Wat te doen tegen vliegen in de tuin?

Op zich doen vliegen je niet al te veel kwaad. Ze zijn hoogstens irritant te noemen, maar ze zijn niet zo vervelend als bijvoorbeeld muggen. Toch is het voor veel mensen de wens om wat te doen tegen vliegen in de tuin. Het irritante aspect heeft bij veel mensen toch de overhand. Gelukkig kun je op meerdere manieren iets tegen de vliegen in je tuin doen. De beste manieren bespreken we graag in dit artikel, waarbij wij je ook nog van de beste wat te doen tegen vliegen in de tuin tips voorzien.

Wat te doen tegen vliegen in de tuin? Dít heb je nodig!

Heb je in je tuin last van ontzettend veel vliegen? Of heb je juist bij bijvoorbeeld je eettafel regelmatig last van een kleine groep vliegen? Ongeacht wat de situatie is, zou je zo snel mogelijk iets tegen de vliegen in je tuin moeten doen. Wij raden je daarvoor aan om de onderstaande middelen te gebruiken.

Middel 1: vliegenstrip

Wat te doen tegen vliegen in de tuin? Eén van de beste keuzes die je kunt maken, is de aanschaf van een vliegenstrip. Dit is een handige strip die je bijvoorbeeld aan een muur of deur op kunt plakken.

Nadat je dat hebt gedaan, trekt het bijbehorende lokmiddel de vliegen aan. Komen de vliegen uiteindelijk op de vliegenstrip terecht? Dan blijven ze hieraan vast plakken. Met alle dank aan de plakkende kant van de vliegenstrip. De vliegen kunnen geen kant op, waardoor je hiermee op een eenvoudige manier alle vliegen in je tuin kunt bestrijden. Wij zijn in ieder geval groot fan van deze vliegenstrips.

Middel 2: vliegenval

Wat te doen tegen vliegen in de tuin? Een andere optie die je hebt, is om een vliegenval in je tuin te gebruiken. Het fijne is dat je uit veel soorten vliegenvallen kunt kiezen. Sommige van deze vliegenvallen moet je ophangen, terwijl je andere vliegenvallen neer moet zetten op je eettafel.

Ongeacht voor welke vliegenval je kiest, geniet je van de gewenste bestrijding. Het lokmiddel trekt vliegen aan, waarna de vliegen geen kant meer op kunnen. Je bestrijdt hierdoor op een snelle en efficiënte manier alle vliegen in je tuin.

Middel 3: vliegenverjager

Wat te doen tegen vliegen in de tuin? Voordat je deze vraag stelt, moet je even goed naar het probleem kijken. Waar heb je in je tuin precies last van de vliegen? Grote kans dat je alleen bij je eettafel last van de vliegen hebt. Dat is dan ook precies op het moment dat je in je tuin aan tafel zit.

Gelukkig kun je dit probleem vrij eenvoudig oplossen. Dit doe je met behulp van een goede vliegenverjager. Zo’n verjager zet je op je tafel neer, waarna de ‘wieken’ beginnen te draaien. Dit houdt de vliegen zonder enige moeite op een forse afstand. Je kunt hierdoor heerlijk eten en tafelen, zonder dat je hierbij last van de vervelende vliegen in je tuin hebt.

Middel 4: vliegenspray

Wat te doen tegen vliegen in de tuin? Als je veel last van vliegen in je tuin hebt, moet je ook voorkomen dat de vliegen je woning in kunnen komen. Daarvoor gebruik je de beste vliegenspray.

Met zo’n vliegenspray kun je bijvoorbeeld je achterdeur in sprayen. Dit zorgt ervoor dat de vliegen op forse afstand van de achterdeur blijven. Je hoeft zodoende niet bang te zijn dat de vliegen je woning alsnog binnen komen.

Tip: ga wel goed na hoe én waar je de vliegenspray precies kunt gebruiken. Sommige vliegensprays zijn uitsluitend voor binnengebruik geschikt. Ook dat kan handig zijn, aangezien je ook in je woning last van de vliegen kunt hebben.

Middel 5: elektrische vliegenmepper

Wil je de vliegen in je tuin op een snelle en efficiënte manier bestrijden? Dan kun je uiteraard ook voor een goede elektrische vliegenmepper kiezen. Dit is wel het middel waarvoor je zelf nog de meeste arbeid moet leveren. Je moet immers zelf met de elektrische vliegenmepper achter de vliegen in je tuin aan.

Op zich is dit geen al te grote moeite. Bovendien weet je de vliegen op een perfecte manier af te schrikken met een elektrische vliegenmepper. Heb je met deze vliegenmepper bijvoorbeeld al 10 á 15 vliegen gedood? Dan krabben de andere vliegen zich wel even achter hun oren. Ze weten immers dat ze in een andere tuin meer kans hebben om te overleven.

Middel 6: vliegenlamp

Heb je veel last van vliegen in de buurt van je eettafel? Lukt het je hierdoor niet meer om op een aangename manier te tafelen? Dan is de aanschaf van een goede vliegenlamp een aanrader.

Deze vliegenlamp zet je bijvoorbeeld op je eettafel neer. Of je zet ‘m net naast je eettafel neer. Je trekt hiermee als het ware de vliegen naar je tafel toe. In plaats van dat de vliegen jou irriteren, vliegen ze echter de vliegenlamp in. Precies dat is wat je wilt, aangezien dit de vliegen direct doodt. Je hebt hierdoor een heel stuk minder last van de vliegen in je tuin!

Middel 7: vliegenkappen

Hoef je niet zozeer iets tegen de vliegen zelf te doen? Wil je echter wel voorkomen dat de vliegen op je eten en drinken in je tuin gaan zitten? Dan heb je de beste vliegenkappen nodig. Deze kappen houden de vliegen letterlijk en figuurlijk op afstand.

Uiteraard kun je hiermee niet volledig iets doen aan de vliegen in je tuin. Wel is het hiermee dus mogelijk op een aangename manier te eten in je tuin. Je hoeft bijvoorbeeld niet bang te zijn dat de vliegen je eten besmetten. De vliegen komen simpelweg niet meer in de buurt van het eten in je tuin.

Middel 8: vliegengordijn

Wat te doen tegen vliegen in de tuin? Enerzijds wil je graag de vliegen in je tuin bestrijden. Anderzijds wil je voorkomen dat je in je woning last krijgt van de vliegen. Dat laatste krijg je voor elkaar met het beste vliegengordijn.

Een vliegengordijn hang je bij je achterdeur op. Door de structuur van dit gordijn zijn de vliegen niet in staat om van buiten naar binnen te vliegen. Je houdt hiermee de vliegen dus perfect buiten de deur. Wij raden je vooral aan om dit middel te combineren met één van de bovenstaande middelen. Daarmee voorkom je vliegen zowel in je tuin als in je woning!

Soorten vliegen in de tuin

Wat te doen tegen vliegen in de tuin? Voordat je iets tegen de vliegen in je tuin kunt doen, zou je even goed naar het soort vliegjes moeten kijken. Je kunt namelijk van verschillende soorten vliegen in de tuin last hebben:

  • Witte vliegjes in tuin. Dit zijn relatief kleine vliegen die niet groter dan 2 mm lang worden. Deze vliegen leven graag in de buurt van planten in je tuin en planten zich ontzettend snel voort. Je kunt hierdoor snel last krijgen van veel witte vliegjes in je tuin.
  • Groene vleesvlieg. Een groene vleesvlieg is een zogeheten aasvlieg. Deze vliegen herken je aan de groene kleur en komen op vlees in staat van ontbinding af. De groene vleesvlieg bestrijden doe je onder meer door je tuin goed te onderhouden. Daar komen we verderop in dit artikel nader op terug.
  • Blauwe vliegen. In je tuin kun je ook last van blauwe vliegen hebben. Dit zijn vliegen met een kenmerkende blauwe dier en richten zich ook op rottend vlees en dode dieren. Blauwe vliegen bestrijden doe je op dezelfde manier als het bestrijden van de groene vleesvlieg. Zo moet je goed je eten opruimen.
  • Walnoot vlieg. Een walnoot vlieg is een speciaal soort vlieg waar je met name in de zomermaanden last van kunt krijgen. Deze vlieg komt van origine uit Zuid-Amerika, maar leeft momenteel ook in ons land. Een walnoot vlieg bestrijden doe je het beste met bovenstaande middelen.
Ook interessant:  Wat te doen tegen wespen in de tuin?

Wat is de oorzaak van vliegen in de tuin?

Is het van belang om snel wat te doen tegen vliegen in de tuin? Ja, zonder enige twijfel. De vliegen brengen namelijk het nodige ongemak met zich mee. Tegelijkertijd is het ook belangrijk om je op de oorzaak van vliegen in de tuin te richten.

In veel gevallen is dé oorzaak in één van onderstaande factoren terug te vinden. Ook gaat het in veel gevallen om een combinatie van meerdere van deze factoren. Als je eenmaal weet wat de oorzaak is, kun je in ieder geval gericht iets doen tegen de vliegen in je tuin.

Organisch afval

Vliegen houden van rottend organisch materiaal. Denk hierbij aan tuinafval, composthopen of overrijp fruit dat op de grond is gevallen. Dergelijk organisch afval is erg geliefd onder vliegen, aangezien ze zich hiermee voeden. Ook is dit een ideale broedplaats voor de vliegen.

Heb je een nogal rommelige tuin? Of heb je in je tuin allerlei fruitbomen staan? Dan is de kans dus groter dat je last krijgt van je vliegen. Gelukkig kun je vrij eenvoudig iets aan deze oorzaak doen, waarover later meer.

Afval in je tuin

Vliegen komen dus graag op rottend organisch materiaal af. Dat is echter niet het enige dat geliefd is onder de vliegen. Nee, vliegen houden ook nog van je afval in je tuin.

Heb je een afvalbak zonder deksel in je tuin staan? Dan is dat een ideale verblijfsplek en broedplaats voor de vliegen. Dit is ook het geval als je bijvoorbeeld per ongeluk het afval naast je kliko of afvalbak gooit.

Je moet simpelweg afval in je tuin voorkomen. Dit doe je onder meer door regelmatig je tuin te checken. Ook doe je dit door je tuin goed schoon te houden. Daar komen we verderop nog even op terug.

Dierlijke uitwerpselen

Heb je een hond of kat in je tuin rondlopen? Ook die huisdieren kunnen dan de oorzaak van vliegen in je tuin zijn. Vliegen komen namelijk graag op dierlijke uitwerpselen af.

Weet je van je hond of kat dat hij in je tuin poept? Leer dit dan zo snel mogelijk af. Mocht ‘ie het alsnog blijven doen, moet je de uitwerpselen snel opruimen. Dit trekt gewoonweg veel vliegen aan.

Stilstaand water

Veel insecten, zoals muggen en vliegen, houden van stilstaand water. Dit is voor hen namelijk een ideale plek om eieren neer te letten. Je moet daarom stilstaand water in je tuin voorkomen.

Wat te doen tegen muggen in je tuin of wat te doen tegen vliegen in de tuin? Zorg er altijd voor dat er géén sprake van stilstaand water is. Hoe je dit het beste kunt doen, vertellen wij je verderop in dit artikel.

Dierenvoer

Heb je één of meerdere huisdieren in je tuin rondlopen? Of heb je bijvoorbeeld meerdere boerderijachtige dieren in je tuin rondlopen? De kans is dan groot dat je het voer voor hen in je tuin neerzet. Dat is op zich logisch, maar het is af te raden.

Vliegen komen namelijk ook maar al te graag op dit dierenvoer af. Als je géén dierenvoer meer in je tuin zet, heb je dus direct minder last van vliegen in je tuin. Je moet alleen dan wel op zoek naar een alternatief gaan. Want, waar ga je dan het dierenvoer neerzetten?

Dichte begroeiing

Vliegen zijn voortdurend op zoek naar schuilplaatsen. Ze leven graag op beschutte plekken, mede omdat ze zich hierdoor goed kunnen beschermen tegen natuurlijke vijanden. Verder leggen de vliegen graag hun eieren op beschutte plekken.

Als we het over beschutte plekken hebben, hebben we het direct over tuinen met een dichte begroeiing. Heb je veel struiken, bomen of planten in je tuin staan? Dan trekt dit vanzelf veel insecten aan. Veel insecten zijn immers op zoek naar de juiste schuilplaatsen. Díe vinden ze in tuinen met een dichte begroeiing.

Locatie

Woon je in de buurt van een varkensstal, van boerderijen of van stortplaatsen? Ook dan moet je rekening houden met de nodige vliegen in je tuin. Je locatie is simpelweg bepalend voor het aantal vliegen in de buurt. Vliegen houden in ieder geval van vuile plekken, zoals een stortplaats of een varkensstal.

Wat zijn de gevaren van vliegen in de tuin?

Vliegen komen dus om meerdere redenen naar je tuin toe. Dat weet je nu in ieder geval, waardoor je in jouw tuin op zoek naar de oorzaak kunt gaan. Dit is erg belangrijk, aangezien vliegen meerdere vervelende gevolgen met zich mee brengen.

Overdracht van ziekten

Vliegen zijn nou niet de meest hygiënische dieren. Ze leven immers graag op vieze plekken, ze eten graag rottend organisch materiaal en ze leven ook graag in de buurt van dode dieren en uitwerpselen.

Dit brengt direct een gevaar met zich mee: vliegen kunnen ziekten in je tuin overdragen. Dit kunnen ze vliegen doen op jou, maar ook op je huisdieren. Je moet daarom ook voorkomen dat de vliegen van buiten naar binnen kunnen komen. In je woning laten vliegen namelijk eenvoudig bacteriën, parasieten en virussen achter.

Verontreiniging van voedsel

Heb je in je tuin meerdere fruitbomen staan? Of heb je in je tuin een prachtige moestuin gecreëerd? In deze beide situaties moet je rekening houden met mogelijke verontreiniging van voedsel. De vliegen gaan graag op dit voedsel zitten, waarna ze dit voedsel moeiteloos besmetten. Eet je dit besmette eten? Dan kan dit zorgen voor een voedselvergifting. Pas dus heel erg op met het eten in je tuin, indien je last hebt van veel vliegen in je tuin.

Irritatie & ongemak

Heb je veel vliegen in je tuin? Dan krijg je hier ongetwijfeld een bepaald geïrriteerd gevoel door. De vliegen werken op je zenuwen, komen op je zitten en zijn uiterst irritant. Dit brengt simpelweg veel irritatie met zich mee.

Deze irritatie gaat ook nog gepaard met veel ongemak. Krijg je bijvoorbeeld visite over de vloer? Dan vind je het wellicht bezwaarlijk om in je tuin te zitten, aangezien je visite dan ook last van de vliegen krijgt.

Vliegen in je tuin brengen al met al veel ongemak met zich mee. Dit heeft ook met het onhygiënische aspect van de vliegen te maken. Zit je heerlijk op je loungeset in je tuin? Dan wil je niet dat de vliegen op je loungeset of op jouw lichaam zitten. Dit voelt simpelweg onhygiënisch aan.

Schade aan je tuin

Wat te doen tegen vliegen in de tuin? Zo snel mogelijk korte metten mee maken! Het is namelijk ook nog een feit dat de vliegen voor schade aan je tuin zorgen:

  • Schade aan planten in je tuin. Meerdere vliegen, zoals de witte vliegjes, houden van de planten in je tuin. Zij knagen hier graag aan, omdat zij zich voeden met de sappen van deze planten. Dit knagen zorgt voor de nodige schade aan de planten. Het is zelfs mogelijk dat de planten hierdoor dood gaan.
  • Schade op meubelen en kozijnen. Vliegen letten echt niet op waar ze hun uitwerpselen achterlaten. De uitwerpselen komen mogelijk ook op je meubelen en kozijnen terecht. Blijven de uitwerpselen hier langere tijd liggen? Dan drogen ze volledig uit en kunnen ze voor schade zorgen. Je kunt dit min of meer vergelijken met vogelpoep op je auto. Ook die vogelpoep zou je zo snel mogelijk moeten verwijderen.
Ook interessant:  Wat te doen tegen maden in de tuin?

Toename van andere plagen

Wat te doen tegen vliegen in de tuin? Je schrap zetten voor een invasie van andere insecten in je tuin. Het is nu eenmaal een feit dat vliegen andere insecten aantrekken. Ook dit is een belangrijke reden om zo snel mogelijk wat te doen tegen vliegen in de tuin.

Daarvoor raden wij je ook aan om onze andere artikelen door te nemen. Check bijvoorbeeld ons artikel wat te doen tegen wantsen in de tuin en wat te doen tegen wespen in de tuin.

Allergische reacties

Door vliegen in je tuin kun je ook last van een allergische reactie krijgen. Dit kan het gevolg zijn van het feit dat een vlieg op je lichaam zit. Of dit kan het gevolg zijn van het feit dat je in contact komt met de uitwerpselen van een vlieg.

Heb je professionele hulp voor een vliegenplaag nodig?

Wat te doen tegen vliegen in de tuin? In principe kun je met alle soorten vliegen in je tuin korte metten maken. Maar, in bepaalde situaties is het ook verstandig om professionele hulp in te schakelen:

  • Als je van ontzettend veel vliegen in je tuin last hebt. Heb je echt van duizenden vliegen in je tuin last? Dan is er waarschijnlijk sprake van een groot, onderliggend probleem. In dat geval heb je dus zeker professionele hulp nodig.
  • Als je langdurig last van veel vliegen in je tuin hebt. Ben je met bovenstaande middelen de strijd met vliegen aangegaan? Lukt het je echter maar niet om korte metten met de vliegenplaag te maken? Dan is het ook verstandig om professionele hulp in te schakelen. Een langdurig aanhoudende vliegenplaag in je tuin is gewoonweg héél vervelend.

Wat te doen tegen vliegen in de tuin? Voorkomen!

Wat te doen tegen vliegen in de tuin? Het antwoord op die vraag hebben we inmiddels gegeven. Wij raden je echter óók aan om met onderstaande wat te doen tegen vliegen in de tuin tips aan de slag te gaan.

Met deze tips geniet je van één belangrijk gevolg: je voorkomt dat je last krijgt van vliegen in je tuin. Je maakt je tuin simpelweg zo onaantrekkelijk mogelijk voor de vliegen. Een absolute aanrader!

Wat te doen tegen vliegen in de tuin tip 1: voorkom afval in je tuin

De belangrijkste tip die wij je mee kunnen geven, is om afval in je tuin te voorkomen. Dit doe je onder meer door al je afval góed in een afvalbak of kliko weg te gooien. Check gewoonweg regelmatig of er geen eten naast de afvalbak of kliko gevallen is.

Ook raden wij je aan om louter de beste afvalbakken in je tuin te gebruiken. Het gaat hierbij om afvalbakken met een deksel. Door de deksel goed te sluiten, voorkom je dat vliegen in contact met het afval kunnen komen. Ook op die manier hou je de vliegen eenvoudig uit je tuin.

Wat te doen tegen vliegen in de tuin tip 2: houd je tuin goed schoon

Wat te doen tegen vliegen in de tuin? Eén van de belangrijkste tips die wij je mee kunnen geven, is om je tuin goed schoon te houden. Je moet je pijlen hierbij dus op het afval richten, maar ook op ander organisch afval.

Zo moet je voorkomen dat er in je tuin composthopen ontstaan. Ook moet je bijvoorbeeld een hoop van bladeren en takken voorkomen. Dit zijn simpelweg geliefde plekken onder vliegen.

Ook is het belangrijk om regelmatig je terras te checken. Je terras moet volledig vrij zijn van voedselresten. Daarmee hou je de vliegen moeiteloos op afstand van je terras en daarmee van je tuintafel.

Al met al raden wij je aan om je tuin regelmatig op te ruimen. Daarvoor kun je één van onderstaande bladharken maar al te goed gebruiken. Met deze bladharken veeg je alle bladeren en takken eenvoudig op, waarna je dit eenvoudig weg kunt gooien.

Wat te doen tegen vliegen in de tuin tip 3: let op je huisdieren

Heb je bijvoorbeeld een hond of kat in je tuin rondlopen? Dan moet je goed op je huisdier letten. Het is bijvoorbeeld van belang dat je hun uitwerpselen snel opruimt. Vliegen komen immers maar al te graag op deze uitwerpselen af.

Verder is het belangrijk om goed naar het voer van je huisdieren te kijken. Zet dit niet zomaar in de tuin neer, aangezien ook dit vliegen aantrekt. Ga al met al met verstand met je huisdieren om.

Wat te doen tegen vliegen in de tuin tip 4: zet de juiste planten in je tuin

Er bestaan planten tegen vliegen in de tuin. Deze planten hebben een afschrikwerende werking op de vliegen, voornamelijk door de geur. De vliegen houden niet van de geur, waardoor ze op afstand van je tuin blijven. Ideaal voor jou natuurlijk.

Kijk daarom eens naar planten als lavendel, rozemarijn en munt. De vliegen zijn absoluut niet gek op deze geuren, waardoor ze hier ver uit de buurt van blijven. Dit is dus één van de meest eenvoudige mogelijkheden om de vliegen in je tuin te voorkomen. Bovendien kleed je je tuin met deze planten op een leuke manier aan.

Wat te doen tegen vliegen in de tuin tip 5: voorkom stilstaand water

Vliegen zijn niet alleen gek op afval, maar ook op stilstaand water. Je moet daarom op alle mogelijke manieren stilstaand water in je tuin voorkomen:

  • Pas op met een regenton en ornamenten. In een regenton of op een ornament kan makkelijk stilstaand water terechtkomen. Je moet daarom oppassen met dergelijke onderdelen in je tuin. Doe bijvoorbeeld altijd de deksel op de regenton. Of keer het ornament om, zodat er geen water meer op kan blijven staan.
  • Pas op met lekkages. Heb je bijvoorbeeld een tuinhuisje of overkapping in je tuin? Check dan regelmatig goed op mogelijke lekkages. Als je in je tuin last van zo’n lekkage hebt, veroorzaakt dit ook stilstaand water. Juist daar zijn de vliegen dus naar op zoek.

Wat te doen tegen vliegen in de tuin tip 6: kom in actie

Wat te doen tegen vliegen in de tuin? Als je last van deze beestjes hebt, is het zaak om zo snel mogelijk in actie te komen. Zolang je niks tegen de vliegen doet, hebben ze vrij spel. Dit wil je absoluut niet. De vliegen in je tuin brengen simpelweg veel ongemak en gevolgen met zich mee.

Kom dus direct in actie met deze wat te doen tegen vliegen in de tuin tips. Ook raden wij je aan om in bovenstaande middelen te investeren. Met die middelen bestrijd je de vliegen in je tuin op de juiste manier.