Wat te doen tegen muizen in de tuin?

Piep, piep, piep. Dit is niet alleen het geluid van een vrachtwagen die achteruitrijdt, maar ook het geluid van muizen in je tuin. Dit is uiteraard iets waar je niet op zit te wachten. Tijd dus om iets te doen tegen muizen in de tuin. Maar, wat te doen tegen muizen in de tuin? Met onderstaande tips en hulpmiddelen neem je snel afscheid van de muizen in je tuin!

Wat te doen tegen muizen in de tuin? Dít heb je nodig!

Hoe kun je muizen bestrijden in de tuin? Hoe kun je muizen uit je tuin verjagen? En hoe voorkom je in de toekomst de aanwezigheid van muizen in de tuin? Op al deze vragen vind je in dit artikel een passend antwoord. Eerst zoomen we in op de vraag ‘wat te doen tegen muizen in de tuin?’. Wij raden je daarvoor aan om vooral onderstaande middelen te gebruiken.

Middel 1: muizenval

Is het verstandig om een muizenval voor buiten te gebruiken? Ja, dat is zonder twijfel één van de beste middelen tegen muizen in de tuin. Hierbij hoef je overigens niet direct voor een dodelijke muizenval te kiezen.

Er zijn ook muizenvallen die diervriendelijk zijn. Dit houdt in dat je de muizen in zo’n val vangt en vervolgens op een andere plek los kunt laten. Je doodt de muizen hier dus niet mee, maar je hebt er ook geen last meer van in je tuin. Dat doe je het beste met één van deze diervriendelijke muizenvallen:

Wil je simpelweg snel afscheid nemen van de muizen in je tuin? Dan kun je uiteraard ook voor een ‘normale’ muizenval kiezen. Een dergelijke muizenval doodt de muizen wel, waardoor je spoedig geen/minder last van de muizen in je tuin hebt.

Waar gaat jouw voorkeur naar uit? Een diervriendelijke muizenval? Of een niet-diervriendelijke muizenval? Wij raden je vooral de diervriendelijke muizenvallen aan. Díe muizenvallen passen simpelweg het beste bij de huidige tijd.

Middel 2: ultrasone verjager

Wat te doen tegen muizen in de tuin? Je kunt enerzijds de strijd met de muizen aangaan, bijvoorbeeld met behulp van een muizenval. Je kunt anderzijds ook de aanwezigheid van muizen zo vervelend mogelijk maken. Dát doe je met een goede ultrasone verjager.

Dit is een klein kastje dat een hoog geluid maakt. Dit geluid is door ons, als mensen, moeilijk waar te nemen. Muizen horen dit echter wel en worden hier gek van. Zij blijven daarom maar al te graag op een – grote – afstand van een ultrasone verjager. Voldoende reden dus om in de beste ultrasone verjager voor muizen te investeren:

Middel 3: staalwol

Wat te doen tegen muizen in de tuin? Je moet er ook alles aan doen om te voorkomen dat de muizen je woning in kunnen komen. Zoals je mogelijk al weet, hebben muizen hier echt heel weinig ruimte voor nodig. Je moet de aanwezige ruimte daarom zo goed mogelijk af zien te dichten.

Eén van de beste mogelijkheden hiervoor is staalwol. Met staalwol kun je onder meer kieren, spleten en naden in/van je woning afdichten. Daarmee bescherm je dus je woning tegen de aanwezigheid van muizen. En merken de muizen het staalwol in je tuin op? Dan is de kans groot dat ze de voorkeur aan een andere tuin geven.

Middel 4: vogelhuisjes

Wat te doen tegen muizen in de tuin? Je doet er verstandig aan om je tuin zo vriendelijk mogelijk voor vogels te maken. Vogels zijn namelijk de natuurlijke vijand van muizen:

  • Zitten er veel vogels in je tuin? Dan is dit absoluut geen ideale leefplek voor de muizen. Zij gaan daarom snel op zoek naar een andere plek.
  • Zitten er muizen in je tuin? Dan is dit perfect in het straatje van de vogels. Zij zijn ook op zoek naar voedsel en vangen maar al te graag de muizen in je tuin. Door vogelhuisjes in je tuin te plaatsen, geniet je dus van een win-win situatie.

Kun je gif tegen muizen in de tuin gebruiken?

Nee, het is onverstandig om gif tegen muizen in de tuin te gebruiken. Gif is namelijk niks anders dan een chemisch middel. En met chemische middelen in je tuin neem je nogal een groot risico.

Eet bijvoorbeeld een ander dier het muizengif op? Dan is de kans groot dat dit dier komt te overlijden. Of ziek wordt. Dit kan ook zomaar je hond zijn of de kat van de buren.

Tevens kan dit gif van invloed zijn op bijvoorbeeld de bodem in je tuin. Daarmee kan het van invloed zijn op de planten en overige begroeiing. Je zou daarom nooit muizengif in je tuin moeten gebruiken.

Wat te doen tegen muizen in de tuin? Kies voor één van de bovenstaande middelen. Met die middelen ben je in staat om zo snel mogelijk wat te doen tegen muizen in de tuin.

Wat is de oorzaak van muizen in de tuin?

Lang niet elk huishouden heeft last van muizen in de tuin. Muizen trekken namelijk niet zomaar naar een tuin toe. Nee, muizen voelen zich vaak tot specifieke tuinen aangetrokken. Het gaat hierbij om tuinen waarin bijvoorbeeld één van de onderstaande oorzaken van toepassing is.

Aanwezigheid van voedselbronnen

Muizen zijn gek op voedsel. Op allerlei soorten voedsel zelf. Ze voelen zich dan ook aangetrokken met tuinen daarin de nodige voedselbronnen. Hierbij kun je aan meerdere soorten voedselbronnen denken:

  • Voer voor huisdieren. Zet je de voerbak van je hond of kat in de tuin? Dan trekt dit muizen aan. De muizen maken echt geen onderscheid tussen voer dat voor hen bedoeld is of voor voer dat je voor je huisdier neergezet hebt.
  • Composthopen en afvalbakken. Muizen trekken maar al te graag naar composthopen en afvalbakken toe. Je moet er daarom alles aan doen om composthopen te voorkomen. Ook moet je er alles aan doen om je afvalbak zo oninteressant mogelijk voor de muizen te maken.
  • Fruiten groenteafval. Muizen zijn ook gek op fruit en groente. Heb je bijvoorbeeld een fruitboom in je tuin staan? Dan kan dit muizen aantrekken. Gooi je het fruit- en groenteafval per ongeluk naast de kliko in je tuin? Ook dat trekt muizen aan.
  • Tuinplanten. Heb je zogeheten vruchtdragende tuinplanten in je tuin staan? Ook dat is iets dat muizen aantrekt. Muizen voeden zich namelijk maar al te graag met de vruchten van deze tuinplanten.

Aanwezigheid van schuilplaatsen

Muizen houden dus van allerlei soorten voedsel. Waar de muizen ook gek op zijn, is de aanwezigheid van schuilplaatsen. Muizen komen met name in het donker in actie, waardoor zij zich overdag op een veilige manier willen beschermen. Dat doen ze door gericht naar schuilplaatsen op zoek te gaan:

  • Dichte begroeiing. Muizen zijn gek op tuinen vol met dichte begroeiing. Denk hierbij aan tuinen met volle hagen en volle struiken. Al dit groen biedt voldoende mogelijkheden voor de muizen om zich op een perfecte manier te beschermen.
  • Tuinafval en houtstapels. Heb je veel tuinafval in je tuin liggen? Dan is dat de ideale leefomstandigheden voor muizen. Dat is ook het geval als je een houtstapel in je tuin hebt liggen. Muizen verschuilen zich maar al te graag in, rondom of onder deze houtstapels.
  • Gaten of spleten. Heb je een oud schuurtje in je tuin staan? Grote kans dat muizen vanzelf naar dit schuurtje toe trekken. In dit schuurtje vinden de muizen namelijk allerlei gaten en spleten. Daar kunnen zij zich op een geweldige manier rustig verschuilen.
Ook interessant:  Wat te doen tegen vliegende mieren?

Aanwezigheid van waterbronnen

In de basis hebben muizen drie dingen nodig: voldoende voedsel, een beschutte plek en voldoende water. Als je in je tuin meerdere waterbronnen hebt, trekt dit dus ook muizen aan.

Je kunt hierbij onder meer denken aan vijvers. Als je één of meerdere vijvers in je tuin hebt, is dit ideaal voor muizen. Zij kunnen hieromheen namelijk op een geweldige manier leven. Dat is al helemaal het geval als ze ook nog de nodige voedselbronnen in je tuin vinden.

Ook kun je denken aan lekkages. Heb je bijvoorbeeld last van een lekkage bij de overkapping? Of bij de gevel? In deze beide gevallen trekt dit ook muizen aan. Zij zijn simpelweg op zoek naar waterbronnen in een tuin.

Tot slot heb je ook nog met de waterbakken van je huisdieren te maken. Zet je bijvoorbeeld de waterbak van je hond even buiten? Dan is de kans groot dat een muis ook even om het hoekje komt kijken.

Het klimaat

Wat te doen tegen muizen in de tuin? Deze vraag is niet het gehele jaar van toepassing. Nee, het klimaat is ook van invloed op de hoeveelheid muizen waar men last van heeft. Met name in de mildere weersomstandigheden zijn muizen perfect in staat om te leven.

Hoe kun je muizen in de tuin herkennen?

Denk je dat je één of meerdere ongenodigde gasten in je tuin hebt? Je kunt een muis in je tuin op meerdere manieren herkennen:

  • Je komt muizennesten of een muizenhol in de tuin tegen. Deze nesten kom je vooral op beschutte plekken tegen. Denk hierbij aan onder het tuinhuisje of onder de schuur in je tuin. Of onder een houtstapel in je tuin.
  • Je ziet aangevreten diervoeding. Heb je voor bijvoorbeeld kippen of konijnen voer in de tuin neergelegd? Dan kan dit door muizen aangevreten worden. Zodra je dat oppert, is het vrij duidelijk dat je last van muizen in de tuin hebt.
  • Je ziet knaagsporen. Zie je knaagsporen op bijvoorbeeld houten of plastic voorwerpen in je tuin? Dan weet je ook zeker dat je last van muizen in de tuin hebt.
  • Klein fruit op de grond. Zie je plots klein fruit, zoals bessen, op de grond onder de planten liggen? Ook dat is een duidelijk teken dat je last van muizen in de tuin hebt.
  • Geluid gedurende de nacht. Muizen leven het liefste ’s nachts en schromen daarbij niet om geluid te maken. Dit kan het piepende geluid zijn, maar kan ook het geluid van geritsel in de bosjes zijn. Het geluid gedurende de nacht kán op de aanwezigheid van muizen duiden. Dit kan echter ook duiden op de aanwezigheid van ratten in de tuin of katten in de tuin.
  • Je ziet uitwerpselen. Zie je op de grond in je tuin kleine, donkere korrels liggen? Dan is de kans vrij groot dat dit de uitwerpselen van een muis in de tuin zijn.
  • Je ziet loopsporen. Als er in je tuin zachte grond of modder ligt, kun je hier ook loopsporen van muizen in aantreffen.
  • Je ziet een muis lopen. Het is uiteraard ook mogelijk dat je de muis ‘gewoon’ in je tuin rond ziet lopen. Met name als je dit overdag ziet, is dit een duidelijk teken van een muizenplaag in je tuin. Muizen leven immers met name in de nachtelijke uurtjes.

Wat zijn de gevaren van muizen in de tuin?

Is de vraag wat te doen tegen muizen in de tuin relevant? Ja, zonder enige twijfel. Je moet namelijk echt zo snel mogelijk in actie komen om wat te doen tegen muizen in de tuin. Dit heeft puur te maken met de gevolgen en gevaren die een muis in de tuin met zich mee brengt.

Overbrengen van ziekten

Als we het over een onhygiënisch dier hebben, hebben we het wel over muizen. Muizen dragen veel ziekten en bacteriën met zich mee. Dát zorgt ervoor dat zij ziekten over kunnen brengen.

Deze ziekten kunnen ze op verschillende manieren overbrengen. Ten eerste door de uitwerpselen en urine en ten tweede door een beet. Onder meer het hantavirus en salmonella kunnen op deze manier door muizen overgebracht worden.

Niet alleen jij loopt op dit gebied risico. Ook andere (huis)dieren kunnen besmet geraakt worden door een muis. Met name als je één of meerdere huisdieren hebt, moet je daarom zo snel mogelijk in actie komen om wat te doen tegen muizen in de tuin.

Schade aan je tuin

Heb je op dit moment last van muizen in je tuin? Dan kun je dit overduidelijk gaan merken aan de schade in je tuin. Muizen kunnen op meerdere manieren schade aanrichten:

  • Schade door hun gangenstelsel. Muizen maken maar al te graag een muizenhol in je tuin aan. Dit muizenhol is daarbij vaak onderdeel van een compleet gangenstelsel. Door dit gangenstelsel kunnen bijvoorbeeld planten en struiken aangetast worden. 
  • Schade aan planten. Met name als je vruchtdragende planten in je tuin hebt, is dit een bekend gevolg. De muizen zijn gek op deze vruchten en eten ze graag van de planten af. Daarbij knagen ze mogelijk ook aan de plant, steel of wortels van de plant. Het gevolg laat zich al raden: de conditie van de plant gaat snel achteruit.
  • Schade aan tuinmeubelen. Muizen zijn gek op knabbelen, knabbelen en nog eens knabbelen. Als je dit ‘toe laat’, heb je ongetwijfeld snel last van schade aan tuinmeubelen. Het materiaal waar je tuinmeubelen van gemaakt zijn, doet er eigenlijk niet toe. Het gaat er de muizen puur om dat ze lekker kunnen knabbelen.
  • Schade aan draden. Heb je draden in je tuin liggen, bijvoorbeeld voor je tuinhuisje of de tuinverlichting? Ook aan die draden kunnen muizen grote schade aanrichten. Dit kan zelfs leiden tot kortsluiting danwel brand.

Onhygiënisch ongemak

Wat te doen tegen muizen in de tuin? Zo snel mogelijk korte metten mee maken. De muizen zorgen namelijk voor schade in je tuin én voor onhygiënisch ongemak.

Lig je heerlijk languit op je loungeset? En zie je plots een muis op een hele korte afstand voorbijlopen? Dan lig je waarschijnlijk niet meer zo lekker op je loungeset. Je wordt waarschijnlijk helemaal kriebelig en wilt niet meer op je loungeset tijd doorbrengen.

Schade aan overige onderdelen in je tuin

Het blijft niet alleen bij bovengenoemde schade. Muizen kunnen ook nog schade aanrichten aan moestuinen, grasvelden en boomgaarden. Met name als je groene vingers hebt, is dit een vorm van schade waar je absoluut niet op zit te wachten.

Daarnaast kun je last krijgen van schade aan regentonnen, containers en regenpijpen. Dit zijn ook onderdelen waar de muizen maar al te graag op knabbelen. Tijd dus om in actie te komen en om zo snel mogelijk wat te doen tegen muizen in de tuin!

Kunnen muizen in de tuin altijd kwaad?

Het antwoord op deze vraag is zowel ja als nee. In principe kan een enkele muis weinig tot geen kwaad in je tuin. Je hoeft dan ook niet direct te paniekeren als je één muisje in je tuin rond ziet lopen.

Het lastige is alleen dat muizen nooit alleen komen. Ze komen vaak in grote groepen, mede doordat muizen tot wel 100 jongen per jaar kunnen krijgen. Een muizenkolonie plant zich dan ook gigantisch snel door. Dat is de hoofdreden om zo snel mogelijk de muizen in je tuin te verjagen. Of om de muizen in je tuin te bestrijden.

Verschillende soorten muizen in de tuin

Wat te doen tegen muizen in de tuin? Het eerste dat je moet doen, is de muizen herkennen. Dit kun je dus aan de hand van bovenstaande gevolgen doen. Tevens kun je dit doen door goed naar de muizen te kijken. Dit is uiteraard alleen mogelijk als zij zich overdag in je tuin laten zien.

Ook interessant:  Wat te doen tegen emelten?

In ons land leven in ieder geval meerdere soorten muizen:

  • Veldmuis in tuin. De veldmuis is eigenlijk de meest voorkomende soort muis in ons land. Deze muissoort richt vooral schade aan gewassen aan.
  • Zwarte muis in tuin. Een zwarte muis in de tuin is eigenlijk geen soort muis. Deze benaming heeft puur betrekking op de kleur van de muis. In veel gevallen gaat het overigens, officieel gezien, om een zwarte rat.
  • Bruine muis in de tuin. Zie je een bruine muis in de tuin? Dan kan dit zowel een veldmuis als een huismuis zijn. Deze twee muissoorten hebben beide een bruine vachtkleur.

Wanneer komen muizen het meest voor?

Je kunt het gehele jaar door last hebben van muizen in de tuin. Er zijn echter een paar perioden in het jaar waarin ze prominenter aanwezig zijn:

  • In de lente en herfst. Dit zijn de perioden in het jaar waarin de muizen het meest fokken. De populatie van muizen stijgt in deze perioden dan ook, waardoor de kans groter is dat je een muis in de tuin aantreft.
  • Oogsttijd. De beschikbaarheid van voedsel is ook van invloed op de aanwezigheid van muizen in de tuin. Met name tijdens de oogsttijd neemt de populatie van muizen toe.
  • Herfst en winter. Over het algemeen gedijen muizen het beste in de mildere weersomstandigheden. Dit houdt in dat ze veel in de herfst en winter voorkomen. Tijdens deze perioden zijn ze ook nog op zoek naar warme en beschutte schuilplekken.

Rat of muis in de tuin?

Zie je een onhygiënisch en vies beest in je tuin rondlopen? Dan kan dit zowel een rat als een muis zijn. Een rat of muis in de tuin herken je aan de volgende verschillen:

  • Grootte. Een muis is significant kleiner dan een rat. Een rat is over het algemeen drie tot vier keer groter dan een muis.
  • Staart. Een muis heeft een dunne en harige staart, terwijl een rat een dikke en relatief kale staart heeft.
  • Snuit. Een muis heeft een driehoekige snuit, terwijl een rat een stompe snuit heeft.

Heb je last van een rat of muis in de tuin? Aan de hand van deze drie kenmerken heb je dit snel genoeg door!

Wat te doen tegen muizen in de tuin? Voorkomen!

Wat te doen tegen muizen in de tuin? Eén van de beste tips die wij je mee kunnen geven, is een vrij simpele tip: voorkom dat je in je tuin last krijgt van muizen.

Is het mogelijk om muizen in je tuin te voorkomen? Ja, dit is zeker mogelijk. Daarvoor hebben wij de beste wat te doen tegen muizen in de tuin tips samengesteld. Volg de onderstaande tips op en voorkom daarmee grotendeels de aanwezigheid van muizen in de tuin.

Wat te doen tegen muizen in de tuin tip 1: beperk voedselbronnen in je tuin

De beste tip die wij je mee kunnen geven, is om voedselbronnen in je tuin te beperken. Dit begint al met het weggooien van het restafval van het koken: doe dit altijd ín de kliko of in de GFT bak. Zorg ervoor dat je er echt niks naast gooit. Check dit ook altijd voordat je weg loopt.

Daarbij is het ook aan te raden om een afvalemmer met deksel te gebruiken. Dankzij de deksel is het voor muizen lastiger om ín de afvalemmer te komen:

Verder raden wij je aan om goed naar composthopen in je tuin te kijken. Deze hopen moet je zoveel mogelijk voorkomen, aangezien muizen hier maar al te graag op afkomen. Dát voorkom je dus door de composthopen tijdig op te ruimen. Of je kiest er bewust voor om compostbakken met een deksel te gebruiken:

Wat te doen tegen muizen in de tuin tip 2: ruim je tuin goed op

Je moet er dus alles aan doen om voedselbronnen in je tuin te voorkomen. Wat je ook nog moet doen, is je tuin zo netjes mogelijk houden. Dat doe je onder meer door al het organische afval en materiaal op te ruimen.

Veeg je dit allemaal op één grote hoop? En laat je deze grote hoop vervolgens in je tuin liggen? Dan is de kans vrij groot dat dit muizen aantrekt. In plaats daarvan kun je veel beter regelmatig – echt regelmatig – je tuin goed opruimen. Daarvoor raden wij je onder meer een goede gazonhark of bladhark aan:

Wat te doen tegen muizen in de tuin tip 3: onderhoud je tuin goed op

Wat te doen tegen muizen in de tuin? Je tuin goed opruimen én je tuin goed onderhouden. Je moet er alles aan doen om beschutte plekken in je tuin te voorkomen.

Wat dit inhoudt? Dit houdt onder meer in dat je je gazon regelmatig kort moet maaien. Ook houdt dit in dat je de struiken en hagen in je tuin regelmatig moet snoeien.

Je moet al met al voor goed tuinonderhoud zorgen. Muizen zijn gek op verwilderde tuinen en niet op tuinen die er erg strak bij liggen. Krijg dit voor elkaar door het juiste tuingereedschap te gebruiken:

Wat te doen tegen muizen in de tuin tip 4: voorkom stilstaand water

Voorkom stilstaand water in je tuin. Dat is ook één van de beste tips om muizen in je tuin te voorkomen. Stilstaand water in je tuin voorkomen, doe je op meerdere manieren:

  • Zorg voor een goede afvoer van het regenwater in je tuin. Met name als je veel tegels in je tuin hebt liggen, is dit een belangrijk aandachtspunt. Je wilt simpelweg niet dat na een regenbui je halve tuin blank staat. Dat trekt immers alleen maar muizen aan.
  • Sluit de deksel van je regenton. Vang je het regenwater in een regenton op? Op zich goed bezig, maar dit trekt wel muizen aan. In plaats daarvan kun je beter de regenpijp op de regenton aansluiten en de deksel van de ton dichtdoen.
  • Check je tuin regelmatig op lekkages. Het is ook verstandig om je tuin regelmatig op lekkages te checken. Richt je hierbij bijvoorbeeld op de gevel bij je achtertuin en op je overkapping, schuur en/of tuinhuisje.

Wat te doen tegen muizen in de tip 5: dicht kieren, spleten en naden af

Wat te doen tegen muizen in de tuin? Je moet er ook alles aan doen om te zorgen dat de muizen níet je woning in kunnen komen. Het is daarom van belang om kieren, spleten en naden af te dichten.

Richt je hierbij bijvoorbeeld op de kier bij de achterdeur. Of kijk goed naar eventuele kieren of naden in de muren van je woning. Deze zaken dicht je vervolgens met onderstaande middelen feilloos af:

Wat te doen tegen muizen in de tuin tip 6: schakel professionele hulp in

Lukt het je niet om korte metten met de muizenplaag in je tuin te maken? Heb je van ontzettend veel muizen in je tuin last? Of komt de muizenplaag met enige regelmaat weer terug? Dit zijn stuk voor stuk situaties waarin je professionele hulp nodig hebt.

Een professionele ongediertebestrijder staat je graag bij. Zo’n specialist gaat op zoek naar de oorzaak, naar een muizenhol in de tuin en zorgt vervolgens voor een passende oplossing. Dit is dus altijd nog een oplossing waar je op terug kunt vallen.

Wat te doen tegen muizen in de tuin tip 7: kom in actie

Wat te doen tegen muizen in de tuin? De laatste tip die wij je mee willen geven, is bijzonder eenvoudig: kom in actie. Als je niks tegen de muizen in je tuin doet, krijg je hier op termijn des te meer last van. Je moet echt zo snel mogelijk in actie komen en korte metten met de muizen in je tuin maken.

Hoe je muizen in je tuin kunt bestrijden? Dat doe je met bovenstaande middelen. Hoe je muizen in je tuin kunt voorkomen? Dat doe je met de bovenstaande wat te doen tegen muizen in de tuin tips!