Wat te doen tegen spinnen in huis?

Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 23% van alle Nederlanders bang is voor spinnen. Sterker nog: 3 tot 6% van alle Nederlanders hebben last van spinnenfobie. Dit is een serieuze aandoening waarbij je bang voor spinnen bent. Klinkt dit bij jou bekend in de oren? Dan is de vraag wat te doen tegen spinnen in huis van essentieel belang. Iedereen die bang voor spinnen is, zou zo snel mogelijk iets tegen deze diertjes moeten doen. Dát doe je door de hulpmiddelen uit dit artikel te gebruiken.

Wat te doen tegen spinnen in huis? Dít heb je nodig!

Is het makkelijk om wat te doen tegen spinnen in huis? Ja, op zich wel. Het gaat hierbij wel om een tweeledige aanpak waar je voor moet kiezen. Ten eerste is het van belang om de spinnen in je huis te bestrijden. Ten tweede is het van belang om spinnen in je huis in de toekomst te voorkomen.

We zoomen eerst in op het bestrijden van spinnen in huis. We bespreken wat je kunt doen tegen spinnen in huis, welke hulpmiddelen je nodig hebt en waar je zoal rekening mee moet houden.

Middel 1: een spinnenvanger

Wat te doen tegen grote spinnen in huis? Of wat te doen tegen kleinere spinnen in huis? Op beide vragen kunnen wij je hetzelfde antwoord geven: gebruik een spinnenvanger. Met een spinnenvanger maak je zonder moeite korte metten met de vervelende spinnen in je huis.

Het belangrijkste voordeel van een spinnenvanger is de duurzaamheid. Met zo’n vanger pak je de spin op, waarna je ‘m buiten weer vrij kunt laten. Je verwijdert de spin dus uit je woning, maar je hoeft ‘m hierdoor niet te doden. De lange steel van een goede spinnenvanger is ook een groot voordeel. Door deze steel blijf je gelukkig op afstand van de spin.

Het gebruiken van een spinnenvanger is dus erg eenvoudig. Je kunt zo’n spinnenvanger ook voor elk soort spin gebruiken. Heb je last van een grote, zwarte spin in je huis? Dan kies je het beste voor een spinnenvanger. Heb je last van meerdere kleine spinnen in huis? Ook dan kies je het beste voor een spinnenvanger:

[content-egg-block template=offers_list groups=”1,2,3″]

Middel 2: pepermuntolie

Wist je dat spinnen een goed reukvermogen hebben? Net zoals bij bijvoorbeeld mieren kun je hierdoor de spinnen met geur verwijderen uit je huis. En door bepaalde geuren te gebruiken, voorkom je ook dat de spinnen je woning binnenkomen.

Wij raden je hiervoor specifiek pepermuntolie aan. Spinnen houden namelijk absoluut niet van de doordringende pepermuntgeur. Het enige dat je hoeft te doen, is de pepermuntolie in je huis te verspreiden. Nadat je dit hebt gedaan, blijven de spinnen op grote afstand van je huis. Beloofd!

[content-egg-block template=offers_list groups=”4,5,6″]

Middel 3: schoonmaakazijn

Wat te doen tegen spinnen in huis? Je kunt dus prima voor pepermuntolie kiezen, maar ook voor schoonmaakazijn. Met schoonmaakazijn hou je de spinnen ook perfect buiten de deur.

Hoe je dit het beste doet? Dat doe je bijvoorbeeld door een paar wattenschijfjes in de schoonmaakazijn onder te dompelen. Deze wattenschijfjes leg je vervolgens in je woning. Door de geur van het azijn blijven de spinnen op afstand!

[content-egg-block template=offers_list groups=”7,8,”]

Wat te doen tegen spinnen in huis: gebruik een spinnenvanger

Wat te doen tegen spinnen in huis? In onze ogen is het erg verstandig om een goede spinnenvanger te gebruiken. Met een dergelijke vanger geniet je namelijk van een paar voordelen:

 • Je doodt de spinnen niet. Volgens de Nederlandse wet is het niet toegestaan om spinnen te doden, bijvoorbeeld met insecticide. Dit komt vooral doordat insecten geen insecten zijn. Door een spinnenvanger te gebruiken, hoef je de spinnen niet te doden. Daarmee bega je dus geen overtreding.
 • Je hoeft niet in de buurt van de spinnen te komen. Het belangrijkste kenmerk van een spinnenvanger is de lange steel. Door deze lange steel hoef je niet in de buurt van de spin te komen. Wel zo prettig als je (erg) bang voor spinnen bent!
 • Je hoeft de spinnen niet aan te raken. Maak je gebruik van de beste spinnenvanger? Dan hoef je de spinnen niet eens aan te raken. Nee, je laat simpelweg alles aan de handige spinnenvanger over.
 • Je hebt uit meerdere varianten de keuze. Eerder in dit artikel hebben wij je kennis laten maken met de 3 beste spinnenvangers. Deze spinnenvangers hebben allemaal iets unieks te bieden, met name doordat ze allemaal op een nét iets andere manier werken. Een groot voordeel wat ons betreft dat je uit meerdere modellen kunt kiezen.

Al met al zijn wij groot fan van een goede spinnenvanger. Hierbij is het wel zaak om de spinnenvanger op de juiste manier te gebruiken. Hóe je dat precies doet, zie je in onderstaande video:

Wat is de oorzaak van spinnen in huis?

Waarom is de vraag wat te doen tegen spinnen in huis zo relevant? Dit komt vooral doordat veel mensen last van spinnen in huis hebben. Met name als het buiten erg warm of koud is, krijgen veel mensen last van spinnen in huis.

Maar, waarom trekken de spinnen nou een woning binnen? Hoezo blijven de spinnen niet gewoon buiten? Dat heeft met verschillende oorzaken – en een combinatie van deze oorzaken – te maken.

Ten eerste speelt het weer een belangrijke rol. Op het moment dat er sprake van extreem weer is, zijn de spinnen op zoek naar beschutting. Deze beschutting vinden ze onder meer in kieren en spleten. En waar vind je kieren en spleten? Juist; in een gemiddelde woning.

Ten tweede spelen andere insecten een belangrijke rol. Heb je in of bij je woning last van veel insecten? Dan trekken die insecten op hun beurt spinnen aan. Spinnen voeden zich immers met insecten. Je zou er daarom alles aan moeten doen om de insecten uit de buurt van je woning te houden.

Ten derde heb je ook nog te maken met voedselbronnen. Net zoals een ieder ander iemand moeten ook spinnen zich voeden. Hiervoor richten spinnen zich met name op insecten. En waar komen insecten op af? Juist; op voedselbronnen in je huis. Je kunt dit eigenlijk als het volgende stappenplan zien:

 • Stap 1: er liggen voedselresten in je woning
 • Stap 2: hier komen insecten op af
 • Stap 3: spinnen komen op de insecten af
 • Stap 4: je hebt hierdoor last van spinnen in huis
Ook interessant:  Wat te doen tegen muggen in huis?

Ten vierde heb je nog met ‘onbedoeld transport’ te maken. Maak je bijvoorbeeld een wandeling buiten? Dan is het mogelijk dat spinnen op je kleding terechtkomen. Of dat spinnen bijvoorbeeld op je hond of kat binnenkomen. Op die manier kun je onbewust spinnen mee naar binnen nemen.

Ten vijfde speelt het gebied rondom je woning een belangrijke rol. Is het gebied rondom je woning nogal rommelig, vochtig en donker? Dan is dat de ideale plek voor spinnen om te overleven. Op zich is dit nog niet al te erg, maar spinnen zijn altijd op zoek naar nóg betere beschutting. Het gevolg laat zich al raden: de spinnen komen van buiten naar binnen.

Ten zesde heb je nog met de voortplanting van spinnen te maken. Spinnen leggen het liefste hun eieren in beschutte gebieden, Daarbij kun je aan een kelder of zolder danken. Spinnen zijn voortdurend op zoek naar de beste voortplantingsplekken, waarvoor zij zich dus ook huizen binnen zullen dringen. Het is mede hierom erg belangrijk om de spleten en kieren in je woning af te dichten. Verderop in dit artikel komen we hier nader op terug!

Lees ook ons artikel ‘Wat te doen tegen mieren in huis?

Wat zijn de gevaren van spinnen in huis?

Waarom zijn zoveel mensen bang voor spinnen? Dit heeft onder meer met het uiterlijk van een spin te maken. Een spin is harig, is soms bijzonder groot en oogt hierdoor ietwat angstig. Ook de donkere zwarte kleur doet een spin geen goeds.

Het is echter goed om het volgende weten: spinnen zijn bang voor mensen. Ze zullen echt nooit zomaar in contact met mensen te komen. Daar hoef je dus niet bang voor te zijn.

Maar, je kunt wel last van andere gevolgen van spinnen in huis krijgen:

 • Het brengt onhygiënisch ongemak met zich mee. Heb je last van veel spinnen in huis? Dat is uiteraard niet prettig, aangezien dit veel onhygiënisch ongemak met zich meebrengt. Het is immers niet fijn om spinnen in je huis rond te lopen. En het is al helemaal niet fijn als de spinnen in je kledingkast, over je bank of over je aanrechtblad heen lopen.
 • Je kunt last van een spinnenbeet krijgen. Normaal gesproken komen spinnen niet in contact met mensen. In uitzonderlijke situaties kan dit wel, waarbij sommige spinnen ook nog in staat zijn om mensen te bijten. Dit doen bijvoorbeeld de bruine kluizenaar en de zwarte weduwe. Als je door één van deze spinnen gebeten wordt, kun je hier oprecht last van krijgen. De beten van deze spinnen zijn namelijk giftig.
 • Je kunt last van een allergische reactie krijgen. De aanwezigheid van spinnen in huis kan ook een allergische reactie opwekken. Dat is vooral het geval als je door een spin gebeten wordt. Indien je niet door spinnen in je huis gebeten wordt, hoef je niet bang te zijn voor een allergische reactie.

Heb je een fobie voor spinnen? Dan heb je al helemaal last van de spinnen in je huis. De spinnen in je huis kunnen in dat geval veel angstgevoelens oproepen. Die gevoelens kunnen je leven absoluut gaan beheersen. Zo kun je nog angstiger worden, kun je last van stress krijgen en kun je een (zeer) slechte nachtrust ervaren. Je zou daarom zo snel mogelijk wat moeten doen tegen de spinnen in je huis.

Spinnen in huis soorten; verschillende soorten spinnen in huis

Spinnen in huis soorten; verschillende soorten spinnen in huis

Wat te doen tegen spinnen in huis? Het antwoord op deze vraag is niet altijd hetzelfde. Je kunt namelijk last van verschillende soorten spinnen in huis hebben:

 • Grote spinnen in huis. Heb je last van een grote spin in huis? Dan schrik je je mogelijk een hoedje. De grote spinnen kunnen, zelfs in Nederland, ontzettend groot zijn. Dit is angstig en dit kan het lastig maken om de spin te vangen. Ook voor een grote zwarte spin in huis kun je het beste een goede spinnenvanger gebruiken.
 • Zwarte spinnen in huis. Heb je enig idee welke kleur de meeste spinnen in ons land hebben? Juist; zwart. Een zwarte spin in huis is daarom niet echt iets bijzonders. Nee, het is juist vrij normaal dat het om zwarte spinnen in je huis gaat.
 • Mini spinnetjes in huis. Het is ook goed mogelijk dat je last hebt van mini spinnetjes in huis. Het lastige van kleine spinnen in huis is dat je ze makkelijk kunt bestrijden. De kleinere spinnen komen namelijk vaak in grote getalen, waardoor je mogelijk meerdere spinnenvangers tegelijkertijd nodig hebt. Of waardoor je een dagtaak hebt aan het verwijderen van alle kleine spinnen in huis.

Heb je last van een spinnenplaag in huis? Ons eerste advies is dan om te kijken om wat voor soort spinnen het gaat. Ook raden wij je aan om goed naar de hoeveelheid spinnen te kijken. Gaat het om één grote zwarte spin in huis? Of heb je ineens last van heel veel spinnen in huis? In beide gevallen is het doe dan ook van belang om snel in actie te komen!

Mag je zomaar je huis behandelen tegen spinnen?

Ja, je mag zeker je huis zomaar behandelen tegen spinnen. De wet schrijft alleen voor dat je spinnen niet mag doden. Het is echter wel toegestaan om spinnen in huis te bestrijden.

Wat de beste spinnen behandeling voor je huis is? In onze ogen gaat het hierbij om een combinatie van oplossingen:

 • Gebruik pepermuntolie en/of schoonmaakazijn in je woning. Met de sterker geur van deze middelen weet je de spinnen op afstand van je woning te houden. Dat is exact wat je wilt.
 • Voer aanpassingen aan je woning door. Het is ook van belang om aanpassingen aan je woning door te voeren. Denk hierbij aan het afdichten van kieren en spleten. Hier komen we verderop in dit artikel nader op terug.
 • Gebruik een spinnenvanger. Met bovenstaande middelen voorkom je de aanwezigheid van spinnen in huis. Heb je toch nog last van spinnen in huis? Dan raden wij je van harte aan om een spinnenvanger te gebruiken. Met zo’n spinnenvanger vang je zonder enige moeite spinnen. Daarbij dood je de spinnen dus niet!

Wat te doen tegen spinnen in huis; voorkomen is beter dan genezen!

Wat te doen tegen spinnen in huis; voorkomen is beter dan genezen!

Wat te doen tegen spinnen in huis? In onze ogen is voorkomen altijd beter dan genezen. Wij raden je daarom aan om snel wat te doen tegen spinnen in huis. Of beter gezegd: om snel iets te doen voor het voorkomen van spinnen in je huis.

Hoe je dat het beste kunt doen? Dat doe je, volgens ons, het beste door onderstaande tips op te volgen. Met deze tips voorkom je simpelweg de aanwezigheid van spinnen in je woning.

Wat te doen tegen spinnen in huis tip 1: ruim je tuin goed op

Huh, heeft je tuin iets te maken met spinnen in je huis? Ja, absoluut. Als je een rommelige en vieze tuin hebt, trekt dat veel spinnen aan. Des te meer spinnen in je tuin leven, des te groter de kans is dat je thuis last van spinnen krijgt. Ons advies is daarom om je tuin heel goed op te ruimen.

Ook interessant:  Wat te doen tegen beslagen ramen in huis?

Ten eerste moet je goed naar het gebied rondom de kliko kijken. Dit is namelijk hét gebied in je tuin waar veel rommel achterblijft. Gooi je bijvoorbeeld een zak of bak met afval in de kliko? Dan is het goed mogelijk dat er net iets buiten de kliko valt. Als je dat laat liggen, trekt dat vanzelf insecten aan. En dat trekt vanzelf ook spinnen aan.

Ten tweede moet je je tuin zoveel mogelijk vrijhouden van organisch afval. Op onder meer dode bladeren en takken komen namelijk ook veel insecten af. Je moet juist de insecten zoveel mogelijk weren, aangezien je daarmee de spinnen ook zoveel mogelijk weer. Overweeg daarom de aanschaf van een goede bladhark, waarmee je het organische afval snel opruimt:

[content-egg-block template=offers_list groups=”9,10,11″]

Wat te doen tegen spinnen in huis tip 2: ruim je woning goed op

Het is dus van belang om je tuin goed schoon te houden. Daarmee voorkom je de aanwezigheid van insecten in je tuin. Je wilt echter ook de aanwezigheid van insecten in je woning voorkomen. Dát doe je door je woning goed op te ruimen.

Wij raden je aan om je vloer regelmatig te stofzuigen. Op je vloer blijven altijd voedselresten achter en juist daar komen de insecten op af. Stofzuig dus met enige regelmaat je vloer en houd je woning daarmee insectenvrij. Het gevolg daarvan is ook dat je van een spinvrij huis geniet.

Verder raden wij je aan om je keuken goed op te ruimen. Dat is immers dé plek in je woning waar je veelvuldig met voedsel bezig bent. De kans op achtergebleven voedselresten is in de keuken dan ook het grootste. Ruim daarom je keuken goed op én maak hierbij idealiter gebruik van goede allesreiniger.

Met een goede allesreiniger reinig je je keuken tot in perfectie. Bijkomend voordeel is dat goede allesreinigers een nogal sterke geur hebben. Dáár zijn insecten alles behalve gek op. Overweeg daarom één van de volgende soorten allesreinigers:

[content-egg-block template=offers_list groups=”12,13,14″]

Wat te doen tegen spinnen in huis tip 3: berg je voedsel goed op

Wat te doen tegen spinnen in huis? Insecten buiten de deur houden! Dat is eigenlijk het belangrijkste dat je voor elkaar moet zien te krijgen. Dit krijg je dus voor elkaar door zowel je tuin als woning goed schoon te houden.

Verder moet je goed kijken naar de verschillende voedselbronnen in je woning. Ook hierbij ligt de focus met name op de keuken. In je keuken bewaar je immers verschillende kruiden en andere soorten voedselbronnen.

Wij raden je aan om dit allemaal luchtdicht te bewaren. Daardoor hou je de insecten namelijk nog beter buiten de deur. En daardoor heb je ook minder last van spinnen in huis. Overweeg daarom bijvoorbeeld de volgende voorraadbussen:

[content-egg-block template=offers_list groups=”15,16,17″]

Wat te doen tegen spinnen in huis tip 4: dicht kieren en spleten af

Spinnen maken er een sport van om je woning binnen te komen. Dit doen ze het liefste via de kieren en spleten van je woning. Deze kieren en spleten zijn lekker compact, waardoor alleen insecten en spinnen hierdoor heen kunnen. De spinnen zijn bovendien bijzonder goed beschut en beschermd in de kieren en spleten.

Het is daarom belangrijk om de kieren en spleten van je woning goed af te dichten. Dit kun je op meerdere manieren voor elkaar krijgen:

 • Gebruik speciale afdichtingskit. Dit is een speciaal soort kit dat je makkelijk op bijvoorbeeld muren of het plafond aan kunt brengen. Nadat je dat gedaan hebt, hou je de insecten en spinnen perfect buiten de deur. Je dicht hiermee simpelweg alle kieren en spleten goed af.
 • Gebruik tochtstrips. Heb je bij bijvoorbeeld je voor- of achterdeur last van een behoorlijke kier? Dan heb je een goede tochtstrip nodig. Met zo’n tochtstrip dicht je de kier goed af, waardoor je de insecten perfect buiten de deur weet te houden. Bijkomend voordeel is dat je minder last van tocht in je woning hebt. Daardoor gaat je energierekening ook nog eens omlaag.

Al met al raden wij je aan om echt serieus met de kieren en spleten aan de slag te gaan. Dit doe je met bijvoorbeeld onderstaande soort afdichtingskit:

[content-egg-block template=offers_list groups=”18,19″]

Wat te doen tegen spinnen in huis tip 5: overweeg professionele bestrijding

Heb je regelmatig last van veel spinnen in je huis? Dan is het antwoord op de vraag wat te doen tegen spinnen in huis volledig anders. In dat geval raden wij je namelijk professionele bestrijding aan. Schakel hier een goede professionele ongediertebestrijder voor in.

Dit zou je sowieso in de volgende situaties moeten doen:

 • Als je regelmatig last van veel spinnen in huis hebt. Indien dit het geval is, lijkt er sprake van een onderliggend probleem te zijn. Een goede ongediertebestrijder is in staat om dat onderliggende probleem aan te pakken.
 • Als je last van een ongekende spinnenplaag in huis hebt. Merk je op dat je opeens heel veel kleine spinnetjes in huis hebt? Of kruipen er meerdere grote spinnen in je huis? Ook dan is het verstandig om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.

Kun je je huis inspuiten tegen spinnen?

Is het mogelijk om je huis in te spuiten tegen spinnen? Ja, het is mogelijk. Daar blijft het echter ook bij. Je kunt namelijk je woning alleen inspuiten met zogeheten insecticiden.

De Nederlandse wet schrijft echter voor dat je de insecticiden niet mag gebruiken. Het is hierdoor niet verstandig om je huis in te spuiten tegen spinnen.

Sowieso lijkt het inspuiten van je woning tegen spinnen weinig zin te hebben. Je kunt veel beter voor de bovenstaande hulpmiddelen kiezen. Ook is het verstandig om met de bovenstaande wat te doen tegen spinnen in huis tips aan de slag te gaan. Met die tips voorkom je simpelweg dat de spinnen naar je woning toe komen!

Wat te doen tegen spinnen in huis; kom in actie

Wat te doen tegen spinnen in huis? Gebruik de beste hulpmiddelen en tref de nodige voorbereidingen in je woning. Voorkomen is beter dan genezen, dus ga serieus met bovenstaande wat te doen tegen spinnen in huis tips aan de slag.

Daarbij raden wij je ook aan om zo snel mogelijk in actie te komen. Doe je niks tegen de spinnen in huis? Dan hebben de spinnen in huis alle mogelijkheden om zich voort te planten. Hierdoor krijg je écht last van een spinnenplaag in je huis.

Heb je een fobie voor spinnen? Dan zou je al helemaal met bovenstaande tips aan de slag moeten gaan. Doe dit zo snel mogelijk, zodat je nooit meer last van spinnen in huis hoeft te hebben!