze vraag is van één factor afhankelijk: waar bevinden de maden zich precies in je tuin? Als dit op een ‘vaste’ plek is, kun je ook voor ene luchtverfrisser met lavendel kiezen. Of een allesreiniger met lavendel.

Maden houden absoluut niet van de sterke geur van lavendel. Door deze geur in je tuin te verspreiden, hou je de maden dus perfect op afstand. Spuit bijvoorbeeld je kliko of GFT bak eens in met een allesreiniger met lavendel. Grote kans dat je in je GFT bak en kliko dan géén last meer hebt van de vervelende maden:

Middel 5: professionele hulp

Wat te doen tegen met maden in de tuin? Wij raden je aan om met bovenstaande middelen aan de slag te gaan. Ook raden wij je aan om met de wat te tegen maden in de tuin tips uit dit artikel aan de slag te gaan. Met deze tips voorkom je simpelweg de aanwezigheid in je maden.

Lukt dit uiteindelijk niet? Dan kun je altijd nog professionele hulp inschakelen. Dit zou je in één van deze situaties kunnen doen:

 • Als je langdurig last van de maden in je tuin hebt. Ervaar je al lange tijd last van de maden in je tuin? Dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. De professionele ongediertebestrijder kan je afhelpen van de langdurige plaag van maden.
 • Als je van héél veel maden last hebt. Hebben de maden langere tijd vrij spel in je tuin gehad? Dan heb je nu waarschijnlijk last van ontzettend veel maden. Met bovenstaande middelen ga je het dan waarschijnlijk niet redden. Ook in dit geval is het dus verstandig om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.

Wat is de oorzaak van maden in de tuin?

Hoe komt het nou dat je last hebt van maden in de tuin? In veel gevallen is dit vrij duidelijk te noemen, hoewel het in andere gevallen om een combinatie van factoren gaat. De belangrijkste factoren, oorzaken en redenen zetten we graag voor je op een rijtje:

 • Rottend organisch materiaal. Wat te doen tegen vliegen in de tuin? Voorkomen dat er rottend organisch materiaal in je tuin ligt. Dat is namelijk dé plek waar vliegen graag hun eitjes neerleggen. En maden zijn niks anders dan de larven van vliegen. Maden zijn daardoor ook gek op rottend organisch materiaal. Dit is eigenlijk oorzaak nummer 1 van maden in de tuin.
 • Warmte en vocht. Maden houden niet alleen van rottend organisch materiaal, maar ook van warmte en vocht. Dat past uiteraard geweldig bij elkaar, aangezien rottend organisch materiaal veel warmte en vocht afgeeft. Dat maden van warmte en vocht houden, blijkt ook uit de plekken waar zij graag hun tijd doorbrengen. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om kliko’s, GFT bakken en composthopen.
 • Donkere ruimtes. Maden verstoppen zich graag in donkere ruimtes. Ook dit sluit dus perfect aan op de hierboven besproken oorzaken. In het donker kunnen de maden zich perfect ontpoppen tot vliegen. Gebeurt dát uiteindelijk? Dan houden de maden wel van licht. In eerste instantie geven ze echter de absolute voorkeur aan donkere ruimtes.
 • Geur. Maden houden van organisch rottend materiaal en dan vooral de geur hiervan. Merk je een vervelende geur in je tuin op? Grote kans dat je bij de oorzaak van die geur al maden aantreft. Maden zijn simpelweg goed in staat om deze geur op te merken.
 • Onhygiënische plekken. In veel gevallen trekken maden naar onhygiënische plekken toe. Dit zijn veelal plekken die vies, warm, vochtig en rottend zijn. Eigenlijk komen bij deze oorzaak alle bovenstaande oorzaken bij één.

Waar leven maden graag in de tuin?

Wat te doen tegen maden in de tuin? Voorkomen dat er sprake van bovenstaande oorzaken is. Dat is eigenlijk het belangrijkste wat je kunt doen tegen maden in de tuin.

Daarnaast kan het geen kwaad om je even in de maden te verdiepen. Waar komen maden op af? Dat weet je nu. Maar, waar leven maden het liefste in jouw tuin? Dat is op één van deze plekken:

 • In vuilnisbakken. Maden zijn gek op rottend organisch materiaal, zoals oude voedselresten. En waar kunnen ze deze voedselresten vinden? Juist; deze voedselresten vinden zich onder meer in de vuilnisbak in je tuin. Het is daarom ontzettend belangrijk dat je de zak in je vuilnisbak regelmatig leegt. Ook is het ontzettend belangrijk om de deksel goed dicht te doen.
 • Composthopen. Heb je één of meerdere composthopen in je tuin liggen? Ook dit trekt maden aan. Maden houden namelijk van vocht, warmte en rottend organisch materiaal. Dit vinden ze allemaal op – of in de buurt van – een composthoop. Je moet daarom ook composthopen in je tuin zien te voorkomen.
 • GFT bak of kliko. Maden houden niet alleen van vuilnisbakken, maar ook van de GFT bak en van een kliko. Dit gaat uiteraard hand in hand met de hierboven oorzaak waarom maden graag in een vuilnisbak leven.
 • Andere vochtige ruimtes. Heb je in je tuin een vochtige ruimte, bijvoorbeeld als gevolg van een lekkage? Of heb je veel stilstaand water in je tuin in combinatie met rottend organisch materiaal? Ook dit trekt maden aan. Dat heeft ook met het lichaam van maden te maken. Maden bestaan voor ongeveer 80% uit vocht, waardoor ze veel vocht nodig hebben. Je zou daarom ook stilstaand water in je tuin moeten voorkomen.
Ook interessant:  Wat te doen tegen vliegende mieren?

Wat zijn maden precies; hoe kun je maden herkennen?

Maden zijn de larven van een vliegen. Als de eieren van vliegen uitkomen, gaat het in eerste instantie om een made. Een made is een klein en kronkelig wormachtig beestje met een opmerkelijke kleur: wit. Nadat de made uit het eitje gekropen is, ontpopt dit beestje zich tot een vlieg. Voordat het zover is, kan een made voor veel overlast in je tuin zorgen.

Maden in de tuin zijn gelukkig vrij eenvoudig te herkennen:

 • Wormachtige vorm. Het belangrijkste kenmerk van een made is toch wel de wormachtige vorm. Zie je een soort van worm in je kliko rondkruipen? Dan weet je bijna zeker dat dit om een made gaat.
 • Witte kleur. Nagenoeg alle maden zijn wit (of bleek) van kleur. Ook dit is iets waardoor de maden al snel opvallen in je kliko of GFT bak.
 • Kronkelende beweging. Maden hebben geen pootjes, waardoor ze zich kronkelend voortbewegend. Net zoals wormpjes dit bijvoorbeeld doen.
 • Vrij klein. Kom je een made in je kliko of GFT bak tegen? Dan merk je mogelijk al snel op dat de beestjes vrij klein zijn. Het kan hierdoor ook lastig zijn om de maden met je handen vast te pakken.
 • Ietwat slijmerig. Pak je een made met je blote hand beet? Dan merk je op dat de beestjes ietwat slijmerig aanvoelen. Dit komt puur doordat een made voor het grootste gedeelte uit vocht bestaat.
 • Kleine kop. Bij de maden valt eigenlijk direct het lichaam op. De kop zie je daarentegen nagenoeg niet. Dit komt puur doordat de kop erg klein is, maar ook doordat de maden hun kop vaak ingetrokken houden.

Wat zijn de gevolgen van maden in de tuin?

Je zit absoluut niet te wachten op de aanwezigheid van maden in de tuin. Dit heeft meerdere redenen, waarover je hieronder alles leest.

Onhygiënisch

Heb je last van maden in je tuin? Dan is dit gewoonweg erg onhygiënisch. Deze beestjes horen in je tuin niet thuis, zijn alles behalve fijn om te zien en zorgen voor veel ongemak. Dit onhygiënische aspect is toch wel één van de grootste nadelen van maden in de tuin.

Onaangename geur

Als je last van maden in je tuin hebt, merk je dit ook aan een onaangename geur. Deze onhygiënische beestjes ruiken gewoon niet lekker. Het is daarom belangrijk om de beestjes zo snel mogelijk te bestrijden. Daarmee voorkom je dat de geur lang in je tuin aanwezig blijft.

Andere insectenplagen

Maden trekken andere insecten aan, zoals mieren, ratten en muizen. Je zou daarom zo snel mogelijk de maden in je tuin aan moeten pakken. Doe je dit niet? Dan moet je je al snel de vraag stellen wat te doen tegen muizen in de tuin? Of wat te doen tegen ratten in de tuin?

Overigens trekken maden ook nóg meer vliegen aan. Je kunt hierdoor in je tuin des te meer last van de irritante vliegen krijgen.

Mogelijk schade aan planten

Wat te doen tegen maden in de tuin? Zo snel mogelijk korte metten mee maken. Deze kleine beestjes kunnen namelijk voor schade aan de planten zorgen. Dit is het gevolg van het feit dat de maden zich voeden met onder meer de wortels van planten.

Wat te doen tegen maden? Voorkomen, voorkomen en voorkomen!

Wat te doen tegen maden? Je kunt met bovenstaande middelen de aanwezigheid van maden in je tuin bestrijden. Wat echter nog veel beter is, is om de aanwezigheid van maden in je tuin te voorkomen. Dáár heb je meerdere mogelijkheden voor.

Sterker nog: wij hebben de beste wat te doen tegen maden tips voor je verzameld. Volg je één of meerdere van deze wat te doen tegen maden tips op? Dan is de kans vrij klein dat je in je tuin last van maden krijgt.

Wat te doen tegen maden in de tuin tip 1: houd je container altijd goed dicht

Wil je absoluut de maden in je tuin voorkomen? Dan is het van belang om je pijlen op je container te richten. Dat is immers dé plek waar maden het liefste leven.

Daarbij raden wij je aan om vooral de deksel van je container dicht te houden. Elke keer als je afval weggooit, moet je de deksel goed dichtdoen. Door dit consequent te doen, hoef je niet al te bang te zijn voor maden in de buurt van je kliko.

Weet je waar je ook nog voor kunt kiezen? Een zogeheten anti maden klep voor op de kliko. Met een anti maden klep op de kliko hoef je nooit bang te zijn dat de maden toegang tot je kliko hebben:

Wat te doen tegen maden in de tuin tip 2: reinig je container goed

Wat te doen tegen maden in de tuin? Je moet dus sowieso je pijlen richten op je containers. Dit doe je ten eerste dus door de deksel goed te houden. Ten tweede doe je dit door je container regelmatig goed te reinigen.

Je moet simpelweg je container goed schoon houden. Als je je container goed schoonhoudt, is de container automatisch een stuk minder aantrekkelijk voor de maden. De maden geven in plaats daarvan liever de voorkeur aan bijvoorbeeld de container van je buren.

Maar, hoe kun je nou je container goed schoonhouden? Wij raden je aan om hier bijvoorbeeld groene zeep voor te gebruiken. Groene zeep zorgt voor een grondige reiniging en heeft ook nog een kenmerkende geur. Met deze geur hou je de maden ook perfect op afstand:

Wat te doen tegen maden in de tuin tip 3: houd je container droog

Wat te doen tegen maden in de tuin? Je moet je container dus goed schoonhouden. Tegelijkertijd is het ook van belang om je container goed droog te houden.

Waarom dit van belang is? Omdat maden nu eenmaal van vochtige ruimtes houden. Zij houden hierdoor dus niet van de droogte in een container, nadat je de container goed schoongemaakt hebt.

Wij raden je daarom aan om regelmatig je container te checken. Is de container aan de binnenzijde nog droog? Of is het beter om hier even een handdoek door heen te halen? Ook raden wij je dus aan om de deksel goed dicht te doen. Mocht ‘ie onverhoopt nog op een kiertje staan, brengt een regen veel nadelige gevolgen met zich mee.

Ook is ons advies om na het schoonmaken van de container aandacht te besteden aan het drogen. Sla deze stap zeker niet over, aangezien dit anders absoluut maden aantrekt.

Ook interessant:  Wat te doen tegen spint?

Wat te doen tegen maden in de tuin tip 4: zet je containers in de schaduw

Waar houden maden van? Onder meer van vochtige en warme ruimtes. Je moet daarom je container goed schoonhouden én je moet voorkomen dat het erg warm in je container wordt. Dit doe je onder meer door je container in de schaduw te zetten.

Zet je je containers in de schaduw? Dan voorkom je dat de temperatuur in de container al vrij fors oploopt. Daarmee is de container al minder aantrekkelijk voor de maden. Het is bovendien niet al te lastig om de container(s) in de schaduw te zetten. Je kunt ‘m bijvoorbeeld eenvoudig in een fraaie containerombouw zetten, waarmee je van de nodige voordelen profiteert:

Wat te doen tegen maden in de tuin tip 5: voorkom vocht in de containers

Heb je één of meerdere containers in je tuin staan? Ongeacht om hoeveel containers het gaat, is het belangrijk om hier je pijlen op te richten. Je moet namelijk ook nog voorkomen dat er vochtvorming in de container(s) ontstaat. Dit doe je als volgt:

 • Strooi gips of kalk in je kliko. Deze materialen hebben een goede absorberende werking én gaan de geur van rot vlees tegen. Heb je bijvoorbeeld vlees – of ander rottend en vochtig afval – in je kliko gegooid? Bestrooi dit dan even met gips of kalk. Daarmee maak je de situatie een stuk minder aantrekkelijk voor de maden.
 • Leg kranten in de kliko. Wil je sowieso vochtvorming in je kliko voorkomen? Dan is het verstandig om op de bodem van de kliko kranten neer te leggen. Ook kranten hebben een goede vocht absorberende werking.
 • Gooi gemaaid gras niet direct weg. Heb je net je gras gemaaid? Dan is de kans groot dat dit gras nog deels vochtig is. Dit is zeker het geval als het recent nog geregend heeft. In zo’n situatie raden wij je aan om het gemaaide gras niet direct weg te gooien. Als je dit vochtige gras wel direct in de container gooit, wordt de container vanzelf erg vochtig.

Wat te doen tegen maden in de tuin tip 6: laat je containers soms luchten

Met bovenstaande tips voorkom je de aanwezigheid van de maden in je kliko. Hier kunnen wij nog één tip aan toevoegen: laat je containers soms luchten.

Dit is van belang met het oog op de vochtigheid in de container. Zet je bijvoorbeeld de deksel van de container even open, nadat je de zak verwisseld hebt? Dan is er sprake van de gewenste luchtcirculatie in de kliko. Deze circulatie neemt het vocht weg en zorgt hierdoor voor een minder aantrekkelijk leefklimaat voor de maden.

Heb je de kliko eventjes gelucht? Dan moet je uiteraard daarna wel goed de deksel weer dicht doen. Of gebruik maken van de beste anti maden kliko klep. Het is simpelweg niet wenselijk dat de deksel van je kliko langere tijd openstaat.

Wat te doen tegen maden in de tuin tip 7: leg mottenballen neer

Wat te doen tegen maden in de tuin? Eén van de beste tips die wij je mee kunnen geven, is om mottenballen in je tuin neer te leggen. Mottenballen stralen een bepaalde geur af waar de maden absoluut niet gek op zijn. Je houdt hiermee de maden dus perfect op afstand.

Het is wel belangrijk om voor de juiste mottenballen te kiezen. Ook is het van belang om de mottenballen op de juiste plek neer te leggen. Wij raden je aan om dit in de buurt van je kliko of GFT bak te doen. Dat zijn immers de plekken waar maden het liefste tijd doorbrengen.

Wat te doen tegen maden in de tuin tip 9: gebruik composteerbare afvalzakken

Wat te doen tegen maden in de tuin? Het is sowieso van belang om je pijlen goed op je container(s) te richten. Maden leven immers het liefste in of in de buurt van de containers in je tuin.

In het verlengde hiervan raden wij je ook aan om altijd voor composteerbare afvalzakken te kiezen. Deze zakken zijn duurzaam, nemen het vocht weg en zijn hiermee min of meer een vijand van maden in je tuin. Je kunt bovendien voor elke soort container een geschikte composteerbare afvalzak vinden:

Wat te doen tegen maden in de tuin tip 10: houd je tuin goed schoon

Wat te doen tegen maden in de tuin? Je hebt niet alleen met de containers in je tuin te maken. Nee, maden houden ook van bijvoorbeeld composthopen in je tuin. Wij raden je daarom aan om je tuin heel goed schoon te houden.

Hoe je je tuin goed schoon kunt houden? Dit doe je onder meer door al het dode afval van de grond op te vegen. Denk hierbij aan rottend fruit, oude bladeren en oude takken. Met name in de herfst- en winterperiode ligt je tuin bezaaid met bladeren en takken. Dat wil je liever niet, aangezien dit juist maden aantrekt.

Wij raden je daarom aan om een goede bladhark aan te schaffen. Met zo’n bladhark ben je in staat om eenvoudig alle bladeren en takken op te vegen. En weg te gooien. Daarmee maak je je tuin een stuk minder aantrekkelijk voor de maden.

Wat te doen tegen maden in de tuin tip 11: trek vogels aan

Wat te doen tegen maden in de tuin? Het kan geen kwaad om vogels naar je tuin toe te trekken. Sterker nog: dit is volgens ons een absolute aanrader. Vogels zijn namelijk dé natuurlijke vijand van maden.

Leven er veel vogels in je tuin? Dan heb je automatisch minder last van maden in je tuin. Het is bovendien gezellig om veel vogels in je tuin te hebben. Je geniet van een beetje levendigheid en van het gezellige geluid van de vogels. Voldoende reden dus om bijvoorbeeld vogelhuisjes in je tuin neer te zetten.

Wat te doen tegen maden in de tuin tip 12: zet de juiste planten in je tuin

Wij raden je ook nog aan om de juiste planten in je tuin te zetten. Wat zijn dan ‘juiste’ planten? Dit zijn onder meer lavendel, rozemarijn en basilicum. Deze planten hebben een nogal strenge geur; hier zijn de maden absoluut níet gek op.

Zet je bijvoorbeeld meerdere lavendelplanten in je tuin? Dan geniet je van de fraaie uitstraling, de heerlijke geur én een mindere aanwezigheid van maden in de tuin. Terwijl lavendel bij veel mensen in de smaak valt, is dit bij de maden een compleet ander verhaal.

Wat te doen tegen maden in de tuin tip 13: voorkom stilstaand water

Wij adviseren je ook om stilstaand water in je tuin te voorkomen. Stilstaand water trekt automatisch maden aan, aangezien maden gek zijn op vocht.

Je moet dus goed naar bijvoorbeeld een regenton, ornament en vijver in je tuin kijken. Is het mogelijk om één van deze onderdelen af te dekken? Zo ja, dan kun je hiermee de maden in je tuin voorkomen.

Ook zou je regelmatig je tuin moeten checken. Kom je in je tuin een lekkage tegen? Dan is dat mogelijk dé oorzaak van de maden in je tuin. Maden houden immers van vocht en dat vinden ze bij een lekkage.

Wat te doen tegen maden in de tuin tip 14: kom in actie

Wat te doen tegen maden in de tuin? Tot slot adviseren wij je om direct in actie te komen. Als je de maden vrij baan biedt, heb je snel last van de maden in je tuin. Ze zijn onhygiënisch en ze planten zich ook nog heel snel voort. Kom dus zo snel mogelijk in actie om wat te doen tegen maden in de tuin. Daarvoor kun je alle middelen en tips uit dit artikel perfect gebruiken!