Wat te doen tegen wantsen in de tuin?

Hoe kun je wantsen bestrijden in de tuin? Wat te doen tegen wantsen in de tuin? En wat is nou precies het gevaar van wantsen in de tuin? Dit zijn voorbeelden van veelgestelde vragen over wantsen in de tuin. Logisch ook, aangezien relatief veel mensen last van wantsen in de tuin hebben. Geldt dit ook voor jou? Dan is het zaak om zo snel mogelijk wat te doen tegen wantsen in de tuin. Hoe je dat het beste kunt doen, lees je in dit artikel!

Wat te doen tegen wantsen in de tuin? Dít heb je nodig!

Wil je graag de vuurwantsen bestrijden in je tuin? Kom dan zo snel mogelijk in actie. Het is namelijk zo dat vuurwantsen zich snel voortplanten en verspreiden in je tuin. Zolang je hier niks tegen doet, hebben de wantsen in je tuin dus vrij spel.

Maar, vergis je niet: vuurwantsen hebben zéker ook een belangrijke functie in je tuin. Het is dus niet per sé verplicht om iets aan de wantsen in je tuin te doen. Dit wordt uiteraard een ander verhaal als de wantsen zich via je tuin naar je woning verplaatsen. In je woning wil je immers nooit last van ongedierte hebben.

Dat is voldoende reden om snel wat te doen tegen wantsen in de tuin, niet waar? Dat doe je wat ons betreft het beste met onderstaande middelen.

Middel 1: een goede bezem

Wat heb je nodig voor het bestrijden van wantsen in je tuin? In onze ogen heb je hoe dan ook een goede bezem nodig. Met een goede bezem ben je namelijk in staat om de schuilplekken van wantsen te verwijderen.

Dat zit als volgt: wantsen zijn in je tuin altijd op zoek naar schuilplekken. Dit kan bijvoorbeeld in de buurt van een muur of een boom zijn. De wantsen leven sowieso het liefste in dichte gewassen of juist in de volle zon. Je moet dan ook je pijlen op dergelijke schuilplekken in je tuin richten.

In het verlengde hiervan is het verstandig om je woning goed schoon te houden. Daar kun je dus onder meer een goede bezem voor gebruiken. Wat je hiervoor ook nog kunt gebruiken, is een goede bladhark. Wij raden je daarom zowel de aanschaf van een nieuwe bezem als een bladhark aan.

[content-egg-block template=offers_list groups=”1,2,3″]

Middel 2: onkruidverwijderaar

Wat te doen tegen wantsen in de tuin? Eén van de beste tips die wij je mee kunnen geven, is om je tuin netjes te houden. Je hebt daarom ook een goede onkruidverwijderaar nodig.

Een kenmerk van wantsen is dat ze gek op onkruid zijn. Je moet er dus alles aan doen om je tuin zo goed mogelijk onkruidvrij te houden. Daar heb je meerdere mogelijkheden voor, waaronder een onkruidverwijderaar.

Dankzij een onkruidverwijderaar heb je naar weinig zaken nog omkijken. De verwijderaar doet zijn werk in de tuin en jij kunt met de andere middelen uit dit artikel aan de slag gaan. Voordat je het doorhebt, heb je geen last meer van de wantsen in je tuin. Gebruik daarvoor wel één van de beste onkruidverwijderaars:

[content-egg-block template=offers_list groups=”4,5,6″]

Middel 3: elektrische onkruidverwijderaars

Heb je moeite om al het onkruid in je tuin te bestrijden? Kies dan voor een elektrische onkruidverwijderaar. Je kunt hierbij onder meer aan een onkruidborstel, een voegenborstel en een onkruidbrander kiezen.

Met dergelijke apparaten geniet je van meerdere voordelen. Zo geniet je van ongekend veel gebruiksgemak; je hoeft bij deze apparaten weinig zelf te doen. Tevens geniet je van de gewenste snelheid. Voordat je het doorhebt, is je tuin volledig ontdaan van onkruid. Daardoor hoef je ook niet meer bang te zijn voor wantsen in je tuin.

Wat te doen tegen wantsen in de tuin? Kies voor één van deze elektrische onkruidverwijderaars:

[content-egg-block template=offers_list groups=”7,8,9″]

Middel 4: afdichtingskit

Wat te doen tegen wantsen in de tuin? Je wilt sowieso voorkomen dat de wantsen vanuit je tuin je woning in komen. Je zit immers binnen absoluut niet op de aanwezigheid van dit ongedierte te wachten.

Het is daarom verstandig om in de beste afdichtingskit te investeren. Met deze kit maak je onder meer de naden, kieren en spleten van je woning dicht. Hiervoor kun je overigens ook voor pur kiezen; hiermee dicht je ook dergelijke oneffenheden zonder enige moeite.

Met de beste afdichtingskit geniet je van een paar bijkomende voordelen. Je houdt hiermee dus de wantsen buiten en je geniet van een betere isolatie. Dit komt puur doordat de tocht, waar je op dit moment last van hebt, volledig wegvalt. Dit komt het wooncomfort in je woning alleen maar ten goede.

[content-egg-block template=offers_list groups=”10,11″]

Wat te doen tegen wantsen in de tuin? Verdiep je in wantsen!

Wat te doen tegen wantsen in de tuin? Wij raden je dus aan om met bovenstaande middelen aan de slag te gaan. Tevens raden wij je aan om je te verdiepen in wantsen.

Wat zijn nou precies wantsen? Waarom leven wantsen in uitgerekend jouw tuin? Wat is het gevaar van wantsen in je tuin? En hoe kun je de wantsen in je tuin in de toekomst voorkomen? Op onder meer deze vragen vind je in dit artikel een uitgebreid antwoord.

Wat zijn wantsen precies?

Wantsen zijn hele kleine insecten die je aan één ding kunt herkennen: het schildvormige lichaam. Hun hele lichaam bestaat eigenlijk uit een schild. Je kunt het zodoende vergelijken met een soort van schildpad.

Het is niet zo dat er één soort wants bestaat. Integendeel zelfs. Je kunt dus last van wantsen in de tuin hebben; deze wantsen worden ook wel vuurwantsen genoemd. Verder is het ook nog mogelijk dat je last van bedwantsen krijgt. Dat zijn weer hele andere soorten wantsen.

Wantsen leven maar al te graag in een tuin vol met planten. Dit komt vooral doordat de wantsen zich vullen met het sap van de planten. Daar zit jij uiteraard niet op te wachten. Dit is immers van grote invloed op de algehele conditie van je tuinplanten. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk wat te doen tegen wantsen in de tuin.

Ook interessant:  Wat te doen tegen katten in de tuin?

Roofwantsen

In je tuin kun je ook last van roofwantsen hebben. Deze wantsen zuigen zich niet vol met sap van planten, maar met het sap van andere insecten. Mede daarom is het wenselijk dat je in je tuin ‘last’ van roofwantsen hebt. Deze wantsen bestrijden immers op een natuurlijke manier andere, kleine insecten in je tuin.

Wat zijn de kenmerken van wantsen in de tuin?

Vraag je je af wat te doen tegen wantsen in de tuin? Als je je dit afvraagt, heb je waarschijnlijk last van wantsen in de tuin. Maar, hoe weet je nou zeker dat het daadwerkelijk om wantsen in de tuin gaat? Is het niet zo dat het om andere soorten insecten in je tuin gaat? Dat achterhaal je door goed op deze kenmerken te letten:

 • Schildvormig lichaam. Het belangrijkste kenmerk van de wantsen is dus het schildvormige lichaam. Dit lichaam zie je bij andere insecten niet, waardoor dit het belangrijkste kenmerk van de wantsen is. Zodra je een schildvorming lichaam in je tuin opmerkt, weet je zeker dat je last van wantsen.
 • Steeksnuit. Een wants in de tuin kun je ook herkennen aan de speciale snuit. Deze snuit wordt als een ‘steeksnuit’ aangeduid. Het gevaar van deze snuit is dat ze sap uit de planten zuigen. Indien je last van wantsen in je tuin hebt, merk je dit dan ook aan de conditie van de tuinplanten. Deze planten worden simpelweg aangevreten door de steeksnuit van de wantsen.
 • Vleugels. Een wants in de tuin herken je ook aan de vleugels. Althans; dat is het geval als het om volwassen wantsen gaat. Als een wants nog jong is, heeft het beestje namelijk nog geen vleugels. Deze groeien door de tijd heen. De wantsen lijken overigens vleugelloos te zijn, dankzij get schildvormige lichaam.
 • Kleur. Een wants in de tuin kun je nooit aan één kleur herkennen. Een wants in de tuin kan rood zijn, kan groen zijn of kan bruin zijn. Het is daarbij ook nog een feit dat de meeste wantsen een patroon van verschillende kleuren hebben. Het is hierdoor niet altijd even makkelijk om een wants op bijvoorbeeld een plant te herkennen.
 • Geur. Wat te doen tegen wantsen in de tuin? Zo snel mogelijk de wantsen bestrijden, aangezien de wantsen een verschrikkelijke geur met zich mee brengen. Ja, dat durven wij wel te stellen. Als wantsen aangevallen worden, treedt hun verdedigingsmechanisme in werking. Eén van de belangrijkste kenmerken daarvoor is een verschrikkelijke geur die verspreid wordt. Je zou denken dat de kleine insecten hier niet toe in staat zijn, maar schijn bedriegt.

Wat te doen tegen wantsen in de tuin; snel bestrijden

Wat te doen tegen wantsen in de tuin; snel bestrijden

Zo, je weet nu precies wat te doen tegen wantsen in de tuin. Ook weet je precies hoe je wantsen kunt herkennen én dat er veel soorten wantsen in de tuin bestaan. Daarbovenop komt dat de wantsen zich van buiten naar binnen kunnen verplaatsen. Dat wil je absoluut niet; niemand zit te wachten op bijvoorbeeld bedwantsen.

Ons advies is daarom om snel iets tegen de wantsen in je tuin te doen. Alles op het gebied van wantsen bestrijden in de tuin hebben we hierboven al besproken. Graag laten we je nu kennismaken met de gevaren van wantsen in de tuin.

Wat zijn de gevolgen van wantsen in de tuin?

De vraag wat te doen tegen wantsen in de tuin is om meerdere redenen een relevante vraag. Dit heeft vooral met de gevolgen van wantsen in de tuin te maken:

 • De planten in je tuin raken beschadigd. Eén van de meest opvallende kenmerken van wantsen in de tuin is de steeksnuit. Deze snuit heeft niet alleen een unieke vorm, maar stelt de wantsen ook nog in staat om sap uit de planten te zuigen. Als de wantsen dat doen, zie je dit overduidelijk aan de planten in je tuin. De planten groeien minder goed aan. De planten kunnen gaan vergelen of een andere kleur krijgen. En de planten in je tuin kunnen zelfs dood gaan door de wantsen in je tuin.
 • Verspreiding van ziekten. Heb je in je tuin last van wantsen? Dan moet je rekening houden met het feit dat de wantsen ziekten kunnen verspreiden. Deze ziekten hebben geen betrekking op de mens, maar wel op de planten in je tuin.
 • Je kunt last van overlast krijgen. In je tuin kun je ook op andere manieren last krijgen van overlast. Zit je bijvoorbeeld heerlijk in je tuin te relaxen en zie je alleen maar wantsen rondlopen? Dan ervaar je dit ongetwijfeld op een hele vervelende manier. Deze vorm van overlast kan zich uiteraard op verschillende manieren uiten.

De positieve gevolgen van wantsen in de tuin

Is het zo dat je altijd wat moet doen tegen de wantsen in je tuin? Nee, dat is niet zozeer het geval. Vanuit ecologisch oogpunt vervullen wantsen in de tuin namelijk een belangrijke rol.

Dit komt enerzijds doordat wantsen zich voeden met andere insecten. Hierbij kun je aan bladluizen en rupsen danken. Dit zijn insecten die óók schade aan je tuin aan kunnen richten. Zodra je last van rupsen of bladluizen in je tuin hebt, is het dus zeer wenselijk dat je ook ‘last’ van wantsen in je tuin hebt. Dankzij deze beestjes heb je in dat geval geen omkijken naar de bestrijding van de bladluis en rupsen.

Ook komt dit anderzijds door de bestuiving van planten. Je kunt wantsen niet zozeer als een primaire bestuiver zien, maar ze leveren zeker hun bijdrage. Dit doen ze voornamelijk door van plant naar plant te bewegen. Op die manieren voeden ze zich en dragen ze bij aan de verstuiving in je tuin. Uiteraard heeft dit ook een keerzijde; de wantsen voeden zich met de essentiële sappen van de planten.

Kun je chemische middelen tegen wantsen in de tuin gebruiken?

Ja, het is mogelijk maar het is absoluut niet aan te raden. Met de chemische middelen bestrijd je de wantsen in je tuin zeer zeker, maar daar blijft het niet bij. De chemische middelen tasten onder meer natuur, mens, dier en bodem aan.

Het is daarom belangrijk om nooit chemische middelen te gebruiken. Deze middelen doden ook andere dieren in je tuin. Dat is niet wenselijk, aangezien dit het ecologische systeem niet ten goede komt. Ook is het goed mogelijk dat de chemische middelen van grote invloed op je planten zijn. Laat de chemische middelen daarom zo ver mogelijk links liggen.

Wat te doen tegen wantsen in de tuin? Voorkomen is beter dan genezen!

Wat te doen tegen wantsen in de tuin Voorkomen is beter dan genezen!

Het antwoord op de vraag wat te doen tegen wantsen in de tuin is immers duidelijk. Zoals eigenlijk altijd geldt echter het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’.

Ook interessant:  Wat te doen tegen muggen in de tuin?

Het is daarom zaak om de aanwezigheid van wantsen in je tuin te voorkomen. Is dit mogelijk? Ja, dit is zeker deels mogelijk. Door met onderstaande wat te doen tegen wantsen in de tuin tips aan de slag te gaan, voorkom je de aanwezigheid van wantsen in je tuin zoveel mogelijk!

Wat te doen tegen wantsen in de tuin tip 1: bestrijd serieus het onkruid in je tuin

De belangrijkste tip die wij je mee kunnen geven, is om het onkruid in je tuin te bestrijden. Dit doe je onder meer met de beste middelen, maar ook door veel kennis op te doen.

Wil je informatie opdoen over het bestrijden van onkruid in je tuin? Ook daarvoor ben je op wattedoentegen.nl aan het juiste adres. Zo schreven wij al de volgende artikelen over het bestrijden van onkruid in je tuin:

Waarom het belangrijk is om onkruid in je tuin te bestrijden? Dit heeft puur met de gewenste schuilplekken van wantsen te maken. Zij schuilen graag in of rondom het onkruid. Daarbij zijn zij ook in staat om zich, dankzij het onkruid, sneller voort te planten. Dat wil je uiteraard niet in je tuin hebben. Bestrijd daarom serieus het onkruid in je tuin!

Wat te doen tegen wantsen in de tuin tip 2: plaats insectengaas over planten in je tuin

Als je kwetsbare planten in je tuin hebt, zijn dit geliefde planten onder wantsen. Zij trekken graag naar de kwetsbare planten toe om vervolgens hun steeksnuit optimaal te gebruiken.

Dat voorkom je door de planten in je tuin goed te beschermen. Hoe? Bijvoorbeeld met insectengaas. Je kunt dit gaas over de kwetsbare planten in je tuin heen spannen, waarna je van twee voordelen geniet:

 • De wantsen hebben geen toegang tot de kwetsbare planten. Je hoeft hierdoor niet bang te zijn dat de kwetsbare planten worden ontdaan van de essentiële sappen.
 • De planten kunnen sterk aangroeien. Dankzij het insectengaas geniet je spoedig van gezonde en fraaie planten. Dankzij dit gaas kunnen de planten immers sterk aangroeien.

[content-egg-block template=offers_list groups=”12,13″]

Wat te doen tegen wantsen in de tuin tip 3: verplaats de planten

Wat te doen tegen wantsen in de tuin? Je moet sowieso voorkomen dat ze van plant naar plant kunnen bewegen. Daarmee voorkom je onder meer de verspreiding van ziekten.

Het kan daarom geen kwaad om planten in je tuin te verplaatsen. Richt je hierbij vooral op planten die onder de wantsen zeer geliefd zijn. Als je deze planten dicht in de buurt van andere planten hebt staan, is dit vragen om problemen. Zet deze planten daarom min of meer op een eilandje in je tuin.

Bijkomende tip: plaats deze planten niet te dicht in de buurt van je woning. Zet je deze planten bijvoorbeeld pal naast je voordeur? Dan weet je één ding zeker: de wantsen trekken vanuit deze planten je woning binnen. Denk daarom goed na over de plaatsing van planten in je tuin. Verplaats bovendien de planten die zeer geliefd zijn onder de wantsen.

Wat te doen tegen wantsen in de tuin tip 4: voorkom stilstaand water

Wat te doen tegen wantsen in de tuin? Wij raden je ook aan om stilstaand water in je tuin te voorkomen. De meeste wantsen planten zich bij voort door hun eieren onder de bladeren van planten te leggen. Er zijn echter ook wantsensoorten die hun eieren in stilstaand water neerleggen. Voorkom daarom stilstaand water in je tuin op deze manieren:

 • Pas op met ornamenten in je tuin. Zet je fraaie ornamenten in je tuin neer? Veel van deze ornamenten hebben een bepaalde vorm waardoor water hier makkelijk/perfect op stil kan blijven liggen/staan. Je moet daarom even goed kijken naar de ornamenten in je tuin.
 • Gebruik een goede tuinsproeier. Het is ook van belang om een goede tuinsproeier te gebruiken. Wij adviseren je om een zwenksproeier te gebruiken. Zo’n sproeier verdeelt het water in je tuin goed, waardoor je sowieso geen last van stilstaand water ten gevolge van het sproeien hebt.
 • Sluit de deksel van je regenton. Met een regenton wil je uiteraard water opvangen. Dit kun je doen door de deksel open te laten, maar dat is niet aan te raden. Op die manier hebben de wantsen namelijk zeer makkelijk toegang tot stilstaand water. Wij raden je daarom aan om de deksel van de regenton goed te sluiten en een regenpijp op de regenton aan te sluiten.

Wat te doen tegen wantsen in de tuin tip 5: gebruik neemolie

Wat te doen tegen wantsen in de tuin? Als je wantsen in je tuin gaat bestrijden, bestrijd je eigenlijk ook andere insecten. Zoals hierboven al aangegeven, voeden wantsen zich namelijk ook met andere insecten. Je doet er daarom verstandig aan om je niet alleen op de wantsen in je tuin te richten.

Dat doe je bijvoorbeeld door neemolie te gebruiken. Deze olie kun je in je tuin verspreiden, waarna tal van insectenplagen bestreden worden. Belangrijk voordeel van neemolie is de eenvoudige werking. Als je voor één van onderstaande neemoliën kiest, heb je zelf geen omkijken naar het bestrijden van de wantsen in je tuin:

[content-egg-block template=offers_list groups=”14,15″]

Wat te doen tegen wantsen in de tuin tip 6: check je tuin regelmatig

Wat te doen tegen wantsen in de tuin? Wij adviseren ook om je tuin regelmatig te checken:

 • Check de planten op aanwezigheid van wantsen. Je zou hierbij met name naar de onderkant van de bladeren moeten kijken. Dat is namelijk dé plek waar de meeste soorten wantsen hun eieren neerleggen. Je zou daarom regelmatig moeten checken of de planten vrij van wantsen zijn.
 • Verwijder oude resten in je tuin. Heb je in je tuin oude bladeren, afval of ander organisch materiaal liggen? Het is zaak om deze oude resten regelmatig (en snel) te verwijderen. Dit zijn namelijk ook geliefde schuilplekken voor de wantsen.
 • Check de conditie van je planten. Het is ook verstandig om regelmatig de conditie van je planten te checken. Valt je op dat de planten een stuk minder hard/goed aangroeien? Of merk je op dat de planten plots een andere kleur hebben? Dit zijn mogelijke gevolgen van de wantsen in je tuin.

Wat te doen tegen wantsen in de tuin? Onze conclusie

Het is allereerst zaak om zo snel mogelijk wat te doen tegen wantsen in de tuin. Ten tweede raden wij je aan om vooral geen chemische bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Je roeit hiermee de wantsen snel uit, maar dit geldt spijtig genoeg ook voor andere insecten in je tuin. Ook doe je hier de bodem geen goeds mee.

Ten derde raden wij je aan om bovenstaande tips op te volgen. Met deze wat te doen tegen wantsen in de tuin voorkom je simpelweg de aanwezigheid van wantsen. Uiteindelijk is voorkomen veel beter dan genezen!