Wat te doen tegen mos in de tuin?

Wat te doen tegen mos in de tuin? Het is één van de meest gestelde tuinvragen. Veel mensen storen zich namelijk aan het mos in de tuin. Ongeacht of het nou om mos of tegels of mos in het gazon gaat, is het voor veel mensen een doorn in het oog. Geldt dat ook voor jou? Dan is het verstandig om zo snel mogelijk iets aan het mos in de tuin te doen. Hoe je dat precies doet, vertellen wij je haarfijn in dit artikel. Neem onze tips door en maak je tuin snel vrij van mos!

Wat te doen tegen mos in de tuin? Dít heb je nodig!

Mosbestrijding in de tuin wordt door velen als een uitdaging gezien. Dat komt vooral doordat veel mensen niet weten hoe ze precies mos in de tuin moeten bestrijden. Dit weten wij gelukkig wel!

Door de jaren heen hebben wij veel met mos in onze tuinen te maken gehad. Dit was voor ons reden om op zoek naar een duurzame oplossing te gaan. Een oplossing die niet alleen voor de komende week werkt, maar ook voor de komende maanden. Zoals je mogelijk weet, is mos behoorlijk hardnekkig. Maar, met onderstaande hulpmiddelen neem je alsnog snel afscheid van mos in de tuin.

Hulpmiddel 1: gebruik een mosverwijderaar

Wat te doen tegen mos in de tuin? Je kunt ervoor kiezen om een mosverwijderaar te gebruiken. Zo kun je voor een speciale mosverwijderaar gazon kiezen; hiermee verwijder je snel en gemakkelijk al het mos uit het gazon.

Het is hierbij wel belangrijk om voor een duurzame mosverwijderaar te kiezen. Lang niet alle producten zijn op dit moment verstandig te gebruiken, mede doordat het in sommige gevallen om chemische bestrijdingsmiddelen gaat. Wij geven zelf de voorkeur aan natuurlijke- en bewezen mosverwijderaars. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze mosverwijderaars:

[content-egg-block template=offers_list groups=”1,2,3″]

Hulpmiddel 2: gebruik een voegenborstel of voegenkrabber

Stoor je je aan het mos tussen de tegels in je tuin? Dan ben je zeker niet de enige. De voegen tussen de tegels is voor mos een geliefde plek om te groeien. Als je hier niks aan doet, heeft het mos bovendien de mogelijkheid om óók over je tegels heen te groeien. Dat wil je uiteraard voorkomen.

Is het makkelijk om dit te voorkomen? Ja, op zich wel. Je moet hier echter wel enige moeite voor doen. Met een goede voegenborstel of voegenkrabber én een klein beetje inzet, verwijder je snel al het mos tussen de tegels.

Daarbij moet je wel voor een speciale voegenborstel of voegenkrabber gaan. Met onder meer onderstaande borstels en krabber verwijder je moeiteloos het mos uit de voegen tussen de tegels:

[content-egg-block template=offers_list groups=”4,5″]

Hulpmiddel 3: bemesting

Heb je vaak last van mos in bijvoorbeeld de aarde, de borders en het gazon in je tuin? Dan is het zaak om de grond beter te bemesten. Zodra er sprake van een te matige bemesting is, heeft mos alle mogelijkheid om naar hartenlust te groeien. Dat voorkom je door de grond goed te bemesten.

Je kunt bijvoorbeeld voor deze 2 soorten gazonmest kiezen:

[content-egg-block template=offers_list groups=”6,7″]

Hierbij komt op consequentie aan. Het is namelijk niet zo dat je na één keer bemesten nergens meer omkijken naar hebt. Nee, het is vooral ontzettend belangrijk dat je de grond goed blijft bemesten. Doe dit elke week, zodat mos geen enkele mogelijkheid heeft om goed te groeien.

Hulpmiddel 4: een beluchtingsmachine

Heb je last van veel mos in het gazon? Dan kun je dus kiezen voor een mosverwijderaar en/of voor bovenstaande gazonmest. Je kunt er echter ook voor kiezen om het gazon beter te beluchten.

Door regelmatig gaatjes in het gazon te prikken, verbeter je de luchtcirculatie. Dit zorgt ervoor dat de grassprietjes de strijd met mos aan gaan. Over het algemeen winnen de grassprietjes deze strijd, waardoor je een stuk minder last van mos in het gazon hebt.

Wat je hiervoor nodig hebt? Een goede beluchtingsmachine, ook wel een verticuteermachine genoemd. Overweeg bijvoorbeeld om gebruik te maken van één van deze verticuteermachines:

[content-egg-block template=offers_list groups=”8,9,10″]

Heb je nou echt veel last van mos in het gazon? Kijk dan ook vooral onderstaande video even. In deze video – van iets meer dan 1 minuut – vind je meer informatie over het gebruik van bovenstaande hulpmiddelen:

Wat te doen tegen mos in de tuin? Kijk goed naar de plek

Waar heb je precies last van mos in de tuin? Gaat het om mos in het gazon, mos in een border of mos tussen de tegels? De exacte plek van het mos kan bepalend zijn voor het te gebruiken hulpmiddel.

Mosbestrijding in gazon

Als er sprake van mos in het gazon is, heb je uit meerdere middelen de keuze. Je kunt voor een speciale mosverwijderaar gazon kiezen, maar dus ook voor een verticuteermachine. Wat wij in veel gevallen aanraden, is het volgende:

 • Kies voor een combinatie van hulpmiddelen. Als je écht iets tegen het mos in het gazon wilt doen, moet je voor een combinatie van hulpmiddelen gaan. Zo is het aan te raden om een goede mosverwijderaar gazon te gebruiken, maar óók om het gazon goed te verticuteren. Door regelmatig het gazon te beluchten, geef je gras meer ruimte om te groeien. Grote kans dat dit gras het mos verdringt.
 • Het is een langlopend proces. Als je las van mos in het gazon hebt, heb je hier niet eenmalig voor. De ervaring leert dat mos vaak een terugkerend soort onkruid is. Het advies is daarom om in de beste hulpmiddelen te investeren. Deze hulpmiddelen heb je immers op de lange termijn nodig.
 • Verdiep je in de verschillende soorten mos in gazon. Mogelijk wist je het al, maar er kunnen meerdere soorten mos in je gazon zitten. Ons advies is daarom om eerst even te kijken om wat voor soort mos het precies in jouw gazon gaat.

Lees ook ons artikel ‘Wat te doen tegen klaver in gazon?

Verschillende soorten mos in gazon

Er zijn verschillende soorten mos die kunnen voorkomen in gazons, vooral in gebieden met schaduw, vochtigheid en slechte bodemomstandigheden. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten mos die je in een gazon kunt tegenkomen:

 • Veenmos (Sphagnum spp.): Veenmos groeit vaak in vochtige omstandigheden en kan dichte matten vormen. Het houdt goed vocht vast en wordt vaak aangetroffen in moerassen en vochtige grasvelden.
 • Zilvermos (Bryum spp.): Zilvermos heeft een zilverachtige glans en vormt plukjes in het gazon. Het kan zich snel verspreiden en is vaak te vinden in vochtige en schaduwrijke gebieden.
 • Haarmos (Polytrichum spp.): Haarmos heeft kenmerkende rechtopstaande sporenkapsels en vormt dichte klonten. Het komt vaak voor in schaduwrijke en vochtige plekken.
 • Kussentjesmos (Leucobryum spp.): Kussentjesmos groeit in kleine, dichte kussentjes en wordt vaak aangetroffen in vochtige gebieden en op plaatsen met weinig concurrentie van andere planten.
 • Fijn mos (Mnium spp.): Fijn mos heeft delicate bladeren en groeit in zachte matten. Het gedijt in vochtige en schaduwrijke omstandigheden.
 • Pluimstaartmos (Atrichum spp.): Pluimstaartmos heeft opvallende, rechtopstaande sporenkapsels en vormt klonten. Het komt vaak voor in bossen en schaduwrijke grasvelden.
 • Levermos. Levermos is een algemene benaming voor meer dan 9000 soorten mos. Deze soorten mossen zijn veelal klein en groeien vooral op een stevige ondergrond.

Mos bestrijden tussen klinkers

Heb je last van mos tussen de klinkers in je tuin? Dan is het goed voor te stellen dat je hier de nodige last van hebt. Dit mos brengt namelijk 2 nadelige gevolgen met zich mee:

 • Mos tussen de klinkers is van grote invloed op de uitstraling van je tuin. Als er (veel) mos tussen de klinkers groeit, is dit duidelijk terug te zien. Aangezien de klinkers in je tuin een groot onderdeel vormen, is al dit mos van grote invloed op de uitstraling van je tuin. Dit is dan ook reden nummer 1 om snel het mos te bestrijden tussen de klinkers.
 • Mos kan ook op de tegels gaan groeien. Als er op dit moment sprake van mos tussen de klinkers is, is dit mogelijk volgende week anders. Het mos kan namelijk ook op de tegels gaan groeien. In dat geval valt het mos nóg beter op. Ook kunnen de tegels, door het mos, glad worden.
Ook interessant:  Wat te doen tegen heermoes?

Wil je graag het mos bestrijden tussen klinkers? Dan heb je hier een goede voegenborstel of voegenkrabber voor nodig. De meest geschikte voegenborstel en voegenkrabber vind je hierboven.

Mosbestrijding op bestrating

Mosbestrijding op bestrating

Mosbestrijding op bestrating is een kleine uitdaging. Je hebt veelal niet alleen met mos op de bestrating te maken, maar ook met mos tussen de tegels. Je moet daarom de nodige tijd uittrekken voor het verwijderen van al het mos op en tussen de tegels.

Voor het bestrijden van mos op de bestrating heb je meerdere opties:

 • Borstel of schraap het mos los. Je kunt er voor kiezen om het mos van de tegels handmatig af te halen. Hier heb je dus een goede onkruidborstel voor nodig.
 • Gebruik een hogedrukreiniger. Het is ook mogelijk om het mos van de tegels te verwijderen met een hogedrukreiniger. Kies je hiervoor? Pas dan de werkdruk van de hogedrukreiniger aan. En hou de spuit van de reiniger op enige afstand van de tegels. Mocht je dit niet doen, is de kans groot dat de tegels beschadigd raken.
 • Maak gebruik van een mosverwijderaar. Eerder in dit artikel heb je al kennis kunnen maken met verschillende mosverwijderaars. Met die middelen is het ook mogelijk om het mos op de tegels te verwijderen.

Mos op tegels bestrijden is al met al een leuke klus voor op de korte termijn. Nadat je al het mos op de tegels verwijderd hebt, geniet je van een nóg fraaiere tuin. Beloofd!

Mos in plantenbak bestrijden

Heb je last van mos in een plantenbak? Ook dit staat uiterst onverzorgd. Met name als je veel waarde aan de uitstraling van je tuin hecht, wil je zo snel mogelijk iets aan het mos in de plantenbak doen.

Maar, hoe kun je nou mos in de plantenbak bestrijden? Je gebruikt hier het beste een onkruidverwijderaar voor. Met een onkruidverwijderaar – en wat handmatig werk – verwijder je relatief eenvoudig al het mos in de plantenbak. Gebruik bij voorkeur één van deze mosverwijderaars:

[content-egg-block template=offers_list groups=”1,2″]

Mos bestrijden in border

Wil je de mos bestrijden in een border? Ook dan heb je een goede mosverwijderaar voor nodig. Het lastige van een border is dat je veelal relatief weinig ruimte hebt. Je kunt hierdoor geen voegenborstel of onkruidborstel gebruiken. Het gebruikmaken van een hogedrukreiniger is in de meeste gevallen eveneens niet mogelijk.

Gelukkig kun je met een goede mosverwijderaar alsnog het mos bestrijden in een border. Neem hier goed de tijd voor én kies voor één van de beste mosverwijderaars. Met veel geschikte mosverwijderaars heb je reeds in dit artikel kennis kunnen maken.

Wat te doen tegen mos in de tuin? Zoals uit bovenstaande hulpmiddelen blijkt, heb je hier meer dan voldoende mogelijkheden voor. Kijk daarom eerst goed naar de exacte plek van het mos in je tuin. Gaat het om mos in het gazon? Dan moet je je de vraag ‘wat te doen tegen mos in gazon’ stellen. Het antwoord op die vraag is echter hetzelfde: kom zo snel mogelijk in actie én gebruik de bovenstaande hulpmiddelen.

Wat te doen tegen mos in de tuin? Ga op zoek naar de oorzaak

Wat te doen tegen mos in de tuin Ga op zoek naar de oorzaak

Wat is de mos in gazon oorzaak? En wat is de mos in de tuin oorzaak? Voordat je iets tegen mos in de tuin kunt doen, moet je goed op zoek naar de oorzaak gaan. In veel gevallen is de oorzaak van mos in de tuin een combinatie van verschillende factoren:

Mos groeit vaak in gebieden waar de omstandigheden niet ideaal zijn voor gras en andere planten. Verschillende factoren kunnen bijdragen aan de groei van mos in de tuin:

 • Schaduw: Mos gedijt goed in schaduwrijke gebieden waar gras en andere planten moeite hebben om te groeien. Overhangende bomen, struiken of gebouwen kunnen schaduw creëren en de groei van gras belemmeren, waardoor mos de kans krijgt om te groeien.
 • Slechte drainage: Gebieden met slechte waterafvoer kunnen water ophopen, wat gunstig is voor mosgroei. Vochtige omstandigheden creëren een ideale omgeving voor mos.
 • Slechte bodemkwaliteit: Mos kan gedijen in bodems met lage voedingsstoffen, zure pH-waarden of compacte structuren. Gras en andere planten hebben mogelijk moeite om te groeien in dergelijke bodems, waardoor mos de overhand kan krijgen.
 • Lage luchtcirculatie: Gebrek aan luchtcirculatie kan bijdragen aan het behoud van vochtige omstandigheden die gunstig zijn voor mosgroei. Dit kan vooral een probleem zijn in dichtbegroeide en afgesloten gebieden.
 • Verwaarloosd gazon: Een gazon dat niet goed wordt onderhouden, kan zwak worden, waardoor mos de kans krijgt om te groeien. Dit kan het gevolg zijn van onvoldoende maaien, gebrek aan bemesting en andere verzorgingspraktijken.
 • Slechte beluchting: Onvoldoende beluchting van de bodem kan de groei van gras belemmeren en gunstige omstandigheden creëren voor mos.
 • Klimaat en vochtigheid: Klimaat en vochtigheidsniveaus spelen ook een rol. Vooral in vochtige en regenachtige klimaten kan mos gedijen.
 • Beschadigde grasmat: Gras dat beschadigd is door ziekten, plagen of stress kan zwakker worden, waardoor mos de kans krijgt om te groeien.

Met andere woorden: mos kan op meerdere manieren ontstaan. Dit maakt het des te lastiger om concreet de vinger op de zere plek te leggen. Wat echter veel belangrijker is, is het antwoord op de vraag ‘wat te doen tegen mos in de tuin’. Met behulp van bovenstaande antwoorden & hulpmiddelen kun je direct iets tegen het mos in de tuin doen.

Wat zijn de nadelen van mos in de tuin?

Wat te doen tegen mos in de tuin? Heb je enig idee waarom deze vraag zó vaak in ons land gesteld wordt? De reden hiervoor is duidelijk: in heel veel tuinen heeft mos alle mogelijkheid om te groeien. Het is één van de meest voorkomende soorten onkruid in de Nederlandse tuinen.

De vraag ‘wat te doen tegen mos in de tuin’ is om nóg een reden relevant. Het is namelijk een feit dat mos in de tuin enkele nadelen met zich mee brengt.

Eén van de nadelen van mos in de tuin is de uitstraling. Liggen alle tegels in je tuin vol met mos? Dan zie je de tegels als het ware niet meer. Wat je wel zit, is ongeordend en ietwat verwilderd mos. Om de uitstraling van je tuin tiptop in orde te brengen, is het verstandig om zo snel mogelijk het mos in je tuin te verwijderen.

Een ander nadeel is in de veiligheid terug te vinden. Als je veel last van mos in de tuin hebt, kan je last van extreme gladheid krijgen. Normaal gesproken worden tegels niet al te glad van regen. Dat is echter een ander verhaal als er veel mos op de tegels ligt. Dit mos vormt een extra gladde tussenlaag, waardoor je lelijk ten val in je tuin kunt komen. Dát voorkom je door tijdig de mos in je tuin te verwijderen.

Verder zorgt mos ook nog voor verstikking van het gras. Indien er sprake van veel mos in het gazon is, heeft het gras zelf geen ruimte meer om te groeien. Het wordt als het ware verstikt, waardoor je grasmat mogelijk al snel geel oogt. Ondertussen zie je ook nog al het mos tussen de grassprietjes zitten: dit komt de algehele uitstraling uiteraard niet ten goede.

Tot slot is het goed om te weten dat mos de concurrentie met andere planten aangaat. Overmatig mos in de tuin kan concurreren met andere planten, inclusief het gras, om voedingsstoffen, water en ruimte. Dit kan de groei van gewenste planten belemmeren en ervoor zorgen dat ze minder goed gedijen.

Voldoende reden dus om op zoek te gaan naar het beste hulpmiddel tegen mos in de tuin. Dankzij dit artikel, wat te doen tegen mos in de tuin, weet je gelukkig precies wat je moet doen.

Hoe herken je mos in de tuin?

Wat te doen tegen mos in de tuin? Voordat je hier iets tegen kunt doen, moet je goed het mos in de tuin zien te herkennen. Dat is gelukkig geen hogere wiskunde. Je kunt mos in de tuin namelijk op meerdere manieren herkennen c.q. signaleren:

 • Zachte, dichte matten: Mos vormt vaak zachte, dichte matten op de grond, bestrating, of zelfs op de stammen van bomen en struiken. Deze matten kunnen variëren in kleur, van groen tot geelachtig groen of zelfs bruin.
 • Geen bloemen of zaden: In tegenstelling tot veel andere planten, heeft mos geen bloemen of zaden. Als je een dichte vegetatie zonder duidelijke bloeiende structuren opmerkt, zou het mos kunnen zijn.
 • Laagblijvend: Mossen zijn over het algemeen laagblijvende planten en groeien dicht bij de grond. Ze hebben geen echte wortels, stelen of bladeren zoals bij traditionele planten.
 • Vochtige omstandigheden: Mossen gedijen goed in vochtige omstandigheden, dus als je plekken in je tuin hebt die vaak vochtig blijven, kunnen dit ideale groeiplekken zijn voor mos.
 • Schaduwrijke gebieden: Mos groeit vaak in schaduwrijke gebieden waar gras en andere planten moeilijk kunnen groeien. Onder bomen, langs muren of in andere plekken met weinig zonlicht kunnen mossen gedijen.
 • Zure bodems: Mossen kunnen zich goed ontwikkelen in zure bodems met lage pH-waarden. Als je bodem van nature zuur is, kan dit gunstig zijn voor mosgroei.
 • Langzame groei van gras: Als je gras in bepaalde gebieden van je gazon langzaam groeit of niet goed gedijt, kan dit een teken zijn dat mos zich begint te vestigen.
 • Zachte textuur: Als je een plantachtige groei ziet met een zachte textuur, vergelijkbaar met de aanraking van een spons, is de kans groot dat dit mos is.
Ook interessant:  Wat te doen tegen naaktslakken?

Kun je mos in het gazon ecologisch bestrijden?

Kun je mos in het gazon ecologisch bestrijden

Ja, je kunt mos in het gazon op een ecologische manier bestrijden zonder gebruik te maken van chemische middelen. Hier zijn enkele ecologische benaderingen om mosgroei in je gazon te verminderen:

 • Verbeter de bodem: Mos gedijt in arme, zure bodems. Test de pH-waarde van de bodem en voeg indien nodig kalk toe om de pH-waarde te verhogen en de bodem minder zuur te maken. Zorg ook voor regelmatige bemesting met organische meststoffen om de bodemkwaliteit te verbeteren.
 • Beluchting: Regelmatig beluchten van het gazon helpt bij het verbeteren van de luchtcirculatie in de bodem en zorgt ervoor dat water gemakkelijker kan weglopen. Dit kan helpen om vochtige omstandigheden te verminderen die gunstig zijn voor mosgroei.
 • Verbeter de drainage: Zorg ervoor dat er geen waterophoping is in delen van het gazon. Verbeter de drainage door hellingen aan te passen en overtollig water af te voeren.
 • Graszaad en graszoden: Overweeg het zaai of opnieuw zaaien van delen van het gazon met grassoorten die goed groeien in jouw regio en in de omstandigheden van je gazon.
 • Maaihoogte: Maai het gras op de juiste hoogte, afhankelijk van de grassoort. Een gezonde en dichte grasmat verdringt mosgroei.
 • Luchtcirculatie: Snoei bomen en struiken om meer zonlicht en luchtcirculatie op het gazon toe te laten. Mossen gedijen vaak in schaduwrijke, vochtige gebieden.
 • Gebruik van zand: Strooi een dunne laag scherp zand op het gazon om de beluchting en drainage te verbeteren. Het zand helpt ook om de groei van mos te belemmeren.
 • Mulch en organisch materiaal: Breng een dunne laag organisch materiaal aan, zoals compost of goed verteerde mest, om de bodemstructuur te verbeteren. Dit kan de groei van het gras bevorderen en mosgroei verminderen.
 • Mos schrapen: Handmatig schrapen of borstelen van het mos kan tijdelijk helpen om het te verwijderen. Combineer dit met andere ecologische maatregelen om mosgroei te verminderen.
 • Voorkom over bewatering: Geef je gazon alleen water als dat nodig is en zorg ervoor dat het water diep doordringt in de grond. Over bewatering kan vochtige omstandigheden bevorderen die gunstig zijn voor mosgroei.

Bestaat er een sproeistof tegen mos in het gazon?

Heb je last van veel mos in de tuin en/of je gazon? Dan wil je ongetwijfeld gebruik maken van het beste en meest eenvoudige te gebruiken hulpmiddel. Mogelijk vraag je je daarom af of er een sproeistof tegen mos in het gazon bestaat. Nou, dat is inderdaad het geval!

Je kunt bijvoorbeeld voor deze sproeistof tegen mos in het gazon kiezen:

[content-egg-block template=offers_list groups=”1″]

Mos uit tuin verwijderen: wat je verder nog moet weten

Wil je graag het mos verwijderen uit je tuin? Je hebt groot gelijk. Mos staat niet alleen lelijk in je tuin, maar kan ook nog voor gladheid zorgen. Bovendien kan mos zich ontzettend snel verspreiden in je tuin. Het is daarom belangrijk om mos snel en vakkundig in je tuin te bestrijden. Dat kun je bijvoorbeeld met onderstaande tips doen.

Dit zijn enkele aanvullende tips en informatie die je moet weten bij het verwijderen van mos uit je tuin:

 1. Geduld is vereist: Het verwijderen van mos en het herstellen van een gezonde grasmat kan wat tijd kosten. Verwacht niet directe resultaten, vooral als het mos zich al goed heeft kunnen vestigen.
 2. Voorkomen is beter dan genezen: Naast het verwijderen van bestaand mos, is het belangrijk om te werken aan het voorkomen van toekomstige groei. Verbetering van de omstandigheden voor grasgroei, zoals beluchting, bemesting en verbeterde drainage, kan de kans op mos verminderen.
 3. Juiste grassoorten: Kies grassoorten die geschikt zijn voor jouw klimaat en bodemtype. Sterke grasmat is minder vatbaar voor mosgroei.
 4. Seizoen afhankelijkheid: Het succes van mosbestrijding kan variëren afhankelijk van het seizoen. Zorg voor consistente inspanningen over meerdere seizoenen.
 5. Milieuvriendelijke benaderingen: Kies altijd voor milieuvriendelijke benaderingen om mos te bestrijden. Vermijd chemische pesticiden en herbiciden, omdat deze schadelijk kunnen zijn voor het milieu, andere planten en dieren.
 6. Bladeren en organisch materiaal: Verwijder regelmatig bladeren, takken en ander organisch materiaal uit je tuin. Dit kan voorkomen dat vochtige plekken ontstaan waar mos kan groeien.
 7. Goede maaimethoden: Maai het gras regelmatig en houd de maaimessen scherp. Maai niet te kort, omdat kort gras de groei van mos kan bevorderen.
 8. Bodemtest: Laat een bodemtest uitvoeren om inzicht te krijgen in de pH-waarde en andere eigenschappen van de bodem. Dit kan je helpen om de juiste aanpassingen te maken.
 9. Tuinontwerp: Overweeg om tuinpaden, bestrating en andere elementen te herzien als ze schaduw creëren en vocht vasthouden, wat gunstig is voor mosgroei.
 10. Natuurlijke concurrentie: Zorg voor een gezonde en dichte grasmat, omdat gezond gras beter concurreert met mos en het de groei ervan belemmert.

Wat te doen tegen mos in de tuin? Onze conclusie

Wat te doen tegen mos in de tuin? Het is allereerst verstandig om goed naar de exacte plek van het mos te gaan. Vervolgens is het zaak om voor één van de juiste hulpmiddelen te kiezen. Deze hulpmiddelen sommen we tot slot even voor je op.

Wat te doen tegen mos in de tuin middel 1: Mosverwijderaar

Het is aan te raden om gebruik te maken van een mosverwijderaar. Met een goede mosverwijderaar verwijder je niet alleen het mos, maar ook de bijbehorende wortels. Je voorkomt hiermee dat het mos spoedig weer aangroeit in je tuin.

[content-egg-block template=offers_list groups=”1,2,3″]

Wat te doen tegen mos in de tuin middel 2: Voegenborstel of voegenkrabber

Stoor je je aan het mos tussen de tegels in je tuin? Dan heb je een goede voegenborstel of voegenkrabber nodig. Met een dergelijke borstel of krabber haal je moeiteloos al het mos tussen de tegels vandaan. Dit staat niet alleen een stuk fraaier, maar je voorkomt hier ook nog mee dat het mos verder over de tegels heen groeit.

[content-egg-block template=offers_list groups=”6,7″]

Wat te doen tegen mos in de tuin middel 3: Bemesting

Het is ook verstandig om je tuin – en het gazon – regelmatig goed te bemesten. Des te rijker de bodem aan mest en voedingsstoffen is, des te lastiger het mos in de tuin het heeft. Maak dus snel gebruik van één van deze meststoffen voor in de tuin:

[content-egg-block template=offers_list groups=”1″]

Wat te doen tegen mos in de tuin middel 4: Verticuteermachine

Tot slot is het ook verstandig om gebruik van een verticuteermachine te maken. Dit is eigenlijk het antwoord op de vraag ‘wat te doen tegen mos in gazon?’. Met een verticuteermachine verwijder je ten eerste het meeste van het mos uit het gazon. Ten tweede zorgt de machine voor gaatjes in het gazon. Dit stelt het gras in staat om beter, sneller en sterker aan te groeien. Het gras verdringt hierdoor snel het mos in het gazon. Koop daarom direct één van deze verticuteermachines:

[content-egg-block template=offers_list groups=”8,9,10″]