Wat te doen tegen verstopte wc?

Heb je last van een verstopte wc? Dan ben je niet blij. Het brengt ongemak, een onhygiënische situatie en een vervelende geur met zich mee. Voldoende reden dus om zo snel mogelijk wat te doen tegen verstopte wc. Maar, wat kun je hier nou precies tegen doen? Hoe kun je de wc zo snel mogelijk ontstoppen? En waar moet je zoal rekening mee houden? In dit artikel vind je alle mogelijke informatie over het ontstoppen van een verstopte wc!

Wat te doen tegen verstopte wc? Dit heb je nodig!

Een verstopte wc is vrij eenvoudig te herkennen. Het water en de ontlasting spoelt al langere tijd moeilijk door, waarna het uiteindelijk helemaal niet meer doorspoelt. Indien je op dat moment in actie komt, ben je al relatief laat. Maar, alsnog is het op dat moment mogelijk om iets te doen tegen een verstopte wc.

Wat je tegen een verstopte wc kunt doen? Wij raden je aan om met één of meerdere van onderstaande middelen aan de slag te gaan. Met deze middelen maak je – erg – snel korte metten met de verstopte wc.

Middel 1: een vloeibare ontstopper

Wat te doen tegen een verstopte wc? Eén van de beste mogelijkheden die je hebt, is een vloeibare ontstopper. Dit is een vloeibaar middel dat je in de wc kunt gieten. Dit middel verwijdert vervolgens al het vuil in de wc, waardoor de wc binnen mum van tijd ontstopt is.

Het is niet aan te raden om voor elke willekeurige vloeibare ontstopper te kiezen. Kies alleen voor een vloeibare ontstopper die goed aangeschreven staat. Lang niet alle vloeibare ontstoppers werken namelijk even goed. Wij zijn in ieder geval over onderstaande vloeibare ontstoppers erg te spreken:

Spoel je wel eens je haren door de wc weg? Klinkt interessant, maar is het allerminst. De haren vormen in de afvoer van de wc namelijk één grote klit. Dat kan dan ook de reden zijn van de verstopping van je wc. Om deze verstopping te verhelpen, heb je de beste haarontstopper nodig:

Middel 2: een plopper

Heb je op dit moment last van een verstopt toilet? Dan kun je ook voor het welbekende middel kiezen: de plopper. De plopper plaats je in de wc, waarna je hier een bepaalde vacuümdruk mee op kunt bouwen. Trek de plopper vervolgens hard naar je toe.

Door de vacuümdruk plopt je wc als het ware open. Het vuil verdwijnt en de wc is hierdoor niet meer verstopt. Ook hierbij geldt weer dat je één van de beste ploppers moet gebruiken. Wij hebben de drie beste varianten alvast voor je uitgezocht:

Middel 3: ontstoppingsveer

Wil je liever niet met een plopper aan de slag gaan? Daan is een goede ontstoppingsveer een geschikt alternatief. Zo’n veer stop je in de wc en duw je vervolgens in de afvoer. Daar aangekomen zorgt de veer voor een snelle verwijdering van de ontstopping.

Wil je van de beste ontstoppingsveer voor je toilet gebruik maken? Kijk dan wel even goed naar de lengte van de veer. De veren worden namelijk in talloze lengtes aangeboden, variërend van een paar meter tot meer dan 15 meter. Normaal gesproken heb je voor een verstopte wc voldoende aan maximaal 10 meter.

Middel 4: afwasmiddel

Wat helpt tegen verstopte wc? Een middel waar je wellicht niet direct aan denkt, is een goed afwasmiddel. Dit middel kun je als volgt gebruiken voor het ontstoppen van je toilet:

 • Giet een flinke scheut afwasmiddel in het toilet
 • Laat dit afwasmiddel een paar minuten intrekken
 • Giet vervolgens een emmer met heet water in het toilet
 • Laat dit mengsel nogmaals een paar minuten intrekken

Het afwasmiddel en het warme water vormen een sterke combinatie. Deze combinatie zorgt ervoor dat je snel afscheid neemt van je verstopte wc. Bovendien is dit een vrij laagdrempelige oplossing.

Tip: kies voor één van onderstaande soorten afwasmiddelen. Hiermee geniet je ook nog van een lekkere geur in je toilet!

Middel 5: professionele hulp

Wat helpt tegen een verstopte wc? In de meeste gevallen los je je verstopte wc met één van bovenstaande middelen op. Deze middelen doen hun werk goed en zijn ideaal voor de doe-het-zelver.

Het lukt echter niet altijd om zelf de verstopping in je wc op te lossen. Is dit bij jou ook het geval, ondanks dat je bovenstaande middelen gebruikt hebt? Dan heb je een professional nodig. Denk hierbij aan een goede loodgieter bij jou uit de buurt.

Een goede loodgieter heeft grover geschut tot zijn beschikking. Tevens heeft hij veel kennis en ervaring in huis, waardoor hij snel de verstopping in je wc kan verhelpen. Schakel je een goede loodgieter in? Houd dan wel rekening met een fors prijskaartje.

Probeer daarom eerst bovenstaande middelen uit. Lukt het je maar niet om je wc te ontstoppen? Of komt de verstopping binnen mum van tijd weer terug? In dergelijke situaties is het zeker verstandig om professionele hulp in te schakelen.

Middel 6: tuinslang

Voor dit artikel zijn wij ook op zoek gegaan naar minder voor de hand liggende oplossingen. Wist je bijvoorbeeld dat je je wc kunt ontstoppen met een tuinslang? Je wc ontstoppen met een tuinslang doe je als volgt:

 • Stap 1: sluit de watertoevoer van de spoelbak naar de wc toe
 • Stap 2: maak de toiletpot zoveel mogelijk leeg. Dit doe je het beste met oude handdoeken
 • Stap 3: giet ook de zwanenhals van het toilet leeg
 • Stap 4: sluit de tuinslang aan op de kruin en duw het andere uiteinde van de slang zo diep mogelijk de afvoer in
 • Stap 5: beweeg de tuinslang nu op en neer. Het is daarbij aan te raden om de opening bij de tuinslang zo goed mogelijk af te dichten met oude handdoeken.
 • Stap 6: laat iemand anders de kraan aanzetten. Terwijl dit gebeurt, moet je de tuinslang heen en weer blijven bewegen. Door ‘m ondertussen ook nog steeds dieper de afvoer in te bewegen, is de kans groot dat je wc ontstopt raakt!

Middel 7: vaatwastablet

Wist je dat je wc kunt ontstoppen met een vaatwastablet? Je moet dit vaatwastablet in je wc stoppen en vervolgens even in laten trekken. Na enige tijd kun je warm water in de toiletpot gieten.

Het warme water en het vaatwastablet vormen vervolgens een krachtig middel. Dit krachtige middel is in staat om de verstopping direct te verhelpen. En het enige dat je hier nodig voor hebt, is een goed vaatwastablet!

Wat is de oorzaak van een verstopte wc?

Zo, je weet nu precies wat te doen tegen verstopte wc. Maar, hoe ontstaat een verstopte wc nou precies? Ook dat is één van de vragen die wij in dit artikel bespreken. Aan de hand van deze informatie kun je namelijk een verstopte wc in de toekomst eenvoudig voorkomen.

Ook interessant:  Wat te doen tegen rode mieren?

Overmatig gebruik van toiletpapier

Heb je op dit moment last van een verstopte wc? Dit kan mogelijk komen door overmatig gebruik van toiletpapier. Als je té veel toiletpapier gebruikt, kan dit in je wc simpelweg geen kant op. Het papier gaat zich ophopen en kan uiteindelijk een flinke barrière vormen.

Het gevolg laat zich al raden: het water spoelt steeds moeilijker door. Als je ondertussen nog steeds te veel toiletpapier gebruikt, wordt de ontstopping des te erger.

Met andere woorden: je moet niet te veel toiletpapier gebruiken. Ook is het belangrijk om je kind(eren) op dit gebied goed op te voeden. Geef aan hen duidelijk aan hoeveel toiletpapier ze mogen gebruiken.

Beschadigingen

Zie je duidelijke beschadigingen aan bijvoorbeeld de toiletpot? Dan is het goed mogelijk dat dit de oorzaak van de verstopte wc is. Deze beschadigingen zorgen er simpelweg voor dat materiaal in de wc pot blijft hangen. Des te meer materiaal er blijft hangen, des te groter de verstopping wordt.

Voorwerpen in het toilet

Wist je dat een verstopte wc ook veroorzaakt kan worden door voorwerpen in het toilet? Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld maandverband, tampons of schoonmaakdoekjes. Je denkt mogelijk dat je deze voorwerpen door kunt spoelen, maar dat is niet (altijd) het geval.

Belangrijk om te weten: je kunt alleen afbreekbare voorwerpen in een toilet doorspoelen. Eigenlijk kun je hierbij alleen aan toiletpapier denken. Zaken als tampons, schoonmaakdoekjes en maandverband moet je op een andere manier weggooien.

Probleem in het riool

Een verstopte wc is niet altijd een op zichzelf staand probleem. Het kan namelijk ook het gevolg zijn van een probleem in het riool. Door dit probleem kan het water uit het toilet niet goed in het riool stromen. Daardoor heb je in je toiletpot last van een verstopping.

Een dergelijk probleem kan op talloze manieren ontstaan. Dit kan door een productie- of aanlegfout komen, maar kan ook komen door bijvoorbeeld boomwortels. De boomwortels kunnen de leidingen onder de grond beschadigen, waardoor je uiteindelijk last van een verstopte wc kunt krijgen.

Ouderdom & slijtage

Heb je al een ouder huis? Dan is ouderdom of slijtage mogelijk de oorzaak van een verstopte wc. De oorzaak is hierbij niet zozeer in je wc zelf te vinden, maar bijvoorbeeld in de aansluitingen of leidingen.

Ook kan het komen door een jarenlange ontstopping van afvalstoffen. Dit kan uiteindelijk zorgen voor een verstopping van je wc, zonder dat je dit direct door hebt. Overigens komt deze oorzaak veelal bij de oudere huizen voor. Bij de nieuwere huizen wordt gebruikt gemaakt van betere leidingen. Bovendien zijn deze leidingen een stuk jonger en daardoor minder versleten.

Onvoldoende waterdruk

Gaat het doorspoelen van je toilet steeds lastiger? Dan kan dit ook komen door onvoldoende waterdruk in/bij de toiletpot. Het water is hierdoor niet in staat om de ontlasting en het toiletpapier weg te spoelen. Dit hoopt hierdoor op in de pot en in de afvoer, waardoor er vanzelf een verstopping ontstaat.

Hard water

Woon je in een gebied waarin het water nogal hard is? Dan kan dit ook de oorzaak zijn van een verstopte wc. Hard water brengt veel kalk en andere mineralen met zich mee. Als dit allemaal in de afvoer zich op gaat stapelen, kun je last krijgen van een verstopte wc. Het is hierom verstandig om een goede waterontharder te gebruiken.

Wat zijn de gevolgen van een verstopte wc?

Een verstopte wc: wat te doen? Het is een vraag die door ontzettend veel mensen gesteld wordt. Dit heeft één simpele reden: veel huishoudens hebben wel eens last van een verstopte wc.

Het is in dat geval belangrijk om hier zo snel mogelijk iets aan te doen. Wat je kunt doen, heb je reeds hierboven gelezen. Maar, waarom is het belangrijk om hier zo snel mogelijk iets aan te doen? Dit heeft vooral te maken met de vele mogelijke gevolgen van een verstopte wc.

Overlopen van het toilet

Zit de afvoer van je toilet volledig verstopt? Probeer je het toilet echter (per ongeluk) door te spoelen? Dan is de kans groot dat het toilet volledig overloopt.

Je ontlasting en het vuile wc water komt hierdoor in je volledige toilet of badkamer terecht. Niet hygiënisch, niet al te fris en absoluut niet wenselijk. Alleen al om deze reden zou je zo snel mogelijk wat moeten doen tegen een verstopte wc.

Schade aan vloeren en muren

Heb je last van een verstopte wc? En loopt je toilet uiteindelijk helemaal over? Dan kan dit ook nog voor schade aan je vloeren en muren zorgen. Dit heeft puur te maken met het vocht dat uit het toilet loopt.

Deze schade kan zich direct uiten, maar kan ook pas op de langere termijn zichtbaar worden. Dit geldt niet alleen voor structurele schade, maar ook voor schimmel. In ons artikel wat te doen tegen schimmel in de badkamer lees je precies wat je tegen schimmel kunt doen.

Vervelende geur

Een verstopte wc brengt een vervelende geur met zich mee. Eigenlijk is dat nog een understatement. De geur van een verstopte wc is verschrikkelijk en ontzettend intens te noemen. Ook om deze reden moet je in actie komen om zo snel mogelijk wat te doen tegen verstopte wc.

Hoe we deze geur het beste kunnen omschrijven? Als een rioollucht. Een dergelijke lucht is erg sterk en verspreidt zich ook snel door je gehele woning. Voordat je het doorhebt, stinkt ook bijvoorbeeld de bovenverdieping van je woning.

Risico’s voor je gezondheid

Wist je dat een verstopte wc ook een risico voor je gezondheid kan zijn? Dit heeft met der vervelende geur te maken, maar ook met de aanwezigheid van bacteriën en schimmels.

Bij een verstopte wc is eigenlijk altijd sprake van stilstaand water. Ook kan het water dus overlopen. Deze beide situaties vormen de ideale broedplaats voor onder meer bacteriën en schimmels. Dit brengt veel ongemak met zich mee en is ook nog van mogelijke invloed op je gezondheid.

Ervaar je problemen met je luchtwegen? Heb je moeite met ademhalen? Of merk je een jeuk aan je huid op? Dit zijn stuk voor stuk mogelijke gevolgen van een verstopte wc. Neem deze gezondheidsrisico’s in ieder geval erg serieus!

Onhygiënisch ongemak

Wat te doen tegen verstopte wc? Zo snel mogelijk de verstopping verhelpen. Dit moet je ook vanwege het onhygiënische ongemak doen:

 • Je kunt geen gebruik meer van het toilet maken. Heb je maar één toilet in je woning? Dan brengt dit uiteraard een (zeer) vervelende situatie met zich mee.
 • Het water kan overlopen. Zoals hierboven al beschreven, kan het water vanuit je toilet zo je badkamer instromen. Ook dit brengt veel ongemak met zich mee.
 • De vervelende geur. Zoals hierboven ook al besproken, is de geur van een verstopte wc ook verschrikkelijk te noemen. Dit gaat echt ten koste van je wooncomfort.
Ook interessant:  Wat te doen tegen mierenplaag?

Meer verstoppingen

Het is van belang om een verstopte wc zo snel mogelijk aan te pakken. Doe je dit niet? Dan kan dit ook leiden tot verstoppingen in andere leidingen. Dit is vooral het geval als het probleem terug te vinden is in de riolering van je woning.

Van dit gevolg is dus niet altijd sprake. Desalniettemin moet je in actie komen om zo snel mogelijk wat te doen tegen verstopte wc. Dit heeft puur met de bovenstaande vervelende gevolgen te maken.

Bijkomende kosten

Wat helpt tegen verstopte wc? Je knip trekken. Als je last van een verstopt toilet hebt, krijg je namelijk altijd met bijkomende kosten te maken. Zo moet je kosten maken voor één of meerdere van bovenstaande middelen.

Lukt het hiermee niet om je wc te ontstoppen? Dan krijg je met extra kosten voor de loodgieter te maken. Ook is het wellicht noodzakelijk om een nieuwe toiletpot aan te schaffen. Of om je toilet opnieuw te laten installeren. Al met al kunnen de bijkomende kosten (ontzettend) hoog oplopen.

Wat te doen tegen verstopte wc? Voorkomen!

Je weet nu precies wat je zoal kunt doen tegen een verstopte wc. Dat is echter nog niet de belangrijkste informatie. Wat mogelijk nog veel belangrijker is, is om een verstopte wc in de toekomst te voorkomen.

Kun je een verstopte wc voorkomen? Ja, dit kun je inderdaad voor het grootste gedeelte zelf voorkomen. Dit doe je vooral door onderstaande wat te doen tegen verstopte wc tips op de volgen. Met deze tips voorkom je simpelweg dat je wc verstopt kan raken.

Wat te doen tegen verstopte wc tip 1: gebruik het beste wc papier tegen verstopping

Eén van de mogelijke oorzaken van een verstopte wc is het gebruikte toiletpapier. Je kunt het verkeerde papier gebruiken óf je kunt teveel toiletpapier doorspoelen.

Hoe dan ook raden wij je het volgende aan: gebruik het beste wc papier tegen verstopping. Dit papier is een stuk dunner en breekt sneller af. Het vormt hierdoor een minder groot ‘obstakel’, waardoor het beter afgevoerd kan worden. Hiermee verklein je dus aanzienlijk de kans op een verstopte wc.

Kies je voor het beste wc papier tegen verstopping? Gebruik ook in dat geval zo min mogelijk wc papier. Je moet uiteraard je billen goed afvegen, maar het is niet nodig om de helft van de wc rol te gebruiken.

Wat te doen tegen verstopte wc tip 2: zet een afvalbakje naast het toilet

Een wc kan verstopt raken door voorwerpen. Denk hierbij aan maandverband en aan tampons. Sommige dames willen dit door het toilet wegspoelen, maar dat is alles behalve aan te raden.

Je moet dit simpelweg in een afvalbakje weggooien. Ons advies is daarom om een afvalbakje naast het toilet neer te zetten. Je maakt het hiermee des te eenvoudiger om bijvoorbeeld tampons of maandverband weg te gooien. Hiermee voorkom je dus op een simpele manier een mogelijke verstopte wc.

Wat te doen tegen verstopte wc tip 3: instrueer je kinderen

Heb je één of meerdere kinderen? Instrueer je kinderen dan goed:

 • Geef aan je kinderen aan dat zij niks door het toilet mogen spoelen. Dit willen kinderen nog wel eens doen, puur uit nieuwsgierigheid. Dit moet je echter zo snel mogelijk afleren. Juist voorwerpen kunnen in het toilet immers voor een verstopping zorgen.
 • Geef aan je kinderen aan dat zij weinig toiletpapier moeten gebruiken. Zoals eerder al aangegeven, is het belangrijk om weinig wc papier te gebruiken. Dit geldt niet alleen voor jóu, maar ook voor je kinderen. Instrueer je kinderen ook op dit gebied goed.

Wat te doen tegen verstopte wc tip 4: reinig je wc goed

Om een verstopte wc te voorkomen, komt het ook op onderhoud aan. Daarbij raden wij je onder meer aan om je wc goed te reinigen. Dit houdt in dat je het regelmatig en grondig moet doen.

Hiervoor moet je ook de juiste wc middelen gebruiken. Denk hierbij aan een goede toiletreiniger. Ook heb je voor het reinigen een goede wc borstel nodig. Investeer in deze attributen en neem vervolgens de tijd voor het reinigen van je wc.

Wat te doen tegen verstopte wc tip 5: houd je wc goed in de gaten

Wat ook erg belangrijk is, is om je wc goed in de gaten te houden. Dit doe je als volgt:

 • Check regelmatig of het doorspoelen van het toiletpapier en de ontlasting nog goed gaat. Mocht dit onverhoopt niet het geval zijn, merk je dit op aan een trage doortrekbeurt. Als je zoiets opmerkt, kun je direct in actie komen met één of meerdere van bovenstaande middelen.
 • Check regelmatig of er voldoende waterdruk is. Bij het doorspoelen moet je ook goed naar de waterdruk kijken. Is er nog voldoende waterdruk? Of merk je dat de waterdruk steeds minder wordt? Als dat laatste het geval is, is er mogelijk sprake van een onderliggend probleem.
 • Check je wc regelmatig op beschadigingen. Wat wij je ook graag aanraden, is om je toilet regelmatig op beschadigingen te checken. Mocht je toilet onverhoopt beschadigd zijn, is het zaak om zo snel mogelijk in actie te komen. Ook hierdoor kun je een mogelijk probleem tijdelijk herkennen én op (laten) lossen.

Wat te doen tegen verstopte wc tip 6: spoel alleen toiletpapier door

Het klinkt als een eenvoudige tip, maar spoel echt alleen toiletpapier door. Van onder meer vochtige doekjes kun je denken dat ze doorgespoeld kunnen worden, maar dat is niet het geval. Spoel daarom echt alleen toiletpapier door!

Wat te doen tegen verstopte wc tip 7: pas op met chemische producten

Wil je graag je wc goed schoonhouden? Of wil je mogelijk een verstopping in je wc oplossen? In beide gevallen is het verstandig om met chemische producten op te passen.

Met dergelijke producten maak je je wc absoluut snel schoon. Keerzijde is echter dat een chemisch product ook andere onderdelen van je toilet kan beschadigen. Als bijvoorbeeld een afdichting, ring of leiding aangetast wordt, ben je verder van huis. Pas daarom altijd op met chemische producten.

Wat te doen tegen verstopte wc tip 8: kom in actie

Wat te doen tegen verstopte wc? Wij raden je tot slot aan om direct in actie te komen. Dit kun je eigenlijk op twee verschillende manieren/momenten doen:

 • Houd voortdurend je wc goed in de gaten. Door dit actief te doen, merk je een mogelijk probleem voortijdig op. Daarmee kun je verdere problemen absoluut voorkomen.
 • Kom direct in actie bij een verstopping. Is er uiteindelijk toch sprake van een verstopping van je wc? Dan is het zaak om zo snel mogelijk wat te doen tegen verstopte wc. Des te sneller en beter je dit doet, des te minder last je ervaart van de verstopte wc!