Wat te doen tegen mollen in de tuin?

Zie je plots molshopen in je tuin? Dan vervloek je de mollen waarschijnlijk direct. De mollen slopen immers je gazon en brengen ook op andere gebieden schade in je tuin aan. Bovendien krijg je met het nodige ongemak van de mollen in de tuin te maken. Een terechte vraag is daarom ook wat te doen tegen mollen in de tuin. Het antwoord op die vraag vind je in dit uitgebreide artikel.

Wat te doen tegen mollen in de tuin? Dít heb je nodig!

Wil je snel en vakkundig iets tegen mollen in je tuin doen? Eén van de mogelijkheden die je hebt, is om een professionele mollenbestrijder in te schakelen. Zo’n vakman weet precies wat ‘ie moet doen en hoe de mollen bestreden kunnen worden.

Gelukkig is het ook mogelijk om zelf iets te doen tegen mollen. Wat te doen tegen mollen in de tuin? Dat lees je hieronder. Hieronder vind je namelijk een overzicht van de beste middelen tegen mollen. Met één of meerdere van deze mollen maak je snel korte metten met de mollen in je tuin.

Middel 1: een mollenklem

Wat te doen tegen mollen in de tuin? Eén van de meest efficiënte middelen waar je voor kunt kiezen, is een zogeheten mollenklem. Je kunt het principe van zo’n klem eigenlijk met een muizenklem vergelijken. Het diertje loopt in de klem, waarna de klem dichtklapt. Het diertje komt hierdoor te overlijden, in dit geval dus de mol.

Wel is het belangrijk dat je uitsluitend de beste mollenklemmen gebruikt. Wij hebben hierom alvast een lijstje van de beste mollenklemmen opgesteld:

Ben je van plan om een mollenklem te gebruiken? Houd dan wel rekening met het dodende effect van een dergelijke mollenklem. De klem wint het altijd van de mol, waardoor de mol spoedig komt te overlijden. Mocht je voor een meer diervriendelijke oplossing willen gaan, wijzen wij je graag naar onderstaand middel.

Spreekt een mollenklem je in principe wel aan? Dan raden wij je graag de 3 bovenstaande soorten mollenklemmen aan. Deze klemmen hebben namelijk een bewezen werking, zijn eenvoudig te gebruiken en beschikken over een duidelijke instructie. Volg deze instructie op en doe daarmee snel iets tegen de mollen in je tuin.

Middel 2: mollenvanger

Een mollenklem is dus een prima middel om de mollen in je tuin te bestrijden. Je kunt echter ook kiezen voor een goede mollenvanger. Een goede mollenvanger is een stuk diervriendelijker, aangezien je met dit middel de mol in leven laat.

Hoe dat werkt? Nou, een mollenvanger is eigenlijk een soort van tunnel. Zodra de mol in deze tunnel terechtkomt, kan de mol geen kant meer op. Je kunt de mollenvanger vervolgens optillen en naar een andere plek meenemen. Laat de mol op die plek weer vrij en geniet vanaf dat moment van een molvrije tuin. De mol blijft bovendien ‘gewoon’ in leven.

Een mollenvanger is wat ons betreft één van de beste middelen tegen mollen in de tuin. De mollenvanger is eenvoudig in gebruik, laat de mol in leven en is ook te hergebruiken. Je hebt voor in de mollenvanger uiteraard wel het juiste lokmiddel nodig. Wij raden je hoe dan ook de volgende soorten mollenvangers aan:

Middel 3: bladblazer

Wist je dat mollen kunt vangen met een bladblazer? Ja, zeker. Uit onderzoek is gebleken dat een bladblazer één van de middelen is voor het bestrijden van mollen in je tuin.

Hoe dit werkt? Nou, je hoeft alleen maar met de bladblazer in de molshoop te richten. Zet de bladblazer vervolgens aan en laat ‘m eventjes zijn werk doen. Door de bladblazer krijgt de mol het idee dat er gevaar op de loer ligt. Het gevolg laat zich al raden: de mol vlucht je tuin uit.

Kun je eenvoudig mollen vangen met een bladblazer? Ja, daar komt het wel op neer. Je hoeft de bladblazer alleen maar in de molshoop te richten. De kracht – en de lucht – van de bladblazer doet vervolgens de rest van het werk. Overigens is ook dit een diervriendelijke optie. Je doodt de mollen immers niet, maar je verjaagt ze alleen maar uit je tuin.

Goed om te weten: je moet mogelijk meerdere keren de mollen vangen met een bladblazer. Met name als je met een eigenwijze mol te maken hebt, moet je regelmatig met de bladblazer in de molshoop blazen. Gelukkig is dit een kleine moeite. Met name als je voor één van deze bladblazers kiest:

Middel 4: mollennet

Wat te doen tegen mollen in de tuin? Het antwoord op deze vraag is tweeledig. Ten eerste wil je iets aan de mollen zelf doen. Dat doe je perfect met de bovenstaande middelen. Ten tweede wil je voorkomen dat de mollen veel schade in je tuin aanrichten.

Daarvoor gebruik je het beste een mollennet. Dit is een speciaal net dat je onder het gazon neer kunt leggen. Door dit net kunnen de mollen niet heendringen, waardoor je grasmat hoe dan ook bespaard blijft. De mollen hebben simpelweg geen kans meer om een molshoop in je prachtige gazon te maken.

Deze optie is uiteraard alleen mogelijk als je een nieuwe grasmat neerlegt. Heb je nu al een prachtige grasmat? Dan kun je hier niet zomaar een mollennet onder leggen. Kortom: voor in nieuwe tuinen of als je een nieuwe grasmat aan gaat leggen, is dit een prima optie.

Middel 5: overige middelen

Wat te doen tegen mollen in de tuin? Wij raden je dus de bovenstaande middelen aan. Tegelijkertijd raden wij je ook aan om naar andere middelen te kijken. Wij hebben namelijk meerdere interessante mollenverjagers gevonden.

Met een mollenverjager bestrijd je de mollen zelf niet. Je bestrijdt alleen de aanwezigheid van de mollen in je tuin. Op zich is dat ook prima, aangezien je hiermee de mogelijke schade weet te voorkomen. Kijk daarom eens naar de volgende soorten mollenverjagers:

Middel 6: professionele hulp

Wat te doen tegen mollen in de tuin? In de meeste gevallen kun je prima zelf iets aan de mollen in je tuin doen. Dat doe je met bovenstaande middelen. Maar, deze middelen leveren niet altijd het gewenste effect op.

Merk je dat in je eigen tuin op? Dan is het zaak om professionele hulp in te schakelen. Een professionele mollenbestrijder is in staat om de mollen perfect uit je tuin te weren. En de mollen uit je tuin te houden. Schakel in bijvoorbeeld deze situaties een goede mollenbestrijder in:

 • Als je langdurig last van mollen in je tuin hebt. Lukt het je maar niet om zelf wat te doen tegen mollen in de tuin? Dan is het verstandig om een goede ongediertebestrijder in te schakelen. Dit zou je sowieso moeten doen als je langdurig last hebt van de mollen, aangezien je in dat geval tot het uiterste kunnen drijven.
 • Als je van véél mollen last hebt. Heb je bijvoorbeeld van 15 á 20 mollen in je tuin last? Dan ga je het hoogstwaarschijnlijk niet redden met bovenstaande middelen. In dat geval heb je grover geschut nodig; daar kun je het beste een professionele ongediertebestrijder voor inschakelen.

Hoe kun je mollen in je tuin herkennen?

Wat te doen tegen mollen in de tuin? Wij raden je van harte aan om voor één van bovenstaande middelen te kiezen. Met deze middelen neem je snel afscheid van de mollen in je tuin. Althans; dat is in de meeste gevallen zo.

Voordat het zover is, moet je uiteraard wel de mollen in je tuin herkennen. Dat is gelukkig niet al te lastig. Een mol herken je al snel aan de volgende gevolgen:

 • Molshopen. Ja, de molshopen zijn toch wel het duidelijkste teken van de aanwezigheid van mollen in je tuin. Zodra je de molshopen in je tuin aantreft, zou je in actie moeten komen. Als je hier niks tegen doet, ontstaan er vanzelf meer en meer molshopen in je tuin.
 • Verzakte grond. Mollen zijn in je tuin continu aan het graven. Ze leggen complete gangenstelsel aan, waardoor de grond verzwakt wordt. Het gevolg laat zich al raden: de grond gaat verzakken in je tuin. Plots komt je terras schuin te liggen, krijg je met gaten in je tuin te maken of staan tuinmeubelen niet meer helemaal recht/stabiel. Dit zijn allemaal de gevolgen van het graafgedrag van de mollen.
 • Grondhoopjes. Zie je grondhoopjes rond bomen en struiken? Ook dan is dit een duidelijk teken van de aanwezigheid van mollen in je tuin. De mollen in je tuin zijn voortdurend aan het graven, waardoor er vanzelf grondhoopjes rond bomen en struiken ontstaan.
 • Compleet gangenstelsel. Je ziet het mogelijk niet direct met het blote oog, maar mollen zorgen voor een compleet gangenstelsel bij je onder de grond in de tuin. Dit complete gangenstelsel is van grote invloed op de staat van je tuin.
 • Schade aan je tuin. Wat te doen tegen mollen in de tuin? Zo snel mogelijk korte metten mee maken! De mollen zorgen namelijk, direct en indirect, voor schade aan je tuin. De grond gaat verzakken, de overkapping staat plots niet meer zo stevig of er ontstaat een compleet gat in de grond. Dit zijn stuk voor stuk voorbeelden van mogelijke schade in/aan je tuin.
Ook interessant:  Wat te doen tegen muizen in de tuin?

Wat zijn de verschillen tussen een mol en een woelrat?

Zie je nou in je tuin een mol of een woelrat? Dat is voor veel mensen dé vraag. Deze twee beestjes lijken nogal op elkaar, maar hebben toch een ander gedrag.

Het eerste verschil is het uiterlijk. Woelratten lijken veel op traditionele knaagdieren, terwijl mollen toch echt hun eigen, onderscheidende uiterlijk hebben. De mollen hebben bovendien een donkerdere vachtkleur dan de woelratten.

Het tweede verschil is het leefgebied. Een woelrat leeft het liefste in natte gebieden, terwijl een mol de voorkeur geeft aan een tuin of een open veld. Een mol komt nagenoeg nooit boven de grond, terwijl een woelrat dat juist wel doet.

Het derde verschil is de voeding. Woelratten eten onder meer gras, planten en wortels. Mollen eten daarentegen alleen insecten, wormen en larven.

Het laatste verschil is zichtbaar in het graafgedrag. De mollen geven de voorkeur aan het graven op een diepere diepte, terwijl de woelratten meer aan de bovenkant van de grond blijven.

Wat zijn de gevaren/gevolgen van mollen in de tuin?
Waarom is de vraag wat te doen tegen mollen in de tuin zo relevant? Dat heeft vooral met de mogelijke gevolgen van mollen in de tuin te maken. Als je niks tegen de mollen in je tuin doet, krijg je ontzettend last van de mollen. Dit kan zich op meerdere manieren uiten in je tuin.

Het gazon raakt beschadigd

Heb je last van mollen in je tuin? Dan zie/merk je dit overduidelijk aan het beschadigde gazon. Mollen brengen graag molshopen in het gazon aan, waardoor je gazon niet meer dat strakke biljartlaken van voorheen is. Nee, het gazon raakt echt significant beschadigd.

Kun je dit nog oplossen? Nou, dat ligt maar net aan het aantal molshopen. Gaat het om een paar molshopen? Dan kun je de molshopen nog wel wegscheppen en het oppervlakte opnieuw inzaaien. Zitten de molshopen echter over je gehele grasmat heen? Dan is het toch wel verstandig(er) om een geheel nieuwe grasmat aan te leggen.

Beschadiging van planten

Mollen zijn dus gek op het maken van molsholpen. Daarnaast zijn de mollen in staat om de planten in je tuin te beschadigen. Dit komt doordat de mollen – onbewust – de wortels van de planten beschadigen. Zij letten bij het graven van de gangen eigenlijk niet op de wortels van planten. Ze graven hier dus dwars doorheen, waardoor de conditie van de planten in je tuin snel achteruit gaat.

Beschadiging van je tuin

Wat te doen tegen mollen in de tuin? Je zou echt zo snel mogelijk in actie moeten komen om wat te doen tegen mollen in de tuin. Dit heeft simpelweg met de vele mogelijke beschadigingen in je tuin te maken. Mollen zorgen dus voor schade aan je gazon en planten, maar mogelijk ook nog aan de bestrating in je tuin.

Dit heeft puur met het gangenstelsel te maken. Dit gangenstelsel doet de bodem in je tuin verzwakken, waardoor de grond gaat verzakken. Dit kan grote gevolgen hebben, bijvoorbeeld voor de bestrating. Ook voor je meubelen en/of overkapping kan dit grote gevolgen hebben.

Meer onkruid in de tuin

Ervaar je last van mollen in de tuin? Dan kun je dit ook nog herkennen aan een wildgroei van onkruid in de tuin. Dit komt puur doordat de mollen voortdurend de grond omwoelen. Onkruid groeit het liefste in omgewoelde grond, waardoor de rekensom snel gemaakt is. Mollen herken je overduidelijk aan veel onkruid in de tuin.

Lees ook ons artikel ‘Wat te doen tegen klaver in gazon?

Ongemak & stress

Onder aan de streep zorgen mollen voor veel ongemak. Ze tasten je tuin aan, ze drijven je mogelijk tot het uiterste en je kunt je zorgen over de toekomst gaan maken. Dit kan zich zowel in ongemak als in stress uiten. Je zou je eigenlijk zo rustig mogelijk moeten houden, maar dat is vrij lastig.

Toch raden wij je aan om dat te proberen. Wat te doen tegen mollen in de tuin is deels om rustig te blijven en deels om in actie te komen. Dáár kun je dus het beste de bovenstaande middelen voor gebruiken.

Wat kan een professionele mollenbestrijder voor je doen?

We gaven het eerder in dit artikel al aan: het kan geen kwaad om een professionele mollenbestrijder in te schakelen. Een dergelijke bestrijder gaat, volgens een vast stappenplan, voor jou aan de slag. Hij voert hierbij de volgende stappen uit:

 • Inspectie van de tuin. De professionele mollenbestrijder voert eerst een inspectie in je tuin uit. Zo kijkt hij naar de plekken waar de molshopen zich bevinden en probeert hij een indruk te krijgen van het algehele mollenprobleem.
 • Identificatie. De professionele mollenbestrijder is in staat om het mollenprobleem in beeld te brengen. Dit doet hij/zij onder meer door het gangenstelsel goed in beeld te brengen. Hij kan hiervoor bijvoorbeeld van handige sondes gebruik maken.
 • Behandelplan. Weet de professionele mollenbestrijder alles dat hij moet weten? Dan gaat hij een behandelplan opstellen. In dit plan ligt de nadruk niet op het doden van de mollen, maar op het verjagen van de mollen.
 • Behandeling. Op basis van het behandelplan wordt de behandeling in gang gezet. Hiervoor kan de professionele mollenbestrijder grover geschut inzetten. Dat is wenselijk als je van een echt grote mollenplaag last hebt.
 • Nazorg. Nadat de professionele mollenbestrijder zijn werk heeft geleverd, biedt hij nog nazorg uit. Je wilt immers op termijn ook de aanwezigheid van mollen in je tuin voorkomen.

Kun je een mol chemisch bestrijden?

Ja, het is mogelijk om een mol chemisch te bestrijden. Maar, wij raden je dit ten koste van alles af. Het is simpelweg niet verstandig om mollen chemisch te bestrijden.

Waarom niet? Omdat de chemische middelen van grote invloed zijn op je gehele tuin. Deze middelen doden andere beesten, doden de plantjes in je tuin of tasten de bodem in je tuin aanzienlijk aan. Laat de chemische middelen daarom zo ver mogelijk links liggen.

Wat te doen tegen mollen onder kunstgras?

Mollen leven niet meer alleen onder normaal gras, maar ook onder kunstgras. Dit is uiteraard absoluut niet wenselijk, aangezien je beschadigd kunstgras moeilijk kunt herstellen. Je wilt daarom voorkomen dat de mollen iets tegen het kunstgras kunnen doen.

Ook interessant:  Wat te doen tegen vliegen in de kliko?

Dat begint eigenlijk al bij het aanleggen van het kunstgras. Idealiter leg je worteldoek of een speciaal mollennet onder het kunstgras. Dit zou je overigens sowieso moeten doen met het oog op het onkruid. Leg in ieder geval een barrière onder het kunstgras, zodat mollen zo min mogelijk schade aan het kunstgras aan kunnen richten.

Verder is het verstandig om – uit voorzorg – een ultrasone verjager bij het kunstgras te plaatsen. Zo’n verjager maakt een hoge pieptoon die door mensen niet gehoord wordt, maar door mollen juist wel. Deze hoge pieptoon is uiterst vervelend, waardoor de mollen ver uit de buurt van je kunstgrasmat blijven. Ideaal, niet waar?

Werkt keizerskroon tegen mollen in je tuin?

Her en der kun je lezen dat keizerskroon werkt tegen mollen in de tuin. Is dit een feit of is dit een fabel? Op basis van ons onderzoek kunnen wij stellen dat dit een feit is.

Met deze speciale plant hou je perfect de mollen uit je tuin. Even voor de goede orde: het gaat dus niet om het bier van het welbekende Duitse merk. Nee, het gaat om een speciale plant die een bepaalde geur met zich mee brengt. Deze geur wordt door mollen als vervelend ervaren, waardoor zij ver uit de buurt van deze plant blijven.

Wat te doen tegen mollen in de tuin? Voorkomen is beter dan genezen!

Wat te doen tegen mollen in de tuin? Het antwoord op die vraag mag inmiddels duidelijk zijn. Met de juiste middelen kun je zelf iets op de juiste manier doen tegen de mollen in je tuin.

Moet je dit doen? Dan loop je eigenlijk al één stap achter. Je wilt namelijk het liefste gewoon de mollen in je tuin helemaal voorkomen. Daar heb je meerdere mogelijkheden voor. Al deze mogelijkheden hebben wij in de vorm van wat te doen tegen mollen in de tuin tips voor je verzameld. Volg onderstaande tips op en voorkom hiermee de aanwezigheid van mollen in je tuin.

Wat te doen tegen mollen in de tuin tip 1: plaats barrières in de tuin

Wat je absoluut tegen mollen in de tuin moet doen, is het plaatsen van barrières. Het eerder genoemde mollennet is hier een goed voorbeeld van. Dit net heeft een hoge dichtheid, waardoor mollen hier absoluut niet doorheen kunnen komen.

Je kunt ook aan andere soorten barrières denken. Een ander goed voorbeeld is mollengaas. Dit is speciaal gaas dat je op ongeveer 60 centimeter diepte in je tuin in kunt vragen. Dit gaas houdt vervolgens de mollen ook tegen. Je hoeft hierdoor niet meer bang te zijn voor bijvoorbeeld molshopen in je tuin. Met de juiste barrières voorkom je gewoonweg de aanwezigheid van mollen in je tuin.

Wat te doen tegen mollen in de tuin tip 2: onderhoud je tuin goed

Wat te doen tegen mollen in de tuin? Wij raden je ook aan om je tuin goed te onderhouden. Ten eerste is het verstandig om de grond in je tuin goed te verzorgen, aangezien je je tuin daarmee minder interessant voor mollen maakt. Met het juiste tuinonderhoud blijft de conditie van de grond in je tuin goed. Het is hierdoor voor de mollen lastiger om in je tuin te graven.

Verder is het verstandig om je tuin regelmatig goed te checken. Merk je een molshoop op? Dan moet je echt direct in actie komen. Door deze molshoop direct te verwijderen – of door hier met een bladblazer in te blazen – kun je ergere schade in je tuin voorkomen.

Wat te doen tegen mollen in de tuin tip 3: kies voor grondverlichting

Mollen zijn nogal kieskeurige beestjes. Ze kiezen niet voor de eerste de beste tuin, maar gaan op zoek naar de beste tuin om in te kunnen graven. Hierbij gaat de voorkeur sowieso uit naar een donkere- en minder goed onderhouden tuin. Wij raden je daarom aan om in je tuin altijd voor grondverlichting te kiezen.

Zet je grondverlichting in je tuin? Dan wordt de grond in je tuin als het ware verlicht. Ook breng je een extra stevigheid in de grond aan, aangezien je de grondverlichting in de grond in moet bouwen. Dor dit tweedelige effect kun je hiermee prima mollen in je tuin voorkomen. Uiteraard moet je wel in de beste grondverlichting voor in je tuin kiezen:

Wat te doen tegen mollen in de tuin tip 4: kies voor een ultrasone verjager

Wat te doen tegen mollen in de tuin? Voorkomen is dus veel beter dan genezen. Om de aanwezigheid van mollen in je tuin te voorkomen, kun je voor onder meer een ultrasone verjager kiezen. Dit is een klein apparaatje dat een hoge pieptoon uitstraalt. Door deze hoge pieptoon hou je de molen perfect op afstand.

Hoor je deze hoge pieptoon zelf ook? Nee, waarschijnlijk niet. Onder meer honden en katten horen de pieptoon echter wel. Mocht je een huisdier hebben, is dit dus niet het beste middel om de mollen uit je tuin te houden.

Wat te doen tegen mollen in de tuin tip 5: stamp de grond goed aan

Wat te doen tegen mollen in de tuin? Je moet de grond in je tuin zo onaantrekkelijk mogelijk maken voor de mollen. Dit doe je met goed tuinonderhoud én door de grond in je tuin regelmatig aan te stampen.

Rijd je regelmatig met een wals over de grond in je tuin heen? Dan druk je de grond als het ware op elkaar, waardoor de grond nog sterker en steviger wordt. Dit maakt het voor de mollen bijzonder lastig om een gangenstelsel in de grond aan te brengen.

Je hebt dus een goede wals nodig. Rijd met deze wals regelmatig over de grond in je tuin heen en voorkom hiermee de aanwezigheid van mollen in je tuin:

Wat te doen tegen mollen in de tuin tip 6: zet de juiste planten in je tuin

Wat te doen tegen mollen in de tuin? Nou, het is ook nog verstandig om de juiste planten in je tuin te zetten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mollen niet zo gek zijn op bepaalde planten. Het gaat hierbij vooral om planten met een kenmerkende, stevige geur.

Goede voorbeelden hiervan zijn narcissen en goudsbloemen. Door deze planten in je tuin te zetten, maak je je tuin nog minder aantrekkelijk voor mollen. Ga je het voorkomen van mollen met alleen planten redden? Nee, je zou deze wat te doen tegen mollen in de tuin tip moeten combineren met de andere tips.

Wat te doen tegen mollen in de tuin tip 7: kom in actie

Tot slot adviseren wij je om zo snel mogelijk in actie komen. Je moet echt zo snel mogelijk wat doen tegen de mollen in de tuin, aangezien de gevolgen anders des te groter worden. Zoals uit dit artikel is gebleken, zijn de mollen in ieder geval tot grootse prestaties in staat. Althans; in hun geval dan. Voor jou lever het alleen maar ongemak en schade in je tuin op.

Wat te doen tegen mollen in de tuin? Ga met bovenstaande middelen én tips aan de slag. Lukt het bestrijden van de mollen in je nou niet helemaal? Schakel dan vooral een professionele mollenbestrijder in. Het klopt dat dit geld kost, maar je voorkomt hiermee wel ergere schade in je tuin. Erg belangrijk, aangezien je van ontzettend veel schade in je tuin last kunt krijgen.