Wat te doen tegen zwarte schimmel?

Wat te doen tegen zwarte schimmel? Het is logisch dat je graag antwoord op deze vraag wilt hebben. Zwarte schimmel oogt onverzorgd, is absoluut onhygiënisch en moet daarom zo snel mogelijk verwijderd worden. Hoe je dit het beste kunt doen, vertellen wij je graag in dit artikel!

Wat te doen tegen zwarte schimmel? Dit heb je nodig!

Is zwarte schimmel gevaarlijk? Ja, deels wel. Schimmel zit namelijk vol met mycotoxinen. Dit is een algemeen begrip voor giftige stoffen die kunnen zorgen voor allergieën of irritaties aan de luchtwegen en huid. Het is daarom zaak om zo snel mogelijk iets te doen aan de zwarte schimmel in je huis. Daarvoor heb je uit meerdere bestrijdingsopties de keuze.

Optie 1: maak gebruik van een schimmelreiniger

Eén van de beste opties die je hebt, is om gebruik te maken van een schimmelreiniger. Met een schimmelreiniger boen je de zwarte schimmel in je huis snel en makkelijk weg. Het is bovendien bijzonder eenvoudig om een dergelijke schimmelreiniger te gebruiken.

Onder meer onderstaande schimmelreinigers zijn aanraders:

[content-egg-block template=offers_list groups=”1,2,3″]

Optie 2: gebruik soda

Wil je liever geen schimmelreiniger kopen? Dan kun je ook thuis je eigen mengsel creëren. Dit doe je door lauw/warm water te mengen met soda. Kies voor één van onderstaande soorten soda en neem snel afscheid van de zwarte schimmel in je huis:

[content-egg-block template=offers_list groups=”4,5,6″]

Optie 3: huur een professional in

Wat te doen tegen zwarte schimmel? In veel gevallen brengen bovenstaande 2 opties de gewenste uitkomst. Gaat het echter om hardnekkige zwarte schimmel? Of zit deze zwarte schimmel al langere tijd in je woning? Dan helpen mogelijk bovenstaande producten niet meer. In dat geval doe je er verstandig aan om een professional in te schakelen.

Een professional kan de zwarte schimmel perfect bestrijden. Hiervoor maakt hij/zij waarschijnlijk gebruik van grondige schoonmaakmiddelen. Het voordeel hiervan is dat je niet over je gezondheid in hoeft te zitten. Bovendien ben je van een prima resultaat verzekerd. Zo’n professional weet immers goed waar ‘ie mee bezig is.

Uiteraard moet je wel met een behoorlijke kostenpost rekening houden. Je betaalt al snel 35 euro per vierkante meter.

Optie 4: gebruik bleekwater

Wat te doen tegen zwarte schimmel? Tot slot heb je ook nog de mogelijkheid om bleekwater te gebruiken. Je kunt dit bleekwater met normaal water mengen, waarna je het op de zwarte schimmel aan kunt brengen. Het is vervolgens belangrijk dat je dit mengsel minimaal één nacht in laat trekken.

Als het goed is, kun je de zwarte schimmel de volgende dag makkelijk wegschrobben. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld onderstaande soorten bleekwater:

[content-egg-block template=offers_list groups=”7,8″]

Zwarte schimmel verwijderen: wat is hier het belang van?

Zwarte schimmel is een type schimmel dat vaak groeit in vochtige, vochtige omgevingen zoals badkamers, kelders en andere vochtige gebieden in huizen. Het verwijderen van zwarte schimmel is belangrijk om verschillende redenen:

 1. Gezondheidsrisico’s: Zwarte schimmel kan mycotoxinen produceren, chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van mensen en huisdieren. Langdurige blootstelling aan zwarte schimmel en de giftige stoffen die het produceert, kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals ademhalingsproblemen, allergische reacties, huidirritaties en zelfs ernstigere gezondheidsaandoeningen bij mensen met een verzwakt immuunsysteem.
 2. Luchtkwaliteit: Zwarte schimmel kan de luchtkwaliteit in huis verslechteren. De schimmelsporen kunnen zich verspreiden en in de lucht terechtkomen, wat de luchtkwaliteit binnenshuis negatief kan beïnvloeden.
 3. Schade aan materialen: Zwarte schimmel kan zich voeden met organisch materiaal zoals hout en gipsplaat, wat kan leiden tot structurele schade aan je huis.
 4. Esthetische problemen: Naast de gezondheidsrisico’s kan zwarte schimmel ook zorgen voor lelijke vlekken en verkleuringen op oppervlakken zoals muren, plafonds en tegels.
 5. Preventie van verspreiding: Als zwarte schimmel niet wordt verwijderd, kan het zich snel verspreiden naar andere delen van je huis en zich verder verspreiden.

Wat te doen tegen zwarte schimmel? Let altijd op je gezondheid!

Wil je zwarte schimmel verwijderen in je woning? Voordat je dit gaat doen, moet je dus de juiste hulpmiddelen aanschaffen. Met die hulpmiddelen heb je reeds hierboven al kennisgemaakt.

Wat je echter ook nog nodig hebt, zijn de juiste veiligheidsmiddelen. Je hebt voor zwarte schimmel verwijderen onder meer het onderstaande nodig.

Stof- of gelaatsmasker

Bij zwarte schimmel verwijderen gebruik je mogelijk agressieve middelen. Om je ogen, mond en neus hiertegen te beschermen, moet je een goed stof- of gelaatsmasker dragen:

[content-egg-block template=offers_list groups=”9,10″]

Handschoenen

Tijdens zwarte schimmel verwijderen moet je ook goede handschoenen dragen. Je moet te allen tijde voorkomen dat je handen in direct contact met de schoonmaakmiddelen komt. Schaf daarom onderstaande handschoenen aan:

[content-egg-block template=offers_list groups=”11,12″]

Wat te doen tegen zwarte schimmel; hoe ontstaat zwarte schimmel precies?

Zwarte schimmel gedijt in vochtige omgevingen. Het ontstaat door de groei en vermenigvuldiging van schimmelsporen, die zich verspreiden via de lucht en zich vestigen op oppervlakken waar vocht en organisch materiaal aanwezig zijn. Dit zijn de belangrijkste stappen in het ontstaan van zwarte schimmel:

 1. Vochtige omgeving: De eerste vereiste voor de groei van zwarte schimmel is vocht. Dit kan het gevolg zijn van een lekkage, hoge luchtvochtigheid, overstromingen, condensatie of andere vochtbronnen.
 2. Organisch materiaal: Schimmels hebben organisch materiaal nodig om te groeien. Dit kan materiaal zijn zoals hout, gipsplaat, karton, papier en tapijten. Deze materialen bevatten cellulose, een voedingsbron voor schimmels.
 3. Schimmelsporen: Schimmels verspreiden zich door de lucht via microscopisch kleine sporen. Deze sporen zijn overal in de omgeving aanwezig en kunnen zich hechten aan oppervlakken met vocht en organisch materiaal.
 4. Vestiging en groei: Wanneer schimmelsporen zich op vochtige oppervlakken met organisch materiaal vestigen, beginnen ze te kiemen en groeien ze uit tot schimmelkolonies. Deze kolonies kunnen zich snel verspreiden, vooral in vochtige omstandigheden.
 5. Mycelium: Het schimmelweefsel, ook wel mycelium genoemd, verspreidt zich over het oppervlak en kan diep in het materiaal doordringen. Dit is wanneer je vaak de zwarte vlekken of donkere plekken begint op te merken.
 6. Productie van mycotoxinen: Sommige soorten zwarte schimmel kunnen mycotoxinen produceren, die potentieel schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van mensen en dieren. Deze mycotoxinen kunnen vrijkomen in de lucht en worden ingeademd.
Ook interessant:  Wat te doen tegen schimmel in huis?

Om zwarte schimmel te voorkomen, is het belangrijk om vochtproblemen aan te pakken, zoals lekkages, slechte ventilatie en overtollige luchtvochtigheid. Dit kan worden gedaan door ervoor te zorgen dat kamers goed geventileerd zijn, vochtbronnen te beheersen en eventuele lekkages onmiddellijk te repareren. Daarnaast is het regelmatig schoonmaken en drooghouden van vochtige gebieden belangrijk om de groei van schimmel te voorkomen.

Heb je in je woning met een hoge luchtvochtigheid te maken? Overweeg dan eens de aanschaf van een goede luchtontvochtiger:

[content-egg-block template=offers_list groups=”13,14″]

Zwarte schimmel badkamer verwijderen: dit moet je weten

Wat te doen tegen zwarte schimmel? Om het antwoord op deze vraag te vinden, moet je eerst goed naar de locatie van de zwarte schimmel kijken. Bevindt de zwarte schimmel zich in je badkamer? Dan moet je het onderstaande goed weten:

 • Maak gebruik van de juiste schoonmaakmiddelen. Het probleem van een badkamer is dat het om een vochtige ruimte gaat. Juist in zo’n ruimte nestelt zwarte schimmel zich graag. Dit maakt het des te belangrijker om uitsluitend van de juiste schoonmaakmiddelen gebruik te maken.
 • Maak de badkamer regelmatig goed schoon. Het is van essentieel belang dat je je badkamer regelmatig goed schoonmaakt. Hiermee voorkom je niet alleen de vorming van zwarte schimmel in je badkamer, maar hou je je badkamer sowieso een stuk hygiënischer.
 • Laat de badkamer regelmatig tochten. Het is ontzettend belangrijk om iets aan de luchtvochtigheid in de badkamer te doen. Dit doe je bijvoorbeeld door het regelmatig goed door te laten tochten in huis. Zet dus regelmatig je badkamerdeur en –raam volledig open!
 • Zwarte schimmel nestelt zich ook op het plafond. Kijk je in je badkamer rond? Dan zie je waarschijnlijk al snel zwarte schimmel op de muur. Kijk echter ook eens goed naar het plafond. Je ziet mogelijk ook al snel zwarte schimmel op je badkamer plafond zitten. Zowel het plafond als de muren zijn geliefd onder zwarte schimmel.

Zwarte schimmel slaapkamer verwijderen: dit moet je weten

Zwarte schimmel slaapkamer verwijderen dit moet je weten

Grote kans dat je zeker 8 uur per dag in je slaapkamer doorbrengt. Dit is dus ongeveer 33% van de gehele dag. Voldoende reden om de zwarte schimmel in je slaapkamer zo snel mogelijk te verwijderen. Doe je dat niet? Dan kan de zwarte schimmel invloed op je gezondheid hebben.

Is zwarte schimmel echt gevaarlijk in de slaapkamer? Ja, dat kan het zeker zijn. Zoals eerder al gesteld, kun je door zwarte schimmel last van meerdere gezondheidsklachten krijgen. Je moet daarom zo snel mogelijk de zwarte schimmel in de slaapkamer verwijderen.

Daarna is het van belang om je slaapkamer goed te ventileren. Zet eigenlijk elke dag het raam en de deur van je slaapkamer wagenwijd open. Zorg ook voor een goede hygiëne in je slaapkamer. Dit betekent concreet dat je met enige regelmaat je slaapkamer goed zou moeten reinigen c.q. stoffen.

Verder is het belangrijk om een eventuele lekkage snel aan te pakken. Zodra je een lekkage opmerkt, zou je zo snel mogelijk een professional in moeten schakelen.

Zwarte schimmel op hout verwijderen: dit moet je weten

Wil je zwarte schimmel op hout verwijderen? Logisch. Zwarte schimmel oogt niet alleen slordig, maar is ook nog eens hygiënisch. Het lastige is alleen dat hout zich prima leent voor het nestelen van zwarte schimmel. Met name als het om vochtig hout gaat, is dit een geliefde plek van zwarte schimmel.

Maar, hoe kun je nou zwarte schimmel op hout verwijderen? Volg daarvoor deze tips op:

 1. Veiligheid voorop: Draag beschermende kleding zoals handschoenen, een masker en oogbescherming om jezelf te beschermen tegen schimmelsporen en mogelijke allergische reacties.
 2. Isolatie en afsluiting: Sluit het gebied af waar je met schimmel werkt om te voorkomen dat schimmelsporen zich verspreiden naar andere delen van je huis. Gebruik plastic zeil en tape om de ruimte af te sluiten.
 3. Vochtbron aanpakken: Identificeer en repareer de oorzaak van het vochtprobleem dat de schimmelgroei heeft veroorzaakt, zoals een lekkage. Voorkom dat het hout vochtig blijft.
 4. Voorbereiding: Maak het aangetaste houtoppervlak vrij van stof en vuil voordat je begint met het schoonmaken.
 5. Schimmelreiniger voor hout: Gebruik een commerciële schimmelreiniger die geschikt is voor houtoppervlakken. Controleer of het product specifiek is ontworpen om schimmel op hout te verwijderen.
 6. Testen op een klein gebied: Voordat je het hele oppervlak behandelt, test je de schimmelreiniger op een klein en onopvallend stuk hout om te zorgen dat het geen schade aanricht.
 7. Borstelen en schrobben: Gebruik een zachte borstel of een spons om de schimmel voorzichtig van het houtoppervlak te verwijderen. Vermijd hard schrobben, omdat dit het hout kan beschadigen.
 8. Goed naspoelen: Spoel het gereinigde houtoppervlak goed af met schoon water om de schimmelreiniger en eventuele schimmelresten te verwijderen.
 9. Drogen: Laat het houtoppervlak volledig drogen. Zorg ervoor dat het hout goed geventileerd wordt om verdere vochtproblemen te voorkomen.
 10. Preventie: Om toekomstige schimmelgroei te voorkomen, zorg je voor goede ventilatie, houd je het hout droog en repareer je eventuele vochtbronnen onmiddellijk.

Zwarte schimmel op rubber verwijderen: dit moet je weten

Zwarte schimmel op hout is vrij gebruikelijk, maar dit geldt ook voor zwarte schimmel op rubber. Net zoals hout is ook rubber erg geliefd onder zwarte schimmels. Dit heeft met de samenstelling van dit materiaal te maken, evenals met de vochtigheid van rubber.

Wil je snel de zwarte schimmel op rubber verwijderen? Volg dan ook bovenstaande tips op. Daarbij is het dus van belang om een goede schimmelreiniger te gebruiken:

[content-egg-block template=offers_list groups=”1,2,3″]

Wat te doen tegen zwarte schimmel op een raamkozijn?

Zwarte schimmel is ook gek op een raamkozijn. Dit komt onder meer doordat een raamkozijn vochtig is of vochtig aanvoelt. Ook is het een feit dat raamkozijnen door veel mensen niet goed schoongemaakt worden. Grote kans dan ook dat je na verloop van tijd zwarte schimmel op een raamkozijn aantreft.

Ook interessant:  Wat te doen tegen naaktslakken?

Wat te doen tegen zwarte schimmel op een raamkozijn? Het antwoord op die vraag is eigenlijk vrij simpel: zo snel mogelijk verwijderen met een goede schimmelreiniger. Koop de beste schimmelreiniger en volg de instructies vervolgens goed op. Je bent hierdoor in staat om snel de zwarte schimmel op een raamkozijn te verwijderen.

Wat te doen tegen zwarte schimmel op gordijnen?

Wat te doen tegen zwarte schimmel op gordijnen? Voor gordijnen kun je het beste één van onderstaande producten gebruiken:

[content-egg-block template=offers_list groups=”4,15″]

Maak een oplossing van baking soda of schoonmaakazijn met water. Je kunt vervolgens dit water voorzichtig op de zwarte schimmel op gordijnen deppen. Het is vervolgens zaak om de gordijnen goed op te laten drogen. Is nog niet alle zwarte schimmel op de gordijnen verdwenen? Doorloop dan nogmaals dit stappenplan. Met name als het om lang zittende zwarte schimmel gaat, moet je enig geduld uitoefenen bij het verwijderen van de zwarte schimmel.

Wat te doen tegen zwarte schimmel op kit?

Wil je graag zwarte schimmel van kit verwijderen? Dat is goed voor te stellen. Als je bijvoorbeeld naar een badkamer kijkt, nestelt de zwarte schimmel zich graag op de kitranden. Dat is op zich relatief logisch: de samenstelling van kit leent zich hier perfect voor én kit blijft vaak lang vochtig.

Het belangrijkste is om een goede schimmelreiniger te gebruiken. Koop één van de schimmelreinigers die we in dit artikel besproken hebben en spuit deze schimmelreiniger op de kitrand. De zwarte schimmel op kit verwijderen is hiermee eigenlijk een fluitje van een cent.

Let wel op: zwarte schimmel van kit verwijderen lukt mogelijk niet in één keer. Zit de schimmel bijvoorbeeld al maandenlang op de kit? Dan moet je meerdere keren gebruik van de schimmelreiniger maken.

Hoe kun je zwarte schimmel op buitenmuur verwijderen?

Hoe kun je zwarte schimmel op buitenmuur verwijderen

Merk je zwarte schimmel op een buitenmuur op? Dan moet je ook zo snel mogelijk in actie komen. Zwarte schimmel is namelijk ook voor je buitenmuur van grote invloed, bijvoorbeeld op de uitstraling. Schaf daarom ook voor een buitenmuur zo snel mogelijk de beste schimmelreiniger aan.

Let wel op: gaat het om een behoorlijk oppervlakte aan zwarte schimmel op de buitenmuur? Dan kan het lastig zijn om zelf de zwarte schimmel op een buitenmuur te verwijderen. In dat geval is het waarschijnlijk verstandiger om een professional in te schakelen.

Wat te doen tegen zwarte schimmel in de douche?

Vind je het ook zo lekker om je dag onder een warme douche te starten? Of sta je graag ’s avonds even lekker onder de douche? In beide gevallen zit je niet op de aanwezigheid van zwarte schimmel in de douche te wachten. Volg daarom deze tips op:

 • Je moet zo snel mogelijk de zwarte schimmel weghalen in de douche. Des te langer je hiermee wacht, des te lastiger het wordt om de zwarte schimmel te verwijderen. Kom daarom zo snel mogelijk in actie.
 • Laat de douchedeur regelmatig openstaan. Doe je met enige regelmaat het raam en de deur van de badkamer op? Laat op dat moment dan ook regelmatig de douchedeur openstaan. Op die manier voorkom je een hoge luchtvochtigheid in de douchecabine.

Is het verwijderen van zwarte schimmel in de douche lastig? Nee, het werkt in principe hetzelfde als bij zwarte schimmel op andere oppervlakten. Wat wel lastig kan zijn, is de zwarte schimmel verwijderen op kitranden in de douche. Deze kitranden zijn mogelijk niet altijd even goed te bereiken met je handen. In dat geval kan een schimmelreiniger spray uitkomst bieden.

Wat te doen tegen zwarte schimmel op het plafond?

Wat te doen tegen zwarte schimmel op het plafond? Simpel: zo snel mogelijk de zwarte schimmel weghalen. Zwarte schimmel kan zich niet alleen op een muur of raamkozijn nestelen, maar ook op het plafond. Dit zie je met name in een badkamer gebeuren.

Hoe dit komt? Nou, de warme lucht stijgt in een badkamer altijd op. Dit betekent dat het plafond langere tijd na het douchen (of badderen) vochtig blijft. Als de luchtcirculatie in de badkamer onvoldoende is, is het plafond hierdoor een ideale plek voor de zwarte schimmel. De zwarte schimmel op het plafond moet je daarom zo snel mogelijk verwijderen.

Is zwarte schimmel dodelijk?

Nee, zwarte schimmel is niet dodelijk. Feit is wel dat zwarte schimmel schadelijk is (of kan zijn) voor je gezondheid. Je moet daarom zo snel mogelijk de zwarte schimmel verwijderen. Volg daarvoor de vele tips uit dit artikel op!

Lees ook ons artikel ‘Wat te doen tegen schimmel op de muur?

De invloed van zwarte schimmel op een mens

Zwarte schimmel kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken bij mensen, vooral wanneer er langdurige blootstelling is aan schimmelsporen en de giftige stoffen die ze produceren. Hier zijn enkele van de mogelijke gezondheidseffecten van zwarte schimmel op mensen:

 1. Ademhalingsproblemen: Blootstelling aan schimmelsporen en de mycotoxinen die zwarte schimmel produceert, kan leiden tot ademhalingsproblemen zoals hoesten, piepende ademhaling, kortademigheid en benauwdheid op de borst.
 2. Allergische reacties: Schimmelsporen kunnen allergische reacties veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor allergieën. Dit kan leiden tot symptomen zoals niezen, loopneus, jeukende en waterige ogen, en huiduitslag.
 3. Astma: Mensen met astma kunnen merken dat hun symptomen verergeren als gevolg van blootstelling aan zwarte schimmel. Dit kan leiden tot frequenter gebruik van inhalatoren en verhoogde astma-aanvallen.
 4. Immuunsysteemreacties: Mycotoxinen geproduceerd door zwarte schimmel kunnen het immuunsysteem van mensen beïnvloeden en hun weerstand tegen infecties verminderen. Dit kan bijzonder problematisch zijn voor mensen met een reeds verzwakt immuunsysteem.
 5. Neurologische symptomen: Er zijn enkele aanwijzingen dat langdurige blootstelling aan schimmelsporen en mycotoxinen geassocieerd kan worden met neurologische symptomen zoals hoofdpijn, concentratieproblemen, geheugenverlies en duizeligheid.
 6. Huidirritaties: Fysiek contact met zwarte schimmel of schimmelsporen kan huidirritaties veroorzaken, zoals jeuk, roodheid en uitslag.
 7. Andere symptomen: Sommige mensen kunnen vermoeidheid, irritatie van de slijmvliezen, sinusproblemen en zelfs gastro-intestinale symptomen ervaren als gevolg van blootstelling aan zwarte schimmel.

Wat te doen tegen zwarte schimmel? Onze conclusie

Wat te doen tegen zwarte schimmel? Zo snel mogelijk verwijderen! Dat is eigenlijk de belangrijkste tip die wij je mee kunnen geven. Des te langer de zwarte schimmel in bijvoorbeeld de bad- of slaapkamer aanwezig is, des te lastiger het is om de zwarte schimmel te verwijderen.

Kom daarom zo snel mogelijk in actie. Het enige dat je hier verder voor nodig hebt, is een goede schimmelreiniger. Wij raden je onder meer onderstaande reinigers aan:

[content-egg-block template=offers_list groups=”1,2,3″]