Wat te doen tegen schimmel op de muur?

Wat te doen tegen schimmel op de muur? Als je deze vraag stelt, doe je dit niet zonder reden. Grote kans dat je op dit moment last hebt van de schimmel op de muur. Om de schimmel te verwijderen van een muur, heb je onder meer de juiste hulpmiddelen nodig. Daarover lees je alles in dit artikel. Eigenlijk geven wij je in dit artikel een allesomvattend antwoord op de vraag ‘Wat te doen tegen schimmel op de muur?’.

Wat te doen tegen schimmel op de muur? Dít heb je nodig!

Wil je iets doen tegen de schimmel op de muur? Voordat je dit kunt doen, moet je goed kijken naar het soort schimmel. Heb je bijvoorbeeld last van witte schimmel op de muur? Gaat het om een koude muur waarop schimmel zit? Of heb je last van zwarte schimmel op de muur? Dit zijn verschillende voordelen van soorten schimmels die zich op een muur kunnen nestelen.

Eigenlijk voor alle soorten schimmel heb je een goede schimmelreiniger nodig. Deze reiniger breng je op de schimmel op de muur aan, waarna je de schimmel van de muur kunt verwijderen. Wij raden je onder meer onderstaande schimmelreinigers aan:

[content-egg-block template=offers_list groups=”1,2,3″]

Alternatief: gebruik baking soda

Wat doen tegen schimmel op muur? Het hoofdantwoord op deze vraag is: zo snel mogelijk de schimmel op de muur verwijderen. Daarvoor kun je dus schimmelreiniger gebruiken, maar je kunt ook voor baking soda kiezen.

Deze baking soda zou je met lauw- tot warm water moeten mengen. Dit mengsel kun je vervolgens op de schimmel op de muur aanbrengen. De muur schimmel verwijderen gaat hiermee – in de meeste gevallen – meer dan prima. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld onderstaande baking soda:

[content-egg-block template=offers_list groups=”4,5,6″]

Schimmel op muur: beter voorkomen dan genezen

Ben je benieuwd naar het antwoord op de vraag ‘Wat te doen tegen schimmel op de muur?’. Het antwoord op die vraag hebben wij je reeds hierboven gegeven. Wat minstens net zo belangrijk is, is om de vorming van schimmel op de muur te voorkomen. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen.

Wil je de vorming van schimmel op de muur voorkomen? Dat doe je onder meer met onderstaande tips.

Ventileer je woning regelmatig

Heb je last van schimmel in de muur? Heb je last van schimmel op behang? Heb je last van zwarte schimmel op de muur? Heb je last van witte pluizige schimmel op muur? Heb je last van zwarte schimmel in de slaapkamer? Of heb je last van gele schimmel op de muur? Eigenlijk maakt het soort schimmel óf de locatie niet uit. Het is hoe dan ook ontzettend belangrijk om je woning goed te ventileren.

Schimmel op de muur ontstaat simpelweg altijd op vochtige plekken. Dat deze plekken zo lang vochtig blijven, is geen goed teken. Gelukkig kun je dit makkelijk oplossen: zet regelmatig de deuren en ramen van je woning open. Door op deze eenvoudige manier je woning te ventileren, voorkom je een hoge luchtvochtigheid in je woning. En daarmee ga je de vorming van schimmel op de muur dus tegen.

Maak gebruik van een luchtontvochtiger

Tel je jezelf de vraag ‘Wat kun je doen tegen schimmel op de muur?’. Als je deze vraag stelt, is het vaak eigenlijk al te laat. Zoals hierboven al gezegd: voorkomen is beter dan genezen. Overweeg daarom de aanschaf van een luchtontvochtiger.

Zo’n apparaat is in staat om de vocht uit de lucht te trekken. De luchtvochtigheid in je woning daalt hierdoor, waardoor je woning als het ware droger wordt. Daarmee maak je het voor de schimmel steeds moeilijker om zich te nestelen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld één van onderstaande luchtontvochtigers:

[content-egg-block template=offers_list groups=”7,8″]

Pak lekkages zo snel mogelijk aan

Heb je op dit moment last van een lekkage in/bij je woning? Dan moet je deze lekkage zo snel aan laten pakken. Doe je dit niet? Dan vergroot je de kans op schimmel op de muur des te meer.

Dit heeft wederom te maken met het vocht. Indien er sprake van een lekkage is, ontstaat er vanzelf vocht in je woning. Dat wil je ten koste van alles voorkomen, aangezien schimmel juist bij/op vocht ontstaat.

Wat is de schimmel op muur oorzaak?

De schimmel op een muur kan verschillende oorzaken hebben, meestal gerelateerd aan vochtige omstandigheden en gebrek aan ventilatie. Dit zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van schimmel op muren:

 1. Vochtproblemen: Een van de belangrijkste oorzaken van schimmel op muren is vocht. Dit kan worden veroorzaakt door lekkages, slechte isolatie, regeninfiltratie, overstromingen of opstijgend vocht uit de grond.
 2. Condensatie: Wanneer warme en vochtige lucht in contact komt met koude oppervlakken, zoals muren, kan condensatie optreden. Dit kan leiden tot vochtige omstandigheden die schimmelgroei bevorderen.
 3. Slechte ventilatie: Onvoldoende luchtcirculatie in een ruimte kan vocht vasthouden en de kans op schimmel vergroten. Dit gebeurt vaak in slecht geventileerde badkamers, keukens en kelders.
 4. Bouwfouten: Onjuiste bouwtechnieken, zoals slecht geïnstalleerde isolatie of ventilatie, kunnen vochtproblemen creëren die schimmelgroei bevorderen.
 5. Lekkages: Lekkende leidingen, dakgoten of dakbedekking kunnen vocht in muren introduceren, waardoor de ideale omgeving ontstaat voor schimmelgroei.
 6. Overmatig vochtige omgeving: Als een kamer te vochtig is vanwege bijvoorbeeld drogende was, koken zonder afzuiging of het ontbreken van een luchtdichte afdichting rond ramen en deuren, kan dit schimmel op muren bevorderen.
 7. Lekkage van buitenaf: Slecht afgedichte ramen, deuren of voegen kunnen regenwater laten doordringen en vocht in de muren veroorzaken.
 8. Ondoorlatende verflagen: Verf met onvoldoende ademend vermogen kan vocht in de muren opsluiten en schimmelgroei bevorderen.

Verschillende soorten schimmel op muur

Verschillende soorten schimmel op muur

Schimmel op de muur is niet altijd zomaar schimmel op de muur. Dit komt onder meer doordat er sprake van verschillende soorten schimmel op de muur kan zijn. De verschillende soorten bespreken we graag hieronder in het kort.

Ook interessant:  Wat te doen tegen vliegende mieren?

Witte schimmel op muur

Witte schimmel op een muur is een veelvoorkomend probleem in vochtige omgevingen, zoals badkamers, kelders en andere slecht geventileerde ruimtes. Deze schimmel wordt meestal veroorzaakt door overmatige luchtvochtigheid en condensatie op oppervlakken. De witte kleur wordt vaak geassocieerd met schimmelsoorten zoals “Penicillium” en “Aspergillus”.

Het herkennen van witte schimmel is vrij eenvoudig. Je zult dunne, witte, pluizige vlekken op de muuroppervlakken opmerken. Deze vlekken kunnen zich geleidelijk verspreiden en groter worden naarmate de schimmel groeit. Vaak wordt de aangetaste plek ook vergezeld van een muffe geur. Als de schimmel onbehandeld blijft, kan het zich verder verspreiden en zelfs de structurele integriteit van het gebouw aantasten.

Witte pluizige schimmel op de muur

Witte pluizige schimmel op een muur is een onmiskenbaar teken van schimmelgroei en duidt meestal op een vochtprobleem in de betreffende ruimte. Deze schimmel wordt vaak veroorzaakt door soorten zoals “Aspergillus” en “Penicillium”. De oorzaak van deze schimmelvorming ligt vaak in een combinatie van hoge luchtvochtigheid en onvoldoende ventilatie.

Het herkennen van witte pluizige schimmel is relatief eenvoudig. Je ziet op de aangetaste muuroppervlakken wazige, witte, pluizige schimmel. De aanwezigheid hiervan kan variëren in grootte en kan zich verspreiden naarmate de schimmel zich ontwikkelt. Soms kan het er ook enigszins donzig uitzien, vergelijkbaar met de textuur van katoen.

Zwarte schimmel op de muur

Zwarte schimmel op een muur is een zorgwekkend teken van ernstige vochtproblemen en kan schadelijk zijn voor zowel de gezondheid als de structuur van een gebouw. Deze schimmel wordt vaak veroorzaakt door vochtige omstandigheden en kan verschillende soorten schimmels omvatten, zoals “Stachybotrys chartarum”.

De oorzaak van zwarte schimmel ligt in langdurige blootstelling aan vocht en hoge luchtvochtigheid. Dit kan optreden als gevolg van lekkages, slechte ventilatie, condensatie of overstromingen. De donkere kleur van de schimmel wordt veroorzaakt door de opeenhoping van schimmelkolonies en sporen.

Groene schimmel op de muur

Groene schimmel op de muur is een type schimmelgroei dat wordt gekenmerkt door groenachtige vlekken of plekken op oppervlakken. Deze schimmel kan verschillende soorten schimmels omvatten, zoals “Cladosporium” en “Aspergillus”. De groene kleur wordt veroorzaakt door de pigmenten die door de schimmel worden geproduceerd.

De aanwezigheid van groene schimmel op muren wordt vaak geassocieerd met vochtige omstandigheden en onvoldoende ventilatie. Net als andere schimmels gedijt groene schimmel goed in vochtige, warme en slecht geventileerde ruimtes.

Groene schimmel op muren kan variëren in verschijning, van lichte groene vlekken tot donkerdere tinten, afhankelijk van de specifieke schimmelsoort en de mate van groei. De vlekken kunnen glad of enigszins pluizig zijn.

Gele schimmel op muur

Gele schimmel op een muur is een vorm van schimmelgroei die zich manifesteert als gele vlekken of plekken op oppervlakken. Deze schimmel kan verschillende soorten schimmels omvatten, zoals “Aspergillus flavus” en “Trichoderma”. De gele kleur ontstaat door de pigmenten die door de schimmel worden geproduceerd.

Gele schimmel kan ontstaan in vochtige en slecht geventileerde omgevingen waar de omstandigheden gunstig zijn voor schimmelgroei. Enkele van de meest voorkomende plaatsen waar gele schimmel kan ontstaan zijn:

 1. Badkamers: Door de hoge luchtvochtigheid en regelmatige vochtigheid in badkamers kunnen gele schimmelplekken op muren, voegen en plafonds verschijnen.
 2. Keukens: Voedselbereiding en stoomgeneratie kunnen vochtigheid in de keuken veroorzaken, wat gele schimmelgroei kan stimuleren, vooral in hoeken en achter kasten.
 3. Kelders: Vanwege de inherente vochtigheid in kelders en het gebrek aan goede ventilatie zijn dit ideale plekken voor schimmelgroei, inclusief gele schimmel.
 4. Kruipruimtes: Deze ruimtes onder een huis kunnen vochtigheid vasthouden, waardoor ze gevoelig zijn voor schimmelvorming, waaronder gele schimmel.
 5. Slecht geventileerde kamers: Ruimtes die niet goed worden geventileerd, zoals opslagruimtes of afgesloten ruimtes zonder ramen, kunnen een voedingsbodem zijn voor gele schimmel.
 6. Achter meubels en gordijnen: Plaatsen waar luchtstroom belemmerd wordt, kunnen vocht vasthouden en zo gele schimmelgroei bevorderen.
 7. Waterlekken: Gebieden die zijn aangetast door waterlekken, zoals lekkende daken, leidingen of ramen, hebben verhoogde vochtigheid en vormen een risico voor schimmelgroei, inclusief gele schimmel.
 8. Condensatiegebieden: Plaatsen waar condensatie regelmatig optreedt, zoals rond airconditioningunits of op koude muren, kunnen gele schimmel bevorderen.

Wat te doen tegen schimmel op de muur slaapkamer?

Als je schimmel op de muur van je slaapkamer opmerkt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om de schimmel te verwijderen en verdere groei te voorkomen. Hier zijn stappen die je kunt nemen:

 1. Veiligheid: Draag beschermende kleding, handschoenen en een masker om jezelf te beschermen tegen schimmelsporen tijdens het verwijderen.
 2. Identificeer de oorzaak: Zoek naar de oorzaak van het vochtprobleem. Dit kan een lekkage, slechte ventilatie, condensatie of andere vochtbronnen zijn. Los het onderliggende probleem op om verdere schimmelgroei te voorkomen.
 3. Verwijder de schimmel: Maak een schimmelreinigingsoplossing met water en een schimmelreiniger of een mengsel van water en azijn. Breng dit aan op de aangetaste muur en gebruik een zachte borstel of doek om voorzichtig de schimmel weg te vegen. Spoel het oppervlak goed af.
 4. Drogen: Zorg ervoor dat de muur volledig droog is na het reinigen. Gebruik indien nodig een ventilator om de luchtvochtigheid te verminderen.
 5. Ventilatie: Zorg voor goede ventilatie in de slaapkamer. Open ramen regelmatig om frisse lucht binnen te laten en vochtige lucht af te voeren. Overweeg het gebruik van ventilatoren of een luchtontvochtiger om vocht te verminderen.
 6. Isolatie en afdichting: Verbeter de isolatie van de kamer om koude oppervlakken te voorkomen waar condensatie kan optreden. Zorg ervoor dat ramen en deuren goed zijn afgedicht om vochtinfiltratie te minimaliseren.
 7. Voorkom herhaling: Houd de slaapkamer regelmatig schoon en inspecteer deze op vochtproblemen. Als je merkt dat vochtigheid terugkeert, onderneem dan onmiddellijk actie om schimmelgroei te voorkomen.
 8. Professionele hulp: Bij ernstige besmettingen of als je twijfelt over de aanpak, is het raadzaam om professionals in te schakelen.

Onthoud dat het belangrijk is om schimmelgroei serieus te nemen vanwege mogelijke gezondheidsrisico’s en schade aan je huis.

Is schimmel op de muur slaapkamer gevaarlijk? Ja, dit kan inderdaad gevaarlijk voor je gezondheid zijn. Je kunt onder meer last van huidirritaties en/of ademhalingsproblemen krijgen. De schimmel verwijderen van de muur in je slaapkamer moet je daarom echt zo snel mogelijk doen.

Schimmel in muur: wat is dat precies?

Schimmel hoef je niet altijd op de muur te zien. Nee, het is ook goed mogelijk dat de schimmel zich in de muur bevindt. Dit is vrij alarmerend, aangezien schimmel lange tijd nodig heeft om zich ín een muur te nestelen. Als je schimmel in een muur ziet, ben je eigenlijk al te laat.

Ook interessant:  Wat te doen tegen mieren in de keuken?

Merk je schimmel in de muur op? Kies dan zo snel mogelijk voor de schimmel verwijderen. Elke dag dat je de schimmel in de muur laat zitten, is een gevaar voor je gezondheid. Ook kan de schimmel in de muur uiteindelijk van invloed zijn op de standvastigheid van de muur. De schimmel verwijderen moet je daarom echt zo snel mogelijk doen.

Schimmel binnenmuur of schimmel op buitenmuur: zit hier verschil in?

Nee, in principe zit hier geen verschil in. Zodra je op één van deze plekken schimmel opmerkt, moet je simpelweg direct in actie komen. Op zowel een binnen- als buitenmuur is schimmel van grote invloed.

Ons beste advies is om hier vooral een goede schimmelreiniger voor te gebruiken. Overweeg één van deze soorten schimmelreinigers:

[content-egg-block template=offers_list groups=”1,2,3″]

Hoe kun je schimmel van behang verwijderen?

Het verwijderen van schimmel van behang vereist zorgvuldigheid om schimmelsporen niet te verspreiden en tegelijkertijd het behang niet te beschadigen. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om schimmel van behang te verwijderen:

Benodigdheden:

 • Beschermende kleding (handschoenen, masker)
 • Plastic zeil of kranten om de omgeving te beschermen
 • Schimmelreiniger
 • Emmer met water en zeep
 • Zachte borstel of spons
 • Schone doeken of papieren handdoeken
 • Ventilator of luchtontvochtiger (om te helpen drogen)

Stappen:

 1. Voorbereiding: Zorg voor voldoende ventilatie in de kamer door ramen te openen en eventueel een ventilator te gebruiken. Trek beschermende kleding aan om jezelf te beschermen tegen schimmelsporen.
 2. Isolatie van het gebied: Plaats een plastic zeil of kranten onder het te behandelen gebied om de vloer en omgeving te beschermen.
 3. Schimmelreiniger: Gebruik een schimmelreiniger volgens de instructies op de verpakking.
 4. Testen: Voer eerst een test uit op een klein, niet-opvallend deel van het behang om ervoor te zorgen dat de schimmelreiniger het behang niet aantast.
 5. Behandeling: Spuit voorzichtig een kleine hoeveelheid van de schimmelreiniger op het aangetaste deel van het behang. Laat het enkele minuten inwerken.
 6. Reinigen: Gebruik een zachte borstel of spons om voorzichtig over het behang te wrijven en de schimmel te verwijderen. Werk van boven naar beneden om te voorkomen dat schimmelsporen naar andere delen van het behang worden verspreid.
 7. Spoelen: Maak een emmer met water en een beetje zeep en gebruik een schone doek of spons om het behandelde gebied af te nemen en de overgebleven schimmelreiniger te verwijderen.
 8. Drogen: Gebruik een schone doek of papieren handdoeken om het behang voorzichtig droog te deppen. Zorg voor goede ventilatie in de kamer of gebruik een luchtontvochtiger om het gebied te helpen drogen.
 9. Inspectie: Controleer grondig of alle schimmel is verwijderd. Als er nog steeds schimmelvlekken zichtbaar zijn, herhaal dan de stappen.
 10. Voorkomen: Nadat het behang volledig droog is, zorg je ervoor dat de kamer goed geventileerd blijft om toekomstige schimmelgroei te voorkomen.

Schimmel op muur behandelen: de belangrijkste tips

Schimmel op muur behandelen de belangrijkste tips

Wat te doen tegen schimmel op de muur? Het mag inmiddels duidelijk zijn dat je hier met een goede schimmelreiniger voldoende aan kunt doen. Binnen mum van tijd kun je de schimmel op de muur snel en vakkundig verwijderen.

Is dat precies wat je wilt gaan doen? Neem dan vooral onderstaande tips even goed in ogenschouw.

Wat te doen tegen schimmel op de muur tip 1: investeer in de beste schimmelreiniger

Het is bijzonder belangrijk om in een goede schimmelreiniger te investeren. Dit doe je bijvoorbeeld door voor één van de bovenstaande 3 soorten schimmelreinigers te kiezen. Met name de HG schimmelreiniger muur staat erg goed aangeschreven. Deze reiniger spray je op de muur, waarna je met een (vochtige) doek de schimmel van de muur afveegt.

Heb je last van schimmel op de muur slaapkamer? Of heb je last van schimmel op stucwerk? In principe maakt de exacte locatie van de schimmel op de muur niet uit. Het is simpelweg erg belangrijk om de beste schimmelreiniger te gebruiken!

Wat te doen tegen schimmel op de muur tip 2: houd rekening met je gezondheid

Schimmel op een muur is van invloed op je gezondheid. Dit werkt eigenlijk twee kanten op:

 • Als je er niks aan doet. Wat te doen tegen schimmel op de muur? Reinigen dus! Indien je besluit om dit niks te doen, is de schimmel op de muur uiteindelijk van invloed op je gezondheid. De schimmel tast onder meer je huid en je luchtwegen aan. Ook kun je door de schimmel op de muur last van allergieën.
 • Als je er wel iets aan doet. Besluit je om de schimmel op de muur te behandelen? Ook dan moet je goed aan je gezondheid denken. Draag altijd goede handschoenen en een goed masker.

Wat te doen tegen schimmel op de muur tip 3: investeer in een goede luchtontvochtiger

Wat te doen tegen de schimmel op de muur? Behandelen, behandelen en nog eens behandelen. Zoals eerder al aangegeven, is het echter beter om de vorming van schimmel te voorkomen. Dát doe je onder meer door in een goede luchtontvochtiger te investeren.

Een goede luchtontvochtiger neemt als het ware de vocht uit de lucht in je woning weg. Je woning wordt hierdoor een stuk minder geliefd onder de verschillende soorten schimmels. Overweeg daarom zeker eens de aanschaf van één van deze luchtontvochtigers:

[content-egg-block template=offers_list groups=”7,8″]

Wat te doen tegen schimmel op de muur tip 4: schakel eventueel professionele hulp in

Het antwoord op de vraag ‘Wat te doen tegen schimmel op de muur’ mag inmiddels duidelijk zijn. Het lastige is alleen dat je niet altijd zelf meer iets aan de schimmel op de muur kunt doen.

Zit de schimmel al langere tijd op de muur? Of gaat het om echt hardnekkige schimmel op de muur? Dan gaan zelfs de beste schimmelreinigers je hier niet bij helpen. In plaats daarvan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Hiervoor moet je enigszins diep in de buidel tasten, maar je bent uiteraard wel van een feilloos resultaat verzekerd.

Wat te doen tegen schimmel op de muur? Onze conclusie

Schimmel van een muur verwijderen moet je zo snel mogelijk doen. Elke dag dat je nog langer wacht, is een geluksdag voor de schimmel. Schimmel is namelijk in staat om zich snel in je woning te verspreiden. Dat wil je ten koste van alles voorkomen. Investeer daarom snel in de beste schimmelreiniger en verwijder snel de schimmel van de muur.

Bekijk ook ons artikel ‘wat te doen tegen schimmel in de badkamer?