Wat te doen tegen mieren binnen in huis?

Ben je lekker aan het koken en zie je opeens mieren op het aanrecht lopen? Of zie je opeens over de grond, over de eettafel of in je slaapkamer mieren lopen? Dit zijn stuk voor plekken waar je absoluut niet op mieren zit te wachten. Het is daarom belangrijk om snel wat te doen tegen mieren binnen in huis. Hoe je iets tegen mieren in huis kunt doen, vertellen wij je graag in dit uitgebreide artikel. Neem onze hulpmiddelen én tips door en doe snel wat tegen de mieren in je huis.

Wat te doen tegen mieren binnen in huis? Dít heb je nodig!

Wat te doen tegen mieren binnen in huis? Het is een vraag die door meer en meer Nederlanders gesteld lijkt te worden. Hoe dat komt? Dat heeft mogelijk met het veranderende weerbeeld te maken. Of meer mensen letten onbewust meer op de aanwezigheid van ongedierte in hun woning.

Ongeacht wat de situatie is, moet je snel iets doen tegen mieren binnen in huis. Mieren in huis zijn immers onhygiënisch. Kies daarom snel voor één van onderstaande hulpmiddelen. Deze middelen helpen je om de mieren in je huis snel te bestrijden.

Middel 1: mierenlokdozen

Wat te doen tegen mieren binnen in huis? Het beste antwoord op deze vraag is vrij simpel: maak gebruik van één of meerdere mierenlokdozen. Met een mierenlokdoos lok je de mieren naar de lokdoos toe, waarna zij snel komen te overlijden. Dit is puur te danken aan het aas/gif dat in de mierenlokdoos zit.

Het gebruik maken van een mierenlokdoos is ook erg eenvoudig. Je hoeft ‘m alleen maar op de juiste plek in je huis neer te zetten. De mierenlokdoos doet vervolgens de rest van het werk voor je. Heb je last van een aanzienlijke mierenplaag in je woning? Dan heb je idealiter meerdere mierenlokdozen nodig:

[content-egg-block template=offers_list groups=”1,2,3″]

Om nog even terug te komen op de plaatsing: ga op zoek naar de looproute van de mieren. Mieren leggen namelijk altijd dezelfde route af. Zet juist langs deze route de mierenlokdozen neer. Voordat je het door hebt, heb je géén last meer van de mieren in je huis.

Middel 2: mierenspray

Wil je absoluut niet dat de mieren op je aanrechtblad lopen? Of wil je de mieren graag uit de slaapkamer van je kind houden? In dergelijke gevallen is het aan te raden om een mierenspray te gebruiken.

Met een mierenspray breng je een soort van vloeistof op een oppervlakte aan. De mieren zijn hier niet gek op én zijn hier ook allergisch voor. Ze blijven hierdoor op afstand van de mierenspray. Komen ze toch te dicht in de buurt? Dan komen ze te overlijden. Met de beste mierenspray kun je zodoende prima mieren bij een bepaalde plek vandaan houden.

[content-egg-block template=offers_list groups=”4,5,6″]

Middel 3: mierenpoeder

Zie je het niet helemaal zitten om mierenspray in je woning te gebruiken? Overweeg dan het gebruik van mierenpoeder. Deze poeder strooi je in je woning uit, waardoor je de mieren op forse afstand houdt. Dit komt enerzijds door de afschrikwerende werking van de poeder en anderzijds door de giftigheid.

Ga je gebruik maken van één van onderstaande mierenpoeders? Check dan wel eerst even goed de handleiding. Ga goed na hoe je de mierenpoeder precies moet gebruiken. En ga ook goed na wat er door de fabrikant exact voorgeschreven wordt.

[content-egg-block template=offers_list groups=”7,8,9″]

Middel 4: geurblokjes

De bovenstaande middelen zijn vrij logische antwoorden op de vraag ‘wat te doen tegen mieren binnen in huis?’. Wij zijn echter ook op zoek gegaan naar iets minder logische antwoorden. Daarbij kwamen wij onder meer bij geurblokjes uit.

Mieren zijn alles behalve gek op bepaalde geuren. Een goed voorbeeld hiervan is lavendel. Deze plant heeft een nogal sterke geur waarmee je mieren perfect op afstand kunt houden. Wij raden je daarom aan om bijvoorbeeld de onderstaande lavendel geurblokjes in je huis neer te leggen:

[content-egg-block template=offers_list groups=”10,11″]

Middel 5: professionele hulp

Wat te doen tegen mieren binnen in huis? Het is goed mogelijk dat het je niet lukt om iets tegen mieren in je huis te doen met bovenstaande middelen. Dat is bijvoorbeeld logisch als het om een echt grote mierenplaag gaat. Of als je op meerdere plekken in je huis last hebt van veel mieren.

Komt één van deze situaties je bekend voor? Dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Een professionele ongediertebestrijder weet exact hoe de mieren in jouw huis bestreden moeten worden.

Goed om te weten: een ongediertebestrijder bestrijdt de mieren tot in perfectie. Wat hij/zij echter ook nog doet, is preventieve maatregelen treffen. Met deze maatregelen wordt voorkomen dat je spoedig wéér last krijgt van mieren in je huis. Het inschakelen van een professionele ongediertebestrijder is hierdoor een duurzame- en toekomstgerichte keuze.

Is het altijd nodig om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen? Nee, dat is het allerminst. Als je af en toe last van wat mieren in je huis hebt, heb je echt geen professionele hulp nodig. Dat is ook het geval als je met bovenstaande middelen zelf de mierenplaag perfect onder controle weet te houden.

Hebben veel mensen last van mieren in huis?

De vraag wat te doen tegen mieren binnen in huis is zeer relevant. Dit komt puur doordat veel mensen last van mieren in huis hebben. Het lijkt er zelfs op dat dit in de afgelopen jaren alleen maar toegenomen is.

Wat daar de oorzaak van is? Daar is eigenlijk geen duidelijke oorzaak voor. Het is in veel gevallen zo dat het om een combinatie van factoren en oorzaken gaat. Daar komen we verderop in dit artikel graag nader op terug.

Het is lastig om een exact antwoord op bovenstaande vraag te geven. Wat we wél weten, is dat meer en meer mensen last hebben/krijgen van mieren in huis. Het kan daarom geen kwaad om bovenstaande middelen alvast preventief in huis te halen. Mocht je eenmaal last van mieren binnen in huis hebben, kun je met deze middelen direct in actie komen.

Wat is de oorzaak van mieren binnen in huis?

Waarom is de vraag wat te doen tegen mieren binnen in huis zo relevant? Omdat vrij veel mensen/huishoudens last hebben van mieren in huis. Eén van de redenen hiervoor is dat er talloze oorzaken bestaan van mieren binnen in huis. Dit zijn toch wel de belangrijkste oorzaken:

 • Voedselresten in huis. Daar waar gewoond wordt, wordt gegeten. Dat is nu eenmaal een feit waar mieren zich ook maar al te goed bewust van zijn. Mieren komen heel graag op voedselresten af. Mocht je in je huis veel voedselresten op bijvoorbeeld de grond hebben liggen, komen hier vanzelf mieren op af. Dit is overigens ook de reden waarom veel mensen last hebben van mieren in de keuken.
 • Vochtige plekken in huis. Mieren komen niet alleen op voedselresten af, maar ook op vochtige plekken in huis. Heb je bijvoorbeeld last van lekkages? Of heb je om welke reden dan ook stilstaand water in je huis? Dan zijn dit de ideale leefomstandigheden voor mieren. Je zou daarom snel afscheid moeten nemen van vochtige plekken in je woning.
 • Ander ongedierte. Heb je op dit moment last van ander ongedierte in je woning? Dan is dat één van de mogelijke oorzaken voor mieren in huis. Mieren trekken namelijk graag naar ander ongedierte toe. Een goed voorbeeld hiervan is bladluis. Als je last van bladluis op je planten in je woning hebt, trekt dit vanzelf mieren aan. Dit komt puur door de zoete afscheidingen van de bladluizen.
 • Scheuren en kieren. Hoe kun je nou last krijgen van mieren binnen in huis? Vaak gaat dit hand in hand met een mierenplaag in je tuin. Als er in je woning scheuren en kieren zitten, weten de mieren zich hier snel een weg doorheen te vinden. Zij verplaatsen zich hierdoor moeiteloos vanuit je tuin naar je woning toe. Je zou daarom de scheuren en kieren in je woning zo snel/goed mogelijk af moeten dichten.
 • Beschutte plekken. Mieren zijn gek op voedselresten, op vocht én op beschutte plekken. Het nadeel van een woning is dat mieren dit alles hier kunnen vinden. Je woning kent immers veel beschutte plekken en de kans op voedselresten en vocht is eveneens vrij groot.
Ook interessant:  Wat te doen tegen verstopte wc?

Goed om te weten: je kunt met name in het voorjaar en in de zomer vaker last van mieren binnen in huis hebben. Dit heeft puur met de temperatuur in je woning en de buitentemperatuur te maken. De plaag van mieren in je huis is dan ook veelal seizoensgebonden.

Wat is de overlast van mieren binnen?

Wat te doen tegen mieren binnen in huis? Het antwoord op deze vraag hebben we reeds hierboven al beantwoord. Je weet nu precies welke hulpmiddelen je kunt gebruiken. En je weet ook wanneer je professionele hulp in zou moeten schakelen.

Is het echter wel zaak om wat te doen tegen mieren binnen in huis? Ja, dat is absoluut het geval. De mieren zijn namelijk binnen tot overlast, op meerdere manieren welteverstaan.

Mieren in huis zijn onhygiënisch

Als je last van mieren in je huis hebt, is dit absoluut onhygiënisch te noemen. Dit geldt niet alleen voor mieren, maar geldt in principe voor alle soorten ongedierte. Je zit simpelweg niet te wachten op de aanwezigheid van ongedierte in je woning.

Dit is eigenlijk reden nummer 1 waarom je iets zou moeten doen tegen mieren binnen in huis. Het gaat hierbij overigens niet alleen om normale mieren, maar ook om vliegende mieren. Heb je op dit moment last van vliegende mieren binnen? Lees dan ons artikel wat te doen tegen vliegende mieren?

Mieren planten zich snel voort

Heb je op dit moment last van mieren in je tuin? Dan moet je er rekening mee houden dat de mieren snel op weg naar je huis trekken. Dit heeft eigenlijk twee redenen:

 • Mieren planten zich snel voort. Het lastige van een mierenplaag is dat de kolonie zich snel voortplant. Als je langere tijd niks tegen een mierenplaag doet, heb je hierdoor plots met meerdere mierenplagen te maken. Je zou dus echt zo snel mogelijk in actie moeten komen.
 • Mieren zijn gek op huizen. Zoals hierboven al aangegeven, zijn mieren gek op beschutte plekken, voedselresten en vocht. De mieren brengen hierdoor maar al te graag heel veel tijd in je huis door. Dit gaat hand in hand met de snelle voortplanting van de mierenkolonie. Voordat je het doorhebt, zitten je tuin en huis vol met vervelende mieren.

Voedselbederf

Het mag duidelijk: mieren zijn gek op voedselresten. Waar ze echter ook gek op zijn, zijn ‘normale’ voedselbronnen. Het eten dat in je kast ligt, is hierdoor ook niet veilig voor de mieren. Je moet daarom serieus rekening met voedselbederf houden.

Mieren knagen maar al te graag aan het voedsel in je voorraadkast. Eet je vervolgens dit voedsel? Dan bestaat de kans op voedselvergiftiging. Of je krijgt last van een allergische reactie. Je wilt simpelweg geen eten nuttigen dat al door mieren aangetast is.

Schade aan materialen

Wat te doen tegen mieren binnen in huis? Deze vraag is ook met betrekking tot de materialen in je woning van belang. Als de mieren zich in bijvoorbeeld houten objecten nestelen, is de kans groot dat dit hout beschadigd raakt. Mieren zijn simpelweg in staat om schade aan materialen in je huis aan te richten.

Is dit een groot probleem? Ja, dit kán zeker een groot probleem zijn. Dat komt vooral doordat je dit in eerste instantie niet direct door hebt. Pas na geruime tijd kun je last van bijvoorbeeld houtrot krijgen.

Mogelijkheid tot storingen

Mieren zijn kleine beestjes, maar zijn tot grootse prestaties in staat. Althans; dat is vanuit het oogpunt van de mieren gekeken. Vanuit jouw oogpunt zijn de mieren vooral tot vervelende zaken in staat.

Mieren kunnen in je woning ook voor elektrische storingen zorgen. Knagen de mieren in je woning aan bijvoorbeeld elektrische draden? Dan kan dit voor een vervelende storing zorgen. In een extreme situatie kan het zelfs voor bijvoorbeeld brand zorgen.

Je hebt met veel ongemak te maken

Al met al brengen mieren binnen in huis de nodige nadelige gevolgen met zich mee. Dit kan het beste als volgt samengevat worden: mieren binnen in huis brengen veel ongemak met zich mee.

Zo is het ook goed mogelijk dat je last van stress krijgt. Of dat je last van slaapproblemen krijgt. Als je weet dat er allerlei mieren in je woning rondlopen, slaap je waarschijnlijk een stuk minder lekker. Dát is dan van grote invloed op je algehele gemoedstoestand.

De gevolgen van mieren binnen in huis kunnen simpelweg fors zijn. Dit is dan ook reden nummer 1 waarom de vraag wat te doen tegen mieren binnen in huis zo relevant is.

Mieren trekken van buiten naar binnen

Mieren trekken van buiten naar binnen

Mieren komen naar binnen vanuit je tuin. Dat is nu eenmaal een feit waar je niet omheen kan. Heb je op dit moment last van veel mieren tussen de tegels? Check dan direct ons artikel wat te doen tegen mieren tussen de tegels. Als je niks tegen de mieren buiten doet, komen de mieren vanzelf naar binnen toe. Je zou dus buiten al snel in actie moeten komen.

Waarom trekken de mieren van buiten naar binnen toe? Dit heeft onder meer met de voedselresten en voedselbronnen in huis te maken. Ook kunnen mieren in huis altijd vocht vinden. Dat is in bijvoorbeeld de warme zomermaanden buiten een ander verhaal. In de perioden dat het langere tijd niet regent, hebben veel mensen last van mieren binnen in huis. Dit heeft dus puur met het gebrek aan vocht buiten te maken.

Overigens volgen mieren ook graag de zogeheten geurpaden. Met deze geurpaden communiceren de mieren met elkaar en zetten ze tocht naar de voedselbronnen. Het is goed mogelijk dat de mieren de geurpaden van buiten naar binnen achterlaten. Logisch ook, aangezien mieren binnen dus veel voedselbronnen en –resten vinden.

Ook interessant:  Wat te doen tegen vochtige kamer?

Last van mieren binnen: van welke soorten mieren kun je last hebben?

Nou, van de nodige soorten mieren:

 • Gewone huismieren (Lasius niger): Deze zijn klein tot middelgroot en meestal zwart van kleur. Ze zijn vaak te vinden in keukens en andere ruimtes waar voedsel beschikbaar is. Ze kunnen voedselbronnen besmetten en kunnen een overlast vormen.
 • Kleine rode mieren (bijvoorbeeld Solenopsis invicta): Deze mieren zijn klein en roodbruin van kleur. Ze kunnen bijten en pijnlijke beten veroorzaken. Ze kunnen zich zowel binnen als buiten nestelen.
 • Argentijnse mieren (Linepithema humile): Deze zijn klein tot middelgroot en lichtbruin van kleur. Argentijnse mieren vormen vaak grote kolonies en kunnen zich nestelen in muren en kruipruimtes. Ze staan erom bekend voedselbronnen te besmetten.
 • Pavement mieren (Tetramorium caespitum): Deze mieren zijn genoemd naar hun gewoonte om nesten te bouwen onder trottoirs en stoepen. Ze kunnen binnenshuis komen via scheuren in betonnen vloeren.
 • Faraomieren (Monomorium pharaonis): Ze zijn zeer klein en lichtbruin van kleur. Faraomieren kunnen zich in vochtige gebieden nestelen, zoals badkamers, en zijn vaak te vinden in keukens. Ze kunnen voedselverontreiniging veroorzaken.

Goed om te weten: je kunt ook last krijgen van vliegende mieren binnen. Voor het bestrijden van vliegende mieren kun je eigenlijk dezelfde hulpmiddelen gebruiken als die we in dit artikel besproken hebben.

Wat te doen tegen mieren binnen in huis: tips tegen mieren binnen

Wat te doen tegen mieren binnen in huis tips tegen mieren binnen

Het is voor veel mensen een actuele vraag: wat te doen tegen mieren binnen in huis? Geldt dat ook voor jou? Dan is het zaak om zo snel mogelijk in actie te komen. Als je de mieren hun gang laat gaan, krijg je snel met veel gevolgen te maken. De mieren planten zich bovendien snel voort, waardoor je van meer en meer mieren binnen in huis last krijgt.

Kun je dit voorkomen? Ja, je kunt zeker voorkomen dat je last krijgt van mieren binnen in huis. Om je hier een handje bij te helpen, hebben wij de beste tips tegen mieren binnen verzameld. Volg de onderstaande tips tegen mieren binnen op en geniet daarmee van twee voordelen: je voorkomt de aanwezigheid van mieren binnen in huis én je bestrijdt de mieren binnen in huis op de juiste manier.

Wat te doen tegen mieren binnen in huis tip 1: ruim je huis heel goed op

Wat kun je precies doen tegen mieren binnen in huis? Om de aanwezigheid van de mieren te voorkomen, is het ontzettend belangrijk om je huis schoon te houden. Mieren komen immers maar al te graag op voedselresten in huis af.

Ten eerste is het van belang om je keuken heel goed schoon te houden. Op het moment dat er allerlei voedselresten in je keuken liggen, is dit voer voor mieren. Letterlijk en figuurlijk. Je moet daarom regelmatig een vochtige doek over/door je keuken heen halen. Ook is het belangrijk om de vloer in/van je keuken regelmatig goed te dweilen.

Ten tweede is het van belang om de gehele vloer in je woning goed schoon te houden. Dit doe je met een combinatie van je stofzuiger en je dweil. Stofzuig eerst je vloer goed en haal vervolgens de dweil over je vloer heen. Op die manier voorkom je dat er toch nog voedselresten op de vloer in je woning achterblijven.

Ten derde zou je goed naar de eettafel moeten kijken. Zonder dat je het wellicht doorhebt, blijven er op je eettafel ook vast voedselresten achter. Haal daarom ook regelmatig – elke dag bijvoorbeeld – een vochtige doek over de eettafel heen.

Ten vierde adviseren wij je om een goede allesreiniger te gebruiken. Een allesreiniger heeft een nogal sterke geur; daar zijn de mieren absoluut niet dol op. Je kunt daarom het beste één van de volgende soorten allesreinigers gebruiken:

[content-egg-block template=offers_list groups=”12,13,14″]

Wat te doen tegen mieren binnen huis tip 2: dicht kieren en gaten af

Mieren trekken graag van buiten naar binnen toe. Het is daarom zo belangrijk om altijd wat te doen tegen mieren in je huis. Je zou het de mieren echter ook zo lastig mogelijk moeten maken om überhaupt je woning in te kunnen komen. Daarvoor is het zaak om de kieren en gaten in/van je woning goed af te dichten.

Hoe je dat kunt doen? Daar heb je op dit moment meerdere mogelijkheden voor. Je kunt voor speciaal kitmiddel kiezen, maar je kunt ook voor bijvoorbeeld een tochtstrip kiezen. Dat is handig als het om een grote kier bij een deur, raam of kozijn gaat. Met zo’n tochtstrip breng je ook je energierekening nog omlaag.

Al met al zou je goed de kieren en gaten van je woning af moeten dichten. Hiermee maak je het moeilijker voor de mieren om je woning in te komen. Want, zeg nou zelf: je hebt toch liever de mieren in je tuin dan in je woning zelf?

Wat te doen tegen mieren binnen in huis tip 3: bewaar voedsel luchtdicht

Eén van de beste tips die wij je kunnen geven: bewaar voedsel in je keuken luchtdicht. Mieren zijn namelijk gek op zowel voedselresten als voedselbronnen. Ze trekken daarom ook graag naar je keuken toe om lekker aan de voedselbronnen te knagen.

Dit voorkom je vrij eenvoudig met de koop van bijvoorbeeld deze voorraadpotten/voorraadbussen:

[content-egg-block template=offers_list groups=”15,16,17″]

Met deze voorraadpotten geniet je overigens van nog meer voordelen. Zo geniet je ook van een langere versheid van het voedsel. Verder is het met deze voorraadpotten goed mogelijk om de verschillende voedselbronnen te organiseren.

Wat te doen tegen mieren binnen in huis tip 4: gebruik een goede prullenbak

Het mag duidelijk zijn: mieren zijn maar al te gek op voedsel. Om te voorkomen dat er veel voedsel in je woning ligt, is het belangrijk om een goede prullenbak te gebruiken. Met een goede prullenbak voorkom je dat de mieren naar de weggegooide etenswaren kunnen kruipen.

Kijk daarom eens naar de volgende soorten prullenbakken:

[content-egg-block template=offers_list groups=”18,19,20″]

Met deze prullenbakken geniet je uiteraard van nog meer voordelen. Zo ben je ook in staat om het afval beter te recyclen. Ook daarmee kun je de aanwezigheid van mieren in je huis voorkomen.

Wat te doen tegen mieren binnen in huis tip 5: repareer lekkages

Als laatste tip adviseren wij je om lekkages in je woning snel te (laten) repareren. Dit heeft puur te maken met het feit dat mieren vocht nodig hebben. Zodra de mieren een vochtige plek in je woning opmerken, nestelen zij zich hier. Het is hierdoor lastig(er) voor je om iets aan de mieren in je woning te doen. Dit alles kun je dus in eerste instantie voorkomen door de lekkages in je woning snel te (laten) herstellen.

Wat te doen tegen mieren binnen in huis tip 6: kom in actie

We hebben nóg een bonustip voor je in petto: kom in actie. Zolang je niks aan de mieren binnen in huis doet, heb je hier ontzettend veel last van. Mieren zijn onhygiënisch en kunnen onopgemerkt ook nog veel schade in je woning aanrichten.

Je zou daarom zo snel mogelijk iets moeten doen tegen de mieren binnen in huis. Hoe je dit precies moet doen, hebben wij je uitgebreid in dit artikel uitgelegd. Schaf de juiste hulpmiddelen aan en ga de strijd aan met de mieren binnen in je huis!