Zie je plots spint zitten op één van je kamerplanten? Of zit er spint in je appelboom of olijfboom? Zodra je spint opmerkt, zou je direct iets moeten doen tegen spint. Doe je dat niet? Dan is spint in staat om de conditie van de kamerplanten aanzienlijk aan te tasten. Het is daarom echt zaak om snel wat te doen tegen spint. Wat te doen tegen spint in planten? Je leest het in dit uitgebreide artikel!
Wat te doen tegen spint? Dít heb je nodig!
Net zoals wolluis is spint een soort van natuurlijke vijand voor kamerplanten. Spint trekt graag naar kamerplanten toe en tast de planten aan. Het is bovendien een plaag waar je niet zomaar iets tegen kunt doen. Waarom niet? Omdat het altijd om een grote hoeveelheid beestjes gaat. Het is dus niet zo dat je de strijd met slechts één of twee beestjes aan moet gaan. Nee, het gaat al snel om een groep van honderden kleine beestjes.
Gelukkig is er wel altijd wat te doen tegen spint. Wat je het beste tegen spint kunt doen, vertellen wij je hieronder feilloos. Neem de hulpmiddelen door en kom direct in actie tegen de spint op je kamerplanten.
Middel 1: plantenspuit
Wat te doen tegen spint? De planten lekker vochtig houden! Spint is namelijk gek op een warme en droge omgeving. Door de planten vochtig te houden, maak je de planten dus een stuk minder aantrekkelijk voor de spint. Daarmee geniet je van twee voordelen:
- De spint blijft uit de buurt van je planten
- Je verwijdert de mijten die zich nu in/op je planten bevinden
Het is bovendien vrij eenvoudig om je planten vochtig te houden. Schaf een goede plantenspuit aan en spuit regelmatig de planten nat. Richt je hierbij met name op de bladeren. Dat is namelijk de plek waar de mijten zich bevinden.
[content-egg-block template=offers_list groups=”1,2,3″]
Middel 2: snoeischaar
Wat te doen tegen spint? Je moet zo snel mogelijk de spint in je planten bestrijden. Dit doe je niet alleen door de spint zelf te bestrijden, maar ook door de plant zelf te behandelen. Dit doe je het beste door de ergst aangetaste delen van je plant weg te knippen.
Met andere woorden: je moet de aangetaste bladeren van je planten wegknippen. Hier heb je een goede snoeischaar nodig. Kies voor een relatief kleine snoeischaar, aangezien je hiermee nauwkeurig kunt knippen.
[content-egg-block template=offers_list groups=”4,5,6″]
Welke bladeren je dan precies af moet knippen? Wij raden je aan om alleen de aangetaste bladeren af te knippen. De bladeren die nog gezond zijn, moet je vooral ongeroerd laten.
Middel 3: neemolie
Wil je iets snel en vakkundig doen tegen spint op de kamerplanten? Dan is het aan te raden om voor neemolie te kiezen. Neemolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit de zaden van de neemboom, die wetenschappelijk bekend staat als Azadirachta indica. Deze boom is inheems in delen van Zuid-Azië, zoals India, Sri Lanka en Pakistan, en staat bekend om zijn medicinale eigenschappen.
Neemolie heeft een helend effect voor planten die besmet zijn geraakt door spint. Het enige dat je hoeft te doen, is neemolie over de plant heen te sprayen. Je hebt hier dus neemolie én een plantenspuit voor nodig.
[content-egg-block template=offers_list groups=”7,8,9″]
Middel 4: roofmijt
Wat te doen tegen spint? Je kunt het ook grootschalig aanpakken. Dat doe je door roofmijt in te zetten. Roofmijten zijn kleine, roofzuchtige mijten die zich voeden met andere kleine organismen, zoals insecten, mijten en larven van plaaginsecten. Ze worden vaak gebruikt in de landbouw en de tuinbouw als biologische bestrijdingsmiddelen om plagen van schadelijke insecten onder controle te houden.
Dit is dan ook een ideaal bestrijdingsmiddel voor de grootschalige spintenplaag. Heb je in bijvoorbeeld je kassen of moestuin last van spint? Of wil je weten wat te doen tegen spint in een appelboom? Dan heb je dus roofmijt nodig.
[content-egg-block template=offers_list groups=”10,11,12″]
Middel 5: insecten spray
Je hebt de keuze uit nóg een bestrijdingsmiddel: een speciale insecten spray. Zo’n spray bevat de juiste bestanddelen waarmee insecten snel gedood én geweerd kunnen worden. Dit doe je bovendien erg eenvoudig. Je hoeft alleen maar de vloeistof over de planten heen te sprayen.
Met de beste insecten spray neem je zodoende snel afscheid van spint op kamerplanten. Voordat je dit doet, moet je wel even goed de handleiding doornemen. In de handleiding staat exact hoe je de spray moet gebruiken.
[content-egg-block template=offers_list groups=”13,14″]
Middel 6: professionele hulp
Stel je jezelf al geruime tijd de vraag wat te doen tegen spint? En lukt het je maar niet om de plaag van deze vervelende insecten onder controle te krijgen? Dan kan het verstandig zijn om professionele hulp in te schakelen.
Een professionele ongediertebestrijder gaat graag voor je aan de slag. Hij gaat op zoek naar de oorzaak van de plaag, naar het nest van de spinten en naar de juiste bestrijdingsmogelijkheid.
Een dergelijke specialist heeft de keuze uit meerdere maatregelen. Zo kan hij bewust de keuze maken voor een biologische bestrijding, bijvoorbeeld in de vorm van de roofmijten. Ook is het mogelijk om voor een chemische bestrijding te kiezen. Dáár kiezen echter steeds minder ongediertebestrijders voor. Men is er immers achter gekomen dat een biologisch middel altijd beter werkt dan een chemisch middel.
Is het dan altijd zaak om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen? Nee, alles behalve dat. In de volgende twee situaties is het van belang om een dergelijke bestrijder in te schakelen:
- Als je van een echt hele grote plaag van spinten te maken hebt. Lopen de spinten inmiddels door alle planten – en ook door de rest van je huis – heen? Dan moet je echt zo snel mogelijk aan de bel te trekken. Een ongediertebestrijder is in staat om zo snel mogelijk wat te doen tegen spint.
- Als je met een hardnekkige plaag te maken hebt. Houdt de plaag van spint al geruime tijd in je woning aan? Of heb je in je tuin, bijvoorbeeld in de olijf- of appelboom, last van spint? Met name als de plaag hardnekkig is, zou je een goede professionele ongediertebestrijder in moeten schakelen.
Wat is spint precies?
Waarom is de vraag wat te doen tegen spint zo relevant? Dit komt vooral doordat relatief veel mensen last van spint hebben. Of althans; dat denken veel mensen. Zodra zij kleine beestjes in een kamerplant zien zitten, denken veel mensen direct dat het om spint gaat.
Dat is in veel gevallen ook wel zo. Spint is nu eenmaal een insectensoort die relatief vaak voorkomt. Dit is een kleine, spinachtige mijt die tot de familie Teranychidae behoort.
Kun je het vergelijken met bijvoorbeeld wolluis? Nee, wolluis oogt heel anders dan spint. Het effect van beide insecten is overigens wel hetzelfde. Deze beide insecten tasten de kamerplanten namelijk aanzienlijk aan.
Hoe kun je spint herkennen?
Heb je het idee dat je kamerplanten onder de spinten zitten? Dan is het zaak om zo snel mogelijk wat te doen tegen spint. Dit begint bij de eerste stap: het identificeren van de spintenplaag. Je moet simpelweg eerst goed nagaan of het wel daadwerkelijk om spint gaat.
Spint herken je aan de volgende kenmerken:
- Het zijn hele kleine beestjes. Met het blote oog is één spint nagenoeg niet waarneembaar. Dit komt vooral doordat de spintmijten nog geen millimeter groot zijn.
- Ze leven in grote groepen. Het is desalniettemin goed mogelijk om de spint snel te zien zitten in je kamerplanten. Een kenmerk van spint is namelijk dat ze altijd in grote groepen komen. Voordat je het doorhebt, zitten er honderden spintmijten op je kamerplanten.
- Ze brengen draden of webben in de plant aan. Het is van belang om je kamerplanten goed schoon te houden. Dat is vooral het geval als je last van spint hebt. De spintmijten brengen namelijk draden of webben in de kamerplanten aan. Deze draden en webben zijn in het belang van de spintmijten, maar zijn absoluut niet bevorderlijk voor de gezondheid van de kamerplanten.
- Stippen op de bladeren. Heb je last van spint in je kamerplanten? Dan merk je dit overduidelijk aan de schade aan de plant. Spintmijten zuigen namelijk sap uit de bladeren, waardoor de bladeren snel verkleuren. Je herkent dit overduidelijk aan de stippen op de bladeren. Deze stippen hebben veelal een witte, geelachtige of bruine kleur.
- De plant groeit een stuk trager. Wat te doen tegen spint? Zo snel mogelijk in actie komen! Als een kamerplant last van spint heeft, is de plant niet meer in staat om hard/snel aan te groeien. Door de groeivertraging oogt de plant bijvoorbeeld een stuk minder fraai.
- De plant wordt minder gezond. Spint zijn met name gek op relatief kwetsbare planten. Als je een kamerplant niet goed onderhoudt, is dat een ideale situatie voor spint. Het gevolg hiervan is echter dat de kamerplant nóg kwetsbaarder wordt. De spintmijten tasten simpelweg de gehele plant aan en dat is van grote invloed op de algehele gezondheid.
- Meerdere kamerplanten kunnen besmet worden. Een ander kenmerk van spint is dat deze beestjes zich snel kunnen verplaatsen. Ze kunnen hierdoor moeiteloos van de ene naar de andere kamerplant gaan. Het gevolg laat zich al raden: al je kamerplanten worden aangetast door de spint.
Het is vrij goed op te merken of je kamerplant wel of geen last van spint heeft. Vind je dit toch nog lastig? Check dan vooral de onderkant van de bladeren van je kamerplant. Juist aan de onderkant van de bladeren leggen de spinmijten hun eieren neer. Als je onder de bladeren veel leven ziet, is dit een teken dat je last van spint hebt.
Wat zijn de gevaren van spint?
Is het belangrijk om spint te bestrijden? Ja, zonder enige twijfel. Als je niks aan spint doet, hebben de beestjes vrij spel om elke kamerplant aan te tasten. Dat wil je niet, aangezien spint grote gevolgen met zich mee brengt:
- Spint brengen planten veel schade toe. Heeft een kamerplant last van spint? Dan is dit overduidelijk te merken aan de schade van de plant. De bladeren verkleuren, de bladeren krijgen spitten en er is een mindere groei van nieuwe planten.
- Spint brengt de gezondheid van planten in gevaar. Als spint zich op kamerplanten gevestigd heeft, krijgt de gezondheid van de planten een flinke knauw. De planten groeien minder hard, zijn een stuk vatbaarder voor ziekten en zijn al met al een stuk kwetsbaarder. Spint brengt zodoende de gezondheid van de planten in gevaar.
- Spint kan ziekten verspreiden. De kleine beestjes zijn groots qua mogelijke gevaren. Het is namelijk ook nog mogelijk dat de spintmijten voor een verspreiding van ziekten zorgen. Op die manier kunnen meerdere planten in je woning aangetast worden.
- Spinten planten zich gigantisch snel voort. Een ander gevaar van spint is terug te zien in de reproductie. Deze kleine beestjes planten zich super snel voort, waardoor je alsmaar meer last van de spintplaag krijgt. Het gevolg hiervan is overigens ook dat de spintmijten zich naar andere planten in je woning verplaatsen.
- Spinten brengen webben in de plant aan. Een spintenweb kun je niet volledig vergelijken met een normaal spinnenweb, maar het komt wel in de buurt. Het gevolg van de webben is in ieder geval dat de luchtcirculatie in de kamerplant aanzienlijk aangetast wordt. Dit komt de algehele gezondheid van de plant evenals níet ten goede.
Op welke planten leeft spint graag?
Je weet nu precies wat te doen tegen spint. Ook weet je hoe je spint kunt herkennen en wat de gevaren van spint zijn. Het is ook nog interessant om naar de voorkeuren van spint te kijken. Want, op welke planten leeft spint nou graag?
Op elke willekeurige kamerplant
Spint is gek op elke willekeurige kamerplanten. De vragen wat te doen tegen spint in kamerplant en hoe kun je spint bestrijden in een kamerplant zijn dan ook bijzonder relevant.
Bij een kamerplant merk je de spintmijten snel op. Je hebt dit bijvoorbeeld aan een spinrag in de plant. Ook herken je dit aan de stippen op de bladeren, aan de vergeling van de bladeren en aan de algehele gezondheid van de plant.
Is het verstandig om een spint plant buiten te zetten? Dit ligt er aan. Als je ‘m buiten neerzet, zet ‘m dan niet in de buurt van planten in je tuin. Spint kan zich namelijk ook in je tuin verspreiden. Wij raden je aan om juist met bovenstaande middel wat te doen tegen spint. Hiermee ga je de spintmijten in de kamerplant vakkundig tegen.
Spint in appelboom
Heb je een appelboom in je tuin staan? Dan is het goed om te weten dat deze boom zeer geliefd is onder spintmijten. Dit lijkt vooral met de sappen van een appelboom te maken hebben.
Spinten voeden zich met de sappen uit planten en bladeren. Mogelijk zijn de sappen van een appelboom volledig naar wens van een spint, waardoor de spintmijten juist graag naar deze boom toe trekken.
Wat te doen tegen spint in appelboom? Ook hierbij geldt dat je bovenstaande middelen zou moeten gebruiken. Met die middelen ga je de aanwezigheid van appelbomen gericht tegen.
Spint in olijfboom
Wat te doen tegen spint in olijfboom? Ook die vraag is relevant. Net zoals appelbomen zijn ook de olijfbomen zeer geliefd onder spint. Je moet daarom ook de spint in een olijfboom zo snel mogelijk bestrijden. Dat doe je idealiter met de bovenstaande middelen.
Verschillen tussen spint of wolluis
Heb je nou met spint of wolluis te maken? Dat is vrij eenvoudig op te merken:
- Spintmijten herken je aan de ovale vorm en het feit dat ze in grote groepen leven. De aanwezigheid van spintmijten herken je direct aan de stippen op de bladeren. Ook herken je spintmijten aan de spinraggen.
- Wolluizen herken je aan de langwerpige vorm en de witte kleur. Ook de wolluizen brengen schade aan je plant toe, maar laten geen spinraggen in de plant achter. Goed om te weten: de wolluizen kunnen zich op verschillende delen van de plant bevinden. Dit is ook een verschil ten opzichte van spint; die bevinden zich meestal onder de bladeren.
Verschillen tussen spint of trips
Heb je met spint of trips te maken? Ook dat is vrij eenvoudig op te merken. Het belangrijkste verschil is terug te vinden in de mobiliteit. Trips zijn namelijk vliegende insecten, terwijl spintmijten zich alleen maar lopend voort kunnen bewegen. Dat gaat bijzonder traag, waardoor trips zich al met al snel kunnen verplaatsen.
Wat is rode spinmijt precies?
De “rode spinmijt” is een veelvoorkomende naam voor de spintmijtsoort Tetranychus urticae, die tot de familie Tetranychidae behoort. Deze mijt staat ook bekend als de “tweevlekkige spintmijt” vanwege de twee donkere vlekken op hun lichaam. Hoewel ze “rood” worden genoemd, kunnen ze in verschillende kleuren voorkomen, waaronder rood, geel, groen of bruin.
Moet je rode spintmijt op een andere manier bestrijden? Nee, ook bij rode spintmijten is het zaak om zo snel mogelijk wat te doen tegen spint. Daarvoor heb je de eerder genoemde hulpmiddelen nodig.
Werkt een chemisch middel tegen spint?
Nee, het is van belang om nooit een chemisch middel tegen spint te gebruiken:
- Een chemisch middel tast niet alleen spint aan, maar ook de plant zelf. Zo is het goed mogelijk dat de conditie van de plant nóg verder achteruitgaat.
- Een chemisch middel tast ook de bodem aan. Heb je een prachtige kamerplant in een prachtige vaas staan? De aarde – of andere bodembedekker – in deze vaas of pot kan ook aangetast worden door het chemische middel.
- Een chemisch middel kan schadelijk voor je gezondheid zijn. Adem je een te grote hoeveelheid van het chemische middel in? Dan kan dit ook schadelijk voor jouw gezondheid zijn. Laat de chemische middelen tegen spint daarom zo ver mogelijk links liggen!
Wat te doen tegen spint? Voorkomen is beter dan genezen!
Wat te doen tegen spint? Deze vraag is om meerdere redenen dus zo relevant. Ten eerste hebben vrij veel mensen last van spintmijt. Ten tweede is spintmijt van grote invloed op de kamerplanten. En ten derde planten de spintmijten zich razendsnel voort. Het gevolg daarvan is dat de plaag van spintmijten in je woning des te groter wordt.
Je moet daarom zo snel mogelijk in actie komen om wat te doen tegen spint. Wat je daar exact voor nodig hebt, heb je eerder in dit artikel al kunnen lezen. Schaf dus direct de beste plantenspuit, snoeischaar, neemolie, roofmijt en/of insecten spray aan.
Wat echter ook belangrijk is, is om de aanwezigheid van spint te voorkomen. Dát doe je met onderstaande wat te doen tegen spint tips.
Wat te doen tegen spint tip 1: houd de planten vochtig
Het beste dat je tegen spint kunt doen, is om je planten vochtig te houden. De spintmijten getijden namelijk het beste in warme en droge omgevingen. Dat voorkom je dus door je planten vochtig te houden.
Wat je hiervoor nodig hebt? Niks meer dan een goede plantenspuit. Schaf één van de eerder benoemde plantenspuiten aan en hou je planten zonder moeite vochtig.
Hou je je planten goed vochtig? Dan blijft de temperatuur van de plant/bladeren ook iets lager. Dáármee maak je de plant dus ook minder aantrekkelijk voor de spintmijten.
Onze tip: richt je ook op de onderkant van de bladeren. Die sla je al snel over tijdens het natspuiten van de planten, maar dat moet je juist niet doen. Juist aan de onderkant van de bladeren bevinden zich veel spintmijten. En veel eieren van nieuwe spintmijten. De eieren worden door spintmijten namelijk bijna altijd onder de bladeren gelegd.
Wat te doen tegen spint tip 2: vervang de potgrond
Spintmijten zijn gek op droge en warme plekken, maar ook op oude potgrond. In oude potgrond kunnen ze zich heerlijk nestelen. Het is daarom verstandig om regelmatig je planten te verpotten.
Dit doe je uiteraard vrij eenvoudig. Je hebt hier namelijk alleen nieuwe potgrond voor nodig. Schaf nieuwe potgrond aan, voeg een vers laagje potgrond toe en verwijder een laag van de oude potgrond. Door dit regelmatig te doen, maak je de potgrond een stuk minder aantrekkelijk voor de spintmijten.
[content-egg-block template=offers_list groups=”15,16,17″]
Wat te doen tegen spint tip 3: verzorg je planten goed
Wat te doen tegen spint? Eén van de beste tips die wij je mee kunnen geven, is om je planten zo gezond mogelijk te houden. Net zoals wolluis zijn ook de spintmijten namelijk op zoek naar kwetsbare planten. Op het moment dat je planten in je kamer minder gezond zijn, zijn ze een geliefd slachtoffer van de spintmijten.
Je moet daarom je planten goed verzorgen. Dat doe je als volgt:
- Zet de planten op de juiste plek in je woning neer. Een kamerplant heeft baat bij een bepaalde hoeveelheid licht. Dit is per kamerplant verschillend, dus ga dit voor jouw planten even goed na. Zet de kamerplant in ieder geval niet volledig in de schaduw. Zet ‘m echter ook niet in het volle zonlicht, aangezien de plant hierdoor flink opwarmt. Juist dat is in het belang van de spintmijten.
- Bewater de planten met de juiste hoeveelheid. Het is ook van belang om de planten met de juiste hoeveelheid te bewateren. Ook dit is weer per kamerplant verschillend, dus ga dit ook voor jouw kamerplanten even goed na. Hierbij raden wij je ook aan om goed naar het jaargetijde te kijken. In de warmere maanden hebben kamerplanten meer vocht nodig.
- Houd de planten goed schoon. Het is ook van belang om je kamerplanten goed schoon te houden. Dát doe je door bijvoorbeeld met een vochtige doek de bladeren van de kamerplanten af te nemen. Je verwijdert hiermee stof en viezigheid. Heb je last van spinrag in je kamerplanten? Ook dan is het belangrijk dat je dit zo snel mogelijk schoonmaakt.
Wat te doen tegen spint tip 4: gebruik een luchtbevochtiger
Heb je in je woning met een lage luchtvochtigheid te maken? Dan is dat dus ideaal voor de spintmijten. Deze kleine beestjes zijn immers gek op droge en warme plekken.
Dit los je gelukkig vrij eenvoudig op. Hoe? Door een luchtbevochtiger te gebruiken. Dit is een handig apparaat dat lucht opzuigt, de lucht vochtiger maakt en deze vochtigere lucht weer uitblaast. Op die manier maak je de lucht – en ook de kamerplanten – een stuk minder aantrekkelijk voor spintmijten:
[content-egg-block template=offers_list groups=”18,19,20″]
Wil je graag iets aanpassen aan de luchtvochtigheid in je woning? Waar je ook nog mee te maken hebt, is met het vochtigheidsgehalte van de plant zelf. Om dat gehalte op te meten, heb je een goede vochtmeter voor planten nodig:
[content-egg-block template=offers_list groups=”21,22″]
Wat te doen tegen spint tip 5: kom direct in actie
Onder aan de streep is het vooral van belang om in actie te komen. Maak gebruik van bovenstaande hulpmiddelen, volg de beste wat te doen tegen spint tips op en bestrijd daarmee de spintmijten op de juiste manier.
Kies je ervoor om de spint niet te bestrijden? Dan zit je al snel met de gebakken peren. De plaag van de spint wordt alleen maar groter, evenals de gevolgen. Daarbij is het ook goed om te beseffen dat de spintmijten zich makkelijk verplaatsen. Voordat je het doorhebt, zitten al je kamerplanten onder. Dat wil je niet, dus doe zo snel mogelijk wat tegen spint!
Hoi, welkom op mijn website! Op deze website deel ik mijn beste adviezen, tips en oplossingen tegen allerlei problemen. Alle problemen die ik op deze website bespreek, heb ik in het echte leven zelf opgelost. Deze kennis en ervaringen deel ik graag met je. Doe er je voordeel mee!