Wat te doen tegen vocht in huis?

Wat te doen tegen vocht in huis? Het is een aanvraag die door bijzonder veel mensen/huishoudens gesteld wordt. Dit is simpelweg in veel Nederlandse huizen een probleem, maar kun je hier nou het beste tegen doen? In dit artikel vind je het uitgebreide antwoord op de vraag ‘Wat te doen tegen vocht in huis?’. Daarbij laten wij je ook direct kennismaken met de beste hulpmiddelen.

Wat te doen tegen vocht in huis? Dít heb je nodig!

Heb je op dit moment last van veel vocht in je huis? Dan moet je zo snel mogelijk in actie komen. Dat is eigenlijk de beste tip die wij je mee kunnen geven: je moet het vocht in huis zo snel mogelijk bestrijden. Maar, hoe kun je nou vocht in huis bestrijden? Wij raden je onder meer onderstaande oplossingen aan.

Oplossing 1: schaf een luchtontvochtiger aan

Het beste dat je kunt doen, is een luchtontvochtiger aan te schaffen. Met een luchtontvochtiger ga je de vochtproblemen in huis vakkundig, snel en voor de lange termijn tegen.

De werking van een luchtontvochtiger is simpel: de vochtige lucht in je huis wordt minder vochtig gemaakt. Daardoor heb je minder last van bijvoorbeeld vochtige ramen in je huis of condens in je huis.

Je hebt bovendien op dit moment de keuze uit veel soorten luchtontvochtigers. Variërend van klein tot groot en variërend van goedkoop tot duur. Voor elk budget kun je wel een geschikte luchtontvochtiger kiezen. Wij zijn vooral van onderstaande varianten fan:

[content-egg-block template=offers_list groups=”1,2,3″]

Kies je voor één van deze luchtontvochtigers? Dan hoef je in principe maar één ding te doen: de luchtontvochtiger in je woning aan te zetten. Het apparaat doet zijn werk vervolgens en zorgt spoedig voor veel minder vocht in je huis. Wat te doen tegen vocht in huis? Simpel; een luchtontvochtiger kopen, neerzetten en aanzetten. Vocht in je huis bestrijden, gaat simpel en effectief met een goede luchtontvochtiger!

Oplossing 2: Maak gebruik van een vochtvreter

Wat kun je doen tegen vocht in huis? Je kunt dus vocht uit huis halen middels een luchtontvochtiger, maar mogelijk is dat iets teveel van het goede voor je. Je moet immers een kleine investering doen én je moet het apparaat ergens in je woning neerzetten. Een andere oplossing kan daarom een vochtvreter zijn.

Met een vochtvreter kun je de vochtproblemen in huis oplossen. Dit doe je ook eenvoudig: zet de vochtvreter. De vochtvreter beschikt over een bakje met daarin calciumchloride. De chloride trekt waterstofgassen in de vochtige lucht aan en zet dit vervolgens om in water. Op deze manier is een vochtvreter in staat om de vochtige lucht in huis aanzienlijk te verminderen.

Kun je al het vocht in huis oplossen met een vochtvreter? Nee, dat is niet het geval. Een vochtvreter is veelal dé oplossing voor de kleinere vochtproblemen in huis. Als je last van een echt hoge luchtvochtigheid in huis hebt, kun je beter voor een luchtontvochtiger kiezen.

Kijk in ieder geval eens naar één van deze vochtvreters:

[content-egg-block template=offers_list groups=”4,5″]

Wat te doen tegen vocht in huis? Neem het serieus!

Wat te doen tegen vocht in huis? Zoals hierboven besproken, kun je gebruik maken van een luchtontvochtiger en/of een vochtvreter. Wat je sowieso moet doen, is het probleem serieus te nemen.

Vocht bestrijden in huis moet je absolute prioriteit hebben. Als er namelijk langere tijd sprake van een te hoge luchtvochtigheid in huis is, kan dit grote gevolgen hebben. Voor je huis, voor je gezondheid en voor je wooncomfort. Wij raden je daarom graag aan om de rest van dit artikel ook door te nemen. In de rest van dit artikel bespreken wij namelijk nog véél meer over het oplossen van veel vocht in huis.

Hoe herken je vocht in huis?

Ben je op zoek naar het antwoord op de vraag ‘Wat te doen tegen vocht in huis?’. Je hebt het antwoord op die vraag hierboven al beschreven. Het is echter ook belangrijk om goed naar andere vragen te kijken. Eén van die vragen is bijvoorbeeld hoe je veel vocht in huis kunt herkennen.

Het antwoord op die vraag is ontzettend uitgebreid. Je kunt te veel vocht in huis namelijk op meerdere manieren herkennen:

 1. Condensatie: Condensatie op ramen, spiegels en koude oppervlakken kan een teken zijn van overtollig vocht in de lucht.
 2. Schimmel- en schimmelgroei: Schimmelplekken op muren, plafonds, meubels of andere oppervlakken duiden op vochtproblemen. Schimmel gedijt in vochtige omstandigheden.
 3. Muffe geur: Een aanhoudende muffe of vochtige geur in huis kan wijzen op vochtproblemen, zelfs als je geen zichtbare tekenen ziet.
 4. Verkleuring of vlekken op muren of plafonds: Waterplekken, verkleuring of vlekken op muren of plafonds kunnen wijzen op lekkages of vochtvorming.
 5. Zwelling of vervorming van materialen: Houten oppervlakken die zwellen, kromtrekken of vervormen, kunnen een teken zijn van te veel vocht.
 6. Witte uitslag: Als je witte uitslag op muren of vloeren opmerkt, kan dit wijzen op vochtvorming en zoutafzettingen.
 7. Vochtige kleding of meubels: Als je merkt dat kleding, meubels of andere materialen constant vochtig aanvoelen, kan dit duiden op een vochtigheidsprobleem.
 8. Allergieën en ademhalingsproblemen: Te veel vocht in huis kan de groei van allergenen zoals huisstofmijt en schimmels bevorderen, wat kan leiden tot allergische reacties en ademhalingsproblemen bij bewoners.
 9. Afbladderende verf of behang: Verf die begint af te bladderen of loskomt van oppervlakken kan het gevolg zijn van vochtproblemen.
 10. Onaangename gevoelens in huis: Als je een ongemakkelijk of klam gevoel hebt in huis, zelfs bij normale temperaturen, kan dit wijzen op hoge luchtvochtigheid.

Herken je één of meerdere van deze symptomen? Dan is het duidelijk dat er sprake is van een vochtig huis. Een vochtig huis kun je dus op meerdere manieren tegengaan, zoals hierboven al besproken. Wat te doen tegen vocht in huis? Gebruik een luchtontvochtiger en/of een vochtvreter. Daar blijft het echter niet bij. Je kunt nog véél meer doen tegen te veel vocht in huis.

Wat te doen tegen vocht in huis? Nog veel meer tips!

Wat te doen tegen vocht in huis Nog veel meer tips!

Als je last van veel vocht in huis hebt, kan dit van grote invloed op je leven zijn. Het is simpelweg niet prettig om in een te vochtig huis te leven. Je kunt hier gelukkig veel aan doen, zoals hierboven al in het kort besproken. Graag zoomen we verder in op dit probleem, maar ook op de vraag ‘Wat te doen tegen vocht in huis?’.

Wat te doen tegen vocht in huis tip 1: zorg voor voldoende ventilatie

Een van de meest effectieve manieren om te veel vocht in huis te voorkomen, is door te zorgen voor goede ventilatie. Frisse luchtstroming kan helpen om vochtige lucht af te voeren en drogere lucht binnen te brengen. Dit kan worden bereikt door het gebruik van afzuigventilators in de keuken en badkamer, het openen van ramen op droge dagen en het gebruik van ventilatiesystemen waar nodig. Door regelmatig te ventileren, wordt vochtige lucht die wordt geproduceerd door koken, douchen en ademen naar buiten geleid, waardoor het vochtgehalte in huis wordt verminderd. Vooral vochtige ruimtes zoals de badkamer en de keuken vereisen extra aandacht, aangezien deze neiging hebben tot condensatie en vochtophoping.

Wat te doen tegen vocht in huis tip 2: repareer lekkages en isolatieproblemen

Lekkages in daken, muren of leidingen kunnen vocht in huis introduceren. Het is cruciaal om eventuele lekkages snel te repareren om verdere schade en vochtproblemen te voorkomen. Daarnaast kan onvoldoende isolatie leiden tot condensatie op koude oppervlakken, wat vochtproblemen kan veroorzaken. Zorg ervoor dat je huis goed is geïsoleerd om temperatuurverschillen tussen binnen en buiten te minimaliseren. Dit kan helpen vochtproblemen te voorkomen en het comfort in huis te verbeteren.

Wat te doen tegen vocht in huis tip 3: hou je huis goed schoon

Een schoon en opgeruimd huis is minder vatbaar voor vochtproblemen. Vermijd het ophopen van natte handdoeken, kleding of andere vochtige materialen binnenshuis. Zorg ervoor dat natte schoenen en kleding goed worden gedroogd voordat ze binnenshuis worden gebracht. Regelmatig schoonmaken en stofzuigen kan helpen bij het verwijderen van stof en vocht dat anders kan bijdragen aan vochtproblemen.

Ook interessant:  Wat te doen tegen schimmel op de muur?

Wat te doen tegen vocht in huis tip 4: gebruik vochtwerende materialen en verf

Bepaalde materialen en verfsoorten kunnen helpen bij het bestrijden van vochtproblemen. Vochtwerende verf kan worden aangebracht op muren in vochtige ruimtes om vochtabsorptie te verminderen. Ook vochtwerende coatings kunnen worden gebruikt op betonnen oppervlakken om vochtinfiltratie te voorkomen. Bij het renoveren of bouwen van nieuwe ruimtes is het belangrijk om vochtbestendige isolatie en materialen te gebruiken om vochtproblemen in de toekomst te minimaliseren.

Wat te doen tegen vocht in huis tip 5: kijk goed naar je wasmachine, droger en andere apparaten

Koken en wassen produceren dampen en vocht die zich kunnen ophopen als er geen goede ventilatie is. Gebruik tijdens het koken een afzuigkap om dampen direct naar buiten af te voeren. Zorg ervoor dat de wasruimte goed wordt geventileerd om vochtige lucht af te voeren die wordt geproduceerd tijdens het wassen en drogen van kleding. Laat na het koken of wassen de ruimtes goed luchten door ramen te openen en ventilatiesystemen te gebruiken.

Wat te doen tegen vocht in huis tip 6: controleer dakgoten en afvoerbuizen

Verstopte of slecht functionerende dakgoten en afvoerbuizen kunnen leiden tot waterophoping rondom het huis, wat vochtproblemen kan veroorzaken. Controleer regelmatig of je dakgoten en afvoerbuizen vrij zijn van bladeren, vuil en andere verstoppingen. Zorg ervoor dat regenwater effectief wordt afgevoerd van je huis om te voorkomen dat vocht zich ophoopt rond de fundering.

Wat te doen tegen vocht in huis tip 7: laat de lucht goed circuleren in je woning

Goede luchtcirculatie kan vochtige lucht helpen afvoeren en voorkomen dat het zich ophoopt. Plaats meubels en objecten niet direct tegen muren, omdat dit de luchtcirculatie kan belemmeren. Gebruik ventilatoren om de lucht in beweging te houden en vochtige lucht te verdrijven. Het plaatsen van ventilatoren in vochtige ruimtes, zoals de badkamer, kan helpen bij het versnellen van het droogproces na douchen.

Wat te doen tegen vocht in huis tip 8: pas op met planten en aquariums

Planten en aquariums kunnen bijdragen aan vochtproblemen, omdat ze water verdampen in de lucht. Hoewel planten gunstig kunnen zijn voor de luchtkwaliteit, is het belangrijk om ze niet te overvloedig te plaatsen, vooral in vochtige ruimtes. Als je merkt dat je vochtproblemen hebt, overweeg dan om planten in goed geventileerde ruimtes te houden of de hoeveelheid water die aan de planten wordt gegeven te verminderen. Bij aquariums is het raadzaam om de waterdampafvoer te controleren en eventueel een luchtontvochtiger in de buurt te plaatsen.

Wat te doen tegen vocht in huis tip 9: hou je badkamer droog

Badkamers zijn vaak bronnen van vocht vanwege douchen en wassen. Na gebruik van de douche, zorg je ervoor dat je de badkamer goed ventileert door een afzuigventilator te gebruiken en ramen te openen. Veeg natte oppervlakken droog, zoals tegels en douchedeuren, om te voorkomen dat water zich ophoopt. Het gebruik van een wisser na het douchen kan helpen om overtollig vocht snel te verwijderen.

Wat te doen tegen vocht in huis tip 10: gebruik een luchtontvochtiger

Luchtontvochtigers zijn elektrische apparaten die vocht uit de lucht halen, waardoor het vochtgehalte wordt verminderd. Ze zijn bijzonder nuttig in vochtige omgevingen, zoals kelders, wasruimtes en krappe ruimtes met beperkte ventilatie. Luchtontvochtigers trekken vochtige lucht aan, koelen het om het vocht te condenseren en verzamelen het gecondenseerde vocht in een opvangbak. Deze apparaten kunnen helpen vochtproblemen te voorkomen en schimmelgroei te verminderen. Het is echter belangrijk om de luchtontvochtiger regelmatig te legen en schoon te maken om te voorkomen dat zich schimmels of bacteriën in de opvangbak vormen.

[content-egg-block template=offers_list groups=”1,2,3″]

Vocht uit huis halen? Kom zo snel mogelijk in actie!

Wil je veel vocht uit huis halen? Dan is het zaak om zo snel mogelijk in actie te komen. Elke dag dat je het oplossen van een vochtig uitstelt, is zonde. Wij raden je daarom vooral het volgende aan:

 • Voer een vochtmeting in je huis uit. Het is allereerst belangrijk om een vochtmeting in je huis uit te voeren. Je kunt dit zelf doen met bijvoorbeeld een vochtmeter, maar je kunt dit ook door een professional laten doen.
 • Loop een rondje door je woning. Heb je het idee dat er sprake van te veel vocht in je huis is? Dan kan het ook geen kwaad om een rondje door je woning te lopen. Ga op zoek naar bijvoorbeeld schimmel in je huis, naar vochtige plekken of naar condens.
 • Vocht bestrijden in huis. Het is vervolgens zaak om het vocht te bestrijden in huis. Je kunt hier dus het beste één van onderstaande producten voor gebruiken:

[content-egg-block template=offers_list groups=”1,2,4″]

Wat te doen tegen een vochtige kamer?

Als je in je woning last van slechts één vochtige kamer hebt, is het waarschijnlijk een lokaal probleem. Zo is het goed mogelijk dat er in de betreffende kamer sprake van een lekkage is.

Ga daarom goed na wat precies het probleem in de vochtige kamer is. Wij zetten enkele mogelijke problemen graag voor je op een rijtje:

 • Slechte isolatie. Woon je in een relatief oud huis? Dan is het goed mogelijk dat er sprake van een slechte isolatie is. Deze slechte isolatie kan zorgen voor condensvorming in één specifieke kamer. Indien er sprake van een slechte isolatie is, is er overigens veelal in alle ruimtes sprake van te veel vocht.
 • Onvoldoende ventilatie. Zet je in bijvoorbeeld je slaapkamer nooit je raam open? Dan is het goed mogelijk dat er sprake van een te hoge luchtvochtigheid in je slaapkamer is.
 • Achterstallig onderhoud. Achterstallig onderhoud aan je woning kan ook de reden zijn van te veel vocht in huis. Dit kan bijvoorbeeld komen door afvoerproblemen, door problemen met de ventilatie of door problemen met de dakgoten. Onderhoud je woning consequent.

Vocht in huis door kou: wat kun je hier tegen doen?

Vochtproblemen in huis die worden veroorzaakt door koude omstandigheden kunnen worden aangepakt door een combinatie van isolatie, ventilatie en temperatuurregeling. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om vochtproblemen in huis door kou te voorkomen:

 • Goede isolatie: Zorg voor voldoende isolatie in je huis om temperatuurverschillen tussen binnen en buiten te minimaliseren. Onvoldoende isolatie kan leiden tot condensatie op koude oppervlakken, wat vochtproblemen kan veroorzaken. Verbeter de isolatie van muren, daken, vloeren en ramen om de warmte binnen te houden en condensatie te verminderen.
 • Ventilatie: Hoewel het koud kan zijn buiten, is het nog steeds belangrijk om voor goede ventilatie te zorgen. Vochtige lucht binnenshuis moet worden afgevoerd om vochtproblemen te voorkomen. Gebruik afzuigventilators in de keuken en badkamer om vochtige lucht af te voeren en zorg voor regelmatige luchtcirculatie door ramen te openen, zelfs als het kort is.
 • Verwarmings- en klimaatbeheersingssystemen: Zorg ervoor dat je verwarmingssysteem goed werkt en de temperatuur in huis op een constant niveau houdt. Schommelingen in temperatuur kunnen leiden tot condensatie. Gebruik thermostaten om de temperatuur te reguleren en zorg voor gelijkmatige verwarming door het hele huis.
 • Voorkom koudebruggen: Koudebruggen zijn plekken in de isolatie waar warmte wordt geleid en sneller ontsnapt. Dit kan leiden tot condensatie en vochtproblemen. Identificeer koude plekken rond ramen, deuren, hoeken en andere gebieden en neem maatregelen om deze plekken te isoleren en te verzegelen.
 • Gebruik thermische gordijnen of folies: Thermische gordijnen of raamfolies kunnen helpen om koude oppervlakken te isoleren en te voorkomen dat warmte verloren gaat via ramen. Dit kan condensatie verminderen en vochtproblemen helpen voorkomen.

Vocht in huis door condensatie: wat kun je hier tegen doen?

Vocht in huis door condensatie wat kun je hier tegen doen

Vochtproblemen in huis veroorzaakt door condensatie kunnen worden aangepakt door een combinatie van temperatuurbeheersing, ventilatie en isolatie. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om condensatie en vochtproblemen in huis te verminderen:

 • Goede ventilatie: Verbeter de ventilatie in je huis om vochtige lucht af te voeren en frisse lucht binnen te laten. Gebruik afzuigventilators in de keuken, badkamer en andere vochtige ruimtes om vochtige lucht direct naar buiten af te voeren. Laat na het koken of douchen de ramen open om luchtcirculatie mogelijk te maken.
 • Gebruik ventilatiesystemen: Overweeg het installeren van ventilatiesystemen, zoals mechanische ventilatie of warmteterugwinningssystemen. Deze systemen bevorderen een continue luchtstroom en zorgen voor een gezonde binnen luchtkwaliteit, terwijl ze vochtige lucht afvoeren.
 • Temperatuurbeheersing: Zorg voor een constante en comfortabele temperatuur in huis. Grote temperatuurschommelingen kunnen leiden tot condensatie op koude oppervlakken. Houd kamers gelijkmatig verwarmd en vermijd het creëren van te koude zones waar condensatie kan optreden.
Ook interessant:  Wat te doen tegen naaktslakken?

Het antwoord op de vraag ‘Wat te doen tegen vocht in huis?’ komt dus veelal op hetzelfde neer. Je moet je woning goed ventileren, je moet de temperatuur goed beheersen en je moet de lucht in je woning minder vochtig maken.

Optrekkend vocht oud huis: wat te doen?

Optrekkend vocht in een oud huis kan een veelvoorkomend probleem zijn, vooral als het huis geen moderne vochtwerende materialen heeft. Optrekkend vocht ontstaat wanneer grondwater door de fundering in de muren sijpelt en omhoog trekt, waardoor vochtige plekken en schade ontstaan. Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen om optrekkend vocht in een oud huis aan te pakken:

 • Vochtbestendige barrière installeren: Een effectieve manier om optrekkend vocht te voorkomen, is door een vochtbestendige barrière te installeren. Dit kan een horizontale laag zijn die in de muur wordt ingebracht om te voorkomen dat water omhoog trekt. Er zijn verschillende materialen beschikbaar, zoals speciale membranen of injectiegels die een barrière vormen tegen opstijgend vocht. Deze barrière moet professioneel worden geïnstalleerd om effectief te zijn.
 • Injectiemethode gebruiken: De injectiemethode houdt in dat er vochtwerende gel of vloeistof in boorgaten wordt geïnjecteerd in de muren. Dit creëert een barrière tegen opstijgend vocht. Het is belangrijk om deze methode zorgvuldig en professioneel uit te voeren om de juiste resultaten te bereiken.
 • Buitenkant aanpakken: Als het mogelijk is, kun je overwegen om de buitenkant van de fundering en muren aan te pakken. Door de buitenkant te voorzien van vochtwerende materialen, zoals waterdichte coatings of membranen, kun je voorkomen dat grondwater de muren binnendringt.
 • Drainagesysteem installeren: Een effectieve manier om de grondwaterdruk te verminderen, is door een goed drainagesysteem rondom het huis te installeren. Dit systeem kan bestaan uit drainagetegels, grindbedden of andere methoden om het overtollige water weg te leiden van de fundering.
 • Muren laten uitharden: Na het nemen van vochtwerende maatregelen, is het belangrijk om muren voldoende tijd te geven om uit te drogen en eventuele schade te herstellen voordat je schildert of pleistert.
 • Professionele inspectie en advies: Bij ernstige problemen van optrekkend vocht is het raadzaam om professionele hulp in te schakelen. Een bouwkundig expert kan de oorzaak van het probleem identificeren en de meest geschikte oplossing aanbevelen.

Vochtige kleder oud huis

Is er sprake van een vochtige kleder in een oud huis? Dan kun je het beste bovenstaande tips opvolgen. In veel gevallen gaan een vochtige kelder in een oud huis gepaard met optrekkend vocht in een oud huis. Dit optrekkende vocht komt immers vanuit de kelder de rest van de woning in.

Veel vocht in huis op ramen: alles dat je moet weten

Overmatig vocht op ramen in huis, vaak veroorzaakt door condensatie, kan een hinderlijk probleem zijn dat zowel het comfort als de luchtkwaliteit in je leefruimte beïnvloedt. Condensatie ontstaat wanneer warme, vochtige lucht in huis in aanraking komt met koude oppervlakken, zoals ramen. Dit leidt tot de vorming van waterdruppels op de ruiten. Hoewel condensatie op zichzelf meestal onschadelijk is, kan het uiteindelijk leiden tot vochtproblemen, schimmelgroei en zelfs materiële schade als het niet wordt aangepakt.

De oorzaken van overmatig vocht op ramen variëren, maar worden vaak beïnvloed door factoren zoals onvoldoende ventilatie, hoge luchtvochtigheid, slechte isolatie en koude buitenlucht. Onvoldoende ventilatie voorkomt dat vochtige lucht wordt afgevoerd, wat resulteert in condensatie. Hoge luchtvochtigheid, veroorzaakt door activiteiten zoals koken en douchen, draagt ook bij aan dit probleem. Slechte isolatie van ramen laat koude oppervlakken ontstaan, waardoor condensatie wordt bevorderd wanneer warme lucht deze oppervlakken bereikt. Koude buitentemperaturen dragen ook bij aan de neiging van ramen om te condenseren.

Om overmatig vocht op ramen te verminderen, zijn er enkele praktische stappen die je kunt nemen. Het verbeteren van ventilatie is van cruciaal belang. Regelmatig luchten door ramen en deuren open te zetten, evenals het gebruik van afzuigventilators in vochtige ruimtes, kan helpen om vochtige lucht af te voeren. Het beheren van de luchtvochtigheid met luchtontvochtigers in vochtige kamers is ook effectief. Verbetering van de isolatie van ramen en het gebruik van thermische gordijnen of folies kunnen koude oppervlakken minimaliseren en de vorming van condensatie verminderen. In situaties waarbij het probleem aanhoudt of complexer is, kan professioneel advies en expertise nodig zijn om de juiste aanpak te bepalen en vochtproblemen effectief te verhelpen.

Vocht verwijderen uit huis: kwestie van een lange adem

Wil je graag vocht verwijderen uit huis? Dan is het belangrijk om te beseffen dat dit een kwestie van een lange adem is. Je kunt niet in één nacht of dag al het vocht uit je huis verwijderen. Net zoals dat veel vocht zich niet in één dag in je woning nestelt. Nee, zowel de oorzaak als de oplossing is een langlopend traject.

Het antwoord op de vraag ‘Wat te doen tegen vocht in huis?’ is dan ook niet makkelijk te beantwoorden. Je moet allereerst op zoek naar de oorzaak gaan en vervolgens voor de passende oplossing kiezen.

Het lastige hierbij is alleen dat er niet heel veel oplossingen zijn. Ja, je kunt allerlei grote veranderingen aan je woning door laten voeren, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Het antwoord op de vraag ‘Wat te doen tegen vocht in huis?’ is daarom vaak: koop een luchtontvochtiger.

[content-egg-block template=offers_list groups=”1,2,3″]

Bieden deze luchtontvochtigers garantie voor de lange termijn? Deze garantie heb je nooit, maar deze luchtontvochtigers hebben hun waarde absoluut bewezen. Het is daarom voor de hand liggend dat je vocht in huis kunt verlagen, simpelweg door van een dergelijke luchtontvochtiger gebruik te maken.

Wil je een vochtprobleem in huis oplossen? Volg dan ook vooral de andere tips uit dit artikel op. Wij hebben je onder meer gewezen op de ventilatie en isolatie in je woning.

Hoe voer je een vochtmeting in huis uit?

Een vochtmeting in huis uitvoeren kan je helpen om te bepalen of er vochtproblemen zijn en om de ernst van die problemen vast te stellen. Hier zijn de stappen om een vochtmeting in huis uit te voeren:

 • Kies de juiste vochtigheidsmeter: Voor een nauwkeurige vochtmeting heb je een vochtigheidsmeter nodig, ook wel een hygrometer genoemd. Er zijn verschillende soorten vochtigheidsmeters beschikbaar, waaronder digitale en analoge meters. Digitale meters zijn meestal nauwkeuriger en gemakkelijker af te lezen.
 • Kies de locaties: Bepaal welke delen van je huis je wilt testen op vochtigheid. Concentreer je op gebieden die gevoelig zijn voor vochtproblemen, zoals kelders, badkamers, keukens en rond ramen. Je kunt ook meerdere locaties kiezen om een algemeen beeld van de vochtigheid in huis te krijgen.
 • Zorg voor stabiliteit: Voordat je de meting uitvoert, zorg je ervoor dat de vochtigheidsmeter enige tijd in de te meten ruimte aanwezig is. Dit helpt de meter om zich aan te passen aan de omgevingsomstandigheden en een stabiele meting te geven.
 • Plaatsing van de vochtigheidsmeter: Plaats de vochtigheidsmeter op een vlakke ondergrond, weg van directe hittebronnen, zonlicht en luchtcirculatie. Laat de meter gedurende enkele minuten in de ruimte om een nauwkeurige meting te krijgen.
 • Lees de meting: Lees de vochtigheidsmeter af en noteer het vochtigheidspercentage. Dit wordt meestal weergegeven als een percentage, bijvoorbeeld 40% of 60%.
 • Interpreteer de resultaten: Vergelijk de verkregen vochtigheidsniveaus met de aanbevolen vochtigheidsniveaus voor verschillende ruimtes. Over het algemeen wordt een vochtigheidspercentage van 30-50% als comfortabel beschouwd. Hogere percentages kunnen duiden op vochtproblemen.
 • Herhaal de meting: Om een nauwkeurig beeld te krijgen, kun je de metingen herhalen op verschillende tijdstippen en locaties. Hierdoor krijg je een beter inzicht in eventuele schommelingen in vochtigheid.

Voor de beste vochtmeting in huis gebruik je één van deze vochtmeters:

[content-egg-block template=offers_list groups=”6,7″]

Wat te doen tegen vocht en schimmel in huis?

Heb je last van vocht én schimmel in huis? Dan is het al helemaal belangrijk om zo snel mogelijk een luchtontvochtiger in je woning te gebruiken. Daarnaast moet je zo snel mogelijk iets tegen de schimmel in je huis doen. Check daarvoor ons artikel ‘Wat te doen tegen schimmel op de muur?’.

Wat te doen tegen vocht in huis? Onze conclusie

Wat te doen tegen vocht in huis? Zo snel mogelijk in actie komen, de beste luchtontvochtiger kopen en ook de andere tips uit dit artikel op te volgen. Als je iets tegen veel vocht in huis wilt doen, heb je hier gelukkig veel mogelijkheden voor.

Feit is alleen dat veel van deze oplossingen veel geld kosten. Wil je bijvoorbeeld je woning opnieuw laten isoleren? Of wil je een nieuw ventilatiesysteem aanschaffen? In deze beide gevallen moet je met een flinke investering op de proppen komen.

Wij raden je daarom eerst aan om een goede luchtontvochtiger te kopen. Daarmee doe je snel iets aan een vochtig huis.

[content-egg-block template=offers_list groups=”1,2,3″]