Wat te doen tegen ratten in de tuin?

Ben je lekker in je tuin aan het relaxen en zie je opeens een rat voorbijkomen? Dan lig of zit je waarschijnlijk niet meer zo lekker. Voor veel mensen zijn ratten in de tuin een absolute nachtmerrie. Logisch ook, aangezien ratten in de tuin ontzettend onhygiënisch. Het is daarom zaak om zo snel mogelijk wat te doen tegen ratten in de tuin. Maar, wat kun je nou tegen ratten in de tuin doen? En hoe kun je ratten in de tuin voorkomen? Vind in dit artikel de beste tips, hulpmiddelen en informatie!

Wat te doen tegen ratten in de tuin? Dít heb je nodig!

Hoe kun je ratten bestrijden in de tuin? Ten eerste is het zaak om dit zo snel mogelijk te doen. Elke dag dat je niks tegen de ratten in de tuin doet, is een verloren dag. Je krijgt dan waarschijnlijk alleen maar meer en meer last van ratten in de tuin.

Ten tweede is het zaak om de juiste hulpmiddelen te gebruiken. Met de juiste middelen is zaak om zo snel mogelijk wat te doen tegen ratten in de tuin. Mede daarom wijzen wij je graag op de onderstaande hulpmiddelen.

Middel 1: rattenvallen

Wat te doen tegen ratten in de tuin? Eén van de beste middelen waar je voor kunt kiezen, zijn rattenvallen. Met een rattenval vang je vrij eenvoudig een rat in je tuin, aangezien je hier zelf weinig tot geen omkijken naar hebt.

Het is ook goed om te weten dat je uit meerdere rattenvallen kunt kiezen. Zo bestaan er momenteel diervriendelijke rattenvallen. Je vangt hiermee de ratten, maar de ratten komen hiermee niet direct te overlijden. Uiteraard is het ook mogelijk om voor een rattenval te kiezen waarmee je de rat direct doodt.

[content-egg-block template=offers_list groups=”1,2,3″]

Middel 2: lokdozen

Zie je het niet helemaal zitten om een rattenval te gebruiken? Dan is een lokdoos een goed alternatief. Een lokdoos kun je eigenlijk vergelijken met een rattenval, maar een lokdoos is vele malen diervriendelijker.

Je lokt met een lokdoos de rat naar deze doos toe. De rat komt vervolgens in de doos terecht en kan hier vervolgens niet meer uit. Dat betekent dat je de doos makkelijk op kunt tillen en de rat op een andere plek weer los kunt laten.

[content-egg-block template=offers_list groups=”4,5,6″]

Middel 3: ultrasone verjager

Wat te doen tegen ratten in de tuin? Je kunt ook kiezen voor de plaatsing van een ultrasone verjager. Zo’n verjager maakt een hoge pieptoon die door weinig mensen waargenomen wordt. De ratten vangen deze pieptoon echter wel op, waardoor ze ver uit de buurt van je tuin blijven.

Dit is dus een ideaal hulpmiddel om de ratten uit je tuin te houden. Het is tevens een ideaal hulpmiddel om de ratten in je tuin snel te bestrijden. Het is dus sowieso belangrijk om zo snel mogelijk wat te doen tegen ratten in de tuin. Wat ons betreft kies je hiervoor het beste voor een ultrasone verjager.

[content-egg-block template=offers_list groups=”7,8,9″]

Middel 4: weringskit

Wat te doen tegen ratten in de tuin? Zo snel mogelijk de ratten bestrijden in de tuin. Daarbij is het ook zaak om te voorkomen dat de ratten je woning binnen kunnen komen. Daar heb je een goede weringskit voor nodig.

Met een goede weringskit dicht je kieren, naden en gaten in je woning af. Op die manier hou je de ratten dus probleemloos buiten de deur. Daardoor slaap je ongetwijfeld een stuk fijner, met name als je weet dat ratten zich in je tuin bevinden.

[content-egg-block template=offers_list groups=”10,11″]

Middel 5: staalwol

Wat te doen tegen ratten in de tuin? Je moet er dus alles aan doen om de ratten uit je woning te houden. Daar kun je goede weringskit voor gebruiken, maar je kunt hier ook speciale staalwol voor gebruiken.

Staalwol is een uniek middel dat door ratten niet kapot gebeten kan worden. Je kunt hier dan ook perfect de naden, kieren en spleten van je woning mee afdichten. Met name als je voor onderstaande soorten staalwol kiest, ben je van de gewenste bescherming tegen ratten verzekerd.

[content-egg-block template=offers_list groups=”12,13″]

Middel 6: professionele hulp

Wat te doen tegen ratten in de tuin? In bepaalde situaties is het aan te raden om professionele hulp in te schakelen:

 • Als je de rattenplaag in je tuin niet onder controle krijgt. Heb je al langdurig last van ratten in je tuin? Heb je bovendien alle bovenstaande middelen al gebruikt? Dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. De kans immers groot dat er sprake van een onderliggende reden is waar jij nog niet van op de hoogte bent. Een professionele ongediertebestrijder weet dit snel te achterhalen.
 • Als je veel ratten in je tuin hebt. Heb je van ontzettend veel ratten in je tuin last? Ook dan is het verstandig om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Zo’n ongediertebestrijder is in staat om korte metten te maken met grote rattenkoloniën.

Wat een professionele ongediertebestrijder zoal kan doen? Zo’n bestrijder kan alle kanten op wat betreft de bestrijding van ratten. Een ongediertebestrijder kan daarbij ook voor grover geschut kiezen.

Wat zijn de oorzaken van ratten in de tuin?

Wat zijn de oorzaken van ratten in de tuin

Er is niet één duidelijke oorzaak waarom ratten naar een tuin toetrekken. In veel gevallen gaat het namelijk om een combinatie van oorzaken.

Voedselbronnen

Raten moeten zichzelf voeden en doen dit met allerlei soorten voedsel. Zo zijn ratten ook gek op verschillende voedselbronnen. Veel van deze voedselbronnen kunnen ratten in de tuin vinden.

Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld etensresten die in de tuin achterblijven. Heb je van een heerlijk avondmaal in je tuin genoten? Dan is het belangrijk om de tegels onder de tuintafel te checken. Hier blijven mogelijk voedselresten achter; daar komen de ratten dan maar al te graag op af.

Ook komen ratten graag af op composthopen in de tuin. Mocht je de nodige compost in je tuin hebben liggen, trekt dit simpelweg vanzelf ratten aan. Je moet daarom voorkomen dat er composthopen in je tuin ontstaan.

Overigens komen ratten ook graag af op het voer van huisdieren en vogels. Het is daarom nooit verstandig om een bak met eten voor je hond in de tuin te zetten. En wil je vogelhuisjes in je tuin neerzetten? Doe dit dan op een plek/manier zodat de ratten niet bij dit vogelvoer kunnen komen.

Schuilplaatsen

Ratten zijn continu op zoek naar interessante schuilplaatsen. Mocht een rat in jouw tuin een interessante schuilplaat vinden, is dat dus ideaal voor hem. Dit is voor jou alles behalve ideaal.

Het is daarom belangrijk om even goed naar je tuin te kijken. Ratten zijn onder meer gek op houtstapels of andere rommelige schuilplaatsen. Des te drukker zo’n plaats is, des te beter voor de muizen eigenlijk.

Ratten zijn ook gek op schuurtjes en hokken. Ze kunnen zich hier in nestelen, maar ze kunnen zich hier ook onder nestelen. Met dank aan hun vrij atletische lichaam.

Dichte begroeiing

Ratten zijn ook gek op tuinen vol met dichte begroeiing. Heb je bijvoorbeeld hoge grassen in je tuin of struiken die volledig dichtgegroeid zijn? In deze beide situaties is het verstandig om je tuin zo snel mogelijk aan te pakken.

Ook interessant:  Wat te doen tegen wolluis?

Ratten gedijen het beste in tuinen met dichte begroeiing. Of in tuinen waar het gras behoorlijk hoog staat. Concreet houdt dit in dat je je tuin netjes zou moeten houden. Hoe je dat het beste kunt doen, vertellen wij je graag verderop in dit artikel.

Waterbronnen

Ratten hebben niet alleen voedsel nodig, maar ook water. Dit water vinden ratten bijvoorbeeld in tuinen met een vijver of met ander stromend water. Ook zijn ratten voortdurend op zoek naar stilstaand water.

Je moet daarom even goed kijken naar het ornament in je tuin. Of naar een regenton in je tuin. Doe bijvoorbeeld de deksel van de regenton altijd dicht, zodat de ratten niet tot het stilstaande water in de regenton kunnen komen.

Wat zijn de gevaren van ratten in de tuin?

De vraag ‘wat te doen tegen ratten in de tuin’ is een belangrijke vraag. Dit komt onder meer doordat relatief veel huishoudens last hebben van ratten in de tuin. Dit komt ook doordat ratten in de tuin echt verschrikkelijk zijn. De ratten brengen bovendien de nodige gevaren en gevolgen met zich mee. Zowel voor jou als voor je tuin.

Overbrengen van ziekten

Als één dier onhygiënisch is, is het wel een rat. Ratten leven onder meer in riolen, waardoor ze talloze bacteriën met zich mee dragen. Het gevaar hiervan is dat ze ziekten overdragen. Dit kunnen ratten aan mensen doen, maar ook aan huisdieren.

Het overbrengen van ziekten is één van de grootste gevolgen. Zo kunnen ze de ziekte van Weil overdagen. Dit kunnen ze direct doen, maar ook indirect. Ratten kunnen bijvoorbeeld vlooien, teken en mijten besmetten. Krijgt je hond vervolgens last van vlooien of teken? Dan kunnen de gevolgen hiervan rampzalig zijn.

Verontreiniging van voedsel

Wat te doen tegen ratten in de tuin? Je moet sowieso voorkomen dat de ratten je woning in kunnen komen. Als je dit niet voorkomt, moet je in je woning rekening houden met verontreiniging van voedsel.

Ook in je tuin kan dit een groot probleem zijn. Dat is vooral het geval als je een moestuin hebt. Of als je je eigen gewassen aan het verbouwen bent. Voor dergelijke voedselbronnen zijn ratten simpelweg een grote vijand.

Schade aan planten

Heb je in je tuin prachtige planten en struiken staan? Deze planten en struiken worden een stuk minder fraai als je last van ratten in de tuin hebt. Dit heeft meerdere redenen:

 • Ratten passen niet op voor planten. Ze banen zich een weg door je tuin zonder te kijken waar ze lopen. Het is daarom goed mogelijk dat ze planten kapot lopen. Of dat ze bovenop een plant gaan liggen.
 • Ratten graven in de grond. Het is ook goed mogelijk dat de ratten in je tuin gaan graven. Ze graven hiermee mogelijk niet alleen gaten maar ook nog de wortels van de planten kapot. 
 • Ratten eten planten en gewassen. Als een rat echt honger heeft, kan hij zich ook richten op de planten en gewassen in je tuin. Dit zie je overduidelijk aan bijvoorbeeld aangevreten planten.

Schade aan eigendommen

Heb je last van ratten in je tuin? Dan is het echt belangrijk om zo snel mogelijk wat te doen tegen ratten in de tuin. De ratten kunnen namelijk ook schade aan je eigendommen in de tuin aanrichten.

Sterker nog: dat doen ratten maar al te graag. Ze richten zich hierbij onder meer op materialen in de tuin, maar ook op eventuele elektriciteitsdraden. Ze vinden het simpelweg heerlijk om op verschillende materialen te knabbelen. Daar kun je oprecht last van krijgen, bijvoorbeeld als de elektriciteitsdraden van je overkapping volledig doorgebeten zijn.

Onhygiënisch ongemak

Onhygiënisch ongemak

Vind je het prettig om veel tijd in je tuin door te brengen? Dan zit je uiteraard niet te wachten op de aanwezigheid van ratten. Dit heeft met bovengenoemde redenen te maken, maar ook met het onhygiënische ongemak.

Het is gewoonweg niet lekker liggen als je weet dat er ratten om je heen lopen. Het is ook niet lekker om tijd in je tuin met je kinderen door te brengen, terwijl je weet dat je ratten in de tuin hebt. Dit onhygiënische ongemak is mogelijk het grootste gevaar c.q. gevolg van ratten in de tuin.

Stress en angst

Wat te doen tegen ratten in de tuin? Zo snel mogelijk korte metten mee maken. Als je dit niet doet, krijg je op termijn namelijk last van stress en angst.

Lig je ’s nachts wakker van de ratten in je tuin? Dan ben je zeker niet de enige. Veel mensen die last van ratten in de tuin hebben, ervaren hier op termijn stress en angst door. Dit kan ook nog eens gepaard gaan met een slechte nachtrust.

Agressie

Hebben ratten een ernstig tekort aan voedsel? Of voelen ze zich bedreigd? Dan kunnen ze ook nog agressief worden. Het komt niet al te vaak voor, maar een rat kan je hierdoor bijten. Met alle mogelijke gevaren van dien. Een rat is immers op deze manier perfect in staat om ziekten over te brengen.

Zijn ratten in de tuin gevaarlijk?

Ja, ratten zijn in de tuin absoluut gevaarlijk. Ze zijn gevaarlijk voor jou, voor je gezondheid, voor de planten in je tuin en voor de eigendommen in je tuin. Vanwege dit gevaar is het zaak om zo snel mogelijk wat te doen tegen ratten in de tuin. Hoe je dat het beste kunt doen, hebben wij je reeds hierboven uitgelegd.

Verschillende soorten ratten in de tuin

Denk je een rat in de tuin te zien? Dat is goed mogelijk. Het is namelijk een feit dat vrij veel mensen last hebben van ratten in de tuin. Als jij ook denkt dat dit bij jou het geval is, zou je even goed naar het soort rat moeten kijken. Je kunt namelijk last van een bruine rat in de tuin hebben of van een zwarte rat in de tuin.

Bruine rat in de tuin herkennen

Een bruine rat komt vrij veel voor in ons land. Deze ratten staan ook wel bekend als de Noorse rat, de rioolrat of de stadsrat. Een bruine rat herken je dus direct aan de bruine kleur. De rat heeft een lichaam van zo’n 20 tot 25 centimeter lang, terwijl zijn staart ongeveer net zo lang is.

Een bruine rat in de tuin herken je verder aan een dunnere staart, kleine oren, kleine ogen en een stompe snuit. Een volwassen bruine rat weegt tussen de 350 en 450 gram.

Zwarte rat in de tuin herkennen

Hoe kun je een zwarte rat in de tuin herkennen? Simpelweg aan de zwarte kleur van de rat. Een zwarte rat valt met name in de dichtere begroeiingen beter op, puur doordat ‘ie een stuk donker qua huidskleur is.

Hoe herken je een rat in de tuin?

Denk je dat je last hebt van een rat in de tuin? Dan moet je eerst kijken of het om een bruine rat of om een zwarte rat in de tuin gaat. Verder is het zaak om je even te verdiepen in de kenmerken van een rat. Want, hoe herken je nou een rat in de tuin?

Een rat in de tuin herken je aan de volgende zaken:

 • Loopsporen. Zie je in je tuin modder of stof liggen en zie je hierin duidelijke loopsporen? Dan kun je er vrij zeker van zijn dat je last van ratten in de tuin hebt.
 • Nesten. Nesten tref je met name op de beschutte plekken aan. Hierbij kun je denken aan de rommelige plekken in je tuin of een plek onder een schuurtje.
 • Rattenholen in de tuin. Ratten in de tuin herken je ook aan de rattenholen in de tuin. Je kunt dit eigenlijk vergelijken met een rattennest in de tuin.
 • Rattenkeutels. De rattenkeutels van een bruine rat – en ook van een zwarte – kat zijn ongeveer 2 centimeter lang. De rattenkeutels van een bruine rat zijn donkerbruin en ietwat spoelvormig. Door de uitwerpselen heb je al snel genoeg door of je echt last van een rat in de tuin hebt.
 • Onaangename geur. Merk je opeens een ietwat muskusachtige geur in je tuin op? Ook dat is een teken dat er op kan wijzen dat je last van ratten in de tuin hebt.
 • Knaagschade. Zie je tandafdrukken in bijvoorbeeld plastic of houten onderdelen in je tuin? Dan is ook dat een duidelijk teken van de aanwezigheid van ratten in de tuin.

Check ook ons artikel ‘Wat te doen tegen katten in de tuin?

Wat te doen tegen ratten in de tuin? Voorkomen is beter dan genezen!

Wat te doen tegen ratten in de tuin? Eén van de beste tips die wij je kunnen geven, is om te voorkomen dat je last krijgt van ratten in de tuin. Dat doe je door met onderstaande wat te doen tegen ratten tips aan de slag te gaan.

Ook interessant:  Wat te doen tegen maden in de tuin?

Wij hebben deze tips samengesteld op basis van onze eigen ervaringen. Ook hebben wij dit gedaan met behulp van de tips en informatie van andere experts.

Wat te doen tegen ratten in de tuin tip 1: voorkom afvalhopen in je tuin

Het is allereerst van belang om altijd afvalhopen in je tuin te voorkomen. Hier heb je meerdere mogelijkheden voor:

 • Voorkom dat voedselresten zich in je tuin ophopen. Het is daarom belangrijk om het gebied onder de eettafel goed schoon te houden. Ook moet je regelmatig het gebied rondom de kliko en afvalbak schoonhouden. Als daar voedselresten liggen, komen daar vanzelf de nodige ratten op af.
 • Voorkom dat composthopen zich in je tuin ophopen. Het is ook belangrijk om pijlen op composthopen te richten. Je moet er simpelweg alles aan doen om te voorkomen dat je last van composthopen krijgt.
 • Voorkom organisch afval. Het is ook belangrijk om organisch afval in je tuin te voorkomen. Dat doe je bijvoorbeeld door met een goede bladhark aan de slag te gaan. Met een goede bladhark veeg je alle bladeren op één hoop, waarna je dit eenvoudig weg kunt gooien. Ratten zijn gek op schuilplaatsen en voedselresten. Voorkom dus simpelweg de aanwezigheid van afvalhopen in je tuin.

[content-egg-block template=offers_list groups=”14,15,16″]

Wat te doen tegen ratten in de tuin tip 2: onderhoud je tuin goed

Ratten zijn dus gek op schuilplaatsen. Waar ze ook gek op zijn, is dichte begroeiing en hoge grassen. Je moet er daarom alles aan doen om je tuin zo goed mogelijk te onderhouden.

Ten eerste is het verstandig om met enige regelmaat het gazon goed te maaien. Door de grasmat lekker kort te houden, voorkom je de aanwezigheid van ratten in je tuin.

Ten tweede is het belangrijk om de struiken in je tuin regelmatig te snoeien. Je moet simpelweg voorkomen dat je in je tuin last van een (te) dichte begroeiing krijgt. Neem daarom regelmatig de struiken – en ook de hagen – in je tuin onder handen.

Ten derde is het belangrijk om regelmatig de grond in je tuin te schoffelen. Daarmee voorkom je dat ratten makkelijk een rattenhol in je tuin kunnen graven.

Met andere woorden: je hebt het beste tuingereedschap nodig.

[content-egg-block template=offers_list groups=”17,18,19″]

Wat te doen tegen ratten in de tuin tip 3: dicht kieren van je woning af

Wat te doen tegen ratten in de tuin? Je moet er sowieso alles aan doen om te voorkomen dat de ratten je woning in kunnen komen. Dit doe je onder meer door alle kieren van je woning goed af te dichten.

Hier heb je meerdere goede mogelijkheden voor. Eerder hebben wij je al met weringskit en staalwol kennis laten maken. Wij wijzen je echter ook nog graag op afdichtingskit en tochtstrips. Met tochtstrips hou je niet alleen tocht buiten de deur, maar dus ook ratten. Wat wil je nog meer?

[content-egg-block template=offers_list groups=”20,21,22″]

Wat te doen tegen ratten in de tuin tip 4: doe je schuur goed dicht

Wat te doen tegen ratten in de tuin? Wij raden je ook aan om je schuurdeur altijd goed dicht te doen. Zoals we eerder al gesteld hebben, zijn ratten gek op onder meer de plek onder het schuurtje. Daardoor moet je ook goed naar de schuur zelf kijken. Je moet je schuurdeur simpelweg altijd goed dicht doen, waardoor je dus voorkomt dat de ratten naar binnen kunnen. Dit zou je overigens ook moeten doen bij een tuinhuisje.

Wat te doen tegen ratten in de tuin tip 5: sluit de kliko en afvalbakken goed

Wat te doen tegen ratten in de tuin? Je moet er dus alles aan doen om voedselresten in je tuin te voorkomen. Dat doe je onder meer de deksel van je kliko en afvalbakken altijd goed dicht te doen.

Hoe je dat kunt doen? Nou, simpelweg door hier extra goed op te letten. Je kunt daarbij ook nog voor handige hulpmiddelen kiezen. Een goed voorbeeld hiervan is een containerombouw. Door je kliko in een containerombouw te zetten, maak je het voor de ratten al een stuk lastiger.

[content-egg-block template=offers_list groups=”23″]

Verder is het aan te raden om voor een afvalemmer met deksel te kiezen. In zo’n afvalemmer kun je eenvoudig al je afval deponeren, zonder dat je bang voor ratten hoeft te zijn. Durf daarom echt te investeren in de beste afvalemmer met deksel voor buiten.

[content-egg-block template=offers_list groups=”24,25″]

Wat te doen regen ratten in de tuin tip 6: check je tuin regelmatig

Het is ook belangrijk om je tuin regelmatig te checken. Hierbij moet je je pijlen op meerdere zaken richten:

 • Een rattenhol in de tuin of een rattennest in de tuin. Kom je zo’n hol of nest tegen? Dan weet je wat je te doen staat: je moet zo snel mogelijk wat gaan doen tegen de ratten in je tuin.
 • Stilstaand water. Het is ook belangrijk dat je stilstaand water in je tuin weet te voorkomen. Ratten zijn namelijk voortdurend op zoek naar stilstaand water.
 • Lekkages. Ratten zijn ook gek op lekkages, aangezien dit vanzelf vocht en water met zich mee brengt. Check daarom je tuin ook regelmatig op eventuele lekkages.

Wat te doen tegen ratten in de tuin tip 7: investeer in tuinverlichting met een sensor

Wij hebben nog een één na laatste tip voor je in petto. Investeer in tuinverlichting met een sensor. Waarom? Omdat ratten over het algemeen nachtdieren zijn. Zij voelen zich het beste in een donkere omgeving thuis, waardoor je je tuin goed zou moeten verlichten. Dat doe je idealiter met tuinverlichting met een sensor. Zodra de rat in de buurt van de verlichting komt, springt het felle licht direct aan. Daar houden de ratten absoluut niet van.

[content-egg-block template=offers_list groups=”26,27,28″]

Wat te doen tegen ratten in de tuin tip 8: kom in actie

Wat te doen tegen ratten in de tuin? Onder aan de streep is het vooral van belang dat je in actie komt. Dat doe je onder meer door met bovenstaande tips en hulpmiddelen aan de slag te gaan.

Lukt het je niet zelf om de ratten te bestrijden in je tuin? Of lukt het niet om de ratten te weren uit je tuin? In dergelijke situaties kun je een goede professionele ongediertebestrijder inschakelen. Zo’n ongediertebestrijder helpt je graag verder in je strijd tegen de ratten!