Wat te doen tegen schimmel op plafond badkamer?

Hoe begin jij je dag graag? Grote kans dat je het heerlijk vindt om ’s ochtends onder de warme douche te staan. Dat vinden wij in ieder geval wel lekker. En met ons samen heel veel Nederlanders. Het is hierbij wel van belang dat je douche én je badkamer naar wens zijn. Kijk je naar boven vanuit je douche en zie je dan allemaal schimmelplekken? Dat is dan absoluut van invloed op de stemming die je op dat moment ervaart. Genoeg reden om zo snel mogelijk wat te doen tegen schimmel op plafond badkamer. Wat je hier precies tegen kunt doen, vertellen wij je graag in dit artikel.

Wat te doen tegen schimmel op plafond badkamer? Dit heb je nodig!

Wat kun je doen tegen schimmel op het plafond in je badkamer? Die vraag hebben wij onszelf ook gesteld. Wij zijn vervolgens op zoek naar de beste oplossingen en hulpmiddelen gegaan. Meerdere van deze middelen hebben we zelf uitgeprobeerd, waardoor wij hier uiteindelijk van overtuigd zijn geraakt.

Uiteindelijk geldt dit het meeste voor onderstaande hulpmiddelen. Dit zijn volgens ons de beste hulpmiddelen om zo snel mogelijk wat te doen tegen schimmel op plafond badkamer.

Middel 1: schimmelreiniger

Wat te doen tegen schimmel op plafond badkamer? Eén van de beste tips die wij je mee kunnen geven, is om een goede schimmelreiniger te gebruiken. Zo’n reiniger spuit je op de schimmel, waarna de reiniger zelf de rest van het werk doet.

De reiniger komt direct in actie om de schimmel te bestrijden. De schimmel wordt al snel gedood, waarna de zwarte plekken op het plafond ook verdwijnen. Een goede schimmelreiniger werkt erg snel, waardoor je snel van een compleet schoon plafond in je badkamer geniet.

Kun je dan voor zomaar elke schimmelreiniger kiezen? Nee, dat raden wij je graag af. Wij raden je aan om specifiek voor één van onderstaande varianten te kiezen. Deze varianten hebben een bewezen werking en worden (erg) goed beoordeeld door andere mensen:

Middel 2: baking soda

Zie je het niet zitten om gebruik van een schimmelreiniger te maken? Dat is op zich goed voor te stellen. Zo is een schimmelreiniger nogal chemisch, waardoor je voor je huid en kleding op moet passen. Toen wij een schimmelreiniger uitprobeerden, zat onze kleding al snel onder de oranje/gouden vlekken. Dat was simpelweg het gevolg van de chloor uit de schimmelreiniger. Deze vlekken hebben we overigens nooit meer uit onze kleding gekregen.

Enfin, we zijn daarom ook op zoek naar andere middelen gegaan. Daarbij kwamen we al snel bij baking soda uit. Soda heeft een groot reinigend vermogen, waardoor het zelfs tegen schimmel werkt. Baking soda kunnen wij zelfs omschrijven als een wondermiddel tegen schimmel op het plafond in je badkamer.

Wil je van de beste baking soda gebruik maken? Zorg er dan wel voor dat je deze baking soda op de juiste manier met water mengt. Alleen in dat geval geniet je van het gewenste schoonmaakeffect van de baking soda. Wij raden je in ieder geval de volgende soorten baking soda aan:

Middel 3: een luchtontvochtiger

Wat kun je doen tegen de schimmel op het plafond in je badkamer? Eigenlijk moet je twee dingen doen:

 • De schimmel verwijderen. Daarvoor kun je de bovenstaande twee middelen gebruiken. Met die twee middelen verwijder je snel de schimmel, waardoor je plafond er weer strak en mooi uit komt te zien.
 • De schimmel voorkomen. Uiteraard wil je ook voorkomen dat je op termijn weer last krijgt van schimmel op het plafond in je badkamer. Om dat voor elkaar te krijgen, heb je een zuinige luchtontvochtiger nodig.

Wat een luchtontvochtiger precies is? Dit is een elektronisch apparaat dat je in je badkamer neer kunt zetten. Dit apparaat zuigt de vochtige lucht op, bewerkt deze lucht en blaast vervolgens weer droge lucht uit. Door deze droge lucht wordt de badkamer een stuk minder interessant voor schimmels. Schimmels zijn namelijk continu op zoek naar vochtige ruimtes.

Normaal gesproken is een badkamer absoluut een vochtige ruimte. Dat kun je dus voorkomen door een goede luchtontvochtiger te gebruiken. Zo’n luchtontvochtiger doet al het werk automatisch. Je hebt daar dus ook géén omkijken naar.

Wel is het van belang om een goede luchtontvochtiger te gebruiken. Deze ontvochtiger moet van de gewenste kwaliteit zijn en moet krachtig genoeg voor je badkamer zijn. Check daarom goed wat de afmetingen van je badkamer zijn. Stem dat vervolgens af op het maximale bereik van de luchtontvochtiger. Wij raden je in ieder geval de volgende varianten aan:

Middel 4: professionele hulp

Wat te doen tegen schimmel op plafond badkamer? Grote kans dat je hier met bovenstaande middelen zelf iets tegen kunt doen. Dat is echter niet in alle gevallen zo.

In sommige gevallen kun je niet om professionele hulp heen. Deze hulp heb je gewoon nodig om de schimmel op de juiste manier uit je badkamer te krijgen. Maar, wanneer is dit nou nodig? Eigenlijk in alle de volgende twee situaties:

 • Als je langdurig last hebt van schimmel in je badkamer. Ben je al met bovenstaande middelen aan de slag gegaan, maar lukt het je maar niet om de schimmel uit je badkamer te krijgen? Dan heb je professionele hulp nodig. Mogelijk moet er in zo’n situatie wel een aanzienlijke verandering aan je badkamer aangebracht worden.
 • Als je last van ontzettend veel schimmel hebt. Zit het gehele plafond in je badkamer vol met schimmel? Zit de schimmel mogelijk ook nog op andere onderdelen van je badkamer? Dan is de kans erg groot dat er sprake van een onderliggend probleem is. Dit probleem zou je snel en vakkundig aan moeten laten pakken door een professional.

Wat is de oorzaak van schimmel op plafond badkamer?

Wat te doen tegen schimmel op plafond badkamer? Wat je eigenlijk als eerste moet doen, is op zoek gaan naar de oorzaak van de schimmel. Waar komt precies de schimmel vandaan? Waardoor heeft de schimmel zich kunnen vormen in je badkamer? Als je dit weet, kun je deze schimmelgroei in de toekomst voorkomen. Precies dat is wat je wilt.

Wij zijn in ieder geval op zoek gegaan naar de belangrijkste oorzaken van schimmel op plafond in badkamer. Daarbij zijn wij op onderstaande oorzaken gestuit.

Teveel vocht aanwezig

De belangrijkste oorzaak van schimmel in de badkamer is duidelijk: teveel vocht aanwezig. Hoe deze vocht in je badkamer tot stand komt, is uiteraard per situatie verschillend.

Dit kan bijvoorbeeld komen door een slechte ventilatie. Heb je de ramen in je badkamer niet vaak genoeg open staan? Of douche je altijd met het raam en de deur dicht? Dan is er al snel sprake van veel vochtvorming in je badkamer. Het gevolg daarvan is onder meer schimmel op het plafond in je badkamer.

Lekkage in de badkamer

Heb je last van een lekkage in de badkamer? Dan brengt dit twee dingen met zich mee: ongemak en het nodige vocht. Om dit vocht tegen te gaan, is het dus zaak om de lekkage zo snel mogelijk te herstellen.

Waar kun je dan precies last van een lekkage krijgen? Nou, op meerdere plekken in je badkamer eigenlijk. Je kunt bij het plafond last van een lekkage hebben, maar ook bij de wasbak of bij de douche. In een badkamer zijn simpelweg veel onderdelen, afdichtingen en ringen aanwezig. Eén van deze afdichtingen of ringen hoeft maar te slijten en je hebt al last van een lekkage.

Ook interessant:  Wat te doen tegen mieren binnen in huis?

Slechte hygiëne

Hoe vaak maak jij je badkamer schoon? Het is van groot belang om met enige regelmaat je badkamer schoon te maken. Hiermee hou je simpelweg je badkamer schoon en hygiënisch.

Schimmel houdt van vochtige en ietwat vieze ruimtes. Je moet hierdoor sowieso ervoor zorgen dat je met minder vocht in je badkamer te maken krijgt. Tegelijkertijd moet je ook je badkamer zo goed mogelijk schoon zien te houden.

Dit doe je onder meer door met enige regelmaat je badkamer schoon te maken. Ook zou je de juiste schoonmaakmiddelen moeten gebruiken. Tevens is het van belang om je badkamer op tijd schoon te maken. Wacht je hier te lang mee? Dan hecht de schimmel zich in ernstige mate aan het plafond in je badkamer. Het gevolg hiervan is dat je het steeds lastiger kunt verwijderen.

Combinatie van factoren

Gaat het altijd om één van bovenstaande oorzaken? Nee, in veel gevallen gaat het om een combinatie van factoren. Mocht je je badkamer onvoldoende doorluchten, is er eigenlijk al sprake van een slechte hygiëne.

Tevens gaan matig onderhoud en lekkages hand in hand met elkaar. Als je jarenlang niet naar je badkamer omkijkt, is de kans aanwezig dat er iets kapot gaat of al langere tijd kapot is. Met name in dat laatste geval is het logisch dat je last krijgt van schimmel op het plafond in je badkamer.

Wat zijn de gevolgen van schimmel op plafond badkamer?

Waarom is de vraag wat te doen tegen schimmel op plafond badkamer zo relevant? Dit heeft onder meer te maken met de vele gevaren van schimmel op het plafond in je badkamer. Dit brengt simpelweg veel gevolgen én gevaren met zich mee.

Mogelijke gezondheidsproblemen

Douche je elke dag in een badkamer die vol met schimmel zit? Dan kun je hierdoor aanzienlijke gezondheidsproblemen krijgen. Je ademt namelijk schimmelsporen in, waardoor je bijvoorbeeld last van ademhalingsproblemen kunt krijgen. Ook kun je last krijgen van bijvoorbeeld een luchtwegaandoening.

Verder is het mogelijk dat je een allergische reactie krijgt op de schimmel. Dit is uiteraard niet bij iedereen het geval. Wel hebben veel mensen last van hoesten, van niezen, van irritatie van de huid en van jeukende ogen. Dit zijn logische gevolgen van de aanwezigheid van schimmel in de badkamer.

Zijn deze gezondheidsproblemen ernstig? Ja, ze kunnen zeker ernstig zijn. Dit hangt enerzijds af van de hoeveelheid schimmel op het plafond in je badkamer. Anderzijds hangt dit ook af van je eigen reactie op de schimmel. Als je hier onverhoopt allergisch voor blijkt te zijn, kun je van ernstige symptomen last krijgen.

Lelijke uitstraling

Stap je een badkamer in waarvan het plafond onder schimmel zit? Dan valt dit je direct op. Dit is dus ook het geval als andere mensen jouw badkamer binnenstappen.

De lelijke uitstraling is één van de grootste gevolgen van schimmel. Schimmel hoort simpelweg niet op het plafond in je badkamer. Als de schimmel daar echter wel aanwezig is, is dit van grote invloed op de uitstraling van je badkamer.

Mede hierom is het belangrijk om zo snel mogelijk wat te doen tegen schimmel op plafond badkamer. Dit doe je onder meer met bovenstaande middelen. Ook doe je dit door met de tips van verderop uit dit artikel aan de slag te gaan. Met deze wat te doen tegen schimmel op plafond badkamer tips voorkom je schimmelvorming in je badkamer.

Slechte luchtkwaliteit

Heb je last van schimmel in je badkamer? Dan kun je hier ook in andere ruimtes in je woning last van krijgen. Dit komt onder meer doordat schimmel zich relatief snel uit kan breiden. Dit komt ook doordat schimmel de luchtkwaliteit in je woning aanzienlijk verslechtert.

Als je naar schimmel kijkt, denk je wellicht dat het weinig kwaad kan. Niks is echter minder waar. Schimmel laat allerlei sporen in de lucht achter, waarvan je dus last van gezondheidsproblemen kunt krijgen. Ook je huisdier of je kind kan last krijgen van deze slechte luchtkwaliteit.

Schade aan het plafond

Heb je last van veel schimmel op het plafond in je badkamer? Dan kan dit op termijn zelfs zorgen voor schade aan het plafond. De structuur van het plafond kan namelijk aangetast worden door de schimmel.

Grote kans dat je in dat geval ook op andere plekken last van schimmel hebt. Op bijvoorbeeld houten onderdelen. Dat wil je ook niet, aangezien schimmel ook de structuur van hout aan kan tasten. Schimmel is gewoonweg ontzettend krachtig en in staat om structurele schade aan te richten.

Snelle verspreiding

Doe je niks aan de schimmel op het plafond in je badkamer? Onverstandig. Schimmel verspreidt zich namelijk razendsnel, waardoor je alleen maar van meer en meer schimmel in je woning last krijgt. Dit kan zich mogelijk niet eens meer tot alleen je badkamer beperken.

Deze snelle verspreiding is een groot probleem. Mede doordat deze snelle verspreiding ook de oorzaak van bovenstaande nadelige gevolgen is. Deze nadelige gevolgen worden zelfs versterkt door de snelle verspreiding van schimmel.

Met andere woorden: je moet de schimmel op het plafond in je badkamer zo snel mogelijk verwijderen. Daarmee ga je de verschillende nadelige gevolgen van schimmel in je badkamer tegen.

Hoe snel ontstaan vochtplekken op het plafond in je badkamer?

Kijk je naar het plafond en zie je opeens vochtplekken? Deze vlekken komen niet zomaar opzetten, maar zijn het gevolg van een langere periode van schimmelvorming.

Vochtplekken op het plafond in je badkamer ontstaan door bijvoorbeeld een slechte ventilatie. Zet je nooit het raam van je badkamer open? Of douche je nooit met de mechanische ventilatie aan? In dergelijke situaties is de kans erg groot dat je last van vochtplekken op het plafond in je badkamer krijgt. Daarmee krijg je waarschijnlijk ook last van schimmel op het plafond in je badkamer. Allemaal niet ideaal dus.

Verschillende soorten schimmel op het plafond in je badkamer

Wil je graag de schimmel op het plafond in je badkamer verwijderen? Je hebt groot gelijk. Je moet dit zo snel mogelijk doen, zodat je zo min mogelijk last van de verschillende gevolgen hebt.

Moet je hierbij ook nog rekening houden met de verschillende soorten schimmel? Nee, dat hoeft niet zozeer. In veel gevallen gaat het toch wel om zwarte schimmel in je badkamer op het plafond. Deze zwarte schimmel pak je het beste met een goede schimmelreiniger aan. Zo’n reiniger is in staat om de zwarte schimmel in je badkamer op het plafond snel te verwijderen!

Tref je gele vlekken op het plafond in je badkamer aan? Dat wijst dan ook op een onderliggend probleem. De gele vlekken ontstaan namelijk als gevolg van de groei van schimmel. Het gaat hierbij in veel gevallen om een combinatie van schimmel- en meeldauwgroei. Het gevolg hiervan zijn de gele plekken op het plafond in je badkamer.

Wat te doen tegen schimmel op plafond badkamer? Verwijderen en voorkomen!

Wat te doen tegen schimmel op plafond badkamer? Ten eerste moet je de schimmel van het badkamer plafond zo snel mogelijk verwijderen. Des te sneller je dit doet, des te minder last je van de mogelijke gezondheidsproblemen hebt. Ook heb je in dat geval minder last van de andere gevolgen.

Ten tweede is het belangrijk om schimmel op plafond badkamer te voorkomen. Is dit mogelijk? Ja, dit is toch wel voor zo’n 90 á 95% mogelijk. Dit doe je onder meer door met onderstaande wat te doen tegen schimmel op plafond badkamer tips aan de slag te gaan. Met deze tips voorkom je simpelweg de vorming van schimmel in je badkamer.

Wat te doen tegen schimmel op plafond badkamer tip 1: goed ventileren

De belangrijkste tip die wij je mee kunnen geven, is om je badkamer goed te ventileren. Hier heb je meerdere mogelijkheden voor:

 • Doe regelmatig de ramen en deuren van je badkamer open. Door dit regelmatig te doen, kan alle vochtige lucht uit je badkamer ontsnappen. Wij raden je zelfs aan om met het badkamerraam open te douchen of te badderen. Dit stelt de vochtige lucht direct in staat om je badkamer te verlaten. Daardoor heb je al een stuk minder last van schimmel op het plafond in je badkamer.
 • Zet het ventilatiesysteem aan. Met name in alle moderne badkamers is een goed ventilatiesysteem aangebracht. Dit systeem zuigt de stoom en vochtige lucht op, waardoor de lucht in je badkamer droog blijft. Het gevolg hiervan is dat de badkamer een stuk minder vochtig is. Daardoor is de kans op schimmelvorming een heel stuk kleiner.
 • Laat het ventilatiesysteem langere tijd draaien. Kom je net onder de douche vandaan? Dan zet je mogelijk direct het ventilatiesysteem uit. Is op zich mogelijk, maar is niet heel handig. Het is verstandiger om het ventilatiesysteem langere tijd te laten draaien. Laat het systeem zeker nog 15 minuten aan, zodat echt alle vochtige lucht volledig afgevoerd kan worden.
Ook interessant:  Wat te doen tegen schimmel op de muur?

In het verlengde hiervan raden wij je dus ook een luchtontvochtiger aan. Dit apparaat zet je in je badkamer, waarna je hier geen omkijken meer naar hebt. De luchtontvochtiger ontvochtigt de lucht, waardoor je een stuk minder last van de vochtige lucht hebt. Daardoor heb je ook een stuk minder last van schimmelvorming in je badkamer.

Tip: gebruik zeker een luchtontvochtiger als je badkamer geen raam heeft. Dit kom je bij bijvoorbeeld een appartement of flat wel eens tegen. In zo’n situatie is een luchtontvochtiger al helemaal een grote aanrader!

Wat te doen tegen schimmel op plafond badkamer tip 2: controleer je badkamer regelmatig

Wij raden je ook aan om je badkamer regelmatig te controleren. Hierbij moet je je pijlen op onder meer de afdichtingen en ringen richten. Is één van de afdichtingen of ringen in je badkamer lek? Dan uit zich dit in een lekkage. Het gevolg hiervan is vochtvorming, waardoor je badkamer erg interessant voor schimmels wordt.

Check daarom regelmatig de ringen en afdichtingen in je badkamer. Ook raden wij je aan om regelmatig je plafond te checken:

 • Bekijk goed of er al schimmel op het plafond zit. Is dat inderdaad het geval? Dan moet je de schimmel op het badkamer plafond zo snel mogelijk verwijderen. Des te eerder je dit doet, des te sneller je de schimmel een halt toeroept. Dat is erg belangrijk met het oog op de snelle verspreiding van schimmel.
 • Bekijk goed of je een lekkage aantreft. Bij het plafond kun je ook nog een lekkage aantreffen. Mocht dit het geval zijn, moet je deze lekkage zo snel mogelijk (laten) herstellen. Een lekkage brengt immers vocht met zich mee.

Wat te doen tegen schimmel op plafond badkamer tip 3: gebruik schimmelwerende verf

Ga je het plafond in je badkamer opnieuw schilderen? Dan kan het verstandig zijn om voor schimmelwerende verf te kiezen. Dit is een speciaal soort verf die voor met name in de badkamer uiterst geschikt is.

Dit komt puur door de samenstelling van deze verf. Deze verf kan door schimmels niet aangetast worden, waardoor je met deze verf schimmelgroei tegengaat. Verf je het plafond in je badkamer met schimmelwerende verf? Dan heb je dus sowieso minder last van schimmel op het plafond in je badkamer.

Wat te doen tegen schimmel op plafond badkamer tip 4: gebruik een douchemat

Wij raden je ook aan om een goede douchemat te gebruiken. Leg deze mat bij je douche en stap hier na het douchen op. Deze mat neemt het vocht van je voeten op en voorkomt hiermee dat deze vocht in de lucht komt.

Uiteraard is het wel zaak om de douchemat goed te onderhouden. Dit betekent onder meer dat je ‘m regelmatig uit moet kloppen. Ook moet je ‘m met enige regelmaat wassen. Als je dat niet doet, blijft al het vocht in de mat zitten. Daardoor krijg je alsnog met een hogere luchtvochtigheid in je badkamer te maken.

Wat te doen tegen schimmel op plafond badkamer tip 5: droog je douchewand goed af

Sta je heerlijk te douchen? Dan is dit op en top genieten. Tegelijkertijd is dit ook een ‘gevaarlijke’ bezigheid. Tijdens het douchen komt veel stoom en vocht vrij, waar de schimmels dus zo gek op zijn.

Je moet na het douchen dus een paar zaken doen. Eén van deze zaken is om je douchewand goed af te drogen. Dit houdt de douchewand zo droog mogelijk, waardoor de wand geen vocht meer in je badkamer af kan geven. Ook hiermee hou je de luchtvochtigheid in je badkamer zo schoon.

Het is bovendien een kleine moeite om je douchewand af te drogen. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is een goede raamwisser c.q. raamtrekker:

Wat te doen tegen schimmel op plafond badkamer tip 6: reinig je badkamer goed

Waar zijn schimmels gek op? Schimmels zijn gek op vochtige en ietwat viezige ruimtes. Je moet daarom je badkamer zo goed mogelijk reinigen. Dat doe je door deze tips op te volgen:

 • Reinig je badkamer elke week. Je kunt bijvoorbeeld de ene week voor een snelle schoonmaakbeurt kiezen, waarna je de week erop voor een grondige schoonmaakbeurt kiest.
 • Reinig je badkamer goed. Uiteraard is het ook van belang om je badkamer goed te reinigen. Dit betekent onder meer dat je elk hoekje en gaatje goed schoon moet maken. Ook raden wij je aan om de vloer goed te dweilen.
 • Gebruik de juiste middelen. Het is ook van belang om de juiste middelen te gebruiken. Je hebt een goede badkamerreiniger of allesreiniger nodig, idealiter met een vrij sterke geur. Deze geur straalt ook op schimmels af; zij hebben niks te zoeken in een schone en goed ruikende badkamer.

Wat te doen tegen schimmel op plafond badkamer tip 7: douche met beleid

Onder aan de streep is het ook van belang om met beleid te douchen. Dat doe je door deze tips op te volgen:

 • Douche niet al te lang. Het is echt nergens voor nodig om bijvoorbeeld 15 minuten onder de douche te staan. Dit is slecht voor het milieu, slecht voor je energie-, gas- en waterrekening en is ook nog slecht voor de schimmel in je badkamer. Tijdens zo’n lange douchebeurt ontstaat er immers veel vocht in je badkamer. Daardoor is de kans op schimmelvorming des te groter.
 • Douche niet te heet. Vind je het heerlijk om onder een warme douche te staan? Dat is op zich oké, maar douche niet op een al te hoge temperatuur. Dat brengt immers nog meer stoom en vochtvorming met zich mee. Ook merk je dit aan de hoogte van je maandelijkse rekeningen.
 • Gebruik een waterbesparende douchekop. Veel mensen geven momenteel de voorkeur aan een regendouche. Logisch, omdat het heerlijk en comfortabel is. Keerzijde is echter het hoge waterverbruik en daarmee de grote vochtvorming in je badkamer. Wij raden je daarom, met het oog op de schimmel, aan om een waterbesparende douchekop te gebruiken.

Wat te doen tegen schimmel op plafond badkamer tip 8: kom in actie

Merk je schimmel op het plafond in je badkamer op? Dan kun je maar één ding doen: de schimmel op het plafond in je badkamer zo snel mogelijk verwijderen. Daar kun je de eerder genoemde middelen voor gebruiken.

Vervolgens is het zaak om je pijlen op de toekomst te richten. Je moet immers in de toekomst nieuwe schimmelvorming zien te voorkomen. Dat doe je onder meer met bovenstaande wat te doen tegen schimmel op plafond badkamer tips. Dankzij deze tips hoef je nooit meer last van schimmel op het plafond in je badkamer te hebben!