Wat te doen tegen rioollucht in badkamer?

Heb je last van een vervelende rioollucht in je badkamer? Dan is dat ongetwijfeld niet naar je zin. De rioollucht stinkt, is onhygiënisch en tast hierdoor je woongenot aan. Voldoende reden dus om zo snel mogelijk Wat te doen tegen rioollucht in badkamer. Maar, wat kun je nou doen om de rioollucht in je badkamer tegen te gaan? En hoe kun je rioollucht in je badkamer voorkomen? De antwoorden op die vragen vind je in dit uitgebreide artikel!

Wat te doen tegen rioollucht in badkamer? Dít heb je nodig!

Wat te doen tegen rioollucht in badkamer? Het is sowieso van belang om direct in actie te komen. Als je het bestrijden van de putlucht in je badkamer tegengaat, wordt deze putlucht alleen maar erger. Deze vervelende lucht blijft in dat geval simpelweg nog langer in je badkamer hangen.

Gelukkig is het op meerdere manieren mogelijk om iets tegen de rioollucht in je badkamer te doen. De mogelijkheden die je hiervoor hebt, bespreken we graag hieronder.

Middel 1: afvoer reinigen

Wat te doen tegen rioollucht in de badkamer? Het beste dat je kunt doen, is de afvoer in je badkamer goed reinigen. Je moet hierbij vooral je pijlen richten op de afvoer bij de gootsteen/wasbak. De kans is namelijk erg groot dat de stank juist vanaf die afvoer komt.

Voor het reinigen van de afvoer gebruik je het beste een speciale afvoerreiniger. Wij raden je hiervoor de onderstaande varianten aan. Deze afvoerreinigers hebben stuk voor stuk een bewezen werking:

Middel 2: gebruik een rioolreiniger

Heb je last van de vervelende putlucht in je badkamer? Kies dan voor een goede rioolreiniger. Met een goede rioolreiniger spoel je als het ware alle rioolbuizen in je badkamer volledig door. Daardoor heb je een stuk minder last van de putlucht in je badkamer.

Daarbij is het wel van belang om voor de beste rioolreiniger te kiezen. Ook is het van belang om deze reiniger op de juiste manier te gebruiken. Daarvoor wijzen wij je graag op de gebruikershandleiding van de rioolreiniger.

Voor welke rioolreiniger kun je nou het beste kiezen? Wij raden je vooral aan om eerst op zoek te gaan naar de oorzaak van de rioollucht in je badkamer. Als je weet waar de geur vandaan komt, maak je snel de juiste keuze voor de juiste rioolreiniger.

Middel 3: geurstokjes

Wat te doen tegen rioollucht in badkamer? Enerzijds wil je de lucht voorkomen en anderzijds wil je de lucht tegengaan. Dat laatste doe je door geurstokjes in je badkamer neer te zetten.

De lekkerste geurstokjes geven een heerlijke geur af. Dankzij deze geur heb je een stuk minder last van de vervelende rioollucht in je badkamer. Bovendien blijft je badkamer hiermee ook op de langere termijn heerlijk ruiken. Bijkomend voordeel: je hebt ook nog de keuze uit meerdere geurstokjes voor in de badkamer:

Middel 4: luchtverfrisser

Wat te doen tegen rioollucht in badkamer? In de nodige gevallen is deze lucht niet in één keer weg. Erg vervelend, aangezien je juist op de lange termijn geen last (meer) van de rioollucht badkamer wilt hebben.

Hier heb je gelukkig ook meerdere mogelijkheden voor, zoals de bovengenoemde geurstokjes. Maar, je kunt ook prima voor een heerlijke luchtverfrisser spray kiezen. Bij zo’n spray geniet je van hetzelfde voordeel: van een heerlijke geur, waardoor je de putlucht in je badkamer niet meer ruikt. Ook hierbij geldt weer dat je uit veel soorten luchtverfrisser sprays kunt kiezen:

Middel 5: professionele hulp

Wat te doen tegen rioollucht in badkamer? Het is met bovenstaande middelen mogelijk om iets tegen de vervelende geur in je badkamer te doen. Mocht dit toch niet lukken, heb je een professionele specialist nodig.

Schakel in dat geval bijvoorbeeld een goede loodgieter in. Of ga op zoek naar een andere specialist. Een dergelijke specialist gaat allereerst op zoek naar de oorzaak. Is deze oorzaak gevonden? Dan wordt het probleem verholpen en gaat de specialist ook op zoek naar een geschikte oplossing voor de lange termijn. Dankzij professionele hulp hoef je in de toekomst niet (meer) bang te zijn voor een vervelende rioollucht in je badkamer.

Tip vanuit onze kant: schakel niet direct professionele hulp in. Met bovenstaande hulpmiddelen is het namelijk prima mogelijk om iets tegen de rioollucht in je badkamer te doen!

Wat is de oorzaak van een rioollucht in je badkamer?

Onwijs veel mensen stellen de vraag ‘Wat te doen tegen rioollucht in badkamer?’. Dat is op zich logisch, aangezien dit in veel huishoudens een (terugkerend) probleem is.

Herken je dat? Dan raden wij je aan om allereerst op zoek naar de oorzaak van de rioollucht in je badkamer te gaan. Wij hebben vooral opgemerkt dat het om verschillende én uiteenlopende oorzaken gaat. Check daarom even goed van welke oorzaak in jouw situatie sprake is.

Droge stankafsluiter

Elke afvoer in je badkamer is van een stankafsluiter, ook wel sifon, voorzien. Deze afsluiter is bedoeld om een bepaalde barrière van water te vormen, waardoor de rioollucht buiten de deur gehouden kan worden.

Gebruik je echter een langere tijd de afvoer niet? Dan is het goed mogelijk dat de stankafsluiter volledig droog komt te staan. Het water in de stankafsluiter verdampt in dat geval volledig. Er kan hierdoor geen barrière meer gevormd worden, waardoor je last krijgt van de rioollucht in de badkamer.

Problemen met de riolering

Wat te doen tegen rioollucht in badkamer? Zoals uit dit probleem alleen al blijkt, is er een probleem met de riolering. Deze problemen kunnen ontzettend divers zijn. Zo kan er sprake zijn van een probleem met de hoofdriolering, maar ook met enkel een afdichting of iets vergelijkbaars.

Is een probleem met de riolering altijd zelf op te merken? Nee, dat is niet het geval. Mocht je dit probleem onverhoopt niet kunnen vinden, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen.

Onvoldoende ventilatie

Heb je geen raam in je badkamer? Of zet je het raam van je badkamer niet vaak genoeg open? In deze twee situaties is er sprake van een onvoldoende ventilatie in je badkamer.

Ook interessant:  Wat te doen tegen fruitvliegjes?

Door deze onvoldoende ventilatie houdt de badkamer teveel vocht vast. Dit versterkt geuren alleen maar, waardoor je vanzelf last krijgt van de putlucht in je badkamer. Onvoldoende ventilatie is in veel gevallen dé hoofdoorzaak van de rioollucht in je badkamer.

Verstopte of vervuilde afvoer

Heb je last van een rioollucht in je badkamer? Richt dan je pijlen op de riolering en afvoer. In veel gevallen ontstaat deze putlucht namelijk door een verstopte of vervuilde afvoer.

Hoe zo’n afvoer verstopt kan raken? Dat is bijvoorbeeld het geval als je je haren door de wasbak spoelt. De haren vormen onder de wasbak een klit, waardoor de afvoer verstopt raakt.

Ook is het mogelijk dat er in de afvoer zeepresten achterblijven. Deze zeepresten trekken bacteriën aan, waardoor je afvoer vervuild raakt. Het gevolg hiervan is ook de vervelende putlucht in je badkamer.

Kapotte afvoerleiding

De oorzaak van een rioollucht in je badkamer kan ook aan de afvoerleiding(en) liggen. Bijvoorbeeld door slijtage kan zo’n afvoerleiding kapot gaan, waardoor het water niet meer op de juiste manier afgevoerd kan worden. Bijkomend gevolg is dat rioolgassen kunnen ontsnappen. Deze gassen – en bijbehorende geur – komen daardoor in je badkamer terecht.

Slechte hygiëne

Maak je je badkamer niet al te vaak schoon? Dan kan ook dat de oorzaak zijn van een rioollucht in je badkamer. Het is gewoonweg belangrijk dat je je badkamer met enige regelmaat heel goed schoonmaakt. Als je dit niet doet, brengt dit een slechte hygiëne met zich mee. Het gevolg daarvan is onder meer een rioollucht in je badkamer.

Uitgedroogde kranen

Ben je een paar weken op vakantie geweest? Als je daarna je badkamer in stapt, is de kans groot dat je een rioollucht in de badkamer ruikt. Dit is puur te danken aan de kranen – en bijbehorende onderdelen – die uitgedroogd zijn.

Maak je niet al te vaak gebruik van bijvoorbeeld een tweede badkamer in je woning? Zet dan alsnog af en toe de kranen aan. Daarmee spoel je alle systemen en onderdelen goed door, waardoor je dus de vervelende rioollucht in je badkamer voorkomt.

Wat zijn de gevolgen van een rioollucht in de badkamer?

De vraag Wat te doen tegen rioollucht in badkamer is om twee redenen relevant. Ten eerste omdat vrij veel huishoudens hier last van hebben. Dat heeft puur met alle bovengenoemde oorzaken te maken. Ten tweede omdat de rioollucht voor verschillende gevolgen zorgt. Wij zoomen hieronder graag op de belangrijkste gevolgen in.

Minder wooncomfort

Heb je langere tijd last van een rioollucht in je badkamer? Of merk je deze putlucht in je badkamer pas sinds kort op? In beide gevallen is deze lucht van grote invloed op je wooncomfort. Je ervaart simpelweg minder wooncomfort, aangezien je op zo’n geur nooit zit te wachten.

Een rioollucht wordt door iedereen als ongewenst ervaren. Stap je in je badkamer die stinkt? Dan gaat dit direct ten koste van je stemming. Daarmee gaat zo’n rioollucht dus ook ten koste van je wooncomfort.

Verstopte afvoeren

Wat te doen tegen rioollucht in badkamer? Eén van de beste tips is om even goed naar de afvoeren in je badkamer te kijken. De afvoeren in je badkamer zijn mogelijk de oorzaak van de rioollucht in je badkamer.

Is dat inderdaad het geval? Dan heb je met nog meer vervelende gevolgen te maken. Zo kan het water niet meer goed doorspoelen, waardoor mogelijk de gehele douchebak blank komt te staan. Of waardoor de wasbak overstroomt. Dit wil je uiteraard niet, aangezien dit voor (ernstige) waterschade in je badkamer zorgt.

Ongedierte

Wat te doen tegen rioollucht in badkamer? Zo snel mogelijk korte metten mee maken! De vervelende geur trekt namelijk ook ongedierte aan. Zo kun je in je badkamer – of in je woning – last krijgen van bijvoorbeeld ratten en insecten.

Dergelijke dieren komen simpelweg op een vervelende geur af. Dit staat voor hen namelijk gelijk aan een onhygiënische omgeving; juist daar zijn zij ontzettend dol op. Ook dit is één van de voornaamste redenen om zo snel mogelijk Wat te doen tegen rioollucht in badkamer.

Mogelijke gezondheidsproblemen

Van de rioollucht in je badkamer kun je ook nog last van gezondheidsproblemen krijgen. Deze vervelende geur kan namelijk gepaard gaan met schadelijke gassen. Als je deze gassen inademt, kan dit voor meerdere gezondheidsproblemen zorgen.

Je kunt hierbij denken aan een irritatie van de luchtwegen. Ook kunnen je ogen geïrriteerd raken of kun je last krijgen van hoofdpijn. Ook zijn er veel mensen die door de rioollucht misselijk worden.

Ongemak

Onder aan de streep brengt een rioollucht in de badkamer veel ongemak met zich mee. Dit uit zich op meerdere mogelijke manieren:

  • Je stoort je continu aan de geur. Elke dag start en eindig je in de badkamer, als het goed is. Door de rioollucht begint en eindigt je dag hierdoor slecht. Doordat je je hier continu aan ergert, kan je gemoedstoestand aanzienlijk verslechterd worden.
  • Je schaamt je. Heb je wel eens mensen over de vloer? Dan schaam je je mogelijk voor de vervelende rioollucht in de badkamer. Logisch, aangezien niemand op deze geur zit te wachten. Dit is dan ook een belangrijke reden om zo snel mogelijk Wat te doen tegen rioollucht in badkamer.

Hoe lang blijft de rioollucht in je badkamer aanwezig?

Dit hangt vooral af van de manier waarop je deze rioollucht tegengaat. Ga je de rioollucht tegen met bovenstaande middelen? Dan heb je waarschijnlijk binnen één dag een stuk minder last van de rioollucht.

Doe je niks aan de rioollucht in je badkamer? Dan krijg je hier alleen maar meer last van. De rioollucht wordt elke dag sterker en trekt ook naar andere ruimtes in je woning. Je moet daarom echt direct in actie komen.

Wanneer is het raadzaam om een professional in te schakelen bij een rioollucht in de badkamer?

Dit is in twee situaties specifiek aan te raden:

  • Als je het probleem zelf niet op kunt lossen. Met de bovenstaande middelen is de kans (erg) groot dat je zelf de rioollucht in je badkamer op kunt lossen. Lukt dit je niet? Dan is het verstandig om een professional in te schakelen.
  • Als het probleem langdurig aanhoudt. Heb je al lange tijd last van een rioollucht in je badkamer? Ook dan is het van belang om aan de bel te trekken bij een professional. Zo’n specialist is waarschijnlijk in staat om snel het probleem in je badkamer op te lossen.
Ook interessant:  Wat te doen tegen muggen in de slaapkamer?

Wat te doen tegen rioollucht in badkamer? Voorkomen!

Wat te doen tegen rioollucht in badkamer? Op die vraag hebben wij inmiddels een uitgebreid antwoord gegeven. Eén van de beste tips hebben wij je echter nog niet gegeven: voorkom een rioollucht in je badkamer.

Is het mogelijk om de rioollucht in je badkamer te voorkomen? Ja, dit is zeker mogelijk. Als je met onderstaande Wat te doen tegen rioollucht in badkamer tips aan de slag gaan, voorkom je deze geur tot wel 90%.

Wat te doen tegen rioollucht in badkamer tip 1: controleer regelmatig de sifons

De sifons spelen bij elke afvoer een ontzettend belangrijke rol. Deze sifons vormen een barrière van water, waardoor de gassen vanuit het riool niet in je badkamer terecht kunnen komen. Alleen als deze sifons opdrogen, zit je met een groot probleem.

Het is daarom verstandig om regelmatig de sifons te controleren. Ga na of de sifons nog goed functioneren. Ga na of de sifons nog niet slijten. En ga na of de sifons nog in de gewenste conditie zijn. Zolang dit het geval is, hoef je een stuk minder bang te zijn voor een rioollucht in je badkamer.

Wat te doen tegen rioollucht in badkamer tip 2: zet de kraan regelmatig aan

In het verlengde van bovenstaande tip zou je nóg iets moeten doen: regelmatig even de kraan aanzetten. Dit zou je vooral moeten doen als je de betreffende kraan weinig tot nooit gebruikt. Door de kraan alsnog regelmatig aan te zetten, voorkom je dat de sifons volledig uitdrogen. Dat is precies wat je wilt, aangezien hiermee de barrière van water behouden blijft.

Wat te doen tegen rioollucht in badkamer tip 3: zorg voor een goede ventilatie

Het is in je badkamer onwijs belangrijk om voor een goede ventilatie te zorgen. Dit kun je op meerdere manieren doen:

  • Zet regelmatig het raam in je badkamer open. Dit zou je eigenlijk elke dag moeten doen, aangezien hierdoor al het overtollige vocht uit je badkamer kan verdwijnen. Erg wenselijk, aangezien dit overtollige vocht ook bijdraagt aan de vervelende putlucht in je badkamer.
  • Maak gebruik van de mechanische ventilatie. Grote kans dat je een mechanisch ventilatiesysteem in je badkamer hebt. Als dat inderdaad het geval is, moet je dit systeem elke keer gebruiken. Elke keer als je aan het douchen of badderen bent.
  • Kies voor een luchtontvochtiger. Heb je bijvoorbeeld geen raam in je badkamer? Dan is het verstandig om voor een luchtontvochtiger te kiezen. Zo’n apparaat zuigt de vochtige lucht op, bewerkt deze lucht en blaast vervolgens droge lucht uit. Je badkamer wordt hierdoor een stuk minder vochtig en gaat hierdoor ook minder ruiken!

Wat te doen tegen rioollucht in badkamer tip 4: maak je badkamer goed schoon

Wil je graag de rioollucht in je badkamer voorkomen? Dan komt het ook aan op de hygiëne in je badkamer. Door je badkamer goed schoon te houden, voorkom je simpelweg de aanwezigheid van vervelende geurtjes.

Een terechte vraag is wel hoe je je badkamer het beste schoon kunt maken. Wij raden je hiervoor vooral aan om de juiste schoonmaakproducten te kiezen. Kies voor een krachtige allesreiniger en een handige raamwisser. Met zo’n raamwisser hou je eenvoudig je douchewand schoon:

Wat te doen tegen rioollucht in badkamer tip 5: spoel de afvoer schoon

Het is ook aan te raden om regelmatig de afvoeren goed schoon te spoelen. Hiervoor heb je een combinatie van warm water en azijn nodig. Kies bij voorkeur voor witte azijn, aangezien dit het beste werkt tegen een verstopte afvoer.

Meng het warme water en azijn dus met elkaar in een emmer. Schenk dit vervolgens door de afvoer heen en laat het vervolgens even intrekken. Nadien spoel je de afvoer met heet water door. Nadat je dit hebt gedaan, zijn er geen lichte verstoppingen meer in de afvoer. Ook heb je hierdoor afscheid genomen van mogelijke vervelende geurtjes in/uit de afvoer.

Wat te doen tegen rioollucht in badkamer tip 6: gooi je haren weg

Wat te doen tegen rioollucht in badkamer? Voorkomen is dus beter dan genezen. Om de rioollucht in je badkamer te voorkomen, moet je onder meer naar je haren kijken. Met name als je lang haar hebt, of als je een vrouw met lang haar hebt, is dit een belangrijke tip.

Je zou je haren niet door een wasbak weg moeten spoelen. Deze haren vormen namelijk al snel een klit, waardoor de afvoer snel verstopt raakt. In plaats daarvan zou je de haren weg moeten gooien. Daarvoor kun je het beste een kleine prullenbak voor in de badkamer gebruiken:

Wat te doen tegen rioollucht in badkamer tip 7: pak schimmel snel aan

Wat te doen tegen schimmel in de badkamer? Zo snel mogelijk aanpakken. Als je zo snel mogelijk de schimmel aanpakt, kan dit schimmel zo min mogelijk kwaad in de badkamer. Erg wenselijk, aangezien ook schimmel een vervelende geur met zich mee brengt.

Heb je op dit moment last van schimmel in je badkamer? Kies dan voor één van onderstaande schimmelreinigers. Daarmee verwijder je relatief snel de schimmel uit je badkamer:

Wat te doen tegen rioollucht in badkamer tip 8: kom in actie!

Wat te doen tegen rioollucht in badkamer? Tot slot raden wij je aan om zo snel mogelijk in actie te komen. Des te sneller je in actie komt, des te beter. Daarmee voorkom je namelijk dat je langdurig last hebt van de vervelende putlucht in je badkamer.

Hoe je de rioollucht in je badkamer tegen moet gaan, weet je nu exact. Ook raden wij je aan om deze Wat te doen tegen rioollucht in badkamer tips op te volgen. Met deze tips voorkom je simpelweg de vorming van de putlucht in je badkamer.

Twijfel je nog over het aanpakken van de rioollucht in je badkamer? Of weet je niet zo goed hoe te beginnen? Dan kun je het beste een professional inschakelen. Een professional komt graag snel én goed in actie voor je, zodat je zo min mogelijk (en zo kort mogelijk) last van de rioollucht in je badkamer hebt!