Wat te doen tegen slakken?

Wat kun je precies doen tegen de slijmerige slakken in je tuin? Ga vooral niet te grof of heftig aan de slag. Slakken hebben namelijk ook een belangrijke rol in het ecologische systeem. Het is daarom niet verstandig om alle slakken uit te roeien in je tuin. In plaats daarvan is het beter om op een duurzame manier de slakken te bestrijden in je tuin. Wat te doen tegen slakken in de tuin op een duurzame manier? Je leest het hier!

Wat te doen tegen slakken in de tuin? Dít heb je nodig!

Wat te doen tegen slakken? Het is een veelgestelde vraag. Logisch ook, aangezien slakken in gigantische hoeveelheden in ons land voorkomen. Met name als de weersomstandigheden goed zijn, zie je de slakken opeens overal. Dit wil je uiteraard zo snel mogelijk tegengaan. Slakken zijn namelijk in staat om – grote – schade aan de planten in je tuin aan te richten. Dat voorkom je door op de juiste manier zo snel mogelijk wat te doen tegen slakken in de tuin.

Middel 1: Slakkenval

Wat te doen tegen slakken in je tuin? Eén van de beste opties is om gebruik te maken van een zogeheten slakkenval. In veel gevallen gaat het om een herbruikbare en milieuvriendelijke val, waarmee je de nodige slakken kunt vangen. Daarmee voorkom je in ieder geval schade aan de planten in je tuin.

Voor een slakkenval heb je wel nog het juiste lokmiddel nodig. Hierbij kun je denken aan slakkenkorrels of aan gistrijk bier. Stop dit middel in de slakkenval en plaats de slakkenval in de buurt van je planten. Voordat je het doorhebt, zit de val helemaal vol met slakken. Ideaal, niet waar?

Middel 2: slakkenkorrels

Wat helpt tegen slakken in de buurt van planten? Je moet er hoe dan ook alles aan doen om de slakken zo snel mogelijk te bestrijden. Elke dag dat je dit uitstelt, is eigenlijk een gemiste dag. De slakken richten namelijk significante schade in je tuin aan.

Slakken in je tuin bestrijden kun je ook met slakkenkorrels doen. Dit zijn speciale korrels die slakken aantrekken en vervolgens bestrijden. De slakken eten deze korrels, waarna ze direct met een vraatstop te maken krijgen. Ze blijven hierdoor in leven, maar knagen niet meer aan de planten in je tuin. Een win-win situatie dus!

Kies je voor één van onderstaande slakkenkorrels? Deze korrels kun je ‘los’ gebruiken, maar je kunt ze ook in combinatie met een slakkenval gebruiken. Aan jou de keus.

Middel 3: Kopertape

Wist je dat je ook met tape de slakken in je tuin kunt bestrijden? Ja, echt waar. Door deze tape op je planten te plakken, hou je de slakken op afstand. Dat heeft puur met de afschrikwerende werking van deze tape te maken.

Kruipt/glijdt een slak over de kopertape heen? Dan krijgt de slak een kleine en onschuldige elektrische schok. De slak komt niet te overlijden, maar weet wel dat het niet verstandig is om op de plant te blijven. Je houdt met de beste kopertape de slakken dus probleemloos op afstand.

Wel moet je de kopertape op de juiste manier gebruiken. Dit houdt in dat je even goed moet kijken naar de samenstelling van de tape. Vervolgens moet je bepalen waar je de tape precies gaat plakken. De kopertape ziet er in ieder geval in de meeste gevallen als een decoratieve rand aan. Deze tape doet de uitstraling dus niet al te veel kwaad!

Middel 4: diatomeeënaarde

Wat te doen tegen slakken in de tuin? Een andere optie die je hebt, is om diatomeeënaarde rondom de planten heen te leggen. Dit is aarde met een unieke samenstelling, waardoor deze aarde in staat is om slakken op (forse) afstand te houden.

Dat geldt overigens niet alleen voor slakken, maar ook voor ander ongedierte. Door de juiste diatomeeënaarde in je tuin neer te leggen, hou je simpelweg veel insecten en dieren op afstand. Wil je slakken in je tuin bestrijden? Dan heb je hier dus de juiste diatomeeënaarde voor nodig!

Middel 5: vogelhuisjes

Wat te doen tegen slakken in de tuin? De aanwezigheid van natuurlijke vijanden van slakken stimuleren! Dit doe je onder meer door vogelhuisjes in je tuin neer te zetten.

Met vogelhuisjes trek je simpelweg vogels naar je tuin toe. Dat is precies wat je wilt, aangezien vogels de natuurlijke vijand van slakken zijn. Des te meer vogels in je tuin, des te minder slakken in je tuin. Dit is dus één van de beste manieren om de natuur gewoon zijn werk te laten doen. En om daarmee ondertussen de slakken in je tuin te bestrijden.

Met een leuk vogelhuisje maak je je tuin bovendien een stuk gezelliger. De aanwezigheid van vogels brengt altijd gezelligheid met zich mee!

Middel 6: schaaltje met bier

Wat te doen tegen slakken? Zet schaaltjes met bier in je tuin. De slakken zijn gek op bier, waardoor ze er alles aan doen om in het schaaltje terecht te komen. Als dat eenmaal het geval is, komen de slakken hier niet meer uit. Dit is dus een eenvoudig middel om de slakken in je tuin efficiënt te bestrijden.

Is dit de meest diervriendelijke optie? Nee, alles behalve dat. De slakken komen, door de bier en het schaaltje, namelijk te overlijden. Daar is bij bijvoorbeeld de beste slakkenkorrels geen sprake van. Dat is daarom een betere, natuurlijkvriendelijke oplossing tegen slakken in de tuin.

Wat is de oorzaak van slakken in de tuin?

Waarom is de vraag wat te doen tegen slakken zo relevant? Dat heeft onder meer met de hoeveelheid slakken in ons land te maken. Ook heeft dit met de gevolgen van slakken in de tuin te maken. Als je last van een slakkenplaag in je tuin hebt, merk je dit simpelweg aan heel veel gevolgen.

Het is echter ook van belang om naar de oorzaak van slakken in de tuin te kijken. Waar komen slakken nou precies graag op af?

Voedsel

Net zoals elk ander dier is ook een slak voortdurend op zoek naar voedsel. Daarbij gaat de voorkeur van een slak uit naar onder meer planten, groenten en fruit. Heb je meerdere planten in je tuin staan? Dan trekt dit dus automatisch slakken aan.

Daarnaast moet je even goed kijken naar je moestuin en eventuele fruitbomen. Aangezien slakken gek op groenten en fruit zijn, zijn dat ook geliefde plekken om naar toe te trekken.

Met andere woorden: slakken trekken graag naar planten toe. Je kunt de slakken in je tuin dan ook bestrijden door gericht naar de planten in je tuin te kijken. Daar komen we verderop graag nader op terug.

Vochtige omstandigheden

Slakken zijn dus gek op verschillende voedselbronnen in de tuin. Tegelijkertijd houden slakken ook van vochtige omstandigheden. Heeft het buiten fors geregend? Dan is de kans simpelweg veel groter dat je slakken in je tuin aantreft.

Aan regen kun je uiteraard niks doen. Wel kun je iets doen aan de gevolgen van de regenval in je tuin. Dat doe je onder meer door goed naar eventuele lekkages te kijken. Ook moet je andere vormen van stilstaand water in je tuin zoveel mogelijk voorkomen.

Ook interessant:  Wat te doen tegen rode mieren?

Tevens is het van belang om je tuin op een goede manier in te richten. Wat we hiermee bedoelen? Nou, vooral dat het regenwater kans heeft om snel de bodem in te trekken. Als je tuin helemaal vol met tegels ligt, is dat een stuk minder goed mogelijk.

Schuilplaatsen

Slakken bestaan voor een heel groot gedeelte uit vocht. Net zoals dit bij naaktslakken het geval is. Dit houdt in dat het lichaam vochtig moet blijven. Om dat voor elkaar te krijgen, zijn slakken voortdurend op zoek naar schuilplekken.

Zijn er in je tuin veel – vochtige – schuilplaatsen aanwezig? Dan trekt dit vanzelf slakken aan. Je kunt hierbij denken aan tuinen met een dichte mulchlaag. Juist zo’n laag is ideaal voor slakken. De vochtigheidsgraad is lekker hoog en de slakken kunnen zich veilig verschuilen in deze laag.

Verder trekken slakken graag naar toe naar plekken met schaduw. Heb je in je tuin voor dichte begroeiing gekozen? Dan moet je hierdoor ook rekening houden met de aanwezigheid van veel slakken in de tuin.

Tuinafval

Het mag duidelijk zijn; slakken zijn gek op vochtige omstandigheden én op schuilplaatsen. Als we dit combineren, komen we bij de volgende oorzaak uit: tuinafval. Slakken zijn gewoonweg gek op tuinafval.

Denk hierbij aan normaal tuinafval, maar ook aan composthopen. Dergelijke hopen trekken automatisch slakken aan. Je hebt hierdoor meer en meer last van de slakken in je tuin. En daarmee ook van de mogelijke gevolgen/gevaren van slakken.

Onvoldoende natuurlijke vijanden

Slakken leven niet zonder risico. De slakken hebben namelijk meerdere natuurlijke vijanden, waaronder vogels, kikkers en egels. Je zou daarom je tuin zo vriendelijk mogelijk voor deze beesten in moeten richten.

Trekken er veel vogels naar je tuin toe? Dan is de vraag wat te doen tegen slakken al een stuk minder relevant. Dat komt puur doordat de vogels de slakkenplaag in je tuin tegengaan. Je hoeft hier dus zelf een stuk minder voor te doen.

Wat zijn de gevaren van slakken in de tuin?

Waarom de vraag ‘wat te doen tegen slakken’ zo relevant is? Dat heeft vooral met de negatieve gevolgen van slakken in de tuin te maken. Als je eenmaal last van een slakkenplaag in je tuin hebt, merk je dit aan talloze gevolgen.

Schade aan planten

Het belangrijkste gevolg van slakken in de tuin is duidelijk: de schade aan planten. Slakken eten namelijk maar al te graag de planten op. Dit zorgt voor grote schade aan planten.

Niet alleen planten zijn hier het slachtoffer van, maar ook bijvoorbeeld struiken. Het maakt de slakken niet zozeer uit wat ze kunnen eten. Hun vraatdrang is simpelweg heel groot.

De schade aan planten kan behoorlijk groot zijn:

  • De planten groeien minder goed/snel aan. Dit komt onder meer doordat de slakken gek zijn op de jonge en tere bladeren. Met deze bladeren voeden de slakken zich maar al te graag, waardoor er spoedig sprake van een verminderde plantgroei is.
  • De planten worden ziek. Het is ook goed mogelijk dat de planten ziek worden door de slakken in je tuin. Doordat de planten aangevreten worden, krijgen de planten een veel mindere conditie. Het gevolg hiervan is dat ze een stuk gevoeliger/kwetsbaarder voor verschillende ziekten zijn.
  • De planten kunnen dood gaan. Wat te doen tegen slakken in je tuin? Zo snel mogelijk korte metten mee maken, aangezien de slakken voor de dood van de planten kunnen zorgen. Dat wil je niet, dus kom snel in actie tegen de slakken in je tuin.

Overbrengen van ziekten

Heb je in je tuin last van veel slakken? Heb je in je tuin ook nog een hond, kat of ander huisdier rondlopen? Dan moet je ook rekening houden met een mogelijke overbrenging van ziekten. Slakken bevatten meerdere schimmels, virussen en bacteriën die gevaarlijk voor andere dieren kunnen zijn.

Dit gevolg heeft echter niet alleen op je huisdieren betrekking. De schimmels en virussen zijn namelijk ook gevaarlijk voor de planten in je tuin. Als de slak de ziekten naar de planten overbrengt, is dit van groot gevaar voor de planten in je tuin.

Minder fraaie tuin

Wat te doen tegen slakken in de tuin? Zo snel mogelijk aanpakken! De slakken zorgen namelijk op meerdere manieren voor een minder fraaie tuin:

  • Slakken vreten de planten aan, waardoor de planten minder fraai ogen. Als je last van slakken in je tuin hebt, merk je dit overduidelijk aan de planten in je tuin. Met name als je een dichtbegroeide tuin hebt, gaat dit ernstig ten koste van esthetiek van de tuin.
  • Slakken laten slijmsporen achter. Op de tegels in je tuin laten de slakken ook nog slijmsporen achter. Met name als het een langere tijd niet regent, zie je deze sporen duidelijk op de tegels in je tuin.

Verminderde oogst

Vind je het leuk om zelf groenten en fruit in je tuin te kweken? Ook dan vormen de slakken een groot gevaar. De slakken zorgen in je tuin namelijk voor een verminderde oogst.

Dit komt puur doordat de slakken de planten en gewassen kapot bijten. De planten en gewassen raken hierdoor in een mindere conditie, waardoor er bijvoorbeeld minder fruit of groente aan groeit. Met name als er van een grote slakkenpopulatie sprake is, merk je dit overduidelijk aan de opbrengst van de oogst.

Frustratie

Wat te doen tegen slakken in de tuin? Ons advies is om zo snel mogelijk de slakken in je tuin te bestrijden. Als je dit keer op keer uit blijft stellen, zorgt dit voor des te meer frustratie.

Deze frustratie ontstaat eigenlijk door bovengenoemde gevolgen. Zie je dat de planten in je tuin qua conditie en gezondheid significant achteruitgaan? Dan levert dit vanzelf frustratie bij je op.

Daarnaast zorgen de slakken in je tuin voor een kostenpost. Je moet immers in de beste middelen tegen slakken investeren. Wij raden je wel aan om dit vooral te doen. Elke dag dat je dit uitstelt, is een gewonnen dag voor de slakken. Ga dus snel de strijd met de slakken aan!

Kun je slakken bestrijden met zout?

Ja, zout kan gebruikt worden om slakken te bestrijden, omdat het een hygroscopische stof is, wat betekent dat het water uit hun lichaam kan onttrekken. Wanneer slakken in contact komen met zout, verliezen ze snel vocht, dehydrateren en sterven uiteindelijk.

Het is echter niet aan te raden om slakken te bestrijden met zout. Dit is simpelweg een dieronvriendelijke optie om de slakken in je tuin te bestrijden. Kies in plaats daarvan voor één van bovenstaande middelen.

Helpt koffiedik tegen slakken?

Ja, koffiedik kan enigszins effectief zijn tegen slakken. Koffiedik is schurend en slakken vermijden meestal het kruipen over scherpe of ruwe oppervlakken om beschadiging van hun gevoelige onderkant te voorkomen. Bovendien bevatten koffieprutjes cafeïne, wat schadelijk kan zijn voor slakken.

Ook koffiedik tegen slakken is niet de beste optie. Dit komt vooral doordat koffiedik ook andere insecten en dieren in de tuin kan doden. Tevens zorgt koffiedik voor de groei van schimmel in je tuin. Dat wil je uiteraard liever ook niet.

Ook interessant:  Wat te doen tegen vliegende mieren?

Helpen cacaodoppen tegen slakken?

Ja, cacaodoppen kunnen zeker helpen tegen slakken. Dit komt puur doordat de cacaodoppen geen gladde ondergrond bieden, terwijl slakken daar juist wel van houden. Je kunt daarom prima de cacaodoppen rondom de planten in je tuin heen leggen.

Kun je slakken vangen met bier?

Ja, zeker. Slakken trekken namelijk, door de geur, automatisch naar het bier toe. Als je in je tuin een schaaltje met bier zet, trekt dit dus vanzelf de slakken aan. Je moet echter wel rekening houden met het dodende effect van bier. Je bestrijdt hier de slakken simpelweg dieronvriendelijk mee, aangezien ze direct komen te overlijden.

Bestaan er planten tegen slakken?

Ja, er bestaan zeker planten tegen slakken. Zo raden wij je aan om lavendelplanten, rozemarijnplanten, tijm planten, salie, geraniums of afrikaantjes in je tuin te zetten.

Al deze planten hebben een nogal sterke geur. Slakken houden niet van deze geur, waardoor zij ver op afstand van de planten blijven. Zet je dergelijke planten in je tuin neer? Dan voorkom je dus de aanwezigheid van slakken in je tuin. Grote kans dat de slakken de voorkeur aan bijvoorbeeld de tuin van je buren geven.

Wat te doen tegen slakken in de tuin? Voorkomen!

Wat te doen tegen slakken? In dit artikel heb je al kennisgemaakt met de beste middelen tegen slakken. Het is echter veel beter om de aanwezigheid van slakken te voorkomen. Voorkomen is nu eenmaal altijd beter dan genezen.

Maar, hoe kun je slakken in je tuin voorkomen? Dat doe je, wat ons betreft, het beste met één van onderstaande wat te doen tegen slakken in de tuin tips. Volg deze tips op en voorkom daarmee de aanwezigheid van grote slakkenpopulaties in je tuin.

Wat te doen tegen slakken tip 1: onderhoud je tuin goed

Wat te doen tegen slakken in de tuin? Eén van de beste tips is om je tuin goed te onderhouden. Je maakt je tuin hiermee simpelweg minder aantrekkelijk voor de slakken.

Zo is het aan te raden om de struiken, bomen en planten in je tuin te snoeien. Door je tuin zo dun begroeid mogelijk te houden, creëer je zo min mogelijk schuilplaatsen voor slakken. Daarmee maak je je tuin dus erg onaantrekkelijk.

Verder is het ook verstandig om voor een grasmaaier zonder mulchfunctie te kiezen. Juist een mulch laag op het gras kan namelijk slakken aantrekken. Gooi in plaats daarvan het gemaaide gras direct de kliko in.

Wat te doen tegen slakken tip 2: ruim je tuin goed op

Wat te doen tegen slakken in de tuin? Je moet er alles aan doen om schuilplaatsen in je tuin te voorkomen. Dit doe je onder meer door je tuin goed op te ruimen.

Je tuin goed opruimen, heeft vooral betrekking op het tuinafval. In je tuin krijg je altijd met afval te maken. Denk hierbij aan dode bladeren en takken. Doe je hier niks aan? Dan hoopt dit zich allemaal op, waardoor er schuilplaatsen voor de slakken ontstaan.

Doe je hier wel iets aan? Dan maak je je tuin minder aantrekkelijk voor slakken. Je hebt hier bovendien maar één ding voor nodig; een goede bladhark. Met zo’n hark hou je eenvoudig je tuin geheel vrij van afval.

Wat te doen tegen slakken tip 3: breng barrières in je tuin aan

Wat te doen tegen slakken in de tuin? Eén van de beste tips is om barrières in je tuin aan te brengen. Met de barrières maak je het simpelweg lastig voor slakken om te bewegen.

Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld verhoogde plantenborders. Met name als deze borders ook nog een gladde rand hebben, is het voor slakken lastig om hier overheen te kruipen.

Ook is het dus verstandig om voor kopertape of een oneffen ondergrond te kiezen. Denk hierbij aan cacaodoppen of diatomeeënaarde. Met dergelijke barrières maak je je tuin gewoonweg een stuk lastiger toegankelijk voor de slakken!

Wat te doen tegen slakken tip 4: besproei ’s ochtends je tuin

Met name in de warmere maanden moet je je tuin af en toe besproeien. Het advies is om dit vooral ’s ochtends vroeg te doen. Nadat je dit gedaan hebt, kan overdag de grond volledig opdrogen. Daarmee voorkom je dus een vochtige omstandigheid in je tuin.

Kies je ervoor om je tuin ’s avonds te sproeien? Dan blijft de aarde en de grond de gehele nacht vochtig. Dat is ideaal voor slakken, waardoor er vanzelf veel slakken naar je tuin toe komen. Dat voorkom je dus door alleen ’s ochtends vroeg je tuin te sproeien. Ook is het verstandig om voor een goede zwenksproeier te kiezen.

Wat te doen tegen slakken tip 5: plaats de juiste planten in je tuin

Wat te doen tegen slakken in de tuin? Goed kijken naar de plantenkeuze. Door planten met een sterke geur in je tuin te zetten, hou je de slakken op afstand. Weinig slakken zijn namelijk gek op de sterke geur van bijvoorbeeld lavendel. Ook tijm, geraniums en afrikaantjes houden de slakken perfect op afstand.

Kijk dus goed naar de planten die je in je tuin zet. Houd hierbij niet alleen met de uitstraling rekening, maar ook met de aantrekkelijkheid voor slakken. Je moet je tuin simpelweg zo onaantrekkelijk mogelijk inrichten.

Wat te doen tegen slakken tip 6: controleer je tuin regelmatig

Wat te doen tegen slakken? Het is ook verstandig om je tuin regelmatig te controleren:

  • Check of je planten last hebben van de vreetzucht van slakken. Als dit het geval is, weet je dat het écht tijd is om in actie te komen. Dit herken je overigens goed aan bladeren waarin allerlei gaatjes aanzitten. Of aan bladeren met een oneffen rand.
  • Check of er sprake van stilstaand water in je tuin is. Ga ook regelmatig goed na of er ergens in je tuin stilstaand water is. Als dat namelijk het geval is, trekt dit vanzelf slakken aan. Je moet daarom bijvoorbeeld zo snel mogelijk een lekkage op (laten) lossen.
  • Check hoeveel slakken je in je tuin ziet zitten. Gaat het om niet al te veel slakken? Dan hoef je je in principe geen zorgen te maken. Om een grotere populatie te voorkomen, kun je de aanwezige slakken ook oppakken. Zet ze vervolgens op een andere plek, bijvoorbeeld in de vrije natuur, weer uit. Daarmee maak je je tuin ook minder aantrekkelijk.

Wat doen tegen slakken tip 7: kom in actie

Tot slot adviseren wij je om zo snel mogelijk wat te doen tegen slakken. New zoals dat je zo snel mogelijk in actie moet komen om wat te doen tegen naaktslakken. Zowel slakken als naaktslakken zijn van grote invloed op je planten. En daarmee ook op de algehele uitstraling van je tuin.

Kom dus direct in actie. Gebruik de beste middelen tegen slakken. Voorkom bovendien de aanwezigheid van slakken, met behulp van bovenstaande wat te doen tegen slakken tips.