Wat te doen tegen mieren tussen tegels?

Vind je het ook zo fijn om veel tijd in je tuin door te brengen? Dan wil je uiteraard dat je tuin helemaal spic en span is. Het komt hierbij aan op tuinonderhoud én op het bestrijden van ongedierte in je tuin. Want zeg nou zelf; wie zit er te wachten op de aanwezigheid van veel mieren in een tuin? Juist, helemaal niemand. Als je echter wel last van mieren tussen de tegels in je tuin hebt, is het belangrijk wat te doen tegen mieren tussen tegels. Wát je precies tegen mieren tussen de tegels kunt doen, vertellen wij je haarfijn in dit artikel.

Wat te doen tegen mieren tussen tegels? Dít heb je nodig!

Wil je mieren tussen tegels bestrijden? Het is geen hogere wiskunde, maar je moet wel goed weten waar je mee bezig bent. Het is daarom van belang om je even goed in te lezen in het fenomeen ‘mieren tussen tegels’. Daarvoor zit je in dit artikel goed. Wij laten je kennismaken met de beste middelen, de beste tips en andere relevante informatie over mieren tussen tegels.

We starten allereerst met het beantwoorden van de vraag wat te doen tegen mieren tussen tegels. Daarvoor wijzen wij je graag op onderstaande hulpmiddelen. Met deze middelen maak je korte metten met de mieren tussen de tegels.

Middel 1: mierenlokdozen voor buiten

Weet je wat je écht nodig hebt voor mieren tussen tegels? Juist; meerdere mierenlokdozen voor buiten. Deze mierenlokdozen kun je op de betreffende tegels zetten, waarna de mieren vanzelf op de lokdozen afkomen. Als ze dat inderdaad doen, sterven ze een snelle dood. Met dank aan de samenstelling aan een mierenlokdoos.

Het is niet al te lastig om met dit middel aan de slag te gaan. Nee, je hebt alleen de juiste mierenlokdozen nodig én je moet weten waar de mieren zich precies bevinden. Als je ze eenmaal tussen de tegels ziet lopen, hoef je de mierenlokdozen alleen maar neer te zetten. Wij adviseren je om de volgende mierenlokdozen te gebruiken:

[content-egg-block template=offers_list groups=”1,2,3″]

Middel 2: mierenspray

Wat te doen tegen mieren tussen tegels? Je kunt prima voor mierenlokdozen kiezen, maar je kunt ook voor mierenspray kiezen. Het is met deze spray mogelijk om de tegels in te sprayen. Nadat je dát gedaan hebt, blijven de mieren op afstand van deze tegels.

Hoe de mierenspray exact werkt, is afhankelijk van het soort spray. Sommige sprays hebben alleen maar een afwerende werking, terwijl andere sprays daadwerkelijk giftig zijn. Het is daarom belangrij voor jezelf om de beste mierensprays even goed met elkaar te vergelijken. Wij raden je in ieder geval de volgende varianten aan:

[content-egg-block template=offers_list groups=”4,5,6″]

Middel 3: mierenpoeder

Heb je de perfecte oplossing voor mieren tussen tegels nog niet gevonden? Dan kun je ook eens naar mierenpoeder kijken. Net zoals mierenspray werkt ook mierenpoeder bijzonder efficiënt. Voordat je het doorhebt, heb je géén last meer van de vervelende mieren tussen de tegels.

Het is vrij eenvoudig om mierenpoeder te gebruiken. Je moet allereerst de mierenpoeder in de buurt van de tegels uitstrooien. Of op de tegels. Nadat je dat hebt gedaan, trekken de mieren vanzelf naar de poeder toe. De poeder is echter giftig voor mieren, waardoor ze een snelle dood sterven. Dit is dus een prima middel om de mierenplaag in je tuin een halt toe te roepen. Wat te doen tegen mieren tussen tegels? Gebruik één van onderstaande soorten mierenpoeder:

[content-egg-block template=offers_list groups=”7,8,9″]

Middel 4: kokend heet water

Weet je precies waar het mierennest in je tuin zit? Dan kun je er ook voor kiezen om dit mierennest uit te roeien. Daar heb je alleen een waterkoker en voldoende water voor nodig. Vul je waterkoker met water, zet de waterkoker aan het werk en giet het kokend hete water over het mierennest heen.

Als je dat doet, sterven de meeste mieren direct uit. Dit is een bijzonder efficiënte oplossing, maar je kunt je vragen zetten bij de diervriendelijkheid.

Middel 5: aaltjes tegen mieren

Wat te doen tegen mieren tussen tegels? Aaltjes in je tuin uitzetten! Aaltjes zijn kleine wormpjes die de natuurlijke vijand van mieren vormen. Deze aaltjes gaan op twee manieren de aanwezigheid van mieren tussen tegels tegen:

 • De aaltjes schrikken mieren af. Mieren zijn alles behalve gek op de kleine wormpjes. Zodra de mieren opmerken dat er in jouw tuin aaltjes aanwezig zijn, vertrekken zij zo spoedig mogelijk uit je tuin.
 • De aaltjes doden de mieren. Gaan de mieren tóch niet weg uit je tuin? Dan doden de aaltjes zonder enige zorgen de mieren tussen de tegels. De aaltjes dringen het lichaam van een mier binnen en zorgen vandaaruit voor een snelle dood.

Klinkt dit bij jou als muziek in de oren? Zorg er dan wel voor dat je de beste aaltjes tegen mieren gebruikt:

[content-egg-block template=offers_list groups=”10,11″]

Middel 6: diatomeeënaarde

Wat te doen tegen mieren tussen tegels? Een andere optie die je nog hebt, heeft een vrij bijzondere naam: diatomeeënaarde. Diatomeeënaarde is een natuurlijk poeder dat bestaat uit de fossiele overblijfselen van diatomeeën, microscopisch kleine algen. Het wordt vaak gebruikt als een milieuvriendelijk insecticide en als middel tegen kruipende insecten zoals mieren.

Het enige dat je hoeft te doen, is deze aarde in je tuin uit te spreiden. Vervolgens werkt de diatomeeënaarde door het exoskelet van insecten te beschadigen, waardoor ze uitdrogen en sterven. Het is niet giftig voor mensen of huisdieren wanneer het op de juiste manier wordt gebruikt.

Spreekt jou dit wel aan? Dan raden wij je graag de volgende soort diatomeeënaarde aan:

[content-egg-block template=offers_list groups=”12″]

Middel 7: professionele hulp

Je weet nu precies wat te doen tegen mieren tussen tegels. Met de bovenstaande middelen neem je snel afscheid van de vervelende mieren in je tuin. Maar, het is geen gegeven dat je met deze middelen altijd volledig afscheid van de mieren tussen de tegels kunt nemen.

Heb je te maken met een hardnekkige plaag? Of zit echt je complete tuin vol met mieren tussen de tegels? Dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Professionele bestrijdingsdiensten zijn in staat om korte metten te maken met de mieren tussen de tegels.

Hoe ze dit doen? Allereerst gaat een professional op zoek naar het nest van mieren in je tuin. Als dit nest eenmaal gevonden is, kan de ongediertebestrijder direct kiezen voor één van de mogelijke behandelingen. Zo’n behandeling kan in de vorm van poeder zijn, maar ook in de vorm van insecticiden.

Vervolgens is het voor de professionele ongediertebestrijder zaak om preventieve maatregelen door te voeren. Dit kan men bijvoorbeeld doen door barrières in de tuin aan te leggen. Met bepaalde barrières is het mogelijk om de mieren buiten je tuin te houden. Een professionele bestrijder weet hier het fijne van.

Waarom leven mieren graag tussen de tegels?

De vraag wat te doen tegen mieren tussen tegels is bijzonder relevant. Dit komt voornamelijk doordat opvallend veel huishoudens last hebben van mieren tussen tegels. Daar zijn meerdere aanwijsbare redenen voor:

 • Regulatie van de temperatuur. Tegels in de tuin zijn in staat om de warmte goed vast te houden. De ruimtes tussen de tegels worden hierdoor warmer dan de omliggende grond c.q. ruimte. Het is daarom voor mieren uiterst aantrekkelijk om zich juist tussen de tegen de tegels te bevinden. Dit is vooral op de koudere dagen aangenaam voor hen.
 • Bescherming. Mieren bevinden zich om nóg een reden graag tussen de tegels: om zichzelf te beschermen. Zolang de mieren zich tussen de tegels bevinden, zijn ze minder kwetsbaar voor verschillende natuurlijke schuilplaatsen. De smalle ruimtes tussen de tegels zijn simpelweg voor veel roofdieren niet geschikt.
 • Ideaal gebied voor het graven van gangen. Mieren houden zich continu bezig met het graven van gangen; dáár leent het gebied tussen de tegels zich ook uitermate goed voor. Het is voor mieren goed te doen om een compleet gangenstelsel tussen de tegels te graven.
 • Er blijft vaak voedsel achter tussen de tegels. Weet je waar mieren maar al te graag op afkomen? Op voedselresten. Juist in de smalle ruimtes tussen de tegels blijven vaak voedselresten achter. Ga maar eens na wat er gebeurt als je de tuintafel afveegt met een vochtige doek: de voedselrestjes veeg je van de tafel zo de grond op. Dit voedsel valt op de grond én komt tussen de tegels terecht. Aangezien mieren gek zijn op voedselresten, bevinden zij zich maar al te graag tussen de tegels.
Ook interessant:  Wat te doen tegen rode mieren?

Zie je nu het belang van de vraag wat te doen tegen mieren tussen tegels in? Het is gewoonweg een feit dat heel veel mensen last hebben van mieren tussen de tegels. Mocht dit ook voor jou gelden, is het zaak om met bovenstaande middelen aan de slag te gaan!

Wat is het gevaar van (veel) mieren tussen de tegels?

Wat is het gevaar van (veel) mieren tussen de tegels

Mieren tussen tegels bestrijden, zou je zo snel mogelijk moeten doen. Als je de mieren eenmaal tussen je tegels opmerkt, moet je in actie komen. En bij voorkeur zo snel mogelijk. Dit heeft puur te maken met de mogelijke gevolgen van mieren tussen de tegels.

Ten eerste kun je last krijgen van schade aan de bestrating in je tuin. De mieren graven tunnels en gangen tussen de tegels, waardoor er mogelijk tegels kunnen verzakken. Hierbij kan ook een grote druk op de tegels ontstaan. Het gevolg daarvan is dat tegels kunnen scheuren of breken. Mieren zijn kleine diertjes maar kunnen dus grote gevolgen hebben.

Ten tweede kun je ook binnen last krijgen van mieren. Als de mieren zich in je tuin bevinden, treden zij ook maar al te graag je woning in. Zodra zij één kier zien, zijn ze in je woning. Dit is dan ook reden nummer één eigenlijk om direct wat te doen tegen mieren tussen tegels.

Ten derde heb je met mogelijke onhygiënische situaties te maken. Speelt je kind bijvoorbeeld graag in de tuin? Dan is het niet wenselijk dat je kind volledig onder de mieren komt te zitten. Dat risico loop je wel als je tuin vol met mieren zit.

Ten vierde loop je het risico op allergische reacties. Mocht jij of je kind allergisch voor mieren of mierenbeten zijn, moet je zo snel mogelijk wat doen tegen de mieren tussen de tegels. Goed om te weten: mieren kunnen behoorlijk agressief zijn. Dat is vooral het geval als ze stress ervaren. Of als ze verstoord raken tussen de tegels.

Tot slot heb je nog met mogelijke schade aan de planten te maken. Dit gaat veelal hand in hand met de aanwezigheid van bladluis in je tuin. Al deze redenen tezamen zorgen in ieder geval voor het volgende advies: doe zo snel mogelijk iets aan de mieren tussen de tegels in je tuin.

Lees ook ons artikel ‘Wat te doen tegen mieren in de keuken?

Hebben mieren tussen tegels ook nog positieve effecten?

Ja, mieren tussen tegels hebben ook nog positieve effecten. Zo zorgen de mieren voor het verwijderen van organisch materiaal in je tuin. Je kunt hierbij denken aan dode insecten en dode bladeren. De mieren eten dit graag op, waardoor jij met minder organisch tuinafval te maken krijgt.

Verder zorgen de mieren voor de gewenste bodembeluchting. Mieren graven gangen in de grond, waardoor ze ongemerkt lucht en water naar de grond onder de tegels brengen. Dit komt de algehele gezondheid van de bodem ten goede.

Met andere woorden: mieren tussen de tegels zijn absoluut niet wenselijk, maar ze hebben ook nog een positief effect. Dat komt overigens ook door het ecologische evenwicht waar de mieren voor zorgen. Mieren zijn – onopgemerkt – in staat om totale populaties van andere insecten onder controle te houden.

Desalniettemin is de vraag wat te doen tegen mieren tussen tegels van essentieel belang. Als je niks tegen de mieren tussen de tegels doet, wordt de kolonie van mieren alleen maar groter. Daardoor krijg je meer en meer last van de hierboven benoemde gevolgen.

Waar bevinden mieren zich graag in je tuin?

Waar bevinden mieren zich graag in je tuin

Mieren bevinden zich dus graag in het gebied tussen de tegels. Dit kunnen we echter verder uitdiepen:

 • Mieren tussen klinkers. Mieren bevinden zich maar al te graag tussen klinkers. Over het algemeen liggen klinkers niet altijd even recht, waardoor er gevarieerde ruimtes tussen de klinkers ontstaan. Willen mieren een gang graven? Dan kiezen ze het liefste voor net iets meer ruimte. Willen de mieren zichzelf goed beschermen? Dan kiezen ze het liefste voor net iets minder ruimte. Voor mieren is het hierdoor ideaal om tussen klinkers te leven.
 • Mieren tussen terrastegels. Mieren bevinden zich ook graag tussen terrastegels. Dit komt vooral doordat in de ruimte tussen terrastegels veel voedselresten aanwezig zijn. Met deze resten voeden de mieren zich maar al te graag. Het is daarom zaak om goed te kijken naar de aanwezigheid van voedselresten op het terras in je tuin.

Het blijft echter niet alleen bij de tuintegels. Nee, mieren trekken ook graag naar vochtige plekken in je tuin. Ook trekken mieren graag naar plekken waar veel voedselresten aanwezig zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de kliko in je tuin. Als er veel voedselresten rondom je kliko achterblijven, is dat de ideale plek voor mieren.

Wat te doen tegen mieren tussen tegels? Voorkomen is beter dan genezen!

Wat te doen tegen mieren tussen tegels? Met de bovenstaande middelen kun je direct iets doen tegen de mieren tussen de tegels in je tuin. Dat is echter niet het belangrijkste. Nee, voorkomen is beter dan genezen.

Dit houdt het volgende in: je moet zoveel mogelijk voorkomen dat je last krijgt van mieren tussen de tegels. Hoe je dat kunt doen? Met de onderstaande tips. Door deze tips op te volgen, voorkom je dat je last krijgt van mieren tussen de tegels.

Wat te doen tegen mieren tussen tegels tip 1: houd je tuin goed schoon

De belangrijkste tip die wij je kunnen geven is als volgt: houd je tuin goed schoon. Daardoor geniet je van een paar belangrijke voordelen:

 • Er bevinden zich geen voedselresten meer in je tuin. Door je tuin goed schoon te houden, voorkom je dat er allerlei voedselresten in je tuin achterblijven. Zolang er wel voedselresten in je tuin aanwezig zijn, moet je simpelweg rekenen op de aanwezigheid van mieren tussen de tegels. Het is dus zaak om je tuin echt vrij van voedselresten te houden.
 • Er bevindt zich minder organisch afval in je tuin. Mieren kunnen organisch afval in je tuin deels wegwerken, maar ze zijn ook gek op dit afval. Dit afval brengt namelijk vocht met zich mee, terwijl het ook nog voor geschikte schuilplaatsen zorgt. Het is daarom wenselijk dat je het organisch afval in je tuin zoveel mogelijk opruimt. Daarvoor kun je bijvoorbeeld een goede bladhark gebruiken:
Ook interessant:  Wat te doen tegen kattenstaart in de tuin?

[content-egg-block template=offers_list groups=”13,14,15″]

Ons advies is om je vooral op je terrastegels te richten. Dat zijn namelijk tegels waarop veel voedselresten achterblijven. Logisch ook, aangezien je op/boven die tegels in je tuin zit te eten. Haal daarom regelmatig een bezem over de terrastegels in je tuin.

Wat te doen tegen mieren tussen tegels tip 2: voorkom vocht in je tuin

Wat je ook moet doen, is zoveel mogelijk vocht in je tuin voorkomen. Waarom? Omdat mieren nu eenmaal gek zijn op vocht. En op stilstaand water. Je doet dit als volgt:

 • Controleer regelmatig op lekkages. Heb je bijvoorbeeld een tuinhuisje, een overkapping of andere elementen in je tuin staan? Dan is het zaak om die onderdelen goed op lekkages te controleren. Als hier eenmaal sprake van een lekkage is, is dat volledig in het voordeel van de mieren. Je moet de lekkages daarom snel opmerken en snel (laten) herstellen.
 • Zorg voor een goede drainage in je tuin. Het is ook van belang om voor een goede drainage in je tuin te zorgen. Dit doe je bijvoorbeeld door niet je volledige tuin vol met tegels te leggen. Kies altijd voor begroeiing, aarde en gras in je tuin. Daardoor heeft water voldoende ruimte en mogelijkheden om uit je tuin te verdwijnen.
 • Leg de tegels recht in je tuin neer. Heb je al langere tijd niks aan de tegels in je tuin gedaan? Dan is het goed mogelijk dat de tegels zijn gaan verzakken. Als daar sprake van is, is er sprake van oneffenheden in de tuin. Juist in die oneffenheden kan water perfect blijven liggen. Het is daarom van belang om de tegels recht in je tuin neer te leggen.
 • Voorkom stilstaand water. Je moet er sowieso alles aan doen om stilstaand water in je tuin te voorkomen. Heb je bijvoorbeeld een regenton in je tuin staan? Doe hier dan een deksel op. Of heb je een soort van relikwie in je tuin staan waar water perfect op kan blijven liggen? Overweeg dan om een dergelijke relikwie weg te doen.
 • Investeer in een goede sproeier. Het is dus van belang om vocht in je tuin te voorkomen. Tegelijkertijd is het van belang dat je je tuin goed bewatert. Daarvoor is het zaak om een goede tuinsproeier te hebben. Zo’n sproeier is in staat om het water perfect te verdelen, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor vocht in je tuin. Kijk daarom eens naar de volgende tuinsproeiers:

[content-egg-block template=offers_list groups=”16,17″]

Wat te doen tegen mieren tussen tegels tip 3: dicht openingen af

Het advies is om regelmatig je tuin te controleren. Controleer op stilstaand water. En controleer dus ook op vocht. Wat je echter ook moet doen, is openingen zoveel mogelijk afdichten. Het gaat hierbij om openingen tussen de tegels in je tuin.

Het is zaak om deze openingen goed af te dichten. Dit kun je bijvoorbeeld met normaal zand of aarde doen. Zorg ervoor dat je dit goed aanveegt. En zorg er ook voor dat je goed naar de tegels in je tuin kijkt. Als de tegels te ver bij elkaar vandaan liggen, is het lastig om iets te doen tegen de mieren tussen de tegels.

Onze tip: gebruik diatomeeënaarde voor het afdichten van de openingen.

Wat te doen tegen mieren tussen tegels tip 4: houd je tegels goed schoon

Weet je waar mieren het liefste op afkomen? Op voedselresten, op viezigheid en op vocht. Met bovenstaande tips doe je al iets tegen de voedselresten en het vocht. Je moet echter ook nog iets tegen mogelijke viezigheid doen.

Dát doe je door je tegels goed schoon te houden. Hier heb je bijvoorbeeld de volgende middelen voor nodig:

[content-egg-block template=offers_list groups=”18,19″]

Met een goede hogedrukreiniger en terrasreiniger hou je je tuintegels spic en span. Dát heb je nodig met het oog op de mieren tussen je tegels.

Wat te doen tegen mieren tussen tegels tip 5: neem het serieus

Tot slot adviseren wij je om de mieren tussen de tegels serieus te nemen. Zodra je deze mieren opmerkt, zou je direct in actie moeten komen. Dit doe je dus met bovenstaande middelen.

Lukt het je niet om de mieren tussen de tegels te bestrijden? Schroom dan niet om professionele hulp in te schakelen. Het klopt dat dit geld kost. Het klopt echter ook dat je hier flinke gevolgschade mee kan voorkomen. Voldoende reden dus om iets te doen tegen mieren tussen de tegels!

Welke soorten mieren zijn het meest geneigd om zich tussen tegels te nestelen?

Verschillende soorten mieren kunnen zich tussen tegels nestelen, maar sommige zijn meer geneigd dan andere. De neiging van mieren om zich tussen tegels te nestelen kan afhangen van hun voorkeuren voor nestlocaties en het type omgeving waarin ze gedijen. Deze mieren leven in ieder geval graag tussen de tegels in je tuin:

 • Zwarte mieren (Lasius spp. en andere soorten): Zwarte mieren zijn veelvoorkomende mierensoorten die zich vaak tussen tegels nestelen. Ze zijn klein van formaat en kunnen nesten maken in kleine openingen.
 • Kleine roggenmieren (Pheidole spp.): Deze mieren zijn bekend om hun variërende grootte binnen dezelfde kolonie, en ze kunnen zich goed aanpassen aan stedelijke omgevingen, waaronder het nestelen tussen tegels.
 • Kleine gele mieren (Tapinoma spp.): Deze mieren zijn zeer kleine gele tot lichtbruine mieren die vaak tussen tegels te vinden zijn, vooral als er voedselbronnen in de buurt zijn.
 • Argentijnse mieren (Linepithema humile): Argentijnse mieren zijn een invasieve soort die zich snel kan verspreiden en zich graag nestelt in vochtige omgevingen, waaronder tussen tegels.
 • Struikmieren (Myrmecia spp. en andere soorten): Struikmieren zijn groter dan veel andere mierensoorten en kunnen zich in de grond onder de tegels nestelen.
 • Pharaoh mieren (Monomorium pharaonis): Deze kleine gele mierensoort staat erom bekend dat ze zich graag in warme en vochtige gebieden nestelen, zoals tussen tegels in keukens en badkamers.

Bestaan er natuurlijke middelen om mieren tussen tegels te bestrijden?

Ja, er zijn natuurlijke middelen die je kunt gebruiken om mieren tussen tegels te ontmoedigen en te bestrijden. Dit zijn enkele natuurlijke opties:

 • Kaneel: Strooi gemalen kaneel tussen de tegels of langs de randen waar mieren actief zijn. Mieren hebben een hekel aan de geur van kaneel en zullen proberen deze gebieden te vermijden.
 • Koffiedik: Verspreid gebruikte koffiedik tussen de tegels. Dit kan de mieren ontmoedigen omdat ze niet van de sterke geur houden.
 • Pepermuntolie: Pepermuntolie heeft een sterke geur die mieren afweert. Meng wat pepermuntolie met water en spuit dit mengsel op de tegels of de mierenpaden.
 • Citroenschillen: Leg citroenschillen op de plaatsen waar mieren binnenkomen of zich tussen tegels nestelen. Citroengeur kan mieren ontmoedigen.
 • Azijn: Meng gelijke delen water en azijn en spuit dit mengsel op de tegels en mierenpaden. Azijn kan mieren afweren en de geur van de mierenpaden maskeren.
 • Diatomeeënaarde: Strooi diatomeeënaarde tussen de tegels. Dit natuurlijke poeder beschadigt het exoskelet van mieren en kan ze uitdrogen, waardoor ze sterven.
 • Baking soda en poedersuiker: Meng gelijke delen baking soda (zuiveringszout) en poedersuiker en strooi dit mengsel op de mierenpaden. De mieren nemen de zoete poedersuiker op, maar het zuiveringszout zal hun spijsvertering verstoren.
 • Komkommerschijfjes: Leg plakjes komkommer op de plaatsen waar mieren binnenkomen of zich nestelen. De geur van komkommer kan mieren ontmoedigen.

Wat te doen tegen mieren tussen tegels? Onze conclusie

Wat te doen tegen mieren tussen tegels? Snel in actie komen! De juiste middelen aanschaffen. En de mierenplaag in je tuin serieus nemen. De mieren tussen de tegels kunnen simpelweg voor veel nadelige gevolgen zorgen. Kom daarom in actie en neem zo snel mogelijk afscheid van de mieren tussen tegels.