Met name in de zomermaanden kun je last van vliegen in de kliko hebben. Dit gaat veelal tezamen met ander ongedierte in je kliko, zoals maden. Het is mede daarom belangrijk om zo snel mogelijk korte metten te maken met vliegen in de kliko. Maar, wat te doen tegen vliegen in de kliko? Wij geven je in dit artikel het antwoord op die vraag. We voorzien je van de beste middelen én tips tegen vliegen in de kliko.
Ons expert advies
De expert raad je aan om een combinatie van composteerbare afvalzakken, lavendel, allesreiniger en/of mottenballen te gebruiken. Lukt het hiermee niet om iets te doen tegen vliegen in de kliko? Dan kun je het beste professionele hulp inschakelen!
Wat te doen tegen vliegen in de kliko? Dít heb je nodig!
Ben je de vliegen in je kliko ook zo zat? Logisch. Vliegen in de kliko brengen immers de nodige vervelende gevolgen met zich mee. Het is onhygiënisch, het zorgt voor veel ongemak en het is ook nog eens een grote plaag. Dat laatste komt onder meer doordat vliegen zich snel voort kunnen planten. Voldoende reden dus om zo snel mogelijk in actie te komen om wat te doen tegen vliegen in de kliko.
Hoe je dat het beste doet, bespreken wij hieronder. Wij raden je graag aan om voor één van de volgende middelen te gaan. Of voor een combinatie van deze middelen.
Middel 1: composteerbare afvalzakken
Wil je graag de vliegen buiten de deur van je kliko houden? Dan doe je er sowieso verstandig aan om composteerbare afvalzakken te gebruiken. Deze afvalzakken breken het voedsel snel(ler) af, waardoor de kliko minder interessant wordt voor vliegen.
Sowieso doe je er verstandig aan om composteerbare afvalzakken te gebruiken. Deze afvalzakken zijn duurzaam, zijn milieuvriendelijk en dragen bij aan de vermindering van plastic afval. Met het oog op de duurzaamheid is de keuze voor composteerbare afvalzakken dus ook de juiste.
Middel 2: lavendel
Wat te doen tegen vliegen in de kliko? Je zou er alles aan moeten doen om de vliegen op afstand te houden. Dat doe je door lavendel in de buurt van de kliko te plaatsen.
Volgens vele mensen heeft lavendel een heerlijke smaak. Vliegen zijn het hier echter pertinent mee oneens. Zij vinden lavendel stinken en komen daarom liever niet al te dicht in de buurt lavendel. Juist daarom raden wij je aan om lavendel in de buurt van je kliko te plaatsen. Maak bijvoorbeeld een fraaie border bij de kliko met daarin lavendel. Dit staat mooi én je houdt hiermee de vliegen uit de kliko.
Middel 3: allesreiniger
Je wilt er alles aan doen om de vliegen op afstand te houden. Dat krijg je onder meer voor elkaar door je kliko goed schoon te maken. Dáárvoor heb je idealiter de beste allesreiniger nodig.
Wat de beste allesreiniger volgens ons is? Dat is een allesreiniger met een sterke geur. Des te sterker de geur van allesreiniger is, des te beter wat ons betreft. Daarbij is het ook verstandig om specifiek voor een lavendel allesreiniger te kiezen. Aan die geur hebben vliegen immers al helemaal een hekel.
Middel 4: mottenballen
Wat te doen tegen verschillende insecten in je tuin? Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat mottenballen goed werken tegen verschillende insecten. Door de mottenballen in of bij je kliko op te hangen, voorkom je dus de aanwezigheid van meerdere soorten insecten.
Met de beste mottenballen hou je ook vliegen uit je kliko. Is hier wetenschappelijk bewijs voor? Nee, behalve dan het feit dat wij dit zelf uitgeprobeerd hebben. Wij hebben onderstaande mottenballen uitgeprobeerd en merkten al snel op dat de vliegen wegbleven bij de kliko vandaan.
Middel 5: professionele hulp
Met bovenstaande middelen kun je prima iets tegen vliegen in de kliko doen. Wij weten echter ook dat dit niet altijd het geval is. In bijvoorbeeld de volgende situaties kun je het beste professionele hulp inschakelen:
- Als de vliegenplaag in je kliko extreem is. Kom je duizenden vliegen in- of in de buurt van je kliko tegen? Dan is er waarschijnlijk een veel groter probleem. In dat geval doe je er dus verstandig aan om professionele hulp in te schakelen. Een professional kan met grof geschut korte metten met de vliegen in je kliko maken.
- Als de vliegenplaag in je kliko lang aanhoudt. Lukt het je met bovenstaande middelen maar niet om de vliegen in je kliko te bestrijden? In dat geval zou je ook professionele hulp in moeten schakelen. Net zoals in bovenstaande situatie is er hier waarschijnlijk sprake van een onderliggend probleem.
Wat zijn de oorzaken van vliegen in de kliko?
De vraag ‘wat te doen tegen vliegen in de kliko’ is om meerdere redenen relevant. Onder andere omdat vrij veel mensen en huishoudens last hebben van vliegen in de kliko.
Hoe komt dit? De oorzaak is veelal in een combinatie van factoren te vinden. Deze factoren zetten we graag in dit artikel voor je op een rijtje, inclusief toelichtingen van experts.
Aanwezigheid van voedselresten bij de kliko
Waar komen vliegen graag op af? Juist; op voedselresten. Het is in jouw tuin dan ook goed mogelijk dat de vliegen afgekomen zijn op voedselresten die naast je kliko liggen. Of die op de rand van je kliko zijn blijven liggen.
Houden vliegen hierbij van alle soorten voedselresten? Nou, de voorkeur van vliegen gaat toch wel echt uit naar voedselresten van vlees en vis. Dit is vooral naar de smaakwens van de vliegjes.
Rottend afval
Vliegen houden dus van voedselresten van vlees en vis. Dit gaat hand in hand met hun voorliefde voor rottend afval. Gooi je bijvoorbeeld organisch materiaal in de kliko weg? Dit materiaal begint na verloop van tijd te ontbinden, waarbij een behoorlijke geur ontstaat. Juist op die geur komen de vliegen vervolgens af.
Hierbij gaat het ook om verschillende soorten rottend afval. Denk hierbij aan bijvoorbeeld zuivelproducten, vlees, groenten en fruit. Al met al is voedsel dé bron van aantrekkingskracht voor vliegen naar je kliko toe.
Warmte en vochtigheid
Vliegen zijn dus gek op voedselresten en op rottend afval. Dit komt ook doordat deze oorzaken gepaard gaan met een aangename warmte en vochtigheid in de kliko. Althans; zo zien vliegen dat. In een kliko wordt het, door bovenstaande oorzaken, erg broeierig. Daar houden de vliegen absoluut van.
Eigenlijk geven vliegen altijd de voorkeur aan warme kliko’s. Mede hierom adviseren wij je om je kliko nooit in de volle zon te zetten. Daarmee trek je eigenlijk alleen maar meer vliegen aan. Tevens raden wij je aan om de deksel van de kliko altijd goed dicht te doen. Op deze twee tips komen we verderop in dit artikel graag nog even terug.
Slechte hygiëne
Al met al houden vliegen van vieze, vochtige en warme ruimtes. De kliko is daar één van de beste voorbeelden van. Maar, het is niet zo dat vliegen zomaar op elke willekeurige kliko afkomen. Zij geven juist de voorkeur aan kliko’s met een slechte hygiëne.
Heb je bijvoorbeeld al jarenlang je kliko niet schoongemaakt? Dan is de kans groot dat juist jouw kliko het slachtoffer wordt van de vliegen. Een kliko die niet regelmatig schoongemaakt wordt, is gewoonweg een broeinest voor vliegen.
Niet regelmatig legen
Bij het onderhouden van een kliko komt het vooral op schoonmaken aan. Daarbij is het ook van belang dat je je kliko met enige regelmaat laat legen. Heb je een volle kliko bijvoorbeeld 3 maanden lang in je tuin staan? Dan kun je er vrij zeker van zijn dat er in de kliko inmiddels veel vliegen leven. Mogelijk heb je in dat geval ook last van maden in de kliko. Of van fruitvliegjes in de kliko.
Met andere woorden: je moet je kliko echt regelmatig (laten) legen. Daarmee maak je je kliko zo onaantrekkelijk mogelijk voor de vliegen. Erg belangrijk, aangezien vliegen voor grote gevolgen in de kliko zorgen.
Wat zijn de gevolgen van vliegen in de kliko?
Op vliegen in je kliko zit je absoluut niet te wachten. Dit heeft vooral met de vervelende gevolgen van vliegen in de kliko te maken. Ook op deze gevolgen zoomen wij graag voor je in.
Verspreiding van ziekten
Heb je op dit moment last van vliegen in je kliko? Dan moet je bang zijn voor een verspreiding van ziekten. In je tuin, maar mogelijk ook in je woning. De vliegen komen in de kliko namelijk volledig onder de bacteriën te zitten.
Vliegt zo’n vlieg vervolgens je woning in? En gaat de vlieg daar op voedsel zitten? Dan raakt dit voedsel direct besmet. Op deze manier kan zelfs salmonella ontstaan.
Is de kans op verspreiding van ziekten groot? Ja, toch wel. Het is hoe dan ook een reële kans dat vliegen vanuit de kliko voor een verspreiding van ziekten zorgen. Ook bijvoorbeeld de planten in je tuin kunnen hier uiteindelijk het slachtoffer van worden.
Aantrekkingskracht op andere insecten
Wat te doen tegen vliegen in de kliko? Zo snel mogelijk korte metten mee maken, aangezien de vliegen een gigantische aantrekkingskracht op andere insecten hebben.
Vliegen in je kliko zorgen bijvoorbeeld voor maden in je kliko. Dit komt puur doordat de vliegen hun eieren in de kliko achterlaten. De maden komen al snel tot leven en zorgen in je kliko voor nog meer ongemak. Ook andere soorten ongedierte worden door vliegen aangetrokken. Uiteindelijk kunnen de vliegen in je kliko dé oorzaak zijn van veel ongedierte in je tuin.
Onaangename geur
Heb je last van vliegen in je kliko? Dan is dit niet alleen te zien, maar ook goed te ruiken. De vliegen brengen namelijk een verschrikkelijke geur met zich mee. Dit komt onder meer doordat de vliegen rottend afval verder aantasten. Dit afval gaat des te meer stinken, waardoor je kliko helemaal gaat stinken.
Deze geur kan zich ook door je tuin verspreiden. Dit is bijvoorbeeld het geval als de vliegen vanuit de kliko in je tuin gaan leven. Ook dit is het geval als je de deksel van je kliko open laat staan. Als er al langere tijd vliegen in je kliko leven, is de geur eigenlijk niet te harden.
Onhygiënisch ongemak
Als je last van vliegen in je kliko hebt, krijg je ook op andere plekken last van vliegen. Of van ander ongedierte. Dit komt puur doordat de vliegen veel andere insecten aantrekken. Ook komt dit doordat de vliegen zich in je tuin gaan verspreiden.
Het is zelfs mogelijk dat je in je woning last van vliegen krijgen. Een vlieg heeft maar een klein gaatje nodig om je woning in te kunnen komen. Zodra zij die mogelijkheid zien, zijn ze al binnen. Dit kan op den duur dus ook onhygiënisch ongemak in je woning met zich mee brengen.
Hoe dit onhygiënische ongemak zich precies uit? Dat is eigenlijk per situatie verschillend. Sommige mensen worden helemaal kriebelig van de vliegen, terwijl andere mensen hun afval niet eens meer in de kliko weg willen gooien. Uiteindelijk is dit onhygiënische ongemak altijd op één of meerdere manieren goed te werken.
Bijkomend overlast
Wij raden je aan om in actie te komen om zo snel mogelijk wat te doen tegen vliegen in de kliko. Dit heeft onder meer met het bijkomende overlast te maken. Deze overlast kan zich op verschillende manieren, momenten en tijdstippen uiten.
Heb je ongemerkt al langere tijd last van vliegen in je kliko? Als je dan na een tijdje de deksel van de kliko opendoet, komt er een verschrikkelijke geur op je af. Ook is de kans groot dat je allerlei ongedierte in je kliko zit, waaronder maden.
Het gevolg laat zich al raden: je moet de kliko laten legen en vervolgens goed schoonmaken. Daar zit je absoluut niet op te wachten. Mede niet omdat de kliko op dat moment ook nog behoorlijk stinkt.
Dit alles moet je zien te voorkomen. Dat doe je met onder meer de beste wat te doen tegen vliegen in de kliko tips die wij voor je verzameld hebben. Neem deze tips op je gemakje door en kom direct in actie tegen de vliegen in je kliko!
Wat te doen tegen vliegen in de kliko? Voorkomen!
Wat kun je zoal doen tegen vliegen in de kliko? Zoals we eerder in dit artikel al besproken hebben, kun je van meerdere hulpmiddelen gebruiken. Met deze hulpmiddelen zou je in staat moeten zijn om de vliegen in je kliko te bestrijden.
Wat mogelijk nog belangrijker is, is om de vliegen in je kliko te voorkomen. Kun je vliegen in je kliko voorkomen? Ja, dit kun je voor ongeveer 95% zeker doen. Voor de overige 5% ben je een beetje afhankelijk van geluk. Maar, op de 95% kun je dus de nodige invloed uitoefenen. Dat doe je het beste met onderstaande wat te doen tegen vliegen in de kliko tips.
Wat te doen tegen vliegen in de kliko tip 1: gooi met beleid je afval weg
Ten eerste raden wij je aan om met beleid je afval weg te gooien. Dit houdt onder meer het volgende in:
- Scheid afval met elkaar. Het is niet verstandig om voedselresten en tuinafval in één grote zak weg te gooien. Deze soorten afval versterken elkaar alleen maar, waardoor de kliko een ideale broeinest voor vliegen wordt. Dit voorkom je door al het afval goed te scheiden.
- Gooi afval in dichte zakken weg. Ben je van plan om bijvoorbeeld voedselresten weg te gooien? Wij raden je in dat geval aan om dit in dichte zakken te doen. Gooi de voedselresten in een zakje en doe hier een goede knoop in. Hiermee maak je de voedselresten direct minder interessant voor vliegen.
- Voorkom vochtig afval in je kliko. Je moet er ook alles aan doen om vochtig afval in je kliko te voorkomen. Heb je bijvoorbeeld gemaaid gras dat je weg wilt gooien? Of wil je natte voedselresten weggooien? In beide gevallen is het verstandig om dit afval eerst te laten drogen. Vliegen houden immers van broeierige plekken en die ontstaan als je vochtig afval weggooit.
- Laat je kliko regelmatig legen. Wij raden je dus ook aan om je kliko regelmatig te laten legen. Elke keer als de vuilniswagen van de gemeente langs komt rijden, moet je eigenlijk je kliko langs de kant van de weg hebben staan. Ook al zitten er maar een paar zakken in de kliko. Neem op dit gebied altijd het zekere voor het onzekere.
Wat te doen tegen vliegen in de kliko tip 2: doe de deksel goed dicht
Ten tweede raden wij je aan om altijd de deksel goed dicht te doen. Staat de deksel van je kliko wel eens open? Dan weet je één ding zeker: je krijgt last van vliegen in je kliko. Als de deksel van de kliko openstaat, hebben de vliegen immers vrij spel.
Ons advies is dus om altijd de deksel van je kliko goed dicht te doen. Is dit niet een té eenvoudige tip? Nee, dat is niet het geval. Wij zien namelijk vaak dat mensen de deksel van hun kliko open laten staan. Sommigen doen dit met een reden, terwijl anderen dit per ongeluk doen.
Gooi je afval weg in de kliko? Nadat je dit hebt gedaan, moet je altijd even checken of de deksel goed dicht zit. Dit is een kleine moeite, maar wel een kleine moeite met grootse gevolgen. Zolang de deksel van je kliko altijd dicht zit, heb je namelijk een stuk minder last van vliegen in de kliko.
Wat te doen tegen vliegen in de kliko tip 3: hou je tuin netjes
Ten derde adviseren wij je om je tuin netjes te houden. Dit doe je met deze tips:
- Voorkom voedselresten bij de kliko. Als je voedselresten in de kliko weggooit, moet je even goed checken of je het wel daadwerkelijk in de kliko weggooit. Het wil nog wel eens voorkomen dat je een deel van de resten per ongeluk naast de kliko gooit. Daar azen vliegen op, dus voorkom altijd voedselresten bij de kliko.
- Voorkom voedselresten op je terras. Vliegen komen maar al te graag op voedselresten af. Dit geldt voor voedselresten in de buurt van je kliko, maar ook op je terras. Onder je eettafel in de tuin bijvoorbeeld. Ook op die plek moet je voedselresten voorkomen. Als de vliegen eenmaal hun weg naar je tuin hebben gevonden, vinden ze vanzelf ook een weg naar je kliko. Je moet daarom je tuin zo onaantrekkelijk mogelijk voor vliegen maken.
- Ruim organisch afval op. In je tuin heb je altijd met organisch afval te maken. Denk hierbij maar aan dode bladeren en takken die van de bomen af zijn gevallen. Wij raden je aan om dit organisch afval direct én goed op te ruimen. Veeg alles met een goede bladhark op en stop het vervolgens in een zak die je goed dichtknoopt. Daarmee voorkom je dat vliegen op dit organische afval afkomen. Want ja, ook dit afval gaat rotten in je kliko.
Wat te doen tegen vliegen in de kliko tip 4: zet de kliko op de goede plek neer
Ten vierde adviseren wij je om je kliko op een goede plek neer te zetten. Deze plek moet idealiter aan deze eisen voldoen:
- De plek moet schaduwrijk zijn. Het is niet verstandig om je kliko in de volle zon te zetten. Als je dit wel doet, wordt het vanzelf veel te warm in de kliko. Daar komen vliegen op af, ongeacht dat je met alle andere tips aan de slag gaat. Zet daarom je kliko nooit in de zon neer.
- De kliko moet moeilijk toegankelijk zijn. Dit doe je dus door de deksel altijd goed dicht te doen. Ook doe je dit door de kliko bijvoorbeeld in een containerombouw neer te zetten. Daarmee voorkom je ook dat de geur van de kliko zich door je gehele tuin verspreidt.
Wat te doen tegen vliegen in de kliko tip 5: gebruik vliegenstrippen
Ten vijfde raden wij je aan om vliegenstrippen in je tuin te gebruiken. Dit zijn strippen die je op- of in de buurt van je kliko op kunt plakken. De vliegen komen hier op af, gaan hier op zitten en komen niet meer van de strippen af. Dit komt puur door de klevende stof die op de vliegenstrip aangebracht is.
Met een goede vliegenstrip hou je dus de vliegen nog beter uit je kliko. Of heb je wel eens last van vliegen in je tuin op andere plekken? Ook dan zijn de vliegenstrippen een absolute aanrader.
Wat te doen tegen vliegen in de kliko tip 6: hou je kliko goed schoon
Ten zesde adviseren wij je om je kliko echt goed schoon te houden. Dit doe je door regelmatig je kliko te reinigen, met bijvoorbeeld een goede allesreiniger. Je houdt je kliko hiermee schoon en je laat je kliko stinken voor de vliegen. Althans; de meeste vliegen houden niet van de geur van bijvoorbeeld een allesreiniger lavendel.
Tevens raden wij je aan om na het reinigen de kliko goed schoon te maken. De reden daarvoor is simpel: vliegen gedijen het beste in vochtige en warme omgevingen. Voorkom daarom dat het vochtig en/of warm in je kliko is.
Wat te doen tegen vliegen in de kliko tip 7: kom in actie
Tot slot adviseren wij je om in actie te komen. Deze tip kunnen we in twee verschillende tips opsplitsen:
- Kom in actie als je last van vliegen in je kliko hebt. Je moet zo snel mogelijk wat doen tegen de vliegen in je kliko, zodat je hier zo min mogelijk last van krijgt.
- Kom in actie om vliegen te voorkomen in je kliko. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Kom dus direct in actie met bovenstaande wat te doen tegen vliegen in de kliko tips. Met deze bewezen tips voorkom je de aanwezigheid van vliegen in je kliko!
Hoi, welkom op mijn website! Op deze website deel ik mijn beste adviezen, tips en oplossingen tegen allerlei problemen. Alle problemen die ik op deze website bespreek, heb ik in het echte leven zelf opgelost. Deze kennis en ervaringen deel ik graag met je. Doe er je voordeel mee!