Wat te doen tegen naaktslakken?

Wat kun je doen tegen naaktslakken in de tuin? Wat kun je doen tegen naaktslakken in huis? Of wat helpt tegen slakken in de moestuin? Dit zijn slechts enkele voorbeelden van vragen die men of naaktslakken stelt. Logische vragen ook, aangezien naaktslakken alles behalve hygiënisch zijn. Het is daarom zaak om zo snel mogelijk wat te doen tegen naaktslakken. Wat je precies tegen naaktslakken kunt doen, vertellen we je in dit artikel!

Wat te doen tegen naaktslakken in de tuin? Dít heb je nodig!

Op een plaag van naaktslakken zit je absoluut niet te wachten. Deze beestjes zijn onhygiënisch en tasten ook nog je planten aan. Bovendien is de kans vrij groot dat je kinderen ook niet al te gek zijn op deze vieze beestjes. Voldoende reden dus om zo snel mogelijk wat te doen tegen naaktslakken. Daarvoor kun je het beste onderstaande hulpmiddelen gebruiken.

Middel 1: aaltjes

Wil je in je tuin korte metten met de naaktslakken maken? Dan is het logisch om voor aaltjes voor in je tuin te kiezen. Aaltjes zijn kleine, levende wormpjes die zich in het lichaam van de naaktslakken nestelen. Vandaaruit zijn de aaltjes in staat om de naaktslakken snel en efficiënt te doden.

Het is alleen een feit dat je uit niet heel veel soorten aaltjes voor naaktslakken kunt kiezen. De reden daarvoor is niet helemaal duidelijk. Desalniettemin raden wij je aan om voor deze aaltjes te kiezen:

[content-egg-block template=offers_list groups=”1,2″]

Middel 2: slakkenvallen

Wat te doen tegen naaktslakken in de tuin? Eén van de beste opties die je hebt, is om slakkenvallen in je tuin neer te zetten. Naaktslakken komen graag naar je tuin toe én komen mogelijk ook graag naar de slakkenvallen toe.

Eenmaal in de slakkenvallen aangekomen, kunnen ze geen kant meer op. Ook dit is dus een efficiënt middel om snel korte metten te maken met de naaktslakken in je tuin.

Goed om te weten: als je voor de beste slakkenvallen kiest, zijn deze vallen níet giftig.

[content-egg-block template=offers_list groups=”3,4″]

Middel 3: korrels tegen naaktslakken

Wat te doen tegen naaktslakken in de tuin? Je kunt er ook voor kiezen om korrels in de tuin te verspreiden. Het gaat hierbij om zogeheten slakkenkorrels. Dit zijn korrels die regenbestendig zijn én ook nog eens 100% biologisch zijn.

Als de naaktslakken deze korrels opeten, komen ze snel te overlijden. Je kunt dus je vraagtekens zetten bij de diervriendelijkheid van de slakkenkorrels. Maar, het is wel een feit dat de slakkenkorrels hun werk goed doen. Voordat je het doorhebt, heb je in je tuin een stuk minder last van de naaktslakken.

[content-egg-block template=offers_list groups=”5,6,7″]

Middel 4: insectenpoeder

Heb je het beste middel tegen naaktslakken nog niet gevonden? Kijk dan ook eens naar insectenpoeder. Dit is een speciaal soort poeder waarmee je tal van soorten insecten uit je tuin kunt werken. Inclusief de naaktslakken.

Indien je voor het beste insectenpoeder kiest, weet je zeker dat dit poeder gifvrij is. Dat houdt in dat je niet bang hoeft te zijn dat bijvoorbeeld je hond of kat hier niet tegen kan.

[content-egg-block template=offers_list groups=”8,9″]

Wat te doen tegen naaktslakken in huis?

Heb je last van naaktslakken in je huis? Dan ben je absoluut niet blij. Naaktslakken horen nu eenmaal niet in je huis thuis. Het lastige is alleen dat naaktslakken vanzelf naar je huis toe komen. Dat is vooral het geval als het lekker vochtig in je woning is.

Naaktslakken komen in principe altijd op vochtige ruimtes af. Logisch ook, aangezien naaktslakken voor 80% uit water bestaan. Ze zijn hierdoor altijd op zoek naar vocht en naar vochtige ruimtes.

Als je last van naaktslakken in je huis hebt, kun je met onderstaande tips aan de slag gaan. Met deze tips kun je de slakken uit je woning weren.

Wat te doen tegen naaktslakken in huis tip 1: voorkom vocht in je woning

De beste tip die wij je kunnen geven, is om vocht in je woning te voorkomen. Zo moet je er onder meer voor zorgen dat je kruipruimte zo vochtig mogelijk is. Staat er ontzettend veel water in de kruipruimte van je woning? Dan is dat van grote invloed op het vochtgehalte in de rest van je woning.

Verder is het belangrijk dat je je woning goed ventileert. Zet bijvoorbeeld elke dag de ramen en deuren van/in je woning even open. Daarmee laat je het goed doortochten in je woning, waardoor de vochtigheidsgraad in je woning aanzienlijk daalt.

Tevens kan het verstandig zijn om een goede luchtontvochtiger aan te schaffen. Zoals de naam al aangeeft, is dit apparaat in staat om de lucht te ontvochtigen. Het apparaat ademt natte lucht in en verandert dit naar droge lucht. Deze droge lucht wordt vervolgens in je woning uitgeblazen.

[content-egg-block template=offers_list groups=”10,11,12″]

Wat te doen tegen naaktslakken in huis tip 2: maak barrières met zout

Je wilt uiteraard nooit last van naaktslakken in huis hebben. Merk je echter op dat je veel naaktslakken in je tuin hebt? Dan moet je in je huis ook alvast wat voorzorgsmaatregelen treffen. Dat doe je onder meer door barrières met zout te maken.

Deze barrières kun je bijvoorbeeld bij je voor- en achterdeur maken. Naaktslakken houden absoluut niet van zout, waardoor zij hier uit de buurt van blijven. Dát stelt je in staat om de naaktslakken buiten te houden.

Waarom dit zo goed werkt? Dit heeft puur met het lichaam van een naaktslak te maken. Het lichaam van een naaktslak bestaat uit maar liefst 80% vocht. Zodra een naaktslak met zout in contact komt, komt de naaktslak hierdoor te overlijden.

Wat te doen tegen naaktslakken in huis tip 3: herstel snel lekkages

Het is verstandig om zo af en toe een rondje door je woning te lopen. Check hierbij vooral de plafonds en muren goed op lekkages. Op een lekkage zit je nooit te wachten. Ook niet met het oog op naaktslakken.

Zoals hierboven al aangegeven, komen de naaktslakken graag op vocht af. Als er sprake van een lekkage is, is er hoe dan ook sprake van vocht in je woning. Je moet er daarom alles aan doen om lekkages te voorkomen. Is er desondanks toch sprake van een lekkage in je woning? Dan moet je deze lekkage zo snel mogelijk herstellen.

Wat te doen tegen naaktslakken in huis tip 4: verberg voedsel

Heb je in je woning last van naaktslakken? De oorzaak hiervan is vaak in de vorming van vocht terug te vinden. Zoals inmiddels duidelijk mag zijn, komen naaktslakken namelijk maar al te graag op vocht af. De naaktslakken komen echter ook graag op voedsel af.

Het advies is daarom sowieso om voedselresten goed weg te gooien. Ook is het belangrijk om voedsel goed op te bergen én af te sluiten. Daarvoor kun je het beste luchtdichte bewaarpotten gebruiken. Met dergelijke bewaarpotten geniet je van meerdere voordelen.

Ten eerste blijft je voedsel langer vers. Ten tweede wordt het voedsel minder snel opgemerkt door ongedierte. Ten derde hebben de insecten géén toegang tot dit voedsel. Je hoeft zodoende niet bang te zijn voor bijvoorbeeld voedselbederf.

Ook interessant:  Wat te doen tegen vochtige kamer?

[content-egg-block template=offers_list groups=”13,14,15″]

Wat te doen tegen naaktslakken in huis tip 5: dicht kieren van je woning af

Heb je al eens goed naar het lichaam van een naaktslak gekeken? Een naaktslak heeft een nogal dun lichaam en maakt een nogal aparte kronkelige beweging. Juist door die beweging is de naaktslak in staat om zich voort te bewegen. Juist door het dunne lichaam is een naaktslak in staat om je woning binnen te dringen. Daar heeft een naaktslak slechts een kleine kier voor nodig.

Het is daarom belangrijk om de kieren van je woning goed af te dichten. Met andere woorden: maak het zo moeilijk mogelijk voor naaktslakken om je woning binnen te kunnen komen. Je kunt hier het beste goede afdichtingskit voor gebruiken. Die kit is sterk genoeg om de naaktslakken voor altijd buiten de deur te houden.

[content-egg-block template=offers_list groups=”16,17″]

Wat te doen tegen naaktslakken in huis tip 6: plaats tochtstrips

Is op dit moment bij je voor- of achterdeur een grote kier zichtbaar? Je kunt dit met afdichtingskit oplossen, maar dat helpt bij zo’n grote kier hoogstwaarschijnlijk niet. Het is in zo’n situatie beter om voor zogeheten tochtstrips te kiezen.

Dit zijn speciale strips die naaktslakken perfect buiten de deur houden. Bovendien geniet je met de juiste tochtstrips van een stuk minder tocht in je woning. Je geniet hierdoor van meer wooncomfort en ook nog van een veel lagere energierekening. Uiteindelijk is dat alles wat je wilt, niet waar? Zeker in combinatie met het buiten de deur houden van naaktslakken.

[content-egg-block template=offers_list groups=”18,19,20″]

Wat zijn naaktslakken precies?

Naaktslakken zijn zogeheten weekdieren. Ze zijn nauw verwant aan de normale slakken, met een huisje, maar hebben dus géén uitwendige schelp. Daar komt dan ook de naam ‘naaktslak’ vandaan.

Een naaktslak ziet er slijmerig uit. Dat klopt ook, aangezien naaktslakken voor 80% uit vocht bestaan. Ze gedijen hierdoor het beste in vochtige situaties.

Heeft het langere tijd geregend? Of regent het al meerdere dagen onafgebroken? Dan is de kans groot dat je veel naaktslakken over de grond ziet kruipen. Dat komt puur doordat de naaktslakken zo goed gedijen in vochtige en natte omgevingen.

Hoe kun je naaktslakken herkennen?

Hoe kun je naaktslakken herkennen

Naaktslakken lijken qua naam op normale slakken. Een verdere vergelijking gaat echter al snel mank. De naaktslakken ‘beschikken’ namelijk over een paar unieke kenmerken:

 • Geen uitwendige schelp. Het gehele lichaam van naaktslakken bestaat uit de natte huid. Dat is anders bij normale slakken, aangezien normale slakken een uitwendige schelp hebben. Dit ‘huisje’ ontbreekt bij naaktslakken. Eigenlijk is dat het eerste kenmerk waar je naaktslakken aan kunt herkennen.
 • Lang en slijmerig lichaam. Het lichaam van een naaktslak is opvallend lang en slijmerig. Door dit slijm zijn ze in staat om over oppervlakten te glijden. Ook speelt dit slijm een belangrijke rol op het gebied van bescherming en voortplanting.
 • Voelsprieten. Heb je al eens naar de kop van een naaktslak gekeken? Dan heb je waarschijnlijk al gezien dat ze twee paar voelsprieten hebben. Eén paar voelsprieten is een stuk langer dan het andere paar voelsprieten.
 • Opening achter het hoofd. Achter het hoofd van een naaktslak zit een zogeheten ademhalingsopening. Door deze opening zijn de naaktslakken in staat om lucht in hun longen te laten lopen.
 • Verschillende kleuren. Een naaktslak heeft niet altijd dezelfde kleur. Mogelijk denk je direct aan een bruine kleur, maar dat geldt niet voor elke naaktslak. De naaktslakken komen momenteel in allerlei kleuren en patronen voor. Hierbij kun je denken aan roodachtig, oranje, geel en zelfs wit. De kleuren lopen dus heel erg uiteen.
 • Nachtelijke dieren. De kans dat je een naaktslak tegenkomt, is het grootste in de nachtelijke uurtjes. Het is nu eenmaal een feit dat naaktslakken nachtelijke dieren zijn.

Wat zijn de gevaren van naaktslakken?

Is het nou echt belangrijk om zo snel mogelijk wat te doen tegen naaktslakken? Ja, zonder enige twijfel. Zonder dat je het wellicht doorhebt, zijn de naaktslakken namelijk van grote – negatieve – invloed. Zowel in je tuin als in je woning.

Schade aan planten

Wat te doen tegen naaktslakken in de tuin? Zo snel mogelijk de plaag van naaktslakken aanpakken! Dit heeft te maken met de schade die de naaktslakken aan planten aan kunnen richten.

Naaktslakken richten zich hierbij met name op planten met makkelijk afhapbare bladeren. Met deze bladeren voeden de naaktslakken zich namelijk. Doordat de naaktslakken dit doen, gaat de conditie van de planten aanzienlijk achteruit.

Dat komt puur doordat alle jonge en zachte plantendelen door de naaktslakken opgegeten worden. Een plant is hierdoor niet goed/langer in staat om snel en krachtig aan te groeien. Je krijgt hierdoor al snel met minder fraaie planten in je tuin te maken.

Onhygiënisch ongemak

Heb je in je tuin last van naaktslakken? Dan krijg je vanzelf met onhygiënisch ongemak te maken. Heb je in je huis last van naaktslakken? Ook dan krijg je vanzelf met onhygiënisch ongemak te maken. Deze dieren horen simpelweg niet thuis in je woning.

Dit onhygiënische ongemak kan zich op verschillende manieren uiten. Zo is het gewoonweg niet fijn om een naaktslak door je keuken heen zien te glijden. Ook is het niet prettig om je kind opeens met een naaktslak in zijn/haar handen rond te zien lopen.

Hoe je dit onhygiënische ongemak ervaart, is uiteraard per individu verschillend.

Overdracht van ziekten

Wist je dat naaktslakken ook verantwoordelijk kunnen zijn voor de overdracht van ziekten? Naaktslakken kunnen zowel ziekten als parasieten verspreiden. Alles behalve wenselijk, aangezien dit voor verdere schade kan zorgen. Bijvoorbeeld aan je hond.

Deze ziekten zijn voor zowel mensen als dieren gevaarlijk. Dit is eigenlijk reden nummer één om zo snel mogelijk wat te doen tegen naaktslakken. Je zit simpelweg nooit te wachten op naaktslakken. Als ze dan ook nog gevaarlijk worden, is het helemaal tijd om snel in actie te komen.

Gladheid in huis of tuin

Naaktslakken laten altijd een glad spoor achter. Dit komt puur doordat ze met hun gladde lichaam over de grond in je woning heenglijden. Of over de grond in je tuin.

Het gevolg hiervan is dat er een slakkenspoor achterblijft. Met name als het om veel naaktslakken gaat, kun je hierdoor last van gladheid krijgen. Dat wil je ook niet, dus ook dit is een reden om zo snel mogelijk wat te doen tegen naaktslakken.

Wat zijn de oorzaken van naaktslakken in de tuin & huis?

Wat zijn de oorzaken van naaktslakken in de tuin & huis

Wat te doen tegen naaktslakken? Deze vraag is om meerdere redenen relevant:

 • Veel huishoudens hebben regelmatig last van naaktslakken. Dit komt onder meer doordat de naaktslakken nu eenmaal in grote getalen leven in ons land.
 • Naaktslakken komen op veel plekken voor. Het is ook niet zo dat het leefgebied van naaktslakken tot specifieke plekken beperkt blijft. Integendeel zelfs; naaktslakken komen juist op vrij veel plekken voor.

Deze twee redenen gaan met een andere reden hand in hand: de vele oorzaken van naaktslakken. Wat is de oorzaak van naaktslakken in de tuin? Of wat is de oorzaak van naaktslakken in je huis? Op deze twee vragen vind je hieronder een compleet overzicht van mogelijke oorzaken.

Wat zijn de oorzaken van naaktslakken in de tuin?

 • Vochtige omstandigheden. Naaktslakken bestaan voor 80% uit vocht, waardoor ze voortdurend op zoek zijn naar vocht, vocht en nog eens vocht. Dit is dan ook de belangrijkste reden waarom naaktslakken het beste gedijen in vochtige tuinen.
 • Aanwezigheid van specifieke plaatsen. Naaktslakken houden van planten met veel zachte en jonge bladeren. Deze bladeren zijn door de naaktslakken namelijk makkelijk op te eten. Het is daarom belangrijk om goed naar de soorten planten in je tuin te kijken.
 • Gebrek aan natuurlijke vijanden. Naaktslakken hebben de nodige natuurlijke vijanden, waaronder egels, vogels en kikkers. Heb je echter een tuin die vol met tegels ligt? Dan leven er waarschijnlijk geen egels en kikkers in je tuin. Het gevolg laat zich al raden: de naaktslakken hebben vrij spel in je tuin, aangezien het aan natuurlijke vijanden ontbreekt.
 • Veel schuilplaatsen. Naaktslakken houden niet alleen van vochtige plekken, maar ook van fijne schuilplaatsen. Ze zijn voortdurend op zoek naar donkere en vochtige plekken om zich te verbergen. Onder meer composthopen, dichte begroeiing en stapels hout zijn hierdoor geliefde schuilplekken voor de naaktslakken.
Ook interessant:  Wat te doen tegen muggen in de tuin?

Wat zijn de oorzaken van naaktslakken in huis?

 • Vochtige plekken. Net zoals in een tuin zijn naaktslakken ook in een woning op zoek naar vochtige plekken. Heb je bijvoorbeeld een lekkage in je woning? Dan trekt dit naaktslakken aan. Of is de vochtigheidsgraad in je woning gewoonweg veel te hoog? Ook dan trekt dit vanzelf naaktslakken aan.
 • Voedselresten. Naaktslakken zijn ook gek op voedselresten. Het is daarom van belang om je voedsel goed op te bergen. Maak het voedsel onbereikbaar voor de naaktslakken, zodat je een stuk minder last van naaktslakken in je huis krijgt.
 • Veel naaktslakken in de tuin. Heb je in je tuin last van ontzettend veel naaktslakken? Dan is het goed mogelijk dat je vanzelf last krijgt van naaktslakken in je woning. Deze slakken zijn immers op zoek naar vocht en voedsel. Als ze dit binnen in je huis kunnen vinden, trekken ze spoedig naar je huis toe.

Lees ook ons artikel ‘Wat te doen tegen vocht in huis?

Wat te doen tegen naaktslakken? Voorkomen is beter dan genezen!

Wat te doen tegen naaktslakken? Wij hebben je eerder in dit artikel al kennis laten maken met de beste middelen. Die middelen helpen écht tegen naaktslakken, dus probeer ze gewoon eens uit.

Verder wijzen wij je graag op een welbekend gezegde: voorkomen is beter dan genezen. Je moet er alles aan doen om te voorkomen dat je last van naaktslakken krijgt.

Dat doe je onder meer door met onderstaande wat te doen tegen naaktslakken tips aan de slag te gaan. Met deze tips voorkom je simpelweg de aanwezigheid van naaktslakken grotendeels.

Wat te doen tegen naaktslakken tip 1: kijk goed naar de planten in je tuin

Naaktslakken voeden zich graag met de bladeren van bepaalde planten. Onder meer hosta’s, delphiniums, dahlia’s en Papavers vallen in de smaak van naaktslakken. Wij raden je daarom het volgende aan:

 • Kies niet voor deze planten, indien je geen naaktslakken in je tuin wilt hebben.
 • Verplaats deze planten, indien ze al in je tuin staan. het is in dat geval verstandig om ze zo ver mogelijk bij je woning vandaan te zetten. Daarmee verklein je de kans dat je in je woning last van naaktslakken krijgt.

Wat te doen tegen naaktslakken tip 2: houd de tuin schoon

Het is ook van groot belang om je tuin goed schoon te houden. Des te schoner je tuin is, des te minder interessant je tuin voor naaktslakken is. Dit komt vooral doordat het in een schone tuin aan schuilplekken ontbreekt.

Naaktslakken zijn voortdurend op zoek naar geschikte schuilplekken. Een goed voorbeeld hiervan is een stapel met dode bladeren en takken. Daar kunnen de naaktslakken zich perfect onder/in verschuilen.

Ruim je deze stapel echter tijdig op? Dan maak je je tuin dus een heel stuk minder interessant voor de naaktslakken. Precies dat is wat je wilt. Wij raden je daarom aan om in een goede bladhark te investeren. Daarmee hou je je tuin heel eenvoudig en snel schoon:

[content-egg-block template=offers_list groups=”21,22,23″]

Wat te doen tegen naaktslakken tip 3: trek natuurlijke vijanden aan

Wat te doen tegen naaktslakken? Eén van de beste tips is om natuurlijke vijanden naar je tuin aan te trekken. Hierbij kun je denken aan onder meer egels, kikkers en paden. Deze dieren zijn gek op naaktslakken en vormen voor hen dan ook de natuurlijke vijand.

Dat geldt ook voor vogels. Door je tuin vogelvriendelijk in te richten, hou je de naaktslakken zo ver mogelijk bij je tuin uit de buurt. Hoe je dit doet? Bijvoorbeeld door vogelhuisjes in je tuin neer te zetten of op te hangen. Dit trekt vogels aan en houdt dus de naaktslakken (ver) op afstand.

[content-egg-block template=offers_list groups=”24,25,26″]

Wat te doen tegen naaktslakken tip 4: breng barrières in je tuin aan

Wat te doen tegen naaktslakken in de tuin? Het advies is ook om barrières in je tuin aan te brengen. Met de juiste barrières geniet je van twee voordelen:

 • Je maakt je tuin een stuk minder aantrekkelijk voor naaktslakken. Deze slakken geven, in verband met hun lichaam, de voorkeur aan gladde ondergronden. Door voor barrières te kiezen, maak je de verplaatsing van de naaktslakken dus een stuk lastiger.
 • Je beschermt hier je planten mee. Breng je de juiste barrières rondom je planten aan? Dan hebben de naaktslakken geen/minder kans meer om tot de planten te komen. Je geniet hierdoor langer van de fraaie planten in je tuin.

Aan wat voor barrières kun je dan denken? Wij raden je de volgende twee soorten barrières aan: diatomeeënaarde en cacaodoppen.

[content-egg-block template=offers_list groups=”27,28″]

Wat te doen tegen naaktslakken tip 5: neem de plaag serieus

Als laatste tip adviseren wij je het volgende: neem de plaag van naaktslakken serieus. Deze diertjes zijn zeer onhygiënisch en brengen op meerdere gebieden ongemak met zich mee. Dat kun je voorkomen door serieus met bovenstaande tips aan de slag te gaan. Ook kun je de eerder besproken hulpmiddelen maar al te goed gebruiken. Met die middelen heb je nóg minder last van naaktslakken in je tuin. Daarmee heb je ook minder last van naaktslakken in je woning!

Veelgestelde vragen over naaktslakken

Waar kun je last krijgen van naaktslakken?

Je kunt op veel plekken last krijgen van naaktslakken. Denk hierbij aan naaktslakken in de tuin, naaktslakken in de woonkamer, naaktslakken in de keuken en naaktslakken in het huis in de kruipruimte.

Helpen cacaodoppen tegen naaktslakken?

Ja, cacaodoppen kunnen zeker helpen tegen naaktslakken. Door de samenstelling zijn de cacaodoppen een stuk lastiger om over heen te glijden voor de naaktslakken. Je doet er dan ook verstandig aan om de cacaodoppen rondom de planten in je tuin heen te leggen.

Houden slakken van afrikaantjes?

Ja, zowel slakken als naaktslakken houden van afrikaantjes. Ook dit zijn planten/bloemen die je dus beter niet in je tuin neer kunt zetten.

Eten vogels naaktslakken?

Ja, vogels zijn gek op naaktslakken. Je moet er daarom alles aan doen om je tuin zo vogelvriendelijk mogelijk in te richten. Daarmee hou je de naaktslakken perfect buiten de tuindeuren.

Kun je naaktslakken handmatig verwijderen?

Ja, je kunt naaktslakken zeker handmatig verwijderen. Wij raden je wel aan om even goede tuinhandschoenen aan te doen. Naaktslakken voelen vies aan en geven ook veel slijm af.

[content-egg-block template=offers_list groups=”29,30″]

Kunnen naaktslakken zout verdragen?

Nee, naaktslakken kunnen geen zout verdragen. Zodra ze in contact met zout komen, komen ze spoedig te overlijden. Het is echter niet aan te raden om dan maar gewoon zout over de naaktslakken heen te strooien. Dit is immers alles behalve diervriendelijk.