Wat te doen tegen wespen in de tuin?

Heb je enig idee hoeveel mensen bang zijn voor wespen? Wij hebben geen actuele cijfers voorhanden, maar het gaat om écht veel mensen. Het gaat hierbij onder meer om mensen die al eens gestoken zijn door een wesp. Of bang zijn om gestoken te worden. Voor hen is het al helemaal van belang om de informatie uit dit artikel door te nemen. In dit artikel bespreken wij namelijk wat te doen tegen wespen in de tuin. Gebruik de beste middelen én volg onze tips op; daarmee bestrijd je op de juiste manier de wespen in je tuin.

Wat te doen tegen wespen in de tuin? Dít heb je nodig!

Wat te doen tegen wespen in de tuin? Het is een veelgestelde vraag. Met name in de warmere maanden vragen onwijs veel mensen af wat ze kunnen doen tegen wespen in de tuin. Logisch ook. In de tuin wil je geen last hebben van wespen. Je wilt op dat moment juist genieten en tot rust komen. Daar horen wespen absoluut niet bij.

Voldoende reden dus om wat te doen tegen wespen in de tuin. Wij raden je daarvoor aan om onderstaande middelen te gebruiken. Dit zijn de beste middelen tegen wespen in de tuin.

Middel 1: wespenvanger

Wat te doen tegen wespen in de tuin? Het beste dat je tegen wespen in de tuin kunt doen, is een wespenvanger gebruiken. Je vult de wespenvanger met een lokmiddel, waarna de vanger zelf de rest van het werk doet.

Hoe dat precies in zijn werk gaat? Nou, de wespen trekken vanzelf naar het lokmiddel toe. Als zij eenmaal bij het lokmiddel uitgekomen zijn, kunnen ze niet meer uit de wespenvanger komen. Je neemt hierdoor snel afscheid van de (vele) wespen in je tuin. Dát betekent dus ook dat jij in alle rust van je tuin kunt genieten.

Middel 2: lokstof

Heb je de beste wespenvanger voor in je tuin gekocht? Dan heb je nog iets nodig: de beste lokstof. Dit is dus het lokmiddel waar we hierboven al over gesproken hebben. Met dit lokstof lok je de wespen naar de wespenvanger toe.

Kun je voor elke willekeurige lokstof kiezen? Dat is mogelijk, maar raden wij je af. In plaats daarvan raden wij je aan om voor één van onderstaande lokstoffen te gaan. Uit ons onderzoek is gebleken dat dit de beste lokstof is voor de wespen in je tuin:

Middel 3: wespenvangzak

Wat te doen tegen wespen in de tuin? Grote kans dat je niet in de buurt van de wespen wilt of durft te komen. In dat geval is een wespenvangzak een geschikte optie.

In zo’n vangzak plaats je het juiste lokstof, zie hierboven. Dat trekt de wespen aan, waarna de wespen in de wespenvangzak terecht komen. Daar kunnen ze niet uit, waardoor je makkelijk deze zak weg kunt gooien. Je kunt deze wespenvangzak gewoon met het huisvuil mee weggooien. Ideaal!

Middel 4: wespenspray

Wat te doen tegen wespen in de tuin? Je moet de wespen bestrijden. Daarbij moet je ook je pijlen op het wespennest richten. In de buurt van dit nest wil je mogelijk niet komen, maar dat zou je toch echt even moeten doen. Althans; als je ook op de langere termijn wat wilt doen tegen de wespen in je tuin.

Wat heb je nodig om een wespennest te bestrijden? De beste wespenspray. Deze spray kun je in het nest spuiten, waarna de spray de rest van het werk doet. Binnen mum van tijd geniet je van een wespvrije tuin!

Middel 5: Wespenpoeder

Wat te doen tegen wespen in de tuin? In dit artikel heb je al met de nodige middelen kennis kunnen maken. Eén van de middelen die wij ook nog willen bespreken, is wespenpoeder. Dit is een speciaal soort poeder waarmee je de wespen perfect bestrijdt in je tuin.

Hoe dat werkt? Nou, je kunt deze poeder eenvoudig aanbrengen bij de ingang van het wespennest. De wespen komen voortdurend in aanraking met deze poeder; zij vliegen immers in en uit het nest. Dat zorgt ervoor dat de wespen uiteindelijk komen te sterven. De beste wespenpoeder is dus vrij effectief tegen wespen in de tuin.

Middel 6: Wespenverjager

Wat te doen tegen wespen in de tuin? Je hoeft uiteraard niet direct de wespen te doden. In plaats daarvan is het ook mogelijk om de wespen te verjagen. Hier heb je een goede wespenverjager voor nodig.

Wat dit is? Dit is eigenlijk niks meer dan een vliegenverjager voor op tafel. Door zo’n verjager op je eettafel in de tuin te zetten, voorkom je de aanwezigheid van wespen in de buurt van je eettafel. Je kunt hierdoor in ieder geval van een relaxte maaltijd genieten.

Middel 7: professionele hulp

Wat kun je doen tegen een wespennest in de tuin? Indien het je niet lukt om dit wespennest zelf te bestrijden, heb je professionele hulp nodig. Dat is volgens ons in drie situaties sowieso aan te raden:

 • Als de wespenplaag in je tuin gigantisch groot is. Heb je van echt veel wespen in je tuin last? Bevinden er zich bijvoorbeeld meerdere wespennesten in je tuin? Dan is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Voor een grote hoeveelheid wespen in je tuin heb je simpelweg grof geschut nodig.
 • Als de wespenplaag in je tuin aanhoudt. Heb je nu al bijvoorbeeld een paar maanden last van de vele wespen in je tuin? Dan is er waarschijnlijk een onderliggende oorzaak waar jij nog geen weet van hebt. Ook in dat geval is het verstandig om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.
 • Als je bang bent voor wespen. Vind je het eng om wespen in je tuin te bestrijden? Dan kun je ook het beste voor professionele hulp kiezen. Met meerdere van bovenstaande middelen moet je toch enigszins in de buurt van de wespen komen.

Wat helpt echt tegen wespen?

Wat te doen tegen wespen? Wij raden je dus puur aan om voor één van bovenstaande middelen te kiezen. Deze middelen hebben een bewezen werking en zijn vrij eenvoudig te gebruiken.

In dit artikel vind je nog veel meer handige tips. Onder meer tips tegen wespen op het terras. Met deze wat te doen tegen wespen in de tuin tips hou je de wespen perfect op afstand. Je maakt je tuin daarmee weer een fijne en veilige plek om veel tijd in door te brengen.

Wat is de oorzaak van wespen in de tuin?

We hoeven niemand meer te vertellen wat wespen precies zijn. Wat je je mogelijk wel nog afvraagt, is wat nou precies de oorzaak van wespen in de tuin is.

Het lastige is dat er vaak niet één oorzaak aanwijsbaar is. In nagenoeg alle situaties gaat het om een combinatie van factoren. Dit zijn toch wel de belangrijkste factoren:

 • De aanwezigheid van voedselbronnen. Net zoals veel andere insecten trekken wespen automatisch toe naar voedselbronnen. Als je bijvoorbeeld buiten zoete producten eet of drinkt, trekt dit vanzelf wespen aan. Ook de aanwezigheid van rot fruit trekt wespen naar je tuin toe. Pas daarom op met vruchtbomen of fruitbomen die je in je tuin hebt staan.
 • De aanwezigheid van waterbronnen. Wat te doen tegen slakken in de tuin? Je moet onder meer voorkomen dat er sprake van stilstaand water in je tuin is. Slakken én ook wespen komen namelijk graag op waterbronnen af. Net zoals slakken hebben ook wespen simpelweg vocht nodig om te kunnen leven.
 • De aanwezigheid van schuilplaatsen. Wespen bouwen niet op de eerste de beste plek een nest. Nee, zij doen hiervoor goed onderzoek en gaan specifiek naar schuilplaatsen op zoek. Zijn er in je tuin veel schuilplaatsen aanwezig? Dan trekken de wespen vanzelf naar deze schuilplaatsen toe. Des te minder schuilplaatsen in je tuin, des te beter dus eigenlijk.
 • De inrichting van je tuin. De inrichting van je tuin is ook nog bepalend voor de mogelijke aanwezigheid van wespen. Heb je bijvoorbeeld voor houten meubelen of andere houten constructies in je tuin gekozen? Dan trekt dit mogelijk ook wespen aan. Dat heeft puur met de constructie en samenstelling van hout te maken. Daar zijn wespen toch wel gek op.
 • De aanwezigheid van planten en bloemen. Uiteraard komen wespen ook af op planten en bloemen met nectar. Heb je veel van deze planten en bloemen in je tuin staan? Dan is het eigenlijk logisch dat je last van veel wespen in je tuin hebt.
 • De aanwezigheid van licht. Heb je graag ’s avonds bij je terras licht aan? Ook dat kan de mogelijke oorzaak zijn van wespen in de tuin. Net zoals veel andere insecten komen ook wespen namelijk op licht af. Dit kun je vrij eenvoudig voorkomen, bijvoorbeeld door de juiste wespenvangers op je tafel neer te zetten.
Ook interessant:  Wat te doen tegen paardenbloemen?

Is er altijd één duidelijke reden aanwijsbaar? Nee, dat is niet het geval. Zoals hierboven al gesteld, gaat het veelal om een combinatie van factoren. Eén van de factoren hebben we hierbij nog niet benoemd: botte pech.

De aanwezigheid van wespen in je tuin is niet altijd goed te verklaren. Je kunt ook gewoon last van botte pech hebben. Ook in zo’n situatie moet je zo snel mogelijk in actie komen om wat te doen tegen wespen in de tuin!

Waar bevinden wespen zich graag in een tuin?

Wat te doen tegen wespen in de tuin? Om deze vraag te beantwoorden, moet je even goed naar de wespenplaag kijken. Waar in je tuin heb je namelijk last van wespen? Wespen kunnen zich namelijk op verschillende plekken nestelen:

 • Wespennest in vogelhuisje. Het komt vrij vaak voor dat wespen in een vogelhuisje leven. Dit heeft één duidelijke reden: een vogelhuisje is een prima schuilplaats. Mocht je een vogelhuisje in je tuin hebben staan, moet je dit huisje dus regelmatig checken.
 • Wespen op terras. Wespen komen dus graag op zoetigheid af. Waar eet en drink je deze zoetigheid? Juist, op het terras in je tuin. Het is daarom vrij logisch dat je last kunt krijgen van wespen op je terras. In dat geval moet je vooral niet in paniek raken!
 • Wespen in plantenbak. Zoals hierboven al aangegeven, zijn wespen gek op bepaalde planten en bloemen. Staan deze planten in een plantenbak? Dan heb je vanzelf last van wespen in de plantenbak. Zolang ze in de plantenbak blijven, is dit op zich niet al te erg. Die zekerheid heb je echter nooit.
 • Wespen in appelboom of pruimenboom. Wespen zijn ook gek op rottend fruit. Of op fruit dat nog in de bomen hangt. Vandaar ook dat je last kunt krijgen van wespen in een appelboom. Of van wespen in een pruimenboom.
 • Wespen in insectenhotel of in bijenhotel. Heb je in je tuin een prachtig insectenhotel of bijenhotel gemaakt? Ook dan is de kans vrij groot dat je last krijgt van wespen in de tuin. Het is simpelweg logisch dat wespen juist op zo’n hotel afkomen.

Wat zijn de gevaren/gevolgen van wespen in de tuin?

Is het belangrijk om wat te doen tegen wespen in de tuin? Ja, dat is zeker het geval. Wespen kunnen in je tuin namelijk voor het nodige ongemak zorgen. Ook brengen wespen de nodige risico’s met zich mee.

Dat uit zich onder meer in onderstaande gevaren en gevolgen. Juist deze gevaren en gevolgen maken het belangrijk om zo snel mogelijk wat te doen tegen wespen in de tuin.

Risico op een steek

Dit is toch wel het meest voor de hand liggende risico van wespen in de tuin. Als een wesp onverhoopt op je lichaam terechtkomt, is de kans groot dat hij je steekt.

Een wespensteek kan behoorlijk pijnlijk zijn. Deze pijn gaat ook al snel gepaard met een aanzienlijke zwelling. Word je op een ongunstige plek gestoken, zoals in je nek of op je slaap? Dan kunnen de gevolgen des te groter zijn. Je moet er dus alles aan doen om te voorkomen dat je door een wesp gestoken wordt.

Goed om te weten: niet iedereen reageert hetzelfde op een wespensteek. Ook is het geen gegeven dat je slechts één keer gestoken wordt. We willen geen angst inzaaien, maar het komt regelmatig voor dat mensen meerdere keren tegelijkertijd gestoken worden door meerdere wespen.

Allergische reacties

Wespen in de tuin kunnen ook een allergische reactie met zich mee brengen. Dit is alleen het geval als je door een wesp gestoken wordt én hier allergisch voor bent.

Zo’n allergische reactie, ook wel bekend als anafylaxie, uit zich op verschillende manieren:

 • Je kunt last met ademhalen krijgen. Het is goed mogelijk dat je naar adem zit te happen en dat je heel erg benauwd wordt.
 • Zwelling van het gezicht en/of de keel. Bij een allergische reactie ontstaat er veelal een zwelling van het gewicht of bij de keel. Deze zwelling gaat veelal gepaard met de ademhalingsmogelijkheden.
 • Ernstige jeuk. Als je door een wesp gestoken wordt en hier allergisch voor bent, merk je dit al snel aan ernstige jeuk. Deze jeuk blijft helaas niet beperkt tot alleen de plek waar je gestoken bent.
 • Duizeligheid. ben je door een wesp gestoken en hier allergisch voor? Dan is de kans groot dat je direct moet gaan zitten. Zo’n allergische reactie gaat veelal gepaard met een ongekende duizeligheid.

Met andere woorden: een allergische reactie op een wespensteek is behoorlijk heftig.

Onrust, stress en angst

Wat te doen tegen wespen in de tuin? Je zou hier echt zo snel mogelijk korte metten mee moeten maken. Als je dit niet doet, kun je namelijk ook op andere gebieden last van de wespen krijgen.

Denk hierbij aan een bepaald gevoel van onrust. Elke keer als je in je tuin aan het relaxen bent, lukt dit relaxen niet al te goed. Dit komt puur doordat je onrustig bent geworden door de aanwezigheid van de wespen in je tuin.

Heb je een fobie voor wespen? Dan ervaar je deze onrust ook in de vorm van angst. Je bent simpelweg bang om nog tijd in je tuin door te brengen. Of je bent bang om bijvoorbeeld naar de schuur toe te lopen.

Tot slot kun je door wespen in de tuin ook nog last van stress krijgen. Dit is veelal het gevolg van een aanzienlijk gevoel van onrust of angstige gevoelens.

Schade aan je tuin

Wespen kunnen ook nog voor schade aan je tuin zorgen. Zo kunnen houtwespen beschadigen aan de houten constructies in je tuin aanbrengen. Zo kunnen je houten meubelen een stuk korter mee gaan of kunnen delen van je overkapping aangetast worden.

Tevens kunnen ze schade aanrichten aan de gewassen in je tuin. Heb je bijvoorbeeld een prachtige moestuin in je tuin? Dan zit je niet op de aanwezigheid van wespen te wachten. Dat is ook het geval als je meerdere fruitgewassen in je tuin hebt. Hier eten de wespen maar al te graag van, met name als het fruit al een beetje beschadigd is.

Verstoring van activiteiten in je tuin

Ben je heerlijk in je tuin aan het barbecueën? Ben je met je kind(eren) lekker in je tuin aan het spelen? Of ben je met een andere buitenactiviteit in je tuin bezig? Deze activiteiten kunnen verstoord raken door de aanwezigheid van wespen in je tuin. Je moet daarom in actie komen om zo snel mogelijk wat te doen tegen wespen in de tuin.

Ook interessant:  Wat te doen tegen kakkerlakken?

Wat zijn de voordelen van de tuin?

Brengen wespen nou alleen maar nadelen met zich mee? Nee, dat is niet het geval. Wespen spelen in je tuin namelijk ook een vrij belangrijke rol:

 • Ze zorgen voor afbraak van organisch materiaal. Wespen dragen bij aan het afbreken van organisch materiaal, zoals dode insecten en fruit.
 • Wespen dragen bij aan de bestuiving. Dit kun je niet vergelijken met de rol van bijen, maar toch spelen wespen een kleine rol in het proces van bestuiving van planten en bloemen in je tuin.
 • Wespen zijn natuurlijke bestrijders. Het is ook nog goed om te weten dat wespen natuurlijke bestrijders zijn. Ze voeden zich met verschillende insecten, waaronder vliegen en bladluizen. Wat te doen tegen vliegen in de tuin? De aanwezigheid van wespen dus stimuleren!

Kun je een wesppennest natuurlijk bestrijden?

Ja, het is mogelijk om een wespennest natuurlijk te bestrijden. Je moet dit echter wel met grote voorzichtigheid doen. Zo moet je altijd beschermende kleding dragen. Ga ook idealiter in de avond of vroeg in de ochtend hiermee aan de slag. De wespen zijn in dat geval nog een stuk minder actief.

Hoe je een wespennest natuurlijk kunt bestrijden? Dit kun je onder meer doen met water en zeep. Een mengsel van water en afwasmiddel kun je gebruiken om de wespen in het wespennest te doden. Je kunt ook voor pepermuntolie kiezen. Wespen hebben namelijk een hekel aan de geur van pepermuntolie:

Een andere optie die je hebt, is om gebruik van rook te maken. Door voorzichtig een vuurtje te stoken, kun je de wespen uit het wespennest drijven. Uiteraard moet je wel oppassen, bijvoorbeeld als het wespennest bij je overkapping zit. Je wilt niet dat je gehele overkapping in de fik vliegt.

Tot slot kun je met diatomeeënaarde aan de slag gaan. Dit is een speciaal soort aarde die voor uitdrogen van de wespen zorgt. Je kunt daarom de diatomeeënaarde perfect rondom het wespennest bestrijden. Eigenlijk kun je dit vergelijken met de werking van wespenpoeder:

Wat te doen tegen wespen in de tuin? Wespen uit de tuin houden!

Wat te doen tegen wespen in de tuin? Je kunt dus uit verschillende hulpmiddelen kiezen. Wat je ook nog kunt doen, is wespen uit de tuin houden. Dit is wat ons betreft erg belangrijk.

Mede daarom hebben wij de beste wat te doen tegen wespen in de tuin tips verzameld. Met deze tips houd je de wespen perfect uit je tuin. Je hebt hierdoor een stuk minder last van de mogelijke gevaren van wespen in de tuin. Volg daarom direct onderstaande tips tegen wespen op het terras op. En houd daarmee de wespen vakkundig uit je tuin!

Wat te doen tegen wespen in de tuin tip 1: dek voedsel en drankjes af

Vind je het heerlijk om op een zomeravond in je tuin te dineren? Dan gaat dit diner ongetwijfeld gepaard met de nodige zoetigheden, zoals bijvoorbeeld frisdrankjes. Je doet er verstandig aan om deze zoetigheden goed af te dekken. De wespen zijn namelijk gek op zoete voedingsmiddelen en drankjes.

Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is een zogeheten vliegenkap. Dit is een kap die je over het eten en drinken heen kunt zetten. Daarmee voorkom je dat de wespen snel op de zoete voedingsmiddelen en drankjes afkomen:

Wat te doen tegen wespen in de tuin tip 2: sluit de afvalbakken goed

Wespen komen maar al te graag op voedselbronnen af. Daarbij zijn zij ook gek op voedselresten. Zij komen daarbij puur op de geur van de voedselresten af. Je moet er daarom alles aan doen om de afvalbakken in je tuin goed te sluiten.

Gooi je iets in de kliko weg? Check dan goed of je de deksel goed dicht hebt gedaan. Gooi je iets weg in de GFT bak? Ook dan moet je checken of je de deksel wel goed dicht hebt gedaan.

Een andere tip: koop een afvalbak met deksel. Dit is sowieso beter dan een afvalbak zonder deksel met het oog op de wespen in je tuin.

Wat te doen tegen wespen in de tuin tip 3: ruim je tuin goed op

Wat te doen tegen wespen in de tuin? Je doet er ook verstandig aan om je tuin goed op te ruimen:

 • Ruim rot fruit direct op. Heb je één of meerdere fruitbromen of vruchtplanten in je tuin staan? Dan krijg je hoe dan ook met rot fruit op de grond te maken. Je zou dit rotte fruit zo snel mogelijk op moeten ruimen, aangezien de wespen hier maar al te graag op afkomen.
 • Ruim organisch materiaal op de grond op. Je krijgt ook met ander organisch afval in je tuin te maken. Denk hierbij aan dode bladeren en dode takken. Mochten hiervan grote hopen in je tuin ontstaan, is dat ideaal voor wespen. Dit biedt voor hen namelijk nieuwe schuilplaatsen. Koop daarom een nieuwe bladhark en ruim hiermee het organische afval in je tuin snel op.

Wat te doen tegen wespen in de tuin tip 4: plaats de juiste planten in je tuin

Wat te doen tegen wespen in de tuin? De juiste planten in je tuin plaatsen. Zo moet je zo min mogelijk nectarrijke planten en bloemen in je tuin neerzetten. Want ja, dat zijn precies de planten waar wespen van houden.

In plaats daarvan moet je anti wespen planten in je tuin neerzetten. Dit zijn planten zoals munt, wormkruid en lavendel. Deze planten hebben een sterke geur waar wespen niet al te gek op zijn.

Let wel op: met dergelijke planten trek je mogelijk wel andere insecten aan. Bijen zijn bijvoorbeeld wel gek op lavendel.

Wat te doen tegen wespen in de tuin tip 5: check je tuin regelmatig

Het is ook verstandig om je tuin regelmatig te checken. Hierbij moet je je pijlen richten op de mogelijke aanwezigheid van een wespennest. Zo’n nest kan zich in een plantenbak bevinden, maar ook onder een schuur, onder een overkapping of op een andere schuilplaats.

Check simpelweg alle schuilplaatsen die er in je tuin zijn. Wespen kiezen namelijk alleen voor een schuilplaats als ze een nest gaan maken.

Wat te doen tegen wespen in de tuin tip 6: snoei de struiken en heggen goed

Wat te doen tegen wespen in de tuin? Je moet voorkomen dat er in je tuin veel schuilplaatsen aanwezig zijn. Dit krijg je onder meer voor elkaar door de struiken en heggen in je tuin goed te snoeien.

Doe dit met enige regelmaat, waardoor er geen dichte begroeiing ontstaat. Wespen zijn juist gek op dichte begroeiing, dus dit is simpelweg één van de beste tips die wij je mee kunnen geven.

Wat te doen tegen wespen in de tuin tip 7: voorkom stilstaand water

Wat te doen tegen wespen in de tuin? Tot slot adviseren wij je om stilstaand water in je tuin te voorkomen. Stilstaand water trekt immers talloze insecten aan, waaronder wespen.

Hoe je stilstaand water kunt voorkomen? Dat doe je onder meer door je tuin goed op lekkages te checken. Richt je hierbij op onder meer je tuinhuisje, schuur en/of overkapping.

Tevens moet je goed kijken naar de aanwezigheid van ornamenten of schalen. Heb je dit in je tuin staan? Dan valt hier regenwater in dat vervolgens geen kant op kan. Je moet daarom voorkomen dat het regenwater direct in de ornamenten en schalen kan vallen.

Tot slot moet je goed kijken naar een regenton in je tuin. Voorkom dat het regenwater in de regenton stil blijft liggen, aangezien ook dat wespen aantrekt. Je moet daarom sowieso voor een goede regenton met deksel kiezen. Door de regenpijp op de regenton aan te sluiten, vang je alsnog al het regenwater op.