Wat te doen tegen muggen in de tuin?

Je hoort het elk jaar weer: veel mensen hebben veel last van muggen. Dit is zowel in het huis als buiten het huis het geval. Ervaar je zelf ook veel overlast van de muggen in je tuin? Dan zou je idealiter wat moeten doen tegen de muggen. Maar, wat kun je nou precies doen tegen muggen? Wat te doen tegen muggen in de tuin, lees je in dít artikel. Wij laten je graag kennismaken met de beste hulpmiddelen en voorzien je van de beste tips. Daarmee neem je absoluut snel afscheid van de vervelende muggen in de tuin!

Wat te doen tegen muggen in de tuin? Dít heb je nodig!

Heb je last van muggen in de tuin? Ons advies is dan vooral om in actie te komen. Ga je vooral niet irriteren aan de muggen, maar ga gericht op zoek naar een mogelijke oplossing. Daar helpen wij je graag een handje bij. Voor de overlast van muggen in de tuin hebben wij de beste hulpmiddelen geselecteerd. De onderstaande middelen vormen gewoonweg het antwoord op de vraag ‘wat te doen tegen muggen in de tuin?’.

Middel 1: muggenwerende planten

Wat te doen tegen muggen in de tuin? Simpel! Kies voor muggenwerende planten in je tuin. Dit zijn planten die een speciale geur hebben waar de muggen alles behalve dol op zijn.

Goede voorbeelden hiervan zijn onder meer kattenkruid, lavendel en rozemarijn. Zet bijvoorbeeld de volgende planten in je tuin:

[content-egg-block template=offers_list groups=”1,2,3″]

Maakt het ook nog uit waar je deze muggenwerende planten zet? Ja, zeker. Zet ze idealiter zo dicht mogelijk in de buurt van het terras. Het terras is immers de plek waar je – waarschijnlijk – de meeste last van de muggen ervaart. Zet de muggenwerende planten daarom in de buurt van het terras en hou daarmee de muggen perfect op afstand. Wat te doen tegen muggen in de tuin? Muggenwerende planten!

Middel 2: muggenspray

Heb je echt veel last van de muggen in je tuin? Dan is het dus aan te raden om muggenwerende planten in je tuin neer te zetten. Wat óók een aanrader is, is om voor een muggenspray te kiezen. Met een muggenspray hou je de muggen namelijk ook perfect op afstand.

Waar je deze muggenspray op kunt spuiten? Bijvoorbeeld op je tuinmeubelen, op een muurtje in de tuin bij je terras of op een andere oppervlakte. Je kunt de spray ook ‘gewoon in de lucht’ spuiten. De spray bevat een vervelende stof/geur waar muggen absoluut niet dol op zijn. Het gevolg is dan ook dat de muggen op een forse afstand blijven van de spray. En daarmee op een forse afstand van jou:

[content-egg-block template=offers_list groups=”4,5″]

Middel 3: lavendel geurblokjes

Wat te doen tegen muggen in de tuin? Met geur werken. Dat is eigenlijk het beste dat je kunt doen. Een grote kolonie van mieren kun je nooit in je eentje bestrijden, maar je kunt ze wel perfect op afstand houden. Daar heb je bepaalde geuren voor nodig.

Eén van deze geuren is lavendel. Dit heeft een nogal sterke en indringende geur, waarmee je muggen perfect op afstand kunt houden. Dat is dan ook reden nummer 1 waarom wij je eerder al op een lavendel plant hebben gewezen. Graag wijzen wij je ook nog op de lavendel geurblokjes.

Leg deze geurblokjes bijvoorbeeld op je loungeset of op je eettafel. De muggen ruiken deze blokjes al van ver en gaan daarom op zoek naar een andere plek. Je houdt dus ook met de lavendel geurblokjes de muggen perfect op afstand:

[content-egg-block template=offers_list groups=”6″]

Middel 4: wierook stokjes

Kun je zelf zo genieten van de geur van wierook? Dan is dit mogelijk het beste middel op de antwoord wat te doen tegen muggen in de tuin. Wierook stokjes brengen een nogal specifieke geur met zich mee. Hier moet je maar net van houden. Wie hier niet van houden, zijn in ieder geval muggen. De muggen blijven het liefste zo ver mogelijk uit de buurt van de wierook stokjes.

Het is daarom verstandig om wierook stokjes op je terras neer te zetten. Deze stokjes stralen een vervelende geur uit, waardoor je de muggen op afstand houdt. Ondertussen geniet je zelf ook nog van de aangename geur van wierook. Dat is althans het geval als je van de geur van wierook houdt.

[content-egg-block template=offers_list groups=”7,8,9″]

Middel 5: ventilator

Wat te doen tegen muggen in de tuin? Het antwoord op deze vraag is van meerdere factoren afhankelijk. Zo moet je even goed kijken wáár je in je tuin precies last van muggen hebt. Als dat duidelijk is, kun je de juiste keuze tussen deze verschillende hulpmiddelen maken.

Heb je last van muggen onder de overkapping? Dan is de aanschaf van een goede ventilator aan te raden. Je geniet hiermee van een aangename verkoeling en van sterke windvlagen. Juist deze sterke windvlagen houden de zoemende insecten op een (forse) afstand.

[content-egg-block template=offers_list groups=”10,11,12″]

Middel 6: muggenlamp

Wat te doen tegen muggen in de tuin? Je kunt er ook voor kiezen om een zogeheten muggenlamp in je tuin neer te zetten. Dit is niet per sé de beste keuze, aangezien de werking van zo’n lamp nooit wetenschappelijk bewezen is.

Toch willen wij je graag op dit hulpmiddel wijzen. Dit komt vooral doordat veel mensen reeds goede ervaringen met een muggenlamp in hun tuin hebben. Zij geven aan dat ze met een muggenlamp van twee voordelen genieten:

 • De muggen worden op afstand gehouden
 • De muggen worden gedood door de muggenlamp. Het is namelijk zo dat de muggen de lamp invliegen en hier vervolgens niet meer uit kunnen. Op die manier neem je snel afscheid van een (grote) plaag van muggen in je tuin

Overweeg daarom eens de volgende soorten muggenlampen:

[content-egg-block template=offers_list groups=”13,14″]

Middel 7: vuurkorf

Met onder meer geur kun je muggen perfect op afstand houden. Waar je dat óók mee kunt doen, is met rook. Rook heeft namelijk een afwerend effect op muggen. Het is hierom aan te raden om een vuurkorf in je tuin aan te zetten. En deze korf lekker tot ontbranding te brengen.

Doordat er veel rook ontstaat, hou je hiermee muggen perfect op afstand. Met zo’n vuurkorf geniet je bovendien van een hoop andere voordelen. Zo is het super gezellig om aan zo’n vuurkorf te zitten. Je kunt bovendien lekkere marshmallows maken, je geniet van het knisperende geluid én je hoeft het nooit meer koud te hebben. Voldoende reden dus om voor één van deze vuurkorven te kiezen:

[content-egg-block template=offers_list groups=”15,16,17″]

Wat te doen tegen muggen in de tuin: ga op zoek naar de oorzaak

Wat te doen tegen muggen in de tuin? Het antwoord op die vraag hebben wij je hierboven gegeven. Wat echter ook belangrijk is, is om naar de oorzaak van muggen in de tuin te kijken. Waar komen de muggen precies vandaan? En waarom komen de muggen juist naar jóuw tuin toe?

Hier zijn meerdere mogelijke oorzaken voor:

 • Muggen komen graag op stilstaand water af. Is er in jouw tuin sprake van (veel) stilstaand water? Dan is dat exact hetgeen waar de muggen gek op zijn. Het is daarom belangrijk om stilstaand water in je tuin te voorkomen, waarover we je later nog meer vertellen.
 • Muggen komen op ademgeur van mensen af. Wist je dat muggen helemaal niet op licht afkomen? Nee, dat is een fabeltje. In plaats daarvan komen muggen af op de ademgeur van mensen. Indien je met een grotere groep mensen in je tuin zit, is de kans hierdoor groter dat je last krijgt van muggen in de tuin. Een plus een is simpelweg twee in dit geval.
 • Muggen komen graag op voedselbronnen af. Is er veel stilstaand water in je tuin? Dan krijg je vanzelf last van muggen. De muggen zijn echter niet alleen dol op water, maar ook op verschillende voedselbronnen. Heb je bijvoorbeeld veel nectar planten in je tuin staan? Dan krijg je vanzelf last van muggen in je tuin. Dit geldt overigens ook voor andere soorten bloeiende planten, struiken en bloemen. Zodra de fauna in je tuin tot bloei komt, is de kans op muggen simpelweg een stuk groter.
 • Het weer speelt een belangrijke rol. Tevens speelt het weer een belangrijke rol bij de aanwezigheid van muggen in de tuin. Is er sprake van warm en vochtig weer? Dan heb je het meeste last van muggen in de tuin. Juist in de zomerperiode klagen daarom veel mensen over muggen in hun tuin. Door het veranderende weerbeeld, ook in ons land, gaat dit mogelijk in de komende periode veranderen. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat we in de komende periode óók buiten de zomermaanden veel last van muggen in de tuin gaan krijgen.
Ook interessant:  Wat te doen tegen heermoes?

Gaat het altijd om één van deze redenen? Ja, in principe wel. Wat wij echter ook opgemerkt hebben, is dat het om een combinatie van redenen kan gaan. Zo kan stilstaand water perfect samen gaan met het warme en vochtige weer. Indien er sprake van meerdere van deze redenen is, kun je de klok er gelijk op stellen dat je last gaat krijgen van muggen in de tuin. Gelukkig weet je nu wat te doen tegen muggen in de tuin!

Wat is het nadeel van muggen in de tuin?

Wat is het nadeel van muggen in de tuin

Is de vraag wat te doen tegen muggen in de tuin relevant? Ja, dat is zonder enige twijfel zo. Dat komt vooral doordat de muggen van grote invloed zijn op je tuin. In onze ogen brengen muggen talloze nadelen met zich mee.

Het eerste nadeel is terug te vinden in het comfort en plezier dat je in je tuin ervaart. Indien je geen last van muggen hebt, is het op en top genieten. Je geniet van je fraaie tuin, van je tuinmeubelen en van het gezelschap om je heen. Krijg je echter last van muggen in de tuin? Dan ben je mogelijk voornamelijk met de vervelende muggen bezig. Dat gaat dan oprecht ten koste van het comfort en plezier dat je in je tuin ervaart.

Het tweede nadeel is terug te vinden in de mogelijke beten. Word je in je tuin lek gestoken door vele muggen? Dan gaat dit absoluut ten koste van het comfort en plezier. Je kunt ook nog eens last krijgen van de muggenbeten. Zo kun je dikke rode plekken krijgen, kun je veel jeuk ervaren en kun je zelfs een allergische reactie krijgen.

Het derde nadeel is terug te vinden in het ongemak. Nodig je bijvoorbeeld meerdere mensen uit voor een barbecue in je tuin? En heb je last van heel muggen in je tuin? Dan brengt dit veel ongemak met zich mee. Voor je genodigden, maar ook voor jou. Jij vindt het immers erg vervelend dat jouw gasten gestoord worden door de vervelende muggen in de tuin.

Het vierde nadeel is terug te vinden in de mogelijke schade aan planten. Om zich te voeden, hebben muggen namelijk plantensappen nodig. Deze sappen krijgen ze door kleine gaatjes in de bladeren van de planten te maken. Mocht de plant al een iets mindere conditie hebben, kan dit het laatste zetje zijn. De kleine muggen in de tuin kunnen grote schade aanrichten aan de vegetatie in je tuin.

Tot slot heb je ook nog met het vervelende zoemgeluid te maken. Lig je heerlijk op je loungeset in de bank en heb je last van muggen in de tuin? Dan hoor je niks anders dan dit zoemende geluid. Hele grote kans dat je hierdoor onrustig wordt en minder geniet van het moment. Erg zonde.

Waar bevinden muggen zich graag in de tuin?

De vraag wat te doen tegen muggen in de tuin is dus erg relevant. Dit heeft met het mogelijke ongemak te maken, maar óók met de uitdaging. De uitdaging om de muggen in je tuin op de juiste manier te bestrijden.

Deze uitdaging heeft met name met de veelzijdigheid te maken. Ten eerste moet je het opnemen tegen héél veel muggen. Het is goed mogelijk dat je ontzettend veel kleine muggen in de tuin hebt, waardoor het lastig is om hier de strijd mee aan te gaan. Ten tweede is het zo dat de muggen zich op meerdere plekken in je tuin op kunnen houden. De meest voorkomende plekken bespreken we graag hieronder.

Muggen in regenton

Het is goed mogelijk dat je last krijgt van regenton muggen. Indien je een regenton in je tuin hebt, is er waarschijnlijk sprake van stilstaand water. En juist daar zijn de muggen gek op.

Wil je de muggen verjagen in je tuin? Dan zou je dus mogelijk afscheid van je regenton moeten nemen. Muggen zijn gek op de regenton en bevinden zich hier maar al te graag van in de buurt.

Een andere optie is om de regenton ver bij je terras vandaan te zetten. Je lokt hiermee de muggen naar de regenton toe, waardoor je op je terras een stuk minder last van de muggen hebt.

Kortom: wil je muggen weghouden uit je tuin? Overweeg dan om je regenton weg te doen. Wil je de muggen verjagen van je terras? Zet de regenton dan op een andere plek in je tuin neer, zover mogelijk bij het terras vandaan. Wil je muggen in de regenton bestrijden? Voorkom dan simpelweg dat er sprake is van stilstaand water in de regenton.

Minivijver muggen

Heb je last van muggen bij een minivijver in je tuin? Of heb je een grote vijver in je tuin waarbij je last van muggen hebt? Het is vrij lastig om hier iets aan te doen. Een kenmerk van zo’n vijver is immers dat er stilstaand water in de vijver ligt. Je kunt hierdoor moeilijk de muggen uit je tuin weren.

Wat je wel kunt doen, is tactisch nadenken over de plaatsing van de vijver. Wil je per sé een vijver in je tuin hebben? Leg de vijver dan zo ver mogelijk bij het terras vandaan. Daardoor heb je een stuk minder last van de vijver muggen.

Weet je wat ook nog kan helpen tegen de vijver muggen? Een fontein in de vijver neerzetten. Door zo’n fontein breng je het water in beweging, waardoor je minder snel last hebt van de vervelende vijver muggen. Wij hebben alvast een paar geschikte fonteinen voor je verzameld:

[content-egg-block template=offers_list groups=”18,19,20″]

Muggen op het terras

Heb je last van muggen op het terras? Dan wil je eigenlijk maar één ding doen: de muggen weghouden van het terras. Daar heb je gelukkig meerdere mogelijkheden voor, zoals het neerzetten van een ventilator op het terras.

Wat je ook zou moeten doen, is de onderstaande tips op te volgen. Met de onderstaande wat te doen tegen muggen in de tuin tips voorkom je simpelweg de aanwezigheid van veel muggen in de tuin. En daardoor heb je dus een stuk minder last van muggen op het terras.

Wat te doen tegen muggen in de tuin? Voorkomen is beter dan genezen. Daar komen we graag verderop in dit artikel nader op terug.

Verschillende soorten muggen in de tuin

Verschillende soorten muggen in de tuin

Heb je last van muggen in je tuin? Dan is het zaak om eerst te kijken naar het soort mug. Je kunt in je tuin namelijk last hebben van verschillende soorten muggen:

 • Dansen muggen (Chironomidae): Dansende muggen, ook wel bekend als niet-bijtende muggen, lijken op gewone muggen, maar ze bijten niet. Ze worden vaak aangetroffen in grote zwermen in de buurt van water, zoals vijvers, meren en moerassen, omdat hun larven in water leven. Dansende muggen zijn vooral actief bij zonsondergang en ’s nachts, en ze worden vaak aangetrokken door licht. Ze kunnen als hinderlijk worden ervaren vanwege hun grote aantallen, maar ze vormen meestal geen gezondheidsrisico omdat ze niet bijten.
 • Huis- of kamermuggen (Culex spp.): Huis- of kamermuggen zijn de meest voorkomende muggensoorten die bijten. Ze broeden in stilstaand water zoals regentonnen, verstopte regenpijpen en vijvers. Deze muggen kunnen ziekten overdragen, waaronder West-Nijlvirus en sommige vormen van encefalitis.
 • Tijgermuggen (Aedes spp.): Tijgermuggen zijn kleiner dan gewone muggen en hebben vaak opvallende zwarte en witte strepen op hun lichaam. Ze bijten overdag en kunnen ziekten zoals dengue, Zika-virus en chikungunya overdragen. Ze broeden vaak in kleine waterreservoirs, zoals bloempotten, emmers en bandensporen.
 • Overige muggensoorten: Afhankelijk van je locatie en het lokale ecosysteem, kunnen er nog andere muggensoorten in je tuin voorkomen. Sommige daarvan kunnen bijten, terwijl andere zich voeden met nectar en geen overlast veroorzaken.
Ook interessant:  Wat te doen tegen muizen in de tuin?

Heb je last van dansende muggen in de tuin? Of merk je een grote zwerm muggen in je tuin op? In deze beide gevallen ga je mogelijk veel ongemak ervaren, maar je hoeft niet bang te zijn voor beten. De dansende muggen in de tuin bijten namelijk niet.

Wat te doen tegen muggen in de tuin? Voorkomen!

Wat te doen tegen muggen in de tuin? Met de middelen die we in dit artikel besproken hebt, kun je perfect de muggen in je tuin bestrijden. Wat minstens net zo belangrijk is, is om de muggen uit je tuin te weren.

Hoe kun je muggen weghouden uit je tuin? Hoe kun je muggen weghouden van je terras? En hoe houd je muggen uit de buurt van jou en het gezelschap waarmee je tijd in je tuin doorbrengt? Dat doe je het beste door onderstaande tips op te volgen. Met deze tips kun je simpelweg de aanwezigheid van muggen in de tuin voorkomen.

Wat te doen tegen muggen in de tuin tip 1: voorkom stilstaand water

Wil je de aanwezigheid van muggen in je tuin weren? Wat je dan vooral moet doen, is voorkomen dat er sprake van stilstaand water in je tuin is. Het advies is bijvoorbeeld om de klep van de regenton regelmatig dicht te doen. Er valt dan uiteraard geen regen in de ton, maar er is hierdoor ook geen sprake van stilstaand water in je tuin.

Verder is het belangrijk om naar de ornamenten in je tuin te kijken. Indien je een ornament met bijvoorbeeld een schaal hebt, kan het regenwater in deze schaal blijven staan. Dat wil je ook niet, aangezien ook dit een voorbeeld van stilstaand water is. Kijk daarom kritisch naar de ornamenten in je tuin.

Het is verder van belang om een mogelijke lekkage snel op te sporen. Is er een lekkage bij de overkapping, schuur of het tuinhuisje in je tuin? Dan kan ook dit voor stilstaand water zorgen. Dit houdt vooral in dat je zo snel mogelijk korte metten met zo’n lekkage zou moeten maken. Daarvoor is het eerst zaak om regelmatig een rondje door je tuin te lopen.

Tot slot adviseren wij je om met bewust met je afvalcontainer en kliko’s om te gaan. Met andere woorden: zorg ervoor dat de deksel hiervan altijd goed dicht zit. Is dat niet het geval? Dan is het goed mogelijk dat water in de container of kliko terecht komt. Dit water kan geen kant op, waardoor er sprake van stilstaand water is. In combinatie met het broeiende klimaat trekt dit al snel heel veel muggen aan.

Lees ook ons artikel ‘Wat te doen tegen vliegende mieren?

Wat te doen tegen muggen in de tuin tip 2: pak je vijver aan

Heb je op dit moment last van veel vijver muggen? Wil je echter geen afscheid nemen van je prachtige vijver? Dan is het zaak om je vijver op de juiste manier aan te pakken.

Eén van de mogelijkheden hebben we al besproken: plaats een fontein in de vijver. Dit staat niet alleen leuk, maar brengt het water dus ook nog in beweging. Juist daardoor heb je een stuk minder last van muggen in de buurt van de vijver.

Verder is het verstandig om vissen in je vijver aan te brengen. Meerdere soorten vissen, zoals goudvissen en koi, eten namelijk maar al te graag de muggenlarven op. Doordat de muggenlarven opgegeten worden, ontstaan er een stuk minder vijver muggen in je tuin. Precies dát is wat je wilt.

Ook raden wij je aan om je vijver goed schoon te houden. Daar vertellen we je bij de volgende wat te doen tegen muggen in de tuin tip meer over.

Al met al moet je even goed naar de vijver in je tuin kijken. Met een paar eenvoudige veranderingen kun je de nodige muggen weren uit je tuin!

Wat te doen tegen muggen in de tuin tip 3: hou je tuin netjes en schoon

Waar komen muggen op af? Op vocht, op voedselbronnen en op viezigheid. Je moet er daarom altijd voor zorgen dat je tuin netjes en schoon is. Dat doe je als volgt:

 • Voorkom organisch materiaal en afval in je tuin. Muggen komen maar al te graag op dode bladeren en takken af. Hier kunnen zij zich perfect nestelen en zij kunnen ook hier hun eitjes achterlaten. Dat voorkom je dus door het organische afval in je tuin goed op te ruimen.
 • Onderhoud je vijver goed. Het is ook van belang om een eventuele vijver goed te onderhouden. Je zou stilstaand water moeten voorkomen, evenals de aanwezigheid van allerlei organisch afval op de bodem van de vijver. Door ook dit afval op te ruimen, weet je de muggen nog beter te weren uit je tuin.

De focus zou dus op het organische afval in je tuin moeten liggen. Om dit organische afval makkelijk op te ruimen, heb je een goede bladhark nodig. Met zo’n bladhark hark je makkelijk de dode bladeren, takken en ander organisch afval op. En daarmee weet je de grotendeels de muggen weg te houden uit je tuin.

[content-egg-block template=offers_list groups=”21,22,23″]

Wat te doen tegen muggen in de tuin tip 4: zet de juiste planten in je tuin

Wat te doen tegen muggen in de tuin? Om de aanwezigheid van muggen te bestrijden, heb je de juiste planten nodig. Om de overlast van muggen te beperken, heb je ook de juiste planten nodig. En om muggen buiten je tuin te houden, heb je eveneens de juiste planten nodig.

Met andere woorden: je zou de juiste planten in je tuin moeten zetten. Het gaat hierbij om zo min mogelijk planten die nectar hebben, aangezien de muggen juist daar gek op zijn. In plaats daarvan moet je vooral voor de muggenwerende planten kiezen. Eerder in dit artikel hebben wij je al kennis laten maken met de beste muggenwerende planten.

Wat te doen tegen muggen in de tuin tip 5: probeer je zo min mogelijk te ergeren

Lig je na een lange dag werken even heerlijk in de tuin? Mogelijk word je dan direct gestoord door de aanwezigheid van de vele muggen. Een logische reactie hierop is om je te gaan ergeren en te irriteren. Dat is echter iets dat je juist zou moeten voorkomen.

Je ergens aan irriteren, kost je alleen maar energie. Deze energie kun je beter besteden aan het antwoord op de vraag wat te doen tegen muggen in de tuin. Kom daarom direct in actie tegen de muggen in je tuin. Vergelijk de bovenstaande middelen goed met elkaar en kijk goed naar je tuin. Door ook de bovenstaande preventieve maatregelen in acht te nemen, kun je de muggen grotendeels uit je tuin weghouden!