Wat te doen tegen muggen in huis?

Heb je regelmatig last van muggen in je woning? Heb je regelmatig last van een vervelende muggenbeet? Of heb je regelmatig last van het vervelende zoemende geluid van muggen? In al deze situaties is het zaak om snel wat te doen tegen muggen in huis. Muggen zijn je tot grote overlast en brengen meerdere ‘gevaren’ met zich mee. Wil je hier meer over weten? Neem dit artikel op je gemakje door voor alle relevante informatie, de beste tips en de beste hulpmiddelen.

Wat te doen tegen muggen in huis? Dít heb je nodig!

Muggen in huis: je zit er uiteraard niet op te wachten. Het lastige is alleen dat de muggen in grote getalen lijken te komen én lastig uit te roeien lijkt. Niks is echter minder waar. Als je de juiste hulpmiddelen inzet, neem je snel afscheid van de muggen in huis.

Wat te doen tegen muggen in huis? Het antwoord op die vraag vind je hieronder. Je vindt hieronder namelijk de beste hulpmiddelen tegen muggen in huis. Zelfs als je last van veel muggen in huis hebt, doen deze middelen exact wat ze moeten doen.

Middel 1: muggenlamp

Heb je last van bijvoorbeeld muggen in je slaapkamer? Of word je in je thuiskantoor helemaal lek geprikt door de vervelende muggen? Ongeacht in welke ruimte je last van muggen hebt, kun je voor een muggenlamp opteren.

Over muggenlampen is een hoop te doen. Tegenstanders geven namelijk aan dat een muggenlamp niet doet wat ‘ie zou moeten doen. Veel mensen geven echter aan dat zij wél iets aan hun muggenlamp hebben. Zelf zijn wij ook overtuigd van de voordelen van een muggenlamp. Met onderstaande lampen bestrijd je de muggen in huis op de beste manier:

Ons advies: zet de muggenlamp op een slimme plek in je woning. Dat zou vooral de plek moeten zijn waar je het meeste last hebt van de muggen in huis. Is dit je slaapkamer? Zet dan de muggenlamp in je slaapkamer. Is dit in je woonkamer of thuiskantoor het geval? Zet in dat geval je muggenlamp in één van die kamers.

Middel 2: muggenstekker

Wat te doen tegen muggen in huis? Je kunt prima voor een muggenlamp kiezen, maar met alleen een muggenlamp ga je het wellicht niet redden. Gelukkig kun je een muggenlamp perfect combineren met een muggenstekker.

De werking van een muggenstekker is onwijs eenvoudig te noemen. Je plugt zo’n stekker in het stopcontact, waarna deze stekker een bepaalde vervelende geur afgeeft. Hier zijn muggen alles behalve gek op, waardoor ze ver uit de buurt van een muggenstekker blijven. Precies dat is wat je wilt, niet waar?

Ook hierbij is ons advies om de muggenstekkers op een slimme manier te gebruiken. Plug ze bijvoorbeeld in een stopcontact net naast je bed in. In dat geval heb je weinig tot geen last meer van de vervelende muggen in je slaapkamer!

Goed om te weten: een muggenstekker gaat over het algemeen een xx aantal dagen mee. Nadien hoef je ‘m niet direct weg te gooien. Nee, bij onderstaande muggenstekkers maak je veel plezier gebruik van zogeheten navullingen:

Middel 3: horren

Wat te doen tegen muggen in huis? Enerzijds is het zaak om de muggen op de juiste manier te bestrijden. Dat doe je bijvoorbeeld met de bovenstaande middelen. Anderzijds is het ook belangrijk om de muggen zoveel mogelijk uit je woning weg te houden. Daarvoor kun je horren het beste gebruiken.

Je weet ongetwijfeld al wat horren zijn. Je kunt deze horren perfect voor een deur of raam plaatsen. Doordat de horren over zeer dicht gaas beschikken, hebben de muggen geen mogelijkheid (meer) om in je woning te komen. Dát betekent dat je de muggen perfect buiten de deur weet te houden.

Spreekt een hor je nu al aan? Kijk dan eens naar de onderstaande soorten horren. Wat hierbij direct opvalt, is dat je uit veel soorten horren kunt kiezen. Zo kun je voor een normale hor voor bij een raam kiezen, maar je kunt ook voor een complete hordeur kiezen. Het is aan jou om dit af te stemmen op je situatie, woning en voorkeuren:

Middel 4: professionele hulp

Heb je last van een grote muggenplaag in huis? Dan wil je maar één ding: de muggenplaag in huis bestrijden. Het is echter een feit dat je dit niet altijd zelf kunt doen. In sommige situaties heb je niks anders dan professionele hulp nodig.

Een professionele ongediertebestrijder is in staat om de muggen uit je huis te verjagen. Zo’n specialist zet hier geen muggenlamp of muggenstekker voor in. Nee, zo’n specialist gaat vaak voor het grotere geschut. Dit doet hij echter nooit zonder een goede voorbereiding te treffen. Bij deze voorbereiding kijkt de specialist bijvoorbeeld naar waar de muggen zich precies in je huis bevinden. Met andere woorden: hij gaat op zoek naar het muggennest in je woning.

Een specialist kan vervolgens uit meerdere hulpmiddelen kiezen. Daarnaast doet een ongediertebestrijder er alles aan om de muggen in je huis op termijn te voorkomen. Met andere woorden: het gaat niet alleen om het treffen van maatregelen voor het heden, maar ook om preventieve maatregelen voor de toekomst.

Middel 5: muggenspray voor in huis

Ervaar je door de muggen overlast in huis? Dan is het wenselijk om de muggen uit huis te houden. Ook is het wenselijk om de muggen in je woning zo snel mogelijk te doden. Daar heb je de nodige mogelijkheden voor, zoals hierboven al besproken.

Eén van de beste mogelijkheden hebben we nog niet besproken: muggenspray voor in huis. Deze spray kun je bijvoorbeeld op je lichaam, op een oppervlakte of in een ruimte sprayen. Doordat de spray een vervelende geur heeft, blijven de muggen hier ver bij vandaan.

Komen de muggen toch te dicht in de buurt van de spray? Dan overleven ze dit niet. Het bestrijden van muggen in huis doe je dan ook met de beste muggenspray voor in huis. Wij hebben de drie beste soorten muggensprays voor in huis alvast voor je verzameld:

Middel 6: geurblokjes

Wat te doen tegen muggen in huis? Zoals uit dit artikel vooralsnog blijkt, kun je op meerdere manieren iets doen tegen muggen in je kamer. Dit doe je met bijvoorbeeld een geschikte lamp, een geschikte stekker en/of een geschikte muggenspray.

Er is echter nóg een handig hulpmiddel waar je voor kunt kiezen: geurblokjes. Met name geurblokjes met een lavendel geur zijn absolute aanraders. Muggen houden alles behalve van de geur van lavendel, waardoor zij ver uit de buurt van de geurblokjes blijven. Dit stelt je in staat om eenvoudig de muggen uit je woning te houden.

Dit doe je het beste met de volgende soorten geurblokjes:

Middel 7: elektrische vliegenmepper

Wat te doen tegen muggen in huis? Zo snel mogelijk dood meppen! Dit klinkt misschien ietwat dieronvriendelijk, maar zo is het niet bedoeld. Als je oprecht veel last van muggen in huis hebt, kun je hier helemaal horendol van worden. In dat geval is het belangrijk om de muggenplaag in huis effectief te bestrijden.

Ook interessant:  Wat te doen tegen rode mieren?

Dat doe je met een elektrische vliegenmepper. Zie je in huis een mug zitten? Pak je elektrische vliegenmepper erbij en druk de mepper tegen de mug aan. Voordat je het doorhebt, heb je helemaal geen last meer van de vervelende mug(gen) in je huis.

Middel 8: een ventilator

Wat te doen tegen muggen in huis? Je hebt in dit artikel al met 7 prima hulpmiddelen kennis kunnen maken. Het blijft echter niet alleen bij deze 7 hulpmiddelen. Nee, je kunt ook nog prima voor een ventilator kiezen.

Een ventilator is normaal gesproken bedoeld om van de gewenste verkoeling te genieten. Dit is echter niet het enige voordeel. Nee, door de harde luchtstroom van een ventilator hebben muggen moeite om in je huis rond te vliegen. Zij raken uitgeput en kunnen hier zelfs door komen te overlijden. Bovendien is het – dankzij de ventilator – veel minder interessant voor muggen om je in woning rond te vliegen.

Wat te doen tegen muggen in huis? Zet één van deze ventilators in je woning neer!

Wat is de oorzaak van muggen in huis?

Heb je opeens veel muggen in huis? Dan wil je graag iets tegen muggen in huis doen. Daarvoor kun je het beste voor één of meerdere van bovenstaande hulpmiddelen opteren. Deze hulpmiddelen doen exact wat ze moeten doen.

Het is echter ook belangrijk om naar de oorzaak van muggen in huis te kijken. Hoe komen de muggen precies in je huis? Waarom heb uitgerekend jij last van een huis vol muggen? En hoe komt het dat je in bepaalde seizoenen veel last van muggen in huis hebt? Dit heeft stuk voor stuk met de verschillende oorzaken van muggen in huis te maken:

 • Open ramen en deuren: Muggen kunnen gemakkelijk een huis binnendringen als ramen en deuren niet goed gesloten zijn. Zelfs kleine scheurtjes of openingen kunnen voldoende zijn voor muggen om binnen te komen.
 • Stilstaand water: Muggen leggen eitjes in stilstaand water, zoals plassen, vijvers, bloempotten, regentonnen, en verstopte goten. Als er dergelijke bronnen van stilstaand water in de buurt van je huis zijn, kunnen ze muggen aantrekken.
 • Overbewatering van planten: Te veel water geven aan kamerplanten kan leiden tot vochtige grond, wat muggen aantrekt. Het water in de schotels onder de plantenpotten kan ook dienen als broedplaats voor muggenlarven.
 • Vuilnisbakken: Overvolle vuilnisbakken en voedselresten die niet goed zijn afgesloten, kunnen muggen aantrekken. Muggen worden aangetrokken door de geur van rottend voedsel.
 • Warmte en vochtigheid: Muggen gedijen in warme en vochtige omgevingen. Als je huis warm en vochtig is, kunnen muggen eerder binnendringen en zich er comfortabel voelen.
 • Slechte ventilatie: Onvoldoende ventilatie in huis kan de luchtvochtigheid verhogen, wat muggen aantrekkelijker maakt. Het kan ook moeilijker zijn om muggen uit een slecht geventileerde ruimte te verdrijven.
 • Ligging in de buurt van water: Als je huis in de buurt van waterlichamen zoals meren, rivieren of moerassen ligt, is de kans groter dat muggen in de buurt zijn en naar binnen komen.
 • Bepaalde planten en bloemen: Sommige planten en bloemen in de buurt van je huis kunnen muggen aantrekken. Bijvoorbeeld, bepaalde geurende bloemen kunnen muggen aantrekken.

Veel soorten muggen in huis

Veel soorten muggen in huis

Wat te doen tegen muggen in huis? Het antwoord op die vraag mag inmiddels duidelijk zijn. Wat ook duidelijk mag zijn, is dat je op verschillende manieren last van muggen in huis kunt krijgen.

Daar komt nóg een aandachtspunt bovenop: je kunt last van veel verschillende soorten muggen in huis hebben. Het gaat hierbij onder meer om de volgende soorten muggen:

 • Kleine muggen in huis: in veel gevallen gaat het hierbij om bijvoorbeeld fluitvliegjes of drainvliegjes. Dit zijn hele kleine muggen die je als zowel mug als vlieg aan kunt zien. Het bestrijden van deze kleine muggen in huis kan lastig zijn, omdat deze muggen vrij snel uit zichzelf komen te overlijden. Zo’n muggenplaag in huis is dan ook vaak van tijdelijke aard.
 • Blauwe muggen in huis: merk je opeens blauwe muggen in huis op? Dat is op zich niks bijzonders. Muggen hebben namelijk niet altijd dezelfde kleur. Ze hoeven niet altijd een zwarte/grijze kleur te hebben. Nee, er zijn ook meerdere muggen die lijken een blauwe huid te hebben. Het gaat hierbij onder meer om dansmuggen.
 • Zwarte muggen in huis: merk je zwarte muggen in huis op? Dit zijn eigenlijk de ‘standaard’ muggen waar we in ons land relatief veel last van hebben. Met name in de warmere periodes vieren de zwarte muggen hoogtijdagen.
 • Steekmuggen in huis: als je last van steekmuggen in huis hebt, moet je hier zo snel mogelijk iets aan doen. Deze muggen steken je namelijk maar al te graag. Het gevolg hiervan is een muggenbult met bijbehorende jeuk.
 • Grote muggen in huis: net zoals mensen maken muggen ook een bepaalde ontwikkeling door. De kleinere muggen kunnen hierdoor uitgroeien tot grote muggen. Heb je last van grote muggen in huis? Dan is het des te belangrijker om hier zo snel mogelijk iets aan te doen.

Kun je last van muggen in huis in de winter hebben?

Het is minder gebruikelijk om last van muggen in huis te hebben tijdens de wintermaanden, omdat veel muggensoorten een warmere omgeving en stilstaand water nodig hebben om zich voort te planten. Er zijn een paar redenen waarom muggen in de winter meestal minder actief zijn:

 • Lagere temperaturen: Muggen zijn koudbloedige insecten, wat betekent dat ze de temperatuur van hun omgeving aannemen. Bij koude temperaturen worden muggen inactief en hebben ze moeite met vliegen. De meeste muggensoorten gedijen het beste bij temperaturen boven 10 graden Celsius.
 • Minder stilstaand water: Muggen leggen hun eitjes meestal in stilstaand water, zoals plassen, vijvers en regentonnen. Tijdens de winter zijn veel van deze waterbronnen bevroren of opgedroogd, waardoor de voortplantingsplaatsen voor muggen beperkt zijn.
 • Minder voedselbronnen: Muggen voeden zich met nectar en andere suikerbronnen, maar vrouwelijke muggen hebben ook bloed nodig voor hun eiproductie. Mensen en dieren zijn vaak minder actief buiten tijdens de koude wintermaanden, waardoor er minder beschikbare bloedmaaltijden zijn voor muggen.

Toch kun je ook in de winter last van muggen in huis hebben. Dit was bijvoorbeeld in 2023 het geval. We hadden een nogal bijzondere zomer in 2023, waardoor de muggen zich perfect voort hebben kunnen planten. Dit hebben we absoluut gemerkt aan de hoeveelheid muggen in huis in de winter.

Waar bevindt een muggen nest zich in huis?

Muggen leggen geen eieren in nesten zoals sommige andere insecten dat doen, zoals wespen of bijen. In plaats daarvan leggen muggen hun eieren meestal in stilstaand water. Hier zijn enkele plaatsen in en rondom een huis waar muggenlarven hun eieren kunnen leggen:

 • Bloempotten: Stilstaand water in bloempotten kan een ideale plek zijn voor muggen om eieren te leggen.
 • Regentonnen: Als regentonnen niet goed zijn afgedekt of onderhouden, kunnen ze muggen aantrekken om eieren te leggen in het verzamelde water.
 • Vogelbaden: Vogelbaden zijn een andere mogelijke broedplaats voor muggen als het water niet regelmatig wordt ververst.
 • Dakgoten: Verstopte of verstoorde dakgoten kunnen stilstaand water vasthouden, wat muggenlarven aantrekt.
 • Waterplassen in de tuin: Als er ondiepe waterplassen in de tuin zijn die langdurig blijven staan, kunnen muggen er hun eieren in leggen.
 • Stilstaand water in containers: Elk object dat regenwater of water vasthoudt en niet regelmatig wordt geleegd of schoongemaakt, kan potentiële broedplaatsen voor muggenlarven worden.

De kans is hierdoor groot dat er geen sprake is van een muggen nest in huis. In plaats daarvan gaat het om een muggen nest in de tuin. Met name als bijvoorbeeld een regenton vlak bij je huis staat, kun je hierdoor veel last krijgen van veel muggen in huis.

Wat zijn de gevolgen van muggen in huis?

Wat zijn de gevolgen van muggen in huis

Waarom is de vraag wat te doen tegen muggen in huis zo relevant? Dit komt vooral doordat muggen meerdere vervelende gevolgen met zich mee brengen.

Ten eerste kun je ontzettend last krijgen van de steken van muggen. Met name als je last van steekmuggen in huis hebt, krijg je last van je huid. Je krijgt muggenbulten die gaan jeuken waardoor je zelfs je hele huid open kunt krabben.

Ook interessant:  Wat te doen tegen schimmel op de muur?

Ten tweede kun je last krijgen van een allergische reactie. In sommige gevallen brengt een muggenbeet een dergelijke reactie met zich mee. Dit is bijvoorbeeld het geval als de mug een bepaalde bacterie met zich mee draagt.

Ten derde kun je last krijgen van een verminderde nachtrust. Heb je regelmatig last van muggen in je slaapkamer? Dan hoor je waarschijnlijk niks anders dan het vervelende zoemende geluid. Door dit zoemende geluid ervaar je een veel mindere nachtrust. Alles behalve wenselijk.

Ten vierde kunnen muggen van grote invloed zijn op je algehele gemoedstoestand. Slaap je een stuk slechter door de muggen? Dan heb je waarschijnlijk al een korter lontje. Lukt het je vervolgens ook niet om de muggen in huis te vangen? Dan kun je ook nog last van veel ergernissen en irritaties krijgen.

Ten vijfde heb je met een verminderde hygiëne in je huis te maken. Zitten hele muren vol met muggen? Dan is dit uiteraard niet iets dat bij een hygiënisch huis hoort. Bovendien kunnen de muggen verschillende ziekten mee dragen en overdragen. Ook dat wil je ten kosten van alles voorkomen.

Het mag duidelijk zijn: je moet zo snel mogelijk wat doen tegen muggen in huis. Zolang je dit niet doet, hebben de muggen vrij spel in je huis. En dat levert grote gevaren voor jou, je gezondheid en je algehele gemoedstoestand op. Gelukkig weet je nu precies wat te doen tegen muggen in huis!

Wat te doen tegen muggen in huis; voorkomen is beter dan genezen

Wat te doen tegen muggen in huis? Voorkomen is veel beter dan genezen. Als je eenmaal last van muggen in huis hebt, kun je de muggenplaag op verschillende manieren bestrijden. Het is echter veel wenselijk dat je de vorming van zo’n muggenplaag op voorhand weet te voorkomen.

Daar heb je meerdere mogelijkheden voor! Sterker nog; wij hebben alvast de beste wat te doen tegen muggen in huis tips voor je verzameld. Met deze wat te doen tegen muggen in huis tips voorkom je dat je in je woning last van muggen krijgt. Dat is je heel wat waard, niet waar?

Wat te doen tegen muggen in huis tip 1: ruim je woning goed op

Wil je zo min mogelijk last van muggen in huis hebben? Dan is het van groot belang om je woning goed op te ruimen. Muggen komen namelijk zowel op vocht als op voedselresten op. Je moet er dus alles aan doen om je woning vrij van voedselresten te houden:

 • Ruim je keuken en eettafel goed op. Dit zijn de plekken in huis waar je het meeste met eten bezig bent. De kans is hier dan ook het grootste dat er voedselresten achterblijven. Ruim daarom met enige regelmaat zowel je keuken als je eettafel goed op.
 • Stofzuig je woning regelmatig. Niet alleen in je keuken en op je eettafel heb je met etensresten te maken, maar ook op de vloer. Het is daarom van belang om de vloer in/van je woning met enige regelmaat te stofzuigen. Daarbij raden wij je ook aan om je vloer met enige regelmaat te dweilen.
 • Gebruik een goede allesreiniger. Wat te doen tegen muggen in huis? Je woning op de juiste manier schoon te houden dus! Daarvoor is het ook aan te raden om een goede allesreiniger te gebruiken. Deze allesreiniger moet bij voorkeur over een sterke geur beschikken; daar houden de muggen namelijk niet van.

Wat te doen tegen muggen in huis tip 2: zorg voor een goede ventilatie

Het is in je woning ook ontzettend belangrijk om voor een goede ventilatie te zorgen. Je voorkomt hiermee namelijk vocht in huis. Juist dat is wat je wilt, aangezien vocht in huis muggen aantrekt. Je zou daarom regelmatig de ramen en deuren in je woning open moeten zetten.

Zie je dat niet zo zitten? Dan hebben we nog een goed alternatief voor je in petto: zet een ventilator in je woning neer. Zoals eerder al besproken, houden muggen absoluut niet van een ventilator. De luchtstroom is simpelweg voor hen te hard om nog normaal te kunnen vliegen. Kies daarom voor één van de ventilators die we eerder in dit artikel al genoemd hebben.

Wat te doen tegen muggen in huis tip 3: hang een klamboe op

Heb je last van muggen in je slaapkamer? Dan is het van belang om een goede klamboe in je slaapkamer op te hangen. Met een goede klamboe hou je de muggen letterlijk en figuurlijk op afstand. Ze hebben door de klamboe simpelweg geen mogelijkheid om dicht bij je in de buurt te komen. Je kunt hierdoor niet gestoken worden én je hebt ook geen last van het vervelende zoemende geluid. Overweeg daarom eens de volgende soorten klamboes:

€29,99
Op voorraad
Bol.com
€34,95
Tijdelijk uitverkocht
Bol.com
€19,95
Tijdelijk uitverkocht
Bol.com

Wat te doen tegen muggen in huis tip 4: voorkom stilstaand water in je huis

Heb je het artikel wat te doen tegen muggen in huis volledig doorgenomen? Dan heb je gelezen dat muggen géén nest in je huis hebben. Nee, de muggen hebben altijd een nest in je tuin. Op een plek waar er sprake van stilstaand water is. Je moet daarom voorkomen dat er sprake van stilstaand water in je huis is.

Of beter gesteld: je moet voorkomen dat vlakbij je woning stilstaand water aanwezig is. Dat doe je als volgt:

 • Afvoeren schoonhouden: Zorg ervoor dat dakgoten en regenpijpen schoon zijn en goed functioneren. Verstopte dakgoten kunnen leiden tot stilstaand water op het dak, wat een potentiële broedplaats kan zijn voor muggen.
 • Repareer lekkages: Repareer onmiddellijk lekkages in daken, leidingen, kranen en apparaten om te voorkomen dat water zich ophoopt.
 • Goede afwatering: Zorg ervoor dat het terrein rond je huis goed afwatert om te voorkomen dat regenwater zich ophoopt in laaggelegen gebieden.
 • Verwijder stilstaand water: Loop regelmatig rond je huis om mogelijke bronnen van stilstaand water te identificeren en te verwijderen. Dit omvat bijvoorbeeld plassen in emmers, potten, speelgoed en andere voorwerpen die water kunnen vasthouden.
 • Afdekken en onderhouden: Bedek regentonnen, vogelbaden, zwembaden en andere wateropslagplaatsen met een goed passend deksel. Houd ze regelmatig schoon en verander het water indien nodig.

De aanschaf van een regenton met deksel is daarom sowieso aan te raden:

Wat te doen tegen muggen in huis tip 5: plaats horren overal maar waar kan

Heb je oprecht last van veel muggen in huis? Dan moet je er alles aan doen om de muggen buiten de deur te houden. Dat doe je door overal horren te plaatsen waar het maar mogelijk is. Denk hierbij aan alle ramen en deuren in je woning.

Plaats je meerdere horren in je woning? Dan geniet je van nóg een voordeel: je kunt de ramen en deuren gewoon open laten staan. Je geniet hierdoor van de gewenste ventilatie – en frisse lucht – in je woning. Laat je bijvoorbeeld verrassen door deze geweldige hordeur:

Wat te doen tegen muggen in huis tip 6: kom zo snel mogelijk in actie

Wat te doen tegen muggen in huis? Je zou zo snel mogelijk in actie moeten komen:

 • Schaf één of meerdere middelen uit dit artikel aan. Met deze hulpmiddelen bestrijd je de muggen in huis op de juiste manier. Met meerdere van deze hulpmiddelen voorkom je ook nog eens dat muggen in de toekomst naar je huis toe trekken.
 • Neem de muggenplaag in huis serieus. Je zou sowieso de muggenplaag in huis serieus moeten nemen. Zolang je niks aan de muggenplaag in huis doet, hebben de muggen vrij spel. Zoals duidelijk besproken, zorgen de muggen voor ontzettend veel overlast in je woning.
 • Voorkom muggen in huis. Wat te doen tegen muggen in huis, is ook om de aanwezigheid van muggen in huis te voorkomen. Daarvoor kun je het beste de bovenstaande tips opvolgen!